Kungliga Vetenskapsakademin nomineras till Årets förvillare 2017

4
1034
Styrelsen i Kungliga Vetenskapsakademin - Pressfoto
Styrelsen i Kungliga Vetenskapsakademin – Pressfoto

DEBATT. Kungliga Vetenskapsakademin (VA) nomineras till Årets förvillare 2017 efter att ledningen med skeptikern Dan Larhammar från lobbyistföreningen Vetenskap & Folkbildning (VoF) försöker hämma utvecklingen för alternativmedicin och integrativ medicin. 

Kritiken riktad mot Kungliga Vetenskapsakademin handlar om att nominatorn anser att ansvariga på akademin inte resonerat vetenskapligt utan istället låtit sig luras av falsk vetenskap i formen av så kallad rotten cherrypicking, vilket är motsatsen till cherrypicking.

Rotten cherrypicking är en pseudovetenskaplig metod som bygger på att alla positiva data selekteras bort samtidigt som negativa data väljs ut med syftet att förkasta något. I det fall som nämns i nomineringen är homeopati som blivit ett hatobjekt för vissa individer inom etablissemanget med ambitioner att försöka framstå som vetenskapliga.

Dan Larhammar, juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Dan Larhammar – Foto: Anna Böhlmark

VA:s ledning har dessutom valt att samarbeta med Dan Larhammar som äger Larhammar Consulting AB ett företag som arbetar för läkemedelsindustrin. Bolagets specialitet är att hjälpa företag inom Big Pharma att snabbare marknadsintroducera nya läkemedel. Larhammar arbetar för en industri som ser all alternativmedicin som konkurrens. Därför är apotekaren och debattören Dan Larhammar omstridd.

Dan Larhammar nominerades till Årets förvillare 2015 och 2006 blev Larhammar Årets folkvätte enligt föreningen SARA. Det var VoF som 1987 lanserade debattpriset Årets förvillare. Initiativet har sedan tagits över av bloggen Aretsforvillare.nu som blivit mer populär än VoF:s version.

Årets förvillare 2017

Folkets Aretsforvillare.nu ska starta omröstningen imorgon den 15 december efter att alla nominerade kandidater kommit in. Då kan allmänheten rösta. I VoF:s version av Årets förvillare kan allmänheten varken nominera eller rösta eftersom VoF då inte kan fullfölja sin opinionsbildning.

Läs mer: Vetenskapsakademin nomineras till Årets förvillare 2017

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
14 december 2017 kl 16:19

Det känns som att det är dags att ändra “årets förvillare” till “årets Larhammar” eftersom den där tomten dyker upp överallt där det sprids dynga.

sten bjorsell
sten bjorsell
14 december 2017 kl 17:06

Jaså, den där Larhammar sitter dessutom och får betalt av samma industri han aldrig säger ett ont ord om, även när 1000tals blir sjuka av dess gifter. Men dess konkurrenter försöker han sprida sina gifter om, även för minsta skada. En riktigt lömsk typ? Han kan snart bli arbetslös då vi nyss skänkte pengar till Nina Teicholz och Sara Holmbers nya project: Samla ihop pengar så att USA via lagens arm blir tvungen att ändra sina kostråd så att dessa sammanfaller med faktisk evidensbaserad forskning som bygger på rigorösa kliniska försök, istället som idag, på “samförstånd av 100-tals vetenskapsmän”, den s.k. ILSI- eller SLV-principen. Här kan man donera: https://www.nutritioncoalition.us/donate/?utm_source=Subscribers+from+Website+and+Petition&utm_campaign=740125a80a-Dec+2017+Fundraising+Campaign&utm_medium=email&utm_term=0_bbb0b7607e-740125a80a-498269989

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
14 december 2017 kl 19:07

Nu tycker jag att ni ska öppna era hjärtan! Klart att Big Pharma ska få ha en helt egen jävig person i VoF och Kungliga Vetenskapsakeademin. Mannens närvaro, i min mening, höjer varje organisation där han medverkar, upp i ett slags kungligt skimmer.

Jag är dessutom säker på att världens mest älskade konung förresten är helt cool med att de kallar sig “kungliga”, särskilt så här nära juletider. De “kungliga vetenskaparna” kan kanske ha användning för några av kungens hattar i länken ovan förresten?

Jag som alltså är “den verkliga kungen” av Vetenskapliga partiet har givetvis också en kunglig krona, en kungamantel, en fet guldkedja och en gigantisk rubinring, naturligtvis till fullkomligt vetenskapliga ändamål, men för att mannen här ovan, med kungligt följe, ska få låna mina prylar och iklädas detta av sitt “kungliga” följe, så ska jag minsann först ha ett fett konsultarvode av Big Pharma! ;oD

Olle Gordon
Olle Gordon
Gäst
17 december 2017 kl 15:28

Öppna era hjärnor!