För mycket fettsyror kan härskna och skada kroppen

3
897
Jens Veiersted - Foto: TV Helse
Jens Veiersted – Foto: TV Helse

Fettsyror härsknar av hög temperatur, syre och ljus, säger näringsterapeut Jens Veiersted. Han studerar vad som egentligen sker i kroppen vid oxidering av omega-3 och 6 särskilt om det blir för mycket av dem i kroppen. Vid ett för högt intag kan fettsyror härskna i kroppen varpå det bildas giftiga ämnen.

Fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6 kallas för essentiella fettsyror eftersom dessa måste tillföras genom kosten.

Balansen mellan fettsyrorna omega-3 och 6 är viktig och man måste ha tillräckligt av båda. Problemet är att vid för högt intag av de essentiella fettsyrorna kan dessa härskna i kroppen. Veiersteds rekommendation är att det är bättre att först justera intaget av omega-3 för att komma i balans än att sänka intaget av båda fettsyrorna.

Jens Veiersted tror inte på det generella rådet om att öka intaget av fleromättat fett. Han påpekar att det skett förändringar gällande dessa råd de senaste tio åren. Rekommenderat intag av fleromättat fett har tex ändrats från 10% till 5-10%.

Vegetabiliskt fett som margarin, majs- och soyaolja bör man vara försiktig med eftersom dessa finns i stora mängder i raffinerade produkter. Vid onödig raffinering av dessa fettsyror har härskningsprocessen redan startat.

Läs hela artikeln och se video på TV Helse

Text: Arnt Olaf Enger

3 KOMMENTARER

  1. Det är bra att sådant kommer fram. När man däremot bläddrar i damtidningarna där hälsotrenderna sprids, så är desinformationen total. Vågar du påpeka något annat kommer du att få en arme av arga tanter som blir dina fienden för livet (skriver med lite humor här)
    När omega-3 tåget rusade för 15-10 år sedan jobbade jag inom vården. Av omtanke proppade man även i de gamla fiskoljor och böt både på dagis, skolor och äldreboenden bregott med moderna petroleumbaserade margariner där det stod att dessa innehåller omega 3 (typ becell). Det skandinaviska köket innehåller väldigt mycket fisk och inte minst lax. Lingon och blåbär innehåller nästan alla vitaminer och antioxidanter man behöver, men visst kan man tjäna pengar på folks osäkerhet och okunskap.
    Olja skall inte rafineras. Det sade min gammel morfar som var solros-odlare. Solros, oliver, sezam och raps skall vara de råvaror man skall göra olja på.
    Under andra världskrigets nöd kom de tyska forskarna på att man kan transformera petroleum till margarin. Produkten än idag bleks från svart till creme gulaktig med vilka kemikalier vill vi inte veta, liksom vit socker… En bekant kemist sade att all blekningsmedel i matindustrin är klorbaserat. Kul att äta! Vi har både råd och tillgång till bra mat idag – less is more och det var bättre förr. Man skall äta så naturligt och närproducerat som möjligt. Studiebesök till en äldre svenskt par på landsbygden är att rekommendera. Mannen oftast jagar eller fiskar, och kvinnan lagar maten som hennes förfäder gjorde. Kryddorna blir de naturliga antibiotika, motionen blir att sköta om huset och folk mår mycket bättre än de som hackar på trender och faller för läkemedelsindustrins lösningar.

  2. Stella Tormanoff 14 Dec, 2017 at 10:28

    Margariner är inte petroleumbaserade, däremot används petroleumämnen för att utvinna fettet ur själva grödan. Dessa blir sedan till viss del kvar i margarinet, tillsammans med andra ohälsosamma extraktions- och härdningsgifter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here