David Talbot: “Djävulens schackbräde” – En bok om CIA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 december 2017
- NewsVoice redaktion
John F. Kennedy and Allen Dulles 1961 foto Robert Knudsen
Djävulens schackbräde - en bok om CIA - Författare: David Talbot
Boken “Djävulens schackbräde” – Författare: David Talbot

ANNONS. En av USA:s mest inflytelserika personer under efterkrigstiden var aldrig president. Han var mästerspion. Hans namn var Allen Welsh Dulles. Han byggde upp CIA till att bli den mäktigaste av alla myn­dig­heter, vars nya huvuduppgift blev, inte att samla under­rättelser, utan att aktivt ingripa i politiska skeenden över hela världen.

Manipulering av val, lönnmord, tortyr och stats­kupper – inga metoder var främmande för Dulles CIA.

CIA kom även att utvecklas till ett hot inte bara mot miss­hagliga ­re­ge­­­ring­ar och personer i ­and­ra länder, utan också, vilket Harry Truman varnade för mot slutet av sitt liv, mot demokratin i USA.

År 1961 bestämmer sig dock den nyvalde presidenten John F. Kennedy för att utmana Allen Dulles makt. Efter den miss­­lyc­kade invasionen av Kuba vid Grisbukten tvingar han Dulles att avgå och säger sig vilja ”stycka upp CIA i tusen bitar”.

När Kennedy därtill lägger om kursen för den konfrontativa utrikespolitik, som Allen Dulles och hans bror, den tidigare utrikesministern John Foster Dulles, grundlagt, ställs konflikten mellan landets ”öppna” och ”hemliga” regering på sin spets.

Omdömen:

”En skrämmande biografi om makt, manipulation och förräderi.” – Kirkus Review

”Ytterst läsvärd, engagerande och bitvis mycket underhållande.” – Consortium News

”Årets bästa spionthriller är inte någon roman, utan en historisk skildring.”  –  Salon

”John le Carré och Graham Greene skulle inte ha kunnat gjort det bättre.”  – Daily Beast

”Djävu­lens schackbräde ­port­rät­te­rar ­Allen Dulles som det kalla krigets ­mörka furste, en man som manipule­rade me­dier, förde presidenter bakom ­lju­set, anstiftade statskupper och möjligen också var involverad i mordet på John F. Kennedy. Läsare som gillar spionhistorier kommer att ha svårt att lägga ifrån sig denna bok.”   – Library Journal

”Med sin bok om CIA:s rötter och de män som utformade den kallakrigsanda, vilken kom att dominera amerikansk utrikespolitik i flera decennier, har david Talbot har gjort en ena­stående insats. Djävu­lens schackbräde är den bästa enskilda boken som i detalj beskriver framväxten av denna aktivistiska underrättelseapparat. Vad gäller Kennedymordet erbjuds här en av de mest tänkvärda dis­kus­sionerna som ­hittills gjorts i bokform.” – Huffington Post

Ordinarie pris 380 kr. Julpris 190 kr

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: CIA