Lasermedicin effektiv mot smärta, inflammation och för läkning

21
Jan Tunér om lasermedicin - Foto: Irradia
Jan Tunér om lasermedicin – Foto: Irradia

LASERMEDICIN – Laserljusbehandling med icke brännande styrkor för behandling av smärta, inflammation och för att stimulera läkning är ännu en väldigt okänd metod i Sverige trots att den funnits sedan 1960-talet, berättar Anders Nobel som är expert på lasermedicinsk utrustning.

Varken djur eller människa känner av behandlingen. Metoden bygger inte på värme utan på fenomenet att celler absorberar ljus i mitokondrierna och därigenom initieras en kedjereaktion (länk till PubMed).

”Idag nästan 60 år senare har laserterapi seglat upp som en värdig utmanare till traditionell antiinflammatorisk farmaka, (NSAID, Kortison mfl). Lägg där till ljusets utmärkta läkande egenskaper, samt att metoden är helt biverkningsfri”, säger Anders Nobel.

Fler än 5000 studier sökträffar erhålls för den som söker på PubMed om medicinsk laser. Det inkluderar 500+ RCT-studier på människa (sk dubbelblinda placebokontrollerade studier).

Läs mer och se video på TV-Helse | NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse. Detta är ej reklam. Det förekommer inga reklamlänkar i artikeln på TV Helse.


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelSanna Ehdin erbjuder dig delägarskap i företaget Dr Sannas
Nästa artikelÅterlämna vad bankiren Olof Aschberg stal från Ryssland!
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser av händelser i samhället och världen.
Prenumerera
Notify of
guest
21 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Michael Zazzio
Gäst
5 februari 2018 kl 21:20

Jag har arbetat med lasermedicin sedan år 1990 och med laserbehandling på min egen klinik sedan 1998 (sedan 1998 specialiserad på hörsel- och balansrubbningar). Min egen lasererfarenhet inleddes med att jag behandlade en mängd smärtpunkter på mina fötter, underben, knän, lår och höfter. Smärtorna berodde på inflammationer som var orsakade av en alltför hög träningsintensitet, framförallt på grund av mitt höjdhoppande på elitnivå. Efter tolv behandlingar var alla smärtpunkter smärtfria. I Danderyd öppnade jag min hörselklinik år 1998. Behandlingen baserades främst på lasermedicinsk behandling av innerörat i kombination med pulserande elektromagnetiskt fält samt analys och kontroll av fria radikaler. Kombinationen av de tre metoderna visade sig vara mycket gynnsam för läkning av innerörats sjukdomstillstånd. Tinnitus förbättrades i 65 % av fallen. Hyperakusi (överkänslighet för ljud) förbättrades i 100 % av fallen. Fler än 60 % botades och studien är den bästa i sitt slag och utan konkurrens trots att den avslutades för tolv år sedan. Studie publicerades i den MEDLINE-indexerade tidskriften Photomedicine and Laser Surgery. Jan Tunér var mig behjälplig med en initial korrekturläsning samt en förberedande referentgranskning. Jag fick även hjälp av det av en spansk önh-specialist och forskare som jag utbildade i behandlingsmetoden. Vidare har jag lyckats förbättra hörseln på en hel del patienter. Vid plötslig dövhet är den största hörselförbättringen i genomsnitt på ett öra 49 decibel. Vid åldersrelaterad hörselnedsättning är den 42,73 decibel och vid Ménières sjukdom är den största förbättringen i genomsnitt på ett öra lite drygt 30 decibel. Yrsel utan känd orsak förbättras i 50 % av fallen. Vissa patienter, som i många år har kräkts varje dag på grund av sin yrsel, har blivit helt symtomfria och återfått en god balans. Kroniska inflammationer i hörselgången förbättras i omkring 90 % av fallen och jag har även lyckats läka ihop en del kroniskt perforerade trumhinnor. Dessa är smått fantastiska resultat, men den svenska sjukvården struntar helt i metoden. Lasermedicin är mycket framgångsrikt inom flera specialiteter. Jag har till och med sett diabetes typ 1 botas av laserbehandling. Diabetologin fortsätter dock med samma medicinering som har använts i decennier. Ingen utveckling kan skönjas. Det må ständigt tas fram på marknaden komma ut nya läkemedel, men dessa är främst till för att ge större vinster åt läkemedelsbolagens aktieägare. Vi har inte någon egentlig skolmedicin i Sverige och västvärlden – vi har en industri-och vinstmedicin. Inom hörselsjukvården är laserbehandling det absolut bästa som existerar. Sjukvården varken remitterar… Read more »

Per Larsen
Per Larsen
5 februari 2018 kl 21:38

Kan tinnitussymptomen påverkas av lasermedicinsk behandling av innerörat i kombination med pulserande elektromagnetiskt fält samt analys och kontroll av fria radikaler? Är det sjukliga defekter i innerörat som helas med denna behandling? Hur förmedlar innerörat upplevelsen av tinnitus till individen?

per
per
Gäst
5 februari 2018 kl 22:44

Hej Michael.

Jag hittade inte studien som publicerades i den MEDLINE-indexerade tidskriften Photomedicine and Laser Surgery. Kan du lotsa mig?

Vänlig hälsning

Per

Michael Zazzio
Gäst
7 februari 2018 kl 22:43

Tjenare, VoF-Per!

Hej och hå! Är du i farten igen? Vad fan ska du racka ner på den här gången då, din lille lycksökare, där?

Dålig på att leta är du liksom alla andra VoF:are. Sök på mitt namn på http://www.pubmed.com så hittar du studien, men den ligger inte ute i sin helhet, förstår du. Du hittar enbart abstractet (sammanfattningen) på den sajten, men du fattar väl inte vad som står skrivet där. Jag skulle vilja se ditt nollansikte när du läser innehållet.

Med ovänliga hälsningar till alla VoF:are – lägg ned den där jävla skitföreningen!

Michael Zazzio

Michael Zazzio
Gäst
7 februari 2018 kl 22:47

Hörrö, Lill-per!

Jag har inte betalt för att utbilda dig i lasermedicin. Du får nog ta och lägga manken till och lära dig lite på egen hand, om det nu är möjligt, vilket jag starkt betvivlar.

Hoppa och skit!

Michael Zazzio

Conny Lundberg
Gäst
7 februari 2018 kl 22:58

Tack, Michael, för en intressant kommentar som gav nyttig information! 🙂

per
per
Gäst
8 februari 2018 kl 00:38

Michael Zazzio 7 Feb, 2018 at 22:43
Michael Zazzio 7 Feb, 2018 at 22:47

Hej Michael.

Tack för länken till din studie. Jag är intresserad av den eftersom en släkting till mig lider av tinnitus. Han är skeptisk till vård som inte ryms inom skolmedicinen. Tänkte kolla ditt vetenskapliga arbete och överväga att visa det för honom. Kanske kan han bli intresserad av att testa något nytt.

Jag brukar inte ha svårt för att fatta, så utdraget ur din studie kan nog vara intressant för mig att titta på.

Nej, jag är inte VoF-Per, har aldrig rackat ner på dig och hade inte för avsikt att göra den nu heller. Du kanske blandar ihop mig med Per Larsen. Kolla eventuellt in skillnaden på hans och mina kommentarer under till exempel den här NewsVoice-artikeln, så förstår du vad jag menar:

https://newsvoice.se/2016/10/24/professor-lennart-minthon-vet-inget-om-gurkmeja/#comments

Vänlig hälsning

Per

Michael Zazzio
Gäst
8 februari 2018 kl 09:36

Det finns jättemånga studier om tinnitus. Sök på tinnitus och laser therapy eller lllt så hittar du sturier på http://www.pubmed.com. Min publicerade studie visar på behandlingseffekterna vid hyperakusi (överkänslighet för ljud). Jag har ingen egen publicerad tinnitusstudie.

Michael Zazzio

per
per
Gäst
8 februari 2018 kl 10:18

Michael Zazzio 8 Feb, 2018 at 09:36

Tack för information.

Din studie är intressant i sammanhanget, eftersom personen ifråga lider av just hyperakusi, med ökad tinnitus vid exponering för ljud. Jag är övertygad om att detta på något sätt har med kronisk inflammation att göra. Behandling med starkt läkemedel mot akne under puberteten skulle kunna vara den bakomliggande orsaken.

Jag förstår din irritation över somliga personers inlägg här på NewsVoice, de har en agenda och fortsätter att mala samma desinformerande argument om och om igen. De vill inte mänskligheten väl och man frågar sig hur de orkar leva med sig själva.

Per

Per Larsen
Per Larsen
8 februari 2018 kl 10:26

Citat från Flashback:
LLLT är flum eftersom det helt enkelt går ut på att lysa i örat och ta bra betalt för det. Laser låter som en fantastisk, futuristisk, magisk teknik. Men det är ljus. En lampa.

Ale
Ale
8 februari 2018 kl 10:27

Hej! Michael!

Lider själv av tinnitus och samt hörselnedsättning. Först på ena örat (kom i tidig ålder runt 13-14 år, tror jag) och nu på bägge. Har du några idéer om varför man drabbas, bortsett från att utsättas för höga ljud?

per
per
Gäst
8 februari 2018 kl 17:36

Per Larsen 8 Feb, 2018 at 10:26

Kan du precisera vad det är för ljus, Per Larsen?

Per Larsen
Per Larsen
8 februari 2018 kl 20:46

[kommentar raderad eftersom den bryter mot god ton]

Per Larsen
Per Larsen
8 februari 2018 kl 23:00

Det blir problem när vi skall tala om företag och pengar drivna av världsfrälsarna på NewsVoice.

Michael Zazzio
Gäst
12 februari 2018 kl 17:01

@ Per Larsen: Jiddrare! Hoppa och skit! Du är en okunnighetens riddare som saknar moral och etik, vilket dina kommentarer bevisar. Du har noll koll på allt vad hälso- och sjukvård heter och du skiter i vad det finns för studier och vilka resultat som finns i dem. Du är en VoF:are och ditt mål är enbart att kränka och förnedra. Håll dig borta från alla former av diskussioner! De mår bäst av det.

@ Ale: Det finns genetiska orsaker men även en hel del annat som kan påverka hörseln. Det är stora variationer mellan olika individer. Man måste undersöka det ordentligt. Därefter kan man oftast dra slutsatser om varför nedsättningen har etablerats, men det är inte alltid som man finner orsaken till nedsättningen.

Den största genomsnittliga hörselförbättringen på ett enskilt öra är på min klinik 42,73 decibels förbättring. Det är dock få (omkring 10 % av de som har en kraftigt nedsatt hörsel) som får en förbättring på 10 dB eller mer. Vid överkänslighet för ljud är det i stort sett 100 % som får förbättring av metoden, och vid tinnitus är det omkring 2/3 av de behandlade som får lindring eller i vissa fall en eliminering av sin tinnitus. Andre sjukdomar som ofta förbättras är Ménières sjukdom , yrsel och balansrubbning samt sudden deafness.

Det här är naturligtvis endast information från medicinska studier som är indexerade på MEDLINE och från min och andra audiologiska kliniker – så, det är ingenting som bevisar något enligt den så enormt framstående Per Larsen – jiddrarnas jiddrare. Det är en jäkla käck kille, må jag säga. Det är synd bara att han tittar fram hela året och inte bara runt jul.

Michael Zazzio
Gäst
12 februari 2018 kl 17:21

@ Per Larsen: Skulle laser vara en lampa? Ha, ha, ha!! En kille som hade gått på fysiklektionerna på högstadiet i stället för att sniffa lim och thinner hade vetat att laserljus inte kommer från någon lampa. Vad får du allt ifrån, Per? Man tror ju fan i mig inte att det är sant, som du håller på. Du har just yttrat dig tvärt emot det som tiotusentals medicinska och fysikaliska studier har visat. Ge upp någon gång! Vad är det här? Är det forum för fårskallar?

per
per
Gäst
15 februari 2018 kl 11:20

Per Larsen 8 Feb, 2018 at 23:00

Det blir problem för honom själv när vi skall tala om empati och hälsa med världsförstöraren Per Larsen.

Michael Zazzio 12 Feb, 2018 at 17:01
Michael Zazzio 12 Feb, 2018 at 17:21

Jag håller med Michael Zazzio angående Per Larsen. Något förbryllande är bara att VoF använder sig av en person vars kompetens och sätt att argumentera ligger på en lågstadieelevs nivå. Kan hans verkliga mål helt enkelt vara att ställa det skamfilade VoF i en ännu sämre dager? I så fall måste man erkänna att han gör ett bra jobb.

Finns det vid det här laget någon enda läsare av NewsVoice som svävar i tvivel angående vem av Michael Zazzio och Per Larsen det är som besitter en stor kompetens ifråga om hälsa? Någon?

per
per
Gäst
15 februari 2018 kl 13:14

Per Larsen 8 Feb, 2018 at 23:00

Det blir problem för honom själv när vi skall tala om empati och hälsa med världsförsämraren Per Larsen.

Michael Zazzio 12 Feb, 2018 at 17:01
Michael Zazzio 12 Feb, 2018 at 17:21

Jag håller med Michael Zazzio angående Per Larsen. Något förbryllande är bara att VoF använder sig av en person vars kompetens och sätt att argumentera ligger på en lågstadieelevs nivå. Kan hans verkliga mål helt enkelt vara att ställa det skamfilade VoF i en ännu sämre dager? I så fall måste man erkänna att han gör ett bra jobb.

Finns det vid det här laget någon enda läsare av NewsVoice som svävar i tvivel angående vem av Michael Zazzio och Per Larsen det är som besitter en stor kompetens ifråga om hälsa? Någon?

Per Larsen
Per Larsen
15 februari 2018 kl 15:00

[kommentar raderad av Per Larsen eftersom den bryter mot god ton]

Michael Zazzio
Gäst
16 februari 2018 kl 21:07

VoF är en slemartad organisation som består av mollusker. Föreningen VoF utser enskilda personer som kontrollera och övervaka olika diskussionsfora, till exempel NewsVoice.

Den här artikeln hade sedan publiceringen i mitten av december ingen kommentar på över en och en halv månad. När jag sedan skrev den första kommentaren som strikt baserades på vetenskapliga observationer så kastade sig novisen Per Larsen över min kommentar och han bekräftade sin kommentar på NewsVoice inom 18 minuter efter det att min kommentar publicerades här. Hade jag skrivit klockan tre på morgonen så hade det förmodligen tagit någon timme innan min kommentar skulle ha kommenterats av någon VoF:are. Detta är det sätt som VoF verkar på.

De utser inom föreningen individer som ansvarar för vissa ämnesområden inom vilka de har till uppgift att motverka allting som går emot det som skolmedicinen arbetar med. VoF:arna stöttar okritiskt läkemedelsindustrin som förgiftar befolkningen (inom kort kommer det i tidningen Hälsofrihet en artikel om lagar inom EU och i Sverige som explicit gynnar läkemedelsindustrin på bekostnad av folkhälsan – gå med i NHF Sweden – http://www.thenhf.se).

VoF står för nationers officiella versioner och för myndigheternas offentliga ställningstaganden i stället för att stå för sanningen och våga att gå in och analysera fakta som kan leda till att den “offentliga versionen” måste ifrågasättas. VoF-yttranden baseras på åsikter, auktoritativa yttranden och sådant som samhället/staten tycker. VoF är således en trosinriktning av politisk karaktär och inte någon vetenskapligt baserad organisation.

VoF: sätt att skaffa sig nya medlemmar påminner på ett slående sätt om hur nynazistiska organisationer i alla tider har knutit unga individer till sig. För deras medlemsrekrytering används psykologiska mekanismer som är enkla att se igenom och detektera om man har hyfsat goda kunskaper i socialpsykologi. Gå aldrig med i VoF!

per
per
Gäst
16 februari 2018 kl 23:47

Michael Zazzio 16 Feb, 2018 at 21:07

På det hela taget så som man har fått klart för sig att VoF fungerar. Intressant med lite extra detaljer, dock. Bra att få bekräftat det där med slem och mollusker.

Per Larsen, du behöver gå och få hjälp hos en av-programmerare.