Regeringskansliet ser över en möjlig framtida sockerskatt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 december 2017
- NewsVoice redaktion
Socker - Foto: Dietmar Rabich
Socker - Foto: Wikimedia Commons
Socker – Foto: Wikimedia Commons
Medicinreporter Amina Manzoor på DN om sockermyter - Skärmdump från DN.se
Medicinreporter Amina Manzoor på DN om sockermyter – Skärmdump från DN.se

Regeringskansliet ser över möjligheten att införa en sockerskatt en idé som kommer från Kommissionen för jämlik hälsa och även andra myndigheter, skriver Samhällsnytt.

“I Sverige kommer regeringen att följa det norska exemplet noga och även om det i dagsläget inte finns några konkreta planer på att införa en sockerskatt även i Sverige, utesluter man inte att det kan bli verklighet även här inom kort.”

Förespråkarna för sockerskatt tror att ett högre pris kan minska konsumtionen av sockerrika produkter och därför i förlängningen ge en förbättrad allmän folkhälsa.

Vad anser du? Är förslaget om sockerskatt en bra idé?

Svara på Samhällsnytts online-enkät


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Denna övertro till beskattning och överförmynderi… Var försiktiga med det. Kunskapsspridning är bättre än beskattning. Trenden kommer från det stället som vill beskatta världen till fattigdom och avskaffa all vår demorkati och självbestämmande.
  Jag säger NEJ till sockerskatt för Biodlarna matar bina med socker. Det kommer att höja även priset på honung. Sedan varför skall någon bestraffa andra för deras missbruk? Det gör de själva.

  https://www.technocracy.news/index.php/2017/12/12/11385/

 • Vill bara saga att socker ar ett gift.Var socker konsumtion har okat katastrofalt.Fetma diabetes cancer har direkta samband med sockerkonsumtionen och vita mjolprodukter som ocksa blir socker i kroppen..Kemikalier och gifter, harda tungmetaller, aspartame ar ocksa ett stort problem liksom processat kott, industriframstallt kott, transfetter, processad mat, industriframstallda mjolkprodukter och odlad fisk.
  Ja listan ar lang men eftersom jag ar specisalerad pa cancer och prevention och skriver om detta kan jag bara saga att socker kommer mycket hogt upp pa listan for att forebygga cancer.Socker ar ngt cancerceller behover for att overleva, och alla har vi cancerceller som av och till ambulerar runt i kroppen.Socker hjalper dem att overleva. Socker finns nastan i all fardiglagad mat och i drycker som ar industriframstallda.Jag tycker det ar berattigat att vi hojer skatt pa lask, sota juicer, godis, och sa mycket annat som har socker eller sockersubstanser i sig. Cancer ar en emotionell trauma, diabetas och fetma okar risken for cancer. Cancervarden haller pa att bli en ekonomisk belastning som graver ett stort hal i skattkassan. Vore bra att manniskor, for sin halsas skull inte at sa mkt sockeri.Hoj skatten pa sockerstinna dryck och matprodukter!!

 • Ur boken av Tomáš Kašpar

  Ha inte bråttom till graven

  Den huvudsakliga mat som gynnar dåliga bakterier (svampar) är raffinerad socker, jäst och raffinerad mjöl = vit mjöl. Försök att hitta produkter som inte innehåller dessa ämnen – dessa är tillsatta med avsikt! Dåliga bakterier i kroppen ökar och blir uttryckligen förvildade. Dessa tillsatser framkallar drogberoende i oss.

  Genom att raffinera förlorar man också vitaminer som t.ex. B1 blir från 5,1mg/kg, 0,7mg/kg för raffinerat mjöl”

  Förr i tiden har man ätit 5% animalisk mat – idag 42%, 0% raffinerad mat – idag 51%, 95% mat från växtrike – idag 7%.”

  Idag tillverkas det 63 000 000 000 kemiska substanser årligen, en ny kemisk substans är uppfunnen var 9 sekund. Det förbrukas 68 kg socker per person och år!

  Enligt min åsikt är inte socker farlig men det är de kemiska processer som är farliga och borde förbjudas. Regeringen borde inte beskatta socker, men förbjuda raffinerade produkter och tillsatser i maten istället.

  Vidare är det känt att raffinerat socker är farlig med 60 punkter på en skala till 100 punkter. Det är vit mjöl (vetemjöl) som ligger på 100 punkter. Detta har att göra med hur fort sockret frigörs till kroppen. Sockret från vitt mjöl frigörs mycket fortare än raffinerat socker. Det är kanske därför som man gör så oerhört stark reklam för olika veteprodukter. Man vet att dessa är mycket farligare än det vi hade hittills…

  http://www.foodmatters.com

  “Förutom lite extra fibrer är det inte bättre att äta två skivor fullkornsbröd gjort på vete, utan snarare värre, än att dricka en burk sockersötad läsk eller att äta en chokladkada. Veteprodukter höjer blodsockernivån mer än … Gluten är inte den enda misstänkta skurken som lurar i vetemjölet. Utöver gluten finns ca 20 procent …”

  https://wellness-wisdom-wealth.se/halsa/lchf-dieten/vetets-halsorisker/

 • I Norge har man sedan länge upplyst sin befolkning att för mycket socker och de artificiella sockrar är hälsovådlig, samtidigt har man höjd priset för Godis. Jag håller generellt med Pers åsikt att staten skall inte styra så mycket. Den kunnige och medvetne är det inga problem med men hur är det med de omedvetna och okunniga samt de som är sockerberoende( lika illa som heroinberoende, man dör bara inte lika snabbt). Socker påverka enligt forskning vår belöningscenter i hjärna. Hur är det med människor som växte upp utan uppmuntran och kärlek de stimulerar sitt belöningscenter med socker. Man har för många år sedan funnit i Schweiz att publiken vill efter en kärleksfilm har te och kakor medans man önskar efter en thriller öl och korv. Att vara sockerberoende blir man inte av med att sluta med socker, det krävs enorm viljestyrka som få har, då problemet ligger mycket djupare nämligen i vårt psyke.

 • Läste om en forskning för några år sedan där man gav möss droger och om de ville ha mer var de tvungen att gå över ett elektriskt golv. Förutom heroin så fanns det ett till ämne de gjorde det för. Och det var socker.

 • Jag är emot statens styrmedel genom skatter få oss att ändra våra kostvanor. Vad kommer sen, skatt på alla fetter? Skatt på alla E nummer? OSV. En otrolig guldkalv för den korrumperade staten för ingen går väl på att staten arbetar för vår hälsa och nerläggelse av den sjuka vård vi har idag. Nej detta är en stor fet lögn av transfettsnivå, äckligt med andra ord. En hälsomedveten människa i detta land kan inte gå på detta för staten vill oss inte väl.

 • Per. Vi får inte glömma sukralos som är det senaste “socker”alternativet, bra mycket både sötare, billigare och sannolikt långt farligare för vår hälsa än det hälsovådliga aspartamet. Det har blivit allt vanligare med produkter som innehåller ett hopkok av flera olika artificiella sockerarter. Det här är en tickande ohälsobomb. Bra för industrin som inte behöver ta kostnaderna för de problem som de medvetet skapat.

 • Om man skickar remiss till SLV, som man gjorde med transfett, försöker man luras igen. SLV är styrt av Amerikanska sockerberoende skräpmatsföretag med CocoCola m.fl. i spetsen via ILSI som anlitas(!) av EU(!) bl.a. som konsult för att ta fram “framtidens kostråd” till alla EU medlemmar. Tillräckligt magstarkt för att återta suveräniteten!

 • Man får tänka på att desinformationen från myndigheterna gällande sockers skadlighet för hälsan nätt och jämt har börjat luckras upp. Vi är nog redan på rätt väg även utan en skatt på socker.

  Jag tycker att upplysning alltid är att föredra, människorna måste själva ha koll på hur de skall leva för att må bra, inte vara beroende av diktat uppifrån.

  Det är lätt att bli lurad om man själv inte tar reda på fakta, många tror ju idag till och med att kött från naturligt, ekologiskt uppfödda djur är skadligt för hälsan, detta på grund av att man saknar egen kunskap i frågan.

  Undrar just om man också kommer att lägga högre skatt på hälsovådliga sötningsmedel som aspartam.

 • Vore en bra ide, men som vanlig är man senfärdig i Sverige. Troligen bara valfläsk annars kunde man göra detta med detsamma om man hade befolkningens väl som huvudmotiv.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *