Bouthaina Shaaban: Krisen i Syrien visar Västs ambition att plundra

publicerad 4 december 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Dr Bouthania Shaaban, 2018. Foto: Abdul-Mun’aim Arnous, The-Veto (dokumentär)
Dr Bouthania Shaaban, 2018. Foto: Abdul-Mun’aim Arnous, The-Veto (dokumentär)
Dr Bouthania Shaaban, 2018. Foto: Abdul-Mun’aim Arnous, The-Veto (dokumentär)

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieSyriens politiska medierådgivare Bouthaina Shaaban säger att krisen i Syrien exponerat Västs agenda att plundra landets naturtillgångar, förstöra samhället och arkeologiska landmärken genom att bomba, ockupera, starta krig och stödja terrorism.

Text: Torbjörn Sassersson

Bouthaina Shaaban (1953-) är en syrisk politiker och politisk mediarådgivare för den syriska regeringen. Hon är Syriens ansikte mot omvärlden. Shaaban har intervjuats av Syrian Arab News Agency (SANA) som skriver att det syriska folkets motståndskraft uppbackat av allierade länders stöd, och hit hör primärt Ryssland, har omkullkastat Västs agenda. Nya allianser har även byggts upp som stärker landets förmåga att stå emot ockupationsförsök och terrorism.

Kina kan bygga upp Syrien efter Västs destruktion av landet

En allians som Syrien bygger är med Kina. Bouthaina Shaaban träffade i slutet av november Liu Guangyong som är Deputy Director-General på Shanghai Municipal Foreign Affairs Office. Det skedde i samband med hennes besök i Kina efter en inbjudan av den kinesiska utrikesministern Wang Yi.

Bouthaina Shaaban och Liu Guangyong diskuterade bland annat att förbättra handelsamarbeten mellan länderna. Shaaban påpekade att Västs påtvingade handelshinder som riktats mot Syrien förhindrar landet att bedriva normal handel med andra länder.

Hon träffade under besöket den kinesiska utrikesministern Wang Yi och den kinesiska ministern för utrikesaffärer Chen Xiaodong. Mötena syftade till att förstärka bilaterala relationer mellan de två länderna inom alla områden. Hit hör även hjälp från Kina att återuppbygga Syrien efter Västs destruktion av landet.

Bouthaina Shaaban intevjuas av Channel 4 News om situationen i Syrien

Swisha Sassersson valfri summaPresident Assads rådgivare Bouthaina Shaaban intervjuas för första gången av ett västligt media i september 2017 efter att USA flygbombat och dödat syriska trupper. Det är tydligen oerhört viktigt för Väst att ge Syriens representanter tillfälle att uttala vid så få tillfällen som möjligt (red anm). Först när USA direkt bombar syriska trupper får någon från Syriens regering uttala sig och det sker i detta fall via en brittisk TV-station.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat och referenser

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Till Torbjörn. Jag har letat i mina länkarkiv, men inte funnit den rätta länken om de hinder flera afrikanska länder blivit utsatta för när man strävat att samla sina lokala grödor i en egen genbank. men jag försäkrar att så var fallet ( Tror det var genom Afrikanska Unionen). Och det förstår man ganska lätt ändå om man läser följande länkar (engelska) :
  https://theecologist.org/2016/jan/21/gates-foundation-spearheading-neoliberal-plunder-african-agriculture
  https://tribune.com.pk/story/342986/control-by-seed/
  https://www.counterpunch.org/2016/09/26/a-system-of-food-production-for-human-need-not-corporate-greed/
  https://www.globalresearch.ca/sowing-the-seeds-of-famine-in-ethiopia/366
  En historisk bakgrund : “Doomsday Seed Vault” in the Arctic , by F. William Engdahl

 • Illegal försäljning av GMO-grödor i Asien.
  Något som också pågår i stor omfattning är illegal försäljning av GMO-grödor i Asien. Man sprider syntetiska gener som mixar sig med lokala grödor på sikt. Det kan leda till en katastrof med tiden. Studier har genomförts omkring spridningseffekten av hybridgener, det visar på en klar mutation av kringliggande växter i mät-zonen över tid. Man kan säga att lokalt framodlade grödor har en naturlig följsamhet gentemot andra växter i kringmiljön, det saknar genmanipulerade grödor. Det är mycket mer av ett komplext spel än vad multibolagen vill kännas vid, det är en farlig och girig lek man håller på med.

 • nils at 13:00

  Det du skriver är skrämmande. Har du en länk till försök att stoppa en afrikansk frö- och genbank?

  “One such event has arrived in Syria in recent years; as well as the complete destruction of the homes and lives of people living in the country, the genebank in Aleppo was destroyed. Thankfully those seeds had been backed up by the Svalbard vault – and the Aleppo seeds are the only withdrawal to have been made from that crypt.” – Independent, idag

 • Genbanken i Aleppo.
  Jag har tidigare frågat om den genbank för grödor som fanns i östra Aleppo har klarat sig från plundring när den delen var ockuperad av terrorister. Händer ofta i konflikter på andra håll där man har värdefulla och unika genbanker för lokalgrödor, att de plundras och förstörs. Någon är tydligen villig att betala för det, för hur skall man annars tolka att det händer återkommande i krigszoner.
  I dag 5/3 fann jag en artikel i “Independent” som bekräftade att just det har hänt i Aleppo :
  http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/features/seed-vault-doomsday-svalbard-norway-milennium-kew-biodiversity-bank-gene-a8237221.html
  Frågan är också vem som i dag ingår i ägandet för genbanken i Svalbard, är det kloka eller profithungriga ägare ? Vet att Afrikanska stater har försökt hitta en egen lösning, men motarbetats av vissa intressen. ( IMF, multibolag inom växtförädling mm.)

 • Nu ser vi hur kineserna kliver in som “good guys” när konflikten i princip är över och erbjuder syrien business etc. Man brukar säga att Israel är expert på att använda USA/Nato som patsies men frågan är om inte kineserna är ett strå vassare när de nu använder ryssarna som sin patsy för att ta kontroll över större delar av mellanöstern. Ingen pratar om kineserna i MSM men de är den dominerande makten och de använder nordkorea som en annan patsy.

  Kommunism är superkapitalism vilket bevisas tydligt av världens största kommunistiska stat Kina. Det är svårt att greppa med tanke på vår hjärntvätt men så fort man inser det ultimata målet för alla super bankers – världsstat, global valuta, inga kontanter, dumma, förslavade och oeniga människor i kamp med alla sina medmänniskor och utan familj, kultur, religion, traditioner så lättar dimman plötsligt… Alltihop är bara en härskarstrategi och den bygger på lögner och ondska i grunden.

 • Nyheter Idag (5 dec 2017): Extra: Kinesiska specialstyrkor i Syrien

  “I slutet av november eskalerade rykten om kinesisk militär närvaro i Syrien. Detta berodde dels på flertalet rapporter i regional media om att Peking beslutat skicka två specialförband, dels på en händelse i nordöstra Syrien. Nya Tider presenterar här kort dessa uppgifter och en del ledtrådar.”

  https://www.nyatider.nu/extra-kinesiska-specialstyrkor-i-syrien/

 • En annan plundrad “guldreserv”.
  Man har i plundrade länder alltid lagt beslag på eventuella guldreserver, Libyen, Ukraina är bara två exempel på att så är fallet. Men det är svårt att finna uppgifter om en annan minst lika viktig “bank” nämligen den nationella genbanken för lokala grödor, vet att flera av dessa har plundrats likaså. Aleppo har (hade) en omtalad genbank för grödor, med namnet “ICARDA”, har den klarat sig från plundring ?

 • Birgit, the road to Hell is paved with good intentions. Inget som Kina eller någon annan stor makt är gratis är välviljat. Det handlar om geopolitisk makt och kontroll, om inflyttande…

 • Svårt att tro att Kina skulle ändra sin policy som de har följd i många decennier. Som exempel kan nämnas Afrika, där väst ( Europa, Usa) försörjde länderna med moderna maskiner ( traktorer och dylikt) däremot ingen know how hur man skulle sköta eller ens reparerar dom när de gick sönder. Dessa “gåvor” som deklarerades som den enorma hjälpen och kostade skattebetalarna stora pengar var efter kort tid obrukbar. Kina däremot levererade skyfflar och hjälpte till att bygga en hållbar infrastruktur ( vägar och järnvägar). Nästan inget ord om detta i väst, men Afrika fick effektiv hjälp som man i väst kallade kommunist propaganda. Nuförtiden har man i väst en annan strategi, man sår terrorism och “inbördeskrig” för att förhindra att Kina som tack för sin infrastrukturhjälp ( bygg av vägar, sjukhus, skolor)samt billiga lån( till motsats från IMF) får på ett rättvist sätt tar del av resurser ( bilaterala handelsavtal). Kina är ett land som har lidit av väst exploatering i många århundraden.

 • Visst är det märkligt med hanteringen av den Syriska frågan… det intressanta är informationsflrmörkelsen och hur till RT och Putins medier inte berättar sanningen om IS. Om man inte velat ha krig skulle man bomba med dokumentarer om Wahabbism och Mossads inblandning i Mellansösterns destabilisering. Varken sig Kiba eller Ryssland ifrågasätter FNs agerande. Kanske för att de är med i skuggornas teatera där deras roll är att vara motpol. Målet jagas i bakgrunden – förödelsen fortsätter.

 • “Fake News” är bland annat att ge anklagande intervjuer till de man vill demonisera.
  Att resulaten av den västliga propagandan har lurat en hel del av oss att tro att vi “kämpar mot massmord och dikatur”, medans våldet vi stött i samma andetag drivit överlevande av västs intervention till flykt eller ny säkerhet i stöd från öst.
  Att FN-makter vägrar tillsätta oberoende utredning om påstådda gasattacker lämnar det troligt att anta att dessa var typiska “flase flag” attacks med syfte att ge anlednng till “försvar”.

  Den dag Svensk massmedia regelbundet intervjuar alla sidor i konflikter på lika vilkor kan stämplen “Fake News” det idag förtjänar tas bort.

  Att samma media samtidigt inte försöker smutskasta den, likt IS, kvinnoförtryckande diktaturen i Saudiarabien, visar att hög moral, som man vill få det att se ut som, egentligen inte har något alls att göra med realiteter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *