Bechir Rabani är död – Nu behövs 100 nya eldsjälar i samma anda

127
18432
Bechir Rabani - Foto: Megafonerna WebTV
Bechir Rabani – Foto: Megafonerna WebTV

LEDARE. Megafonerna bekräftar att medborgarjournalisten Bechir Rabani plötsligt avled natten till fredag. Megafonerna är en medborgarrörelse bestående av invandrare och svenskar som skyddar visselblåsare och förmedlar deras fynd. Rabani gick bort ett dygn efter att han lovat att publicera ett scoop om Robert Aschberg.

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln uppdateras om ny information kommer in under fredagen

Dödsfallet kommer som en chock för flera medborgarrörelser i Sverige bestående av svenskar och invandrare som beslutat sig för att bekämpa åsiktsförtryck och vill verka för ett öppnare samhälle med en ärlig dialog. Många som arbetar för dessa målsättningar undrar nu om dödsfallet var en tillfällighet eller en medveten handling. Spekulerande sker i sociala medier och på Flashback där antalet inlägg just nu är frekventa.

Megafonerna:

”Vi kan med stor sorg meddela att Bechir Rabani är död.
Bechir var en orädd kämpe som brann för rättvisa och som utan att tveka stod upp för alla de som själva inte kunde, eller vågade. Vi kommer minnas Bechir för hans energi, hans drivkraft och inte minst allt hans arbete.
Vi vet i nuläget inte orsakerna bakom dödsfallet och ryktesspridningen är stor så tills vidare information finns kan vi endast skänka våra tankar och kondoleanser till Bechirs familj och anhöriga i denna svåra tid.
Vila i frid Bechir. Du är en hjälte! Saknaden är och förblir stor.”

Nya Dagbladet skriver att Bechir Rabani var en av de ledande personerna inom Megafonerna som granskade makten och att Rabani nyligen konfronterade medieoligarken Robert Aschberg, som NewsVoice rapporterade om den 11:e december. NyD snappade även upp att Bechir på sin VK-sida på tisdagen skrivit om ett avslöjande om Facebooks kopplingar till EU-parlamentet och Expo.

Bechir Rabani hade scoop om Aschberg

Torsdagen den 14 december meddelade Bechir Rabani på Megafonernas Facebook-sida att han han avsåg att avslöja något stort om Robert Aschberg, så gick ryktena i sociala medier.

Megafonerna ska avslöja något om Robert Aschberg
Megafonerna ska avslöja något om Robert Aschberg – Källa: Megafonernas Facebook-sida

Bechir Rabanis dödsfall har en politisk klang. Förlusten för den oberoende medborgarjournalistiken är enorm för Sverige. Han var unik och nådde många läsare och tittare precis som Fabian Fjällings Granskning Sverige. Bechir handlade från hjärtat och nådde fram till våra intellekt.

Det som nu behövs är att Sverige skakar fram 100 nya Bechir som fortsätter det viktiga arbetet att ställa makten mot väggen med svåra frågor som kräver svar. 

Bechir blev 33 år gammal. Det spekuleras i en hjärtinfarkt som orsak.

Säkerheten runt Achberg kommer sannolikt att stärkas efter dödsfallet eftersom många [konspiratoriskt] misstänkliggör Aschberg för att ha medverkat till Bechirs död.

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln uppdateras om ny information kommer in under fredagen

Relaterat


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

127 KOMMENTARER

 1. @Torbjörn: Jag tycker att det är en naiv beakrivning att det bara handlar om att ”testa olika tankesystem, fakta, uppgifter, åsikter och rykten” när man under flera års tid har förnekat att förintelsen ägt rum och skrivit kommentarer som ”Juden. Tiden är förbi då svensken kan kritisera de utvaldas planer ostraffat”. Källa:http://www.dt.se/opinion/ledare/henrik-johansson-det-raa-judehatet-mot-robert-aschberg-visar-att-vi-inte-larde-oss-nagonting

  Vad krävs i så fall annars för att det skall vara ”riktig” antisemitism??

 2. Till ”Radera om du inte vill bemöta” (19 Dec, 2017 at 18:35).

  Jag anser att alla angrepp mot enskilda folkgrupper (tex judar) och att alla försöka att justera historien kring andra världskrigets massutrotningar är helt meningslöst. Men jag anser även att ”antisemitkortet” dragits så oändligt många gånger så att även det känns meningslöst, utdaterat och tröttsamt.

  Vi måste gå vidare kollektivt. Jag önskar att Bechir hade lämnat det där bakom sig också. Om de som spårat in på att hela tiden peka ut judar som ”roten till allt ont” (som det brukar heta) så kan ju inte heller antisemitkortet dras fler gånger. Vore inte det fiffigt?

 3. Jo, jag önskar också att så vore fallet. Dessvärre visar den senare tidens händelser i Malmö och Göteborg att så inte är fallet, och på något sätt tror jag att dessa hatiska fördomar aktivt måste bekämpas och att strålkastaren måste riktas mot dem då de visar sig. Vi har ju redan sett hur det gick i ett land där en stor del av befolkningen teg och blundade.

 4. Samhällsnytt (18 dec 2017): Därför är det viktigt att Bechir Rabanis död utreds

  Hoppas inte Samhällsnytt har något emot att jag citerar lite för långt, men jag tycker texten är intressant. Eftersom inte Polisen vill utreda måste medborgarjournalister och medborgarutredare göra jobbet. Vid alla polisutredningar utgår man från spår, motiv, misstänkta och möjliga scenarios. Aldrig någonsin kallas ett spår i det sammanhanget för en ”konspirationsteori”.

  ”Jag träffade aldrig Bechir personligen. Det var han som inledde kontakten och erbjöd sin hjälp direkt efter en stenattack mot mitt hem. Han var faktiskt en av få som gjorde det, medan propagandisterna hos regimmedier varit upptagna med att antingen spekulera i att jag iscensatte attacken själv eller konstatera förnöjt att jag förtjänade den genom mitt arbete för en ”främlingsfientlig hatsajt”.

  Den andra och sista gången jag hörde av honom var för två veckor sedan. Han skrev då från ett annat Facebook-konto eftersom hans huvudkonto stängts ner av Facebook. Först var jag lite skeptisk till hans uppgift om att en betrodd kontakt från ”säk” uppmanade honom till att vara försiktig och meddelade om en pågående kartläggning av honom. Dels visste jag inte att SÄK står för Säkerhetspolisens gamla namn. Och dels trodde jag att han drog lite för stora växlar för att få mer uppmärksamhet för sitt arbete – vilket är förståeligt.”

  ”Nu, efter hans plötsliga död, framstår detta i ett annat ljus….”

  https://samnytt.se/darfor-ar-det-viktigt-att-bechir-rabanis-dod-utreds/

 5. Bechir var inte höger extrem. Jag tog den diskussionen med honom flera gånger. Han var inte för etniskt rena eller rasrena stater. Däremot så tyckte han att de som skadar andra har inget i Sverige att göra, eller angriper de imhemska befolkningens fredliga sätt att vara, samt dess tradition. Typ våldtäktmän och utländska bedragare. Det räcker väl med de inhemska som Bechir granskade. Jag ser inget högerextremt i detta, och det gör ingen människa som innehar sunt förnuft. Man måste helt enkelt anpassa sig eller gå som främling. Det är många invandrare som tycker det. Får man inte det, var är högerextremismen i dessa tankar?

  Antisemit kortet: Bechir var palestinier. De är liksom judar och etiopier också semiter, då arabiska är ett semitisk språk. Det är språkgruppen som definierar semitism. Det har en jude berättat för mig. Araber är den största semitiska gruppen. Perser däremot är inte semiter. Så hur kan Beshir vara semit och antisemit samtidigt? Var är logiken?

  Att vara anti zionism – att ifrågasätta expanderandet av staten Israel och den genocid av palestinier som staten Israel bedriver är helt mänskligt och normalt. Staten Israel gör mot Palestinier IDAG samma som Hitler gjorde mot judar – palestinier lever under samma förhållanden som i Auschvitz. Eftersom ägare med judisk ursprung råkar ha global monopol på stora medier, får vi aldrig höra och se längre bilder från Gaza och Västbanken. När senast talade en palestinier i TV? Tänk på det. Om kritik mot staten Israel är antisemitism eller höger extremism då är nog alla araber högerextrema för ingen i Mellanöstern gillar Israel. Undrar varför? Måste vara alla andras fel. Vår utrikesminister Margot Wallström brinner för Palestinska frågan och då undrar jag är hon enligt massmedia antisemit och högerextrem?

  Det är faktiskt så att i ett demokrati får man vara vad man vill – höger som vänster, extrem som lagom, kritisk som okritisk. Jag har aldrig trott att jag skall behöva försvara Rabani då vi tjafsade en hel del om Hitler, men smutskastningen av en hjälte retat mig så otroligt mycket. Dessutom är jag helt övertygat att han avled INTE av naturliga skäl.

 6. En annan sak, man MÅSTE inte dela exakt samma åsikter för att kunna ha en dialog och ett givande samtal. Och det är något man måste påpeka i Sverige, vilket är typiskt för Sverige. Nu orkar jag inte tjata om detta självklara längre. 🙂

 7. Kan tänka mig följande scenario från Bechir Rabanis mördarcell

  (jag vet inte om han blev mördad, men spelar det någon roll? Jag menar ingen, ingen kommer tro på den officiella förklaringen i termer av naturlig dödsorsak i vart fall)

  – Jag en dålig nyhet och jag har en bra nyhet.
  – Ta den dåliga först.
  -Vi har polisen efter oss.
  – Och den goda nyheten.
  – Det är svensk polis.

 8. Tjafset här påminner mig om att det finns bara en fiende. Vilka är de? Tänk utanför boxen har väl tjatats många gånger här men gör det för tusan. Vilka är det som tjänar på att vi håller på så här? Är det politiker som vill ha in oss i olika fållor som blått, rött, grönt. Är det Rasister och de som har en agenda att göra Sverige ”rent” från utomeuropeiska folkslag. Är det krigshetsare som vill gå i krig mot Ryssland och Kina, nja NATTO är ett gäng som tjänar på detta, men vilka har de som herrar? Jo de som sitter högst upp på pyramiden och styr allt som har med våra slavförhållanden att göra. Är vi verkligen slavar, skuldslavar? Japp, skatteslavar? Japp, Löneslavar? Japp, så där kan jag hålla på. För att styra sitt folk och få dem att tänka rätt behöver eliten lockbeten till alla som går deras ärenden och vad är det? (Tänk att man skulle behöva hålla på så här idag 2017). $$$$$$ Bankoligarkerna $$$$$. Jovisst de skrattar hela vägen till jobbet varje dag för när de tittar runt omkring så vad ser de? Jo folk som håller på att tjafsa och ditten och datten, om judar, om rasister, om muslimer, om kristna vita, om afrikaner med lågt iq, om dagiset som tränar barnen att tänka rätt, om sjukvården som gör folk sjukare osv. osv. Ja så dessa bankoligarker mår jävligt bra idag. Så börja i stället att börja jobba för att förändra hela det ekonomiska system som tillåter privata banker att låna ut bankerna skulder till sina kunder.

 9. ”Kjell Holmsten 19 Dec, 2017 at 22:06”

  Kloka ord, KH!
  Tilläggas kan att ”Bank-oligarkerna” även äger/kontrollerar ELLER samarbetar med oligarkerna som äger/kontrollerar BIG-Media, BIG-Pharma, BIG-Food samt BIG-Infotainment!

 10. Johan på Granskning Sverige är förbannad över Aftonbladets rubriksättningar om Bechir Rabani efter dennes död, då de kallar honom för ”33-åringen”. Johan svär åt artikelförfattaren, säger att de bara vill skydda Aschberg, att”de är så jävla fula hela tiden”. ”Ni är äckliga och fula på Aftonbladet. Ni är våldtäktsmän allihopa. Är du också omnämnd i #Metoo, eller? Är du också som Virtanen, en våldtäktsman?”

  https://www.youtube.com/watch?v=Mcpzb1kNrws

 11. Mohammed Ryback som utgör ena halvan av den svenska hiphop-duon Muhammed Ali argumenterar på sajten Politism.se för att jultomten ska avskaffas i Sverige. Ännu ett i raden av de små stegens tyranni mot förvanskningen och i förlängningen utplånandet av den svenska kulturen till förmån för den muslimska? Kanske ett desperat försök att dra till sig uppmärksamhet i avsikt att få fart på en haltande musikkarriär? Eller båda? Det ska hur som helst böjas i tid, det som krokigt ska bli:

  http://www.politism.se/mohammed-ali/ar-det-inte-dags-att-vi-gor-oss-av-med-jultomten/#post-55765

  Ingrid Carlqvist är inte nådig i sin kritik mot det allt ökande muslimska/islamistiska inflytande på det svenska samhället:

  https://www.youtube.com/watch?v=gEsa0dBBJOo (57 minuter lång intervju utförd av libanesisk-kanadensiske beteendevetaren och professorn på Concorde University i Kanada Gad Saad)

 12. Självklart blev han mördad. Idag kan man mycket enkelt skicka på en specifik frekvens som ger just hjärtinfarkt. Idag kan man göra det med stor precision. För ganska många år sedan när man inte var lika skickliga, lyckades man avrätta en hel hönsbesättning,(här i Sverige) där varenda höna av SVA konstaterades oförklarligen ha dött av – hjärtinfarkt. Det tilltänkta offret klarade sig med starkt illamående. Idag är man mkt mer precis. Enligt Barrie Trower, pensionerad MI6 agent och whistleblower om EMF, så kan man idag sitta på andra sidan jordklotet och träffa någons hjärta mitt i prick. Hans död är så sorglig och vanvettig. Tänker på honom varje dag.

 13. @Marie Winqvist, tack för info. Detta du beskriver kände jag inte till. Men det stärker min övertygelse att man måste jobba med bl.a. sannolikhetskalkyler när det handlar om att fastställa det troligaste i om det är ett mord eller ej vid exempelvis hjärtinfarkt.

 14. Många har med all rätt frågat sig varför ingen MSM rapporterade om Bechir Rabanis död och minnesstunden överhuvudtaget de första dygnen. Känslan att denna tysthet var organiserad är ju högst påtaglig. Själv är diverse nätverk i detta sammanhang ingen nyhet men jag tycker att Expressens chefredaktör Thomas Mattssons blogg om Expressen den 17/12 är intressant. Där skriver han bl.a:
  //”Rikspolischef Dan Eliasson, ofta hårt kritiserad för andra utmaningar i hans polisorganisation, har deltagit i flera möten med medieföreträdare och som Säpo-chefen Anders Thornberg bidragit positivt. Så sent som i veckan var Thormberg i Bonnier News-huset och träffade bland andra Peter Wolodarski och Fredric Karén, chefredaktörerna för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet, Hanna Stjärne, vd för SVT, och undertecknad. Medierna själva utvecklar också sina egna samarbeten och träffas regelbundet, nästa gång hos Casten Almqvist, vd på TV4.”//.

  M.a.o. hela gammelmediasverige samt polis och säpo träffas regelbundet och diskuterar bl.a. olika hotbilder.

  Jag kanske inte behöver skriva mer…..

  Här är iaf länken till artikeln:
  http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2017/12/journalister-fangslas-och-dodas-men-ocksa-har-hemma-hotas-ibland-det-fria-ordet/

 15. Öystein (21 Dec, 2017 at 20:04). Intressant. Thomas Matsson skriver:

  ”Det här är inget hemligt, vi har gemensamt kommunicerat bland annat riktlinjer för säkerhetsarbete i utlandstjänst, och inför ett stundade valår blir det ju än viktigare att alla demokratiska krafter samverkar.”

  Intressant att de träffas, men varför träffar de Säpo och Polisen? De har väl inget att göra med säkerhetsarbete för journalister i utlandstjänst? I övrigt känns Thomas Mattssons krönika som en ganska fet name-dropping-text.

  Klarttext (21 Dec, 2017 at 20:25). Vad är det som händer? En till som är på väg att gå bort? Håll gärna oss underrättade.

 16. Ja vad fan är det som händer??? Måste tydligen växla upp ännu mer!
  Om det är försök att skrämmas så kommer det iaf inte att hindra mig i mitt fortsatta arbete. Vi får väl se om jag får påhälsning snart….

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här