Bouthaina Shaaban: Krisen i Syrien visar Västs ambition att plundra

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 december 2017
- Torbjörn Sassersson
Dr Bouthania Shaaban, 2018. Foto: Abdul-Mun’aim Arnous, The-Veto (dokumentär)
Dr Bouthania Shaaban, 2018. Foto: Abdul-Mun’aim Arnous, The-Veto (dokumentär)
Dr Bouthania Shaaban, 2018. Foto: Abdul-Mun’aim Arnous, The-Veto (dokumentär)

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieSyriens politiska medierådgivare Bouthaina Shaaban säger att krisen i Syrien exponerat Västs agenda att plundra landets naturtillgångar, förstöra samhället och arkeologiska landmärken genom att bomba, ockupera, starta krig och stödja terrorism.

Text: Torbjörn Sassersson

Bouthaina Shaaban (1953-) är en syrisk politiker och politisk mediarådgivare för den syriska regeringen. Hon är Syriens ansikte mot omvärlden. Shaaban har intervjuats av Syrian Arab News Agency (SANA) som skriver att det syriska folkets motståndskraft uppbackat av allierade länders stöd, och hit hör primärt Ryssland, har omkullkastat Västs agenda. Nya allianser har även byggts upp som stärker landets förmåga att stå emot ockupationsförsök och terrorism.

Kina kan bygga upp Syrien efter Västs destruktion av landet

En allians som Syrien bygger är med Kina. Bouthaina Shaaban träffade i slutet av november Liu Guangyong som är Deputy Director-General på Shanghai Municipal Foreign Affairs Office. Det skedde i samband med hennes besök i Kina efter en inbjudan av den kinesiska utrikesministern Wang Yi.

Bouthaina Shaaban och Liu Guangyong diskuterade bland annat att förbättra handelsamarbeten mellan länderna. Shaaban påpekade att Västs påtvingade handelshinder som riktats mot Syrien förhindrar landet att bedriva normal handel med andra länder.

Hon träffade under besöket den kinesiska utrikesministern Wang Yi och den kinesiska ministern för utrikesaffärer Chen Xiaodong. Mötena syftade till att förstärka bilaterala relationer mellan de två länderna inom alla områden. Hit hör även hjälp från Kina att återuppbygga Syrien efter Västs destruktion av landet.

Bouthaina Shaaban intevjuas av Channel 4 News om situationen i Syrien

Swisha Sassersson valfri summaPresident Assads rådgivare Bouthaina Shaaban intervjuas för första gången av ett västligt media i september 2017 efter att USA flygbombat och dödat syriska trupper. Det är tydligen oerhört viktigt för Väst att ge Syriens representanter tillfälle att uttala vid så få tillfällen som möjligt (red anm). Först när USA direkt bombar syriska trupper får någon från Syriens regering uttala sig och det sker i detta fall via en brittisk TV-station.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat och referenser

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq