Elon Musk ska skicka en Tesla Roadster till Mars

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 december 2017
- NewsVoice redaktion
Tesla Roadster 2020 - Pressfoto

Det låter som fake news, men Elon Musk som är SpaceX grundare bekräftar projektet på Twitter. Musk skriver för 3 timmar sedan att hans elbil ska skickas till en omloppsbana runt Mars och att David Bowies låt Space oddity ska spelas i bilen när den skickas upp. Han uppger också att risken finns att försöket misslyckas med Falcon Heavy, den superstora uppskjutningsraketen.

Falcon Heavy ska starta från Launch Pad 39A vid Kennedy Space Center i Florida någon gång i januari 2019. Falcon Heavy är något som världen inte sett starta tidigare. Den har 27 raketmotorer och alla tre bärraketerna ska, som videon ovan visar, återvända till jorden och landa upprätt ungefär som raketen i barnboken “Tintin – Månen tur och retur”.

Musks tweet sparat

Elon Musk har tidigare skickat upp udda “payloads”. SpaxeX rymdskepp Dragon hade med sig en fransk stor Gruyére-ost under en flygning 2010, uppger ARS Technica.

Tesla Roadster 2020 - Pressfoto
Tesla Roadster 2020 – Pressfoto

“Destination is Mars orbit,” Musk wrote. “Will be in deep space for a billion years or so if it doesn’t blow up on ascent.”Space.com

ArcanumSkolan 2024

Trots att nyheten är ny spekuleras det redan i olika teknikmedier att det handlar om ett PR-stunt, att raketen kan explodera vid start och att Musk vill skicka ett “PR-budskap” till NASA att hans bolag SpaceX menar allvar och har kapacitet att nå Mars före NASA och alla andra stater. Andra menar att han försöker göra reklam för hans elbilsbolag.

Så här långt har inget privat bolag på jorden kommit längre ut i rymden än jordens närmaste omloppsbanor, uppger ARS Technica, som i så fall inte tar hänsyn till det påstådda amerikanska militära – och naturligtvis hemliga – rymdprogrammet, vilket enligt vissa källor sedan länge haft teknik för att nå både Månen och Mars. Andra menar att just det bara är fake news.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq