ISIS-terrorister besegrade i Syrien – Oönskade amerikanska trupper ska stanna

publicerad 7 december 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Putin - Foto: Ramil Sitdikov
Putin

Ryska försvarsdepartementet meddelar att Syrien nu befriats från IS/ISIS-terrorister genom framgångar hos den syriska armén understödd av Ryssland. Alla terrorenheter har förstörts, enligt den ryska generalen Valery Gerasimov, skriver ryska RT den 6: december. Svenska medier firar inte framgången.

Text: Torbjörn Sassersson

Gerasimov sa under en årlig “briefing” inför internationella militära attachéer att Västs försök att besegra IS inte lyckats speciellt bra, utan menar att framgångarna beror i första hand på den syriska arméns ansträngningar. Vladimir Putin vill nu flytta fokus till den politiska processen och organiserandet av det syriska folkets valda kongress, bekräftad av Ryssland, Iran och Turkiet. Putin nämnde behovet av att skissa upp en ny konstitution och att genomföra påföljande parlamentariska presidentval.

Putin medger att det kan finnas små områden med motstånd, men att militärens arbete i stora drag är avklarat i bekämpandet av den grövsta terrorismen. Det betyder inte att fredsprocessen är avklarad. Tvärtom här finns mycket att göra, påpekade Putin. Terroristbefriade områden måste säkras så att nya lokala oroligheter inte åter blossar upp.

Ryssland inledde sitt militära stöd för Syrien 2015 efter en önskan från den sittande regeringen i Damaskus för att förhindra att terroristerna skulle lyckats köra över hela landet, skriver RT. Stödet från Ryssland gjorde att “the Syrian Arab Army” kunde befria stora områden som tidigare ockuperats av IS-jihadister.

“Naturally, there might be some spots of resistance, but the military work has been largely completed in the area and at the time. Completed with a full victory, I repeat, with a victory and defeat of the terrorists” – Putin.

Pengaton vill ha kvar “boots on the ground”

Amerikanska Newsweek skriver den 5:e december att Pentagon avser att behålla sina trupper i Syrien efter att IS besegrats. Detta ska ske trots att Syrien, Ryssland och Iran uppmanat amerikanska trupper att lämna landet eftersom de anser att deras närvaro är både oönskad och illegal. USA:s ambition att stanna i Syrien framfördes av Pengatons talesperson Eric Pahon till Agence France-Presse.

Newsweek skriver att Ryssland och USA har konkurrerat om att genomföra militära kampanjer för att besegra IS i Syrien. Tidningen medger att Syrien lett av president Bashar al-Assad och med stöd av Ryssland och Iran har besegrat IS och tagit kontrollen över landet. Dessa allierade parter har sedan ifrågasatt Washingtons fortsatta roll i Syrien.

Newsweek noterar USA:s tidigare involvering medfört förlängda konflikter i både Afghanistan och Irak samt att USA sponsrat “rebeller” (terrorister) som haft målet att störta Assad. Tidningen menar ändå att USA förlängda närvaro behövs för att stävja ISIS från att blomma upp igen.

“As Moscow and its allies—which included Syrian President Bashar al-Assad and Iran—restored government control over the majority of Syria, they have increasingly called into question the continued role of Washington, which was also directly involved in prolonged conflicts in Afghanistan and Iraq. The U.S., which once supported rebels trying to overthrow Assad and later focused on Kurdish militias battling ISIS, said its current presence was necessary as long as the threat of a resurgent ISIS and other Islamist militant groups remained.” – Newsweek

Kommentar – Notera särskilt att svenska medier inte firar segern mot terrorismen i Syrien

Ord står mot ord. Ryssland, Syrien och Iran hävdar att deras samarbete bla med “the Syrian Arab Army” lett till att IS-jihadister förlorat kriget i Syrien och att USA med sina allierade inte lyckats speciellt bra. Mycket tyder på att USA åtminstone passivt stött IS genom att “efterlämna” enorma amerikanska vapenlager i Irak som IS tagit över. Ändå hävdar USA:s talespersoner att amerikanska trupper behövs i landet för att stävja IS.

Läs mer: Amerikanska vapen för 1 miljard dollar avsedda för Irak ”försvann”

Analytiker menar att USA:s intresse att försöka störta Assad och sätta “boots on the ground” enbart handlar om att kontrollera naturresurser och säkerställa pipelines för olja och naturgas till fördel för USA:s konstanta behov av billigt bränsle.

Notera även att inget större svenskt media de senaste dagarna publicerat något om Syriens och Rysslands framgångar mot terrorismen i Syrien.

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson

Källor

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice