ISIS-terrorister besegrade i Syrien – Oönskade amerikanska trupper ska stanna

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 december 2017
- Torbjörn Sassersson
Putin - Foto: Ramil Sitdikov
Putin

Ryska försvarsdepartementet meddelar att Syrien nu befriats från IS/ISIS-terrorister genom framgångar hos den syriska armén understödd av Ryssland. Alla terrorenheter har förstörts, enligt den ryska generalen Valery Gerasimov, skriver ryska RT den 6: december. Svenska medier firar inte framgången.

Text: Torbjörn Sassersson

Gerasimov sa under en årlig “briefing” inför internationella militära attachéer att Västs försök att besegra IS inte lyckats speciellt bra, utan menar att framgångarna beror i första hand på den syriska arméns ansträngningar. Vladimir Putin vill nu flytta fokus till den politiska processen och organiserandet av det syriska folkets valda kongress, bekräftad av Ryssland, Iran och Turkiet. Putin nämnde behovet av att skissa upp en ny konstitution och att genomföra påföljande parlamentariska presidentval.

Putin medger att det kan finnas små områden med motstånd, men att militärens arbete i stora drag är avklarat i bekämpandet av den grövsta terrorismen. Det betyder inte att fredsprocessen är avklarad. Tvärtom här finns mycket att göra, påpekade Putin. Terroristbefriade områden måste säkras så att nya lokala oroligheter inte åter blossar upp.

Ryssland inledde sitt militära stöd för Syrien 2015 efter en önskan från den sittande regeringen i Damaskus för att förhindra att terroristerna skulle lyckats köra över hela landet, skriver RT. Stödet från Ryssland gjorde att “the Syrian Arab Army” kunde befria stora områden som tidigare ockuperats av IS-jihadister.

ArcanumSkolan 2024

“Naturally, there might be some spots of resistance, but the military work has been largely completed in the area and at the time. Completed with a full victory, I repeat, with a victory and defeat of the terrorists” – Putin.

Pengaton vill ha kvar “boots on the ground”

Amerikanska Newsweek skriver den 5:e december att Pentagon avser att behålla sina trupper i Syrien efter att IS besegrats. Detta ska ske trots att Syrien, Ryssland och Iran uppmanat amerikanska trupper att lämna landet eftersom de anser att deras närvaro är både oönskad och illegal. USA:s ambition att stanna i Syrien framfördes av Pengatons talesperson Eric Pahon till Agence France-Presse.

Newsweek skriver att Ryssland och USA har konkurrerat om att genomföra militära kampanjer för att besegra IS i Syrien. Tidningen medger att Syrien lett av president Bashar al-Assad och med stöd av Ryssland och Iran har besegrat IS och tagit kontrollen över landet. Dessa allierade parter har sedan ifrågasatt Washingtons fortsatta roll i Syrien.

Newsweek noterar USA:s tidigare involvering medfört förlängda konflikter i både Afghanistan och Irak samt att USA sponsrat “rebeller” (terrorister) som haft målet att störta Assad. Tidningen menar ändå att USA förlängda närvaro behövs för att stävja ISIS från att blomma upp igen.

“As Moscow and its allies—which included Syrian President Bashar al-Assad and Iran—restored government control over the majority of Syria, they have increasingly called into question the continued role of Washington, which was also directly involved in prolonged conflicts in Afghanistan and Iraq. The U.S., which once supported rebels trying to overthrow Assad and later focused on Kurdish militias battling ISIS, said its current presence was necessary as long as the threat of a resurgent ISIS and other Islamist militant groups remained.” – Newsweek

Kommentar – Notera särskilt att svenska medier inte firar segern mot terrorismen i Syrien

Ord står mot ord. Ryssland, Syrien och Iran hävdar att deras samarbete bla med “the Syrian Arab Army” lett till att IS-jihadister förlorat kriget i Syrien och att USA med sina allierade inte lyckats speciellt bra. Mycket tyder på att USA åtminstone passivt stött IS genom att “efterlämna” enorma amerikanska vapenlager i Irak som IS tagit över. Ändå hävdar USA:s talespersoner att amerikanska trupper behövs i landet för att stävja IS.

Läs mer: Amerikanska vapen för 1 miljard dollar avsedda för Irak ”försvann”

Analytiker menar att USA:s intresse att försöka störta Assad och sätta “boots on the ground” enbart handlar om att kontrollera naturresurser och säkerställa pipelines för olja och naturgas till fördel för USA:s konstanta behov av billigt bränsle.

Notera även att inget större svenskt media de senaste dagarna publicerat något om Syriens och Rysslands framgångar mot terrorismen i Syrien.

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Ytterligare lästips: Proletären (14 sep 2018): En resa i spåren efter IS terrorvälde

  “När Irak ockuperades av USA var det många irakier som flydde till Syrien. May Almoudalal var en av dem. I början av 2018 lämnade hon Damaskus och återvände till sitt hemland för att arbeta i områden som tidigare kontrollerades av terrorgruppen IS. Här skriver May Almoudalal själv om sin flykt och det svåra jobbet i Nineveprovinsen i norra Irak. Texten introduceras av Patrik Paulov, mångårig skribent på Proletären.”

  http://proletaren.se/artikel/en-resa-i-sparen-efter-terrorvalde

 • RT (5 sep 2018): Report on IDF funding Syrian rebels pulled on request of ‘army’s censor’ – Jerusalem Post to RT

  “The IDF has forced the Jerusalem Post to remove its explosive report on the Israeli military giving weapons to the Syrian rebels, the newspaper’s managing editor confirmed to RT.
  “We were told by the army’s military censor to remove that part of the story,” David Brinn, the managing editor of the Jerusalem Post, told RT as he replied to a request for comment. The report, ‘IDF confirms: Israel provided light-weapons to Syrian rebels’, which claimed that the Israeli military acknowledged for the first time that it had provided money, weapons, and ammunition to the Syrian militants, was removed just hours after being published without any explanation.”

  https://www.rt.com/news/437719-jerusalem-post-idf-censor/

 • @ per 28 Apr, 2018 at 22:32,

  Sverige kommer med all säkerhet att stå bland de två-tre översta på IS “önskelista” över lättlurade nationer som man kan fokusera på. Tack för bra länk!

  Tack också Fredrik Reinfelt för ditt kloka uttalande om att “vi måste öppna våra hjärtan”. För er som har glömt bort, eller inte känner till detta kommer här en påminnelse om Reinfeldts bidrag till vå nuvarande situation. I inledningen av klippet först Fredrik tidigare i sin karriär:

  https://www.youtube.com/watch?v=uShhCVpKJek

  Hur det sedan gick 2015, 2016 och 2017 vet de flesta nu. Alltså, ska vi fortsätta denna “spännande och trevliga” resa?

 • The Guardian: IS försöker enligt FN-toppen David Beasley skapa en ny flyktingvåg till Europa som de planerar att infiltrera.

  Förra gången handlade det om ett destabiliserat Syrien bestående av 20 miljoner människor. Vänta bara tills Sahel-regionen på 500 miljoner människor destabiliseras ytterligare. Här måste Europa och resten av världen vakna, säger Beasley:

  https://www.theguardian.com/world/2018/apr/26/isis-trying-to-foment-a-wave-of-migration-to-europe-says-un-official

 • Ha! De lyckades både besegra terroristerna och göra det som amerikanerna inte lyckades med, dvs att besegra sina egna aktivister. Det var ju tur för Syrien att rätt land vann eftersom det hela hade gått ut på att USA inte tålde presidenten. Leve Ryssland och Leve Syrien och en befriad del av världen!. Då är frågan hur det kommer att påverka USAs aktiviteter i Skandinavien och Sverige. Nu är man väl sura för att det har gått åt Helvete på ena fronten. Den som lever får se, hur ett ondsint och aggressivt imperium kommer att försöka kompensera sina förluster med nya Djävulskap.

 • Nästa steg borde bli att Syrien bjuder in flyktingar i Europa att återvända och hjälpa till att återuppbygga landet efter IS enorma våldtäktsförsök. Med den rådande ekonomin i Europa lär det finnas större möjligheter till bättre liv där än här.
  I Libyen gick det åt rakt motsatt håll då IS och USA+GB+Frs frihets-/proxy- krigare istället omvandlade det fredliga och rika oljelandet till kaos med ökad Afrikansk flyktingström och tydligen även återuppblommande slavhandel.

  Sverige borde ta kontakt både med Syriska flyktingar som kan tänka sig att ätervända till Syrien och upprätta förbindelser med den Syriska regeringen.

 • De som stöttat terrorismen måste betraktas som terrorister och lämna landet där de olagligen befinner sig eller utraderas. Att de amerikanska soldaterna och Washington inte själva förstår sin belägenhet är verkligen förbluffande, men kanske de enbart väntar på Israels massiva attack mot Syrien, vilken de då ska stödja?.

 • Kan du skriva något om när den första stora tidningen tar upp nåt gällande detta o i vilket ljus de utmålar Ryssland då? Antar att det kommer vara något vinklat till Natos fördel eftersom svenska medier till stor del är understödda och kontrollerade av jänkarna med flera…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *