Socialtjänsten beslutar om tvångsvård som leder till ungas självmord

publicerad 7 december 2017
- av NewsVoice
Emira
Emma Gråbergs - Foto: Charlton Buttigieg Photography
Emma Gråbergs – Foto: Charlton Buttigieg Photography

VÅRDKRISEN. Många ungdomar lider av psykisk ohälsa, självskadebeteende och att de inte klarar av skolplikten. Socialtjänsten anser att lösningen är tvångsvård, berättar Emma Gråbergs. Vissa av ungdomarna begår sedan självmord på grund av “vården”. 

Text: Emma Gråbergs, Emmagrabergs.com

När skolplikten missköts kopplas socialen in omgående. De gör en utredning och bedömer därefter om ungdomar behöver hjälp, men istället för att ge dem adekvat hjälp för deras problem utsätts de istället ofta för tillämpningen av Lagen om vård av unga (LVU). Föräldrarna förlorar helt rätten till sina barn och barnen placeras i familjehem, ofta HVB-hem för unga missbrukare.

Vad händer när man låser in ungdomar som mår dåligt och slussar runt dem som brottslingar? De tappar helt förtroendet till systemet och deras ångestproblematik ökar. De slits bort från all trygghet de har, sin familj, sin släkt, vänner och hemstad.
Vissa ungdomar behöver denna hjälp, absolut, men de ökande omfattningen av antalet tillämpad LVU är skrämmande.

Jag vill berätta om vad några personer fått gå igenom i vårt svenska “trygga” samhälle. Det handlar om ledningar som inte bryr sig om anmälningar om missförhållanden i vården som kommer in och personal som saknar både kunskap och engagemang. Vissa tystas. Det vittnas om otillåtna relationer mellan anställda, sexuella övergrepp, noll tillsyn och kontroll, hot och våld mot ungdomarna, totala övergrepp.

Emelies historia – Jag överlevde Fridegård

Emelie

”Vart börjar man? Att berätta om sitt liv? Hur många fel socialen har gjort. Det första som ploppar upp i mitt huvud är när de satte mig, nybliven 14 åring på en låst anstalt värre än svenska fängelser. Jag vet inte hur många gånger jag åkte in i isoleringscell utan toalett, flera timmar. Detta är nog en av de sakerna jag vill få upp…”

Läs Emelies historia 

Emira – Socialtjänsten kidnappade mig som 6-åring

Emira

Det händer överallt och hela tiden. Socialtjänstens brist på kunskap och striktare regler har förstört många år av denna tjejs liv. Emira kämpar fortfarande med att försöka heala sin själ efter att socialtjänsten trasat sönder den. Emira är uppväxt i en familj med en mamma och pappa som älskar henne.

Läs Emiras historia

Jonas – som inte överlevde

Jonas

Denna historia handlar om artikelskrivarens bror. Det finns många frågetecken runt hans död. Samhället skapade en missbrukare av en ung liten kille som bara behövde stöd och vägledning, inte minst förståelse och acceptans.

“Alltefter Jonas halkade efter mer och mer i skolan så tappade han även livslusten.
Inget stöd i skolan och inget större stöd hemifrån. Hans utväg (även om den inte var bra) blev att strunta i att dyka upp. Han var nu 14 år, tjuvrökte, skolkade och drack öl ibland på helgerna, som de flesta ungdomar i Kumla gjorde på den tiden. När det var som jobbigast i skolan så brydde sig ingen, men när han uteblev helt och bröt mot skolplikten så blev det fart på de sociala myndigheterna och de startade en LVU på Jonas.”

Läs Jonas Historia

Jasmine – Ett barn har tagit sitt liv

13-åriga Jasmine är under socialtjänstens bestämmelser inlåst. Hon saknar sin familj och förstår inte vad hon gjort för att förtjäna denna behandling.

Nu har de tagit ett till liv. En ficka med svårigheter har inte fått det stöd och hjälp hon behövde utan även hon har slussats runt som en brottsling tills hon 13 år gammal valde att ta sitt liv.

Det är dags att vända oss inåt mot landet och ser hur hemskt våra barn blir behandlade, blir inte lyssnade på. De skiter i att bedöma varje människa individuellt, att ens se människan och i detta fall en liten flicka. En liten flicka med utåtagerande ADHD/trotssyndrom placeras på ett LSS-boende och slussades runt som en brottsling. Hur kan detta få fortgå trots allas berättelser som kommer ut till allmänheten?

Läs Jasmines historia

Socialtjänsten måste utredas

Vad är det för människor som bestämmer detta, vad gör dem kvalificerade? Den misstänkte är censurerad med rött i förundersökningen nedan. Hen är även en fullt aktiv socialsekreterare på  en familjeenhet. Är de dessa människor som ska besluta om våra barn?

Privat får man vara vem man vill, men denna person bör absolut inte jobba med barn och besluta om LVU. De som är censurerade med svart är målsägande. Jag har valt att censurera då jag inte tror att jag får publicera detta annars.

Läs hela förundersökningen

Vad är det då vi kämpar för? Vi vet ju alla att våra myndigheter tjänar ett syfte, men det finns många och stora brister i systemet. Det saknas engagemang och kunskap.

En före detta socialarbetare vittnar och att man redan under utbildningen bli utstött om man säger emot eller har andra idéer. Han vill vara anonym.

Läs historien om vår kamp

Jonna – okunskapens konsekvenser

Jonna är bara 17 – år med ångestproblematik och medfödd leverskada. Efter otaliga försöka att få hjälp till Jonna från både familj och Jonna själv. Via både socialtjänsten och BUP med inget hände. Plötsligt blev hon inlåst.

”Paniken som sprider sig i kroppen på en människa som skriker så högt man kan efter hjälp men ingen hör, ingen lyssnar. Den är fruktansvärt. Detta blev för mycket för Jonna att hantera så hon såg den enda utväg hon kunde hitta. Hon skulle ta sitt liv. På väg mot tågrälsen så ringde Jonna till sin familj och tog farväl, de började såklart genast leta efter henne och polisen larmas. De hittar henne vid tågrälsen och får brotta ner henne till marken samtidigt som polis anländer.”

Läs Jonnas historia

Är det verkligen såhär vi vill att det ska vara i samhället? Såklart inte. Detta är bara ett fåtal av all ungdomar jag varit i kontakt med som lever såhär idag. Sluta blunda, öppna ögonen och säg ifrån.

Text: Emma Gråbergs, Emmagrabergs.com


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hej vi pratades vi i ett flöde på Facebook här om dagen försökte komma i kontakt med dig på fb men fick inget svar. Hör gärna av dig på mail eller fb mvh

 • När jag var hos soc när jag var yngre för att rökt hasch så ljög dom rakt i ansiktet på mig och skrev falska grejer i min journal som att jag hamnat på sjukhuset pga en trasig lever men det hade aldrig hänt

 • Jag håller med till 100%.
  Socialtjänsten är en av de mest kriminella organisationer som finns. De hotar, trakasserar, misshandlar psykiskt. Tjänstemän/kvinnor som bryter allt vad lagar är, ansvariga för att rasera mängder av liv och där flera tagit sina liv.

  I 7 år har de placerat hotat och lvu’at min dotter, allt började med skolskolk och att hon drog hemifrån med kompisar.
  Fick diagnosen adhd depression ångest och hade självskadebeteende.

  Hon blev körd till hassela gotland som 13 åring satt på första låsta SIS Råby som 15 åring och de fortsätter in i det sista I dag är hon 20 år och sitter nu på Rebecahemmet SIS låst. När soc kom in i våra liv då efter varje placering blev hennes psyke allt mer försämrat och hon började använda droger av och till.

  Inga brister finns hemma och trots att de försökt få igenom även det så har de blivit avslag i rätten på 2an. dD har de i stället sett till och få henne så långt hemifrån som möjligt som Råby var 7 timmars resa.

  Hon har en bror på 22 som det fungerar bra för. jag tänker stämma soc för brott mot de mänskliga rättigheterna för att de tagit i från min dotter skolgång, familjeliv mm och mig har de tagit i från TIDEN jag skulle haft med min dotter under dessa 7år och mycket mycket mer.S toppa lvu. Stoppa soc ingen politiker har ryggrad nog. Alla barn jag träffat genom åren då jag hälsat på min dotter har varit barn med problem inte problembarn, fina ungar som förtjänar det bästa.

  Min älskade unge kämpar jag för än tills sista andetaget.

   • Här en enormt bra organisation som bland annat verkar för att förebygga och förhindra självmord:

    https://spes.se/

    Hur många förstörs så pass av “socialvård” och psykiatriska droger att de inte orkar leva längre?

   • Den första filmen inleds med engelskspråkiga utlåtanden, men svensk textning kan väljas! – innan filmen startas. Rätt så mycket i de tre filmerna är på svenska. Lyssna på vad dessa svenska, utländska, läkare, före detta högt uppsatta chefer inom läkemedelsindustrin, vetenskaps-journalister och andra ÄRLIGA EXPERTER säger!

 • Denna artikeln baseras på vad ungdomar, föräldrar och fd socionomer berättat och vittnat om, inget jag sitter och hittar på.

  Vi kan inte sänka deras röster, de som berättat nu är vuxna människor idag och vet mycket väl vad som gjordes rätt och vad som gått fel.

  Vi kan inte blunda för det negativa, det är det som måste lyftas och förändras , inte de bra sakerna för de är ju redan bra.

  Det finns alltid 2 sidor av ett mynt, förneka inte dessa ungdomar och föräldrars upplevelser är ni snälla.!

 • @Ivan

  Också jag är fascinerad av många kommentarer du gör på olika bloggar och naturligtvis även det du skriver på din hemsida.. I mycket har jag, som icke-ateist, en helt annan ståndpunkt och uppfattning, men jag har verkligen Respekt för dina kunskaper och annorlunda infallsvinklar.

  Jag villl ännu en gång be dig att komma tillbaka till en annan högkvalitativ blogg: Peter Krabbes.

  Ivan, jag har verkligen dåligt samvete för att jag var en av flera som förmodligen bidrog till att du upphörde med dina kommentarer där.

  Vi behöver olika röster för att närma oss sanningen.

  Jag ber, även på denna website, om ursäkt för mitt påhopp på dig där (du vet: om ondskans roll för att skapa insikt) och hoppas att du har viljan och modet att fortsätta att skriva där i fortsättningen, även om det kommer att bli tufft för dig!

 • Ivan Björn: “När barn blir till så lär det sig genom att iaktta omgivningen främst föräldrar. Barnet befinner sig i Alfa vågor ett slags meditativ tillstånd och läser in allt i sitt undermedvetna”.

  Men det är ju precis också så. Hur har du kommit fram till den kloka insikt, undrar vi.

 • Förståelsen hur strukturen kring både vård- och sjukvårdssamhället är uppbyggd formellt (och än viktigare informellt) samt hur det är tänkt fungera och hur det i verkligheten fungerar (och inte fungerar) får man snabbast och bäst genom att gå i polemik mot den samma. När någon gör fel i vårdkedjan, täcker resten av etablissemanget upp, slentrianmässigt. Sedan förnekar och förnekar dem alla fel, tills du vinner i högre eller högsta instans. Då kommer de obligatoriska förutbestämda patetiska bortförklaringar. Bemöter du dem sakligt, uppstår en tystnad, som kan få en prästs öga i en fullspäckad kyrka att tåras.

  Dessa lärdomar kommer inte än till livs genom att som politruk i socialnämnden, och knapps idas läsa in sig inför besluten.

 • När barn blir till så lär det sig genom att iaktta omgivningen främst föräldrar. Barnet befinner sig i Alfa vågor ett slags meditativ tillstånd och läser in allt i sitt undermedvetna. Sedan utvecklar barnet egna sätt att omvandla sitt iakttagande i handling och egna erfarenheter. Enkelt beskrivet lär sig barnet av att iaktta och av egna erfarenheter.
  Föräldrar kan trycka ned barnets kreativitet genom att störa barnet eller kritisera det. Detta kan i de flesta fall ge barnet framtida problem med dålig självkänsla eller rädsla för att uttrycka.
  Genom att iaktta sin omgivning fungerar hela naturen så detta är absolut inget nytt.
  Ändå behöver vi betala dyra forskare som kommer till sådana självklara resultat som att amning är nyttig eller att barnen lär sig genom att läsa av sin omgivning och genom egna erfarenheter.

  Jag sökte på ” forskningsresultat barn lär sig genom att iaktta” och här är följande exempel på Googles resultat:

  ” barn i den fria leken i förskolan. Resultatet av denna studie visar att barn i den fria leken får möjlighet att genom utforskandet, samspelet, iakttagelse och imitation lära sig utveckla den motoriska och den sociala kompetensen. Även språket och den matematiska förmågan stärks. I samspel med andra människor …”

  ” Vidare går vi in på tidigare forskning som behandlar hur och vad barn lär i samverkan med. Också i dessa studier framgår det att barn lär sig genom att observera och imitera.”

  Det som är självklart och som har fungerat från tidens begynnelse är alltså en ”nyupptäckt” nyhet i forskningsresultat!

  Barnet lär sig genom att imitera! Imitation kräver rörelse. Egna erfarenheter är det viktigaste.

  När skolan kommer in i barnets liv är det slut med kreativitet! Passivt sitter barnet i bänken och lyssnar på vad lärare förmedlar. Det finns medvetna föräldrar som avprogrammerar barnet från den världsbild och doktriner som den manipulativa skolan förmedlar. Sedan måste barnet visa i nationella prov att det är hjärntvättad så att barnet kan som vuxen bygga en värld som passar makten och eliten utan att själv vara medveten om det. Det är fåtal människor som i sin vuxna ålder är kapabla att avstå från sitt jobb och sin dittills inlärda kunskap. Ett sådant exempel är Bruce Lipton med sin forskning i Epigenetik.

  Barn inlåsta i skolan blir jobbiga och vill inte in i skolan. Systemet ser då till att dessa barn blir straffade och traumatiserade för livet!
  I filmen Vår tid är nu – sista delen ser man ett resultat av den manipulation som Nina blev utsatt för som barn som sedan resulterade i att hon blev en inlåst hemmafru som fick ta alkohol och narkotika till hjälp för att frigöra de bundna skapandekrafterna.

 • Jag uppskattar Anders Engqvist närvaro på newsvoice, en tung röst med erfarenhet som jag respekterar, och som sticker ut från newsvoices övriga åsiktskör. Har samma erfarenhet som Anders vårdmässigt jobbat inom: psykiatri, socialtjänst, utbildning, SIS, omsorgen osv, osv men har också andra erfarenheter. Dels själv som ugn i kontakt med div myndigheter och sjukvård angående tunga familjeproblem samt än viktigare: själv haft flera bataljer med: socialtjänsten – överklagat beslut, begärt företräde inför nämnden, överklaga till förvaltningsrätten (fick till och med möjlighet att själv föra min talan – ovanligt i förvaltningsrätten) och vunnit. Har dessutom fått en psykolog inom BUP fällde av IVO… Mitt bestående intryck är att ju mer makt en myndighet har, ju lägre kompetens besitter den. Jämför kompetensen inom psykiatrin (psykiatriker, psykologer) mot socialtjänsten: en medioker tvåårig ideologiskt (läs feministisk) styrd så kallad högskoleutbildning – med enbart svensk kurslitteratur? Har läst en hel del av socionomers kurslitteratur och slogs av snuttifieringen. Istället för att läsa in socialtjänstlagen samt förvaltningslagen från lagboken, finner man istället att övervägande del av litteraturen var en ytlig sammanställning med tolkningar av själva lagen, som man vid en första anblick tror var avses för mellanstadiet? En ung, oerfaren, socialsekreterare som man med bästa vilja i världen inte kan kallad för varken beläst eller ens bildad, har makt att besluta omvänt mycket mer drastiska åtgärder än ett helt läkarlag av erfarna, belästa och intelligenta psykiatriker har. Många utredningar är så bristfälliga, subjektiva, ytliga och fördomsfulla att det är en barnlek och fullständig pulverisera dem.

  Har ofta undrat över varför inte all den samlade kompetens som finns inom psykiatrin förts över till socialtjänsten, och låta socialsekreterarna ta över psykiatrin? Tror det beror på att alla kan vi drabbas av mental ohälsa, men alla kan inte plötsligen bli alkisar över en natt.

 • Anders Engqvist
  Din kommentar visar på hur snett ute man är.
  Dessa unga fråntas sin röst och sin rätt.
  Det är varken du eller någon som ska tolkningsföreträde när det gäller vem de och vad som är svårt för dem.
  Ska man stödja någon som har det besvärligt i deras utveckling så måste det bygga på respekt och förtroende.
  Man måste lyssna och låta personen definiera sig och sin situation och det måste vara utgångspunkten och problemformuleringen.
  Det går inte skapa en fruktbar vårdallians med tvång och kontroll.
  Även besvärliga människor måste behandlas med respekt och värdighet.
  Som man ropar får man svar. Makt och tvång bemöts med motstånd och protest och det är dessa sidor som närs och utvecklas.
  Du tycker att fler ska omhändertas trots att resultaten är dåliga.
  Du talar om ungas familjer i termer av missbrukarmiljöer.
  De som är dem närmast och älskar dem reducerar du tlll till en undermålig miljö.
  Förstår du vad du gör med en ung människa när du diskvalificerar och visar en så nedlåtande attityd till dem de älskar är mest lojala till.
  Det mycket samhällshat har fötts och götts av det.

  Dessa unga behöver något annat än vad de erbjuds och många gånger gör mer skada på lång sikt.

  Hellre en dålig miljö och respekt och värdighet än proffesionellt översitteri och tvång.

 • Jag kan också bekräfta att det kan gå till så förfärligt som beskrivs de olika fallen. Har personlig erfarenhet, både egen och via 2 barn som arbetar/arbetat inom socialförvaltningen. Känner en och annan i bekantskapskretsen som arbetar som socialsekreterare.
  Det fungerar hyfsat på många håll, men uselt på andra. Det som saknas hos socialförvaltningarna, generellt, är dels bra ledarskap, dels livserfarenhet hos de anställda. Socialsekreterare är alltför ofta unga. De kommer direkt från skolan. Detta tillsammans med dåliga chefer/ledare gör att det ibland går snett i hanteringen av svåra fall.

 • Det var när socialtjänsten i en sydsvensk stad hade dragit in en övervakartjänst ,med fungerande relation angående en ung pojke med vissa problem ,som denne därefter blev så frustrearad, att han tände på den trävaruaffär där övervakaren arbetade som förman. Detta dåd, säger förmannen, kritisk till socialförvaltningens ointresse för pojken, som precis fyllt 18,hade aldrig hänt ,om socialen hade tagit sitt ansvar.

 • Men Gud alla Anders Engqvist. Jag har mött flera hundra stycken ungdomar som blir inlåsta med tex andra missbrukande ungdomar som har droger med sig och delar med sig. Vips. Har ni också en ung missbrukare. Fyfan är så jävla sur på mitt LVU jag fick när dom låste in mig för att jag hade ett Självskadebeteende. Satt på en jävla avdelning och där knarkades det hejvilt. Kom ut och bara ville ha mer mer mer. Blev en heroinist innan jag fyllde tjugo år. Vad gör socialen? Tvingar mig att ta Subutex eller en till inlåsning. FYFAN!! Bytte kommun.

 • Jag har själv suttit i två olika Socialnämnder i två olika kommuner under totalt 7 år. Jag känner inte igen mig i den den beskrivning av verkligheten som den här artikeln försöker ge. De flesta tvångsomhändertaganden av barn och unga (enligt LVU) är synnerligen välmotiverade och inte ens på gränsen diskutabla. Socialnämnden beslut är bara provisoriskt ich ska faställas av domstol och kan överklagas till högstainstans! Besluten är väl förberedda oc( utredda av välutbildade tjänstemän med ofta lång erfarenhet. Socialnämndens speciella utskott har också noga förberett och diskuterat ett tvångsomhändertagande innan beslut. Det är en god och rättssäker ordning.
  Problemet är att Socialtjänsterna har för små resurser. (det är inte EN myndighet utan flera) varje kommun har ju sin egen självständiga socialtjänst (myndighet)Det är brist på socialsekreterare och ibland får oerfarna socialsekreterare utreda mycket svårbedömda fall. Samarbetet med barn- och ungdomspsykiatrin lämnar mycket övrigt att önska. Kontrollen av de ca tvåtusen HVB- hemmen är otillräcklig. Kommunerna har otillräckliga resurser. IVO statens inspekterande myndighet likadant. Den statliga tvångsvården (SIS) har länge haft kvalitetsproblem och samarbetar dåligt med kommuner, landsting och familje- och HVB- hem. Såvisst kan vanvård och misstag förekomma men mitt starka intryck efter nämndserfarenhet och lång erfarenhet (mer än 20år)av vård-och behandling av missbrukare, ungdomar och familjer att FLER skulle behöva omhändertas och om nödvändigt med tvång då särskilt barn och ungdomar som lever själva i missbrukarmiljöer eller med föräldrar som är psykiskt sjuka eller helt enkelt oförmögna att fostra och stödja unga människor löper stor risk att själva hamna i missbruk och utanförskap.Det sociala arvet kan vara i värsta fall vara både tungt och belastande för resten av de ungas liv om det inte görs professionella ansträngningar för att bryta detta arv.

 • Myndigheterna missköter sig liksom sjukvården ofta å det grövsta. Här ett fall som visar på hur den kedja av påstått hjälpande instanser i samhället ökar på unga människors lidande mångfalt istället för att ge tröst och hjälp. Man kan inte förvänta sig mer eftersom vårt samhälle styrs av ekonomiska och maktintressen där vinsten och makten är oändligt mycket viktigare än människornas välmående.

  Vi kan inte få ordning på Sverige och resten av världen så länge som till exempel läkemedelsindustrin fortsätter att ha makt över oss::

  Resan tillbaka till livet (34 min)

  http://urplay.se/program/202953-ur-samtiden-suicidprevention-2017-resan-tillbaka-till-livet

 • Socionomerna brukar vara välvilliga för det mesta. Jag har varit kontaktperson för soc, men de är också experter på att stämpla med diagnoser barn som behöver struktur, tro på sig själva och framtiden, eller kärlek. Dessa får man inte i en institution.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *