Socialtjänsten beslutar om tvångsvård som leder till ungas självmord

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 december 2017
- NewsVoice redaktion
Emira
Emma Gråbergs - Foto: Charlton Buttigieg Photography
Emma Gråbergs – Foto: Charlton Buttigieg Photography

VÅRDKRISEN. Många ungdomar lider av psykisk ohälsa, självskadebeteende och att de inte klarar av skolplikten. Socialtjänsten anser att lösningen är tvångsvård, berättar Emma Gråbergs. Vissa av ungdomarna begår sedan självmord på grund av ”vården”. 

Text: Emma Gråbergs, Emmagrabergs.com

När skolplikten missköts kopplas socialen in omgående. De gör en utredning och bedömer därefter om ungdomar behöver hjälp, men istället för att ge dem adekvat hjälp för deras problem utsätts de istället ofta för tillämpningen av Lagen om vård av unga (LVU). Föräldrarna förlorar helt rätten till sina barn och barnen placeras i familjehem, ofta HVB-hem för unga missbrukare.

Vad händer när man låser in ungdomar som mår dåligt och slussar runt dem som brottslingar? De tappar helt förtroendet till systemet och deras ångestproblematik ökar. De slits bort från all trygghet de har, sin familj, sin släkt, vänner och hemstad.
Vissa ungdomar behöver denna hjälp, absolut, men de ökande omfattningen av antalet tillämpad LVU är skrämmande.

Jag vill berätta om vad några personer fått gå igenom i vårt svenska ”trygga” samhälle. Det handlar om ledningar som inte bryr sig om anmälningar om missförhållanden i vården som kommer in och personal som saknar både kunskap och engagemang. Vissa tystas. Det vittnas om otillåtna relationer mellan anställda, sexuella övergrepp, noll tillsyn och kontroll, hot och våld mot ungdomarna, totala övergrepp.

Emelies historia – Jag överlevde Fridegård

Emelie

”Vart börjar man? Att berätta om sitt liv? Hur många fel socialen har gjort. Det första som ploppar upp i mitt huvud är när de satte mig, nybliven 14 åring på en låst anstalt värre än svenska fängelser. Jag vet inte hur många gånger jag åkte in i isoleringscell utan toalett, flera timmar. Detta är nog en av de sakerna jag vill få upp…”

Läs Emelies historia 

Emira – Socialtjänsten kidnappade mig som 6-åring

Emira

Det händer överallt och hela tiden. Socialtjänstens brist på kunskap och striktare regler har förstört många år av denna tjejs liv. Emira kämpar fortfarande med att försöka heala sin själ efter att socialtjänsten trasat sönder den. Emira är uppväxt i en familj med en mamma och pappa som älskar henne.

Läs Emiras historia

Jonas – som inte överlevde

Jonas

Denna historia handlar om artikelskrivarens bror. Det finns många frågetecken runt hans död. Samhället skapade en missbrukare av en ung liten kille som bara behövde stöd och vägledning, inte minst förståelse och acceptans.

”Alltefter Jonas halkade efter mer och mer i skolan så tappade han även livslusten.
Inget stöd i skolan och inget större stöd hemifrån. Hans utväg (även om den inte var bra) blev att strunta i att dyka upp. Han var nu 14 år, tjuvrökte, skolkade och drack öl ibland på helgerna, som de flesta ungdomar i Kumla gjorde på den tiden. När det var som jobbigast i skolan så brydde sig ingen, men när han uteblev helt och bröt mot skolplikten så blev det fart på de sociala myndigheterna och de startade en LVU på Jonas.”

Läs Jonas Historia

Jasmine – Ett barn har tagit sitt liv

13-åriga Jasmine är under socialtjänstens bestämmelser inlåst. Hon saknar sin familj och förstår inte vad hon gjort för att förtjäna denna behandling.

Nu har de tagit ett till liv. En ficka med svårigheter har inte fått det stöd och hjälp hon behövde utan även hon har slussats runt som en brottsling tills hon 13 år gammal valde att ta sitt liv.

Det är dags att vända oss inåt mot landet och ser hur hemskt våra barn blir behandlade, blir inte lyssnade på. De skiter i att bedöma varje människa individuellt, att ens se människan och i detta fall en liten flicka. En liten flicka med utåtagerande ADHD/trotssyndrom placeras på ett LSS-boende och slussades runt som en brottsling. Hur kan detta få fortgå trots allas berättelser som kommer ut till allmänheten?

Läs Jasmines historia

Socialtjänsten måste utredas

Vad är det för människor som bestämmer detta, vad gör dem kvalificerade? Den misstänkte är censurerad med rött i förundersökningen nedan. Hen är även en fullt aktiv socialsekreterare på  en familjeenhet. Är de dessa människor som ska besluta om våra barn?

Privat får man vara vem man vill, men denna person bör absolut inte jobba med barn och besluta om LVU. De som är censurerade med svart är målsägande. Jag har valt att censurera då jag inte tror att jag får publicera detta annars.

Läs hela förundersökningen

Vad är det då vi kämpar för? Vi vet ju alla att våra myndigheter tjänar ett syfte, men det finns många och stora brister i systemet. Det saknas engagemang och kunskap.

En före detta socialarbetare vittnar och att man redan under utbildningen bli utstött om man säger emot eller har andra idéer. Han vill vara anonym.

Läs historien om vår kamp

Jonna – okunskapens konsekvenser

Jonna är bara 17 – år med ångestproblematik och medfödd leverskada. Efter otaliga försöka att få hjälp till Jonna från både familj och Jonna själv. Via både socialtjänsten och BUP med inget hände. Plötsligt blev hon inlåst.

”Paniken som sprider sig i kroppen på en människa som skriker så högt man kan efter hjälp men ingen hör, ingen lyssnar. Den är fruktansvärt. Detta blev för mycket för Jonna att hantera så hon såg den enda utväg hon kunde hitta. Hon skulle ta sitt liv. På väg mot tågrälsen så ringde Jonna till sin familj och tog farväl, de började såklart genast leta efter henne och polisen larmas. De hittar henne vid tågrälsen och får brotta ner henne till marken samtidigt som polis anländer.”

Läs Jonnas historia

Är det verkligen såhär vi vill att det ska vara i samhället? Såklart inte. Detta är bara ett fåtal av all ungdomar jag varit i kontakt med som lever såhär idag. Sluta blunda, öppna ögonen och säg ifrån.

Text: Emma Gråbergs, Emmagrabergs.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq