Analys: Visslaren Reality Winner avslöjades av skrivare – Kan få 10 års fängelse

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 december 2017
- Torbjörn Sassersson
Reality Leigh Winner (mugshot) - Photo: Lincoln County, Ga. Sheriffs Office

Den 25-åriga kryptolingvisten med det udda namnet Reality Winner från NSA är en whistleblower som råkat i onåd efter att The Intercept av misstag råkat avslöja hennes identitet. Hon är för närvarande häktad i avvaktan på rättegång i mars 2018. Det var en skrivare som avslöjade henne.

Reality Winners identitet avslöjades genom att NSA fann dold mikrokod i de kopierade dokument som The Intercept publicerat. Koden skrevs automatiskt in av den kopiator som Winner använt på NSA.

Mikrokoden kan endast upptäckas med förstoring och om utskriften belyses med blått ljus. Den innehåller information om datum och klockslag för utskrift och skrivarens serienummer. Eftersom företagsanställda inom underrättelsetjänsten och på många större företag i regel måste använda sin ID-kort för att kunna kopiera blev detektivarbetet inte svårt. ID-kortets information kunde kopplas samman med skrivarens serienummer och den exakta tidsangivelsen när utskriften skedde.

Skrivare producerar automatiskt kod i form av "micro dots" - Bild: Electronic Frontier Foundation, CC BY 3.0
Skrivare producerar automatiskt dold kod i form av ”micro dots” – Bild: Electronic Frontier Foundation, CC BY 3.0

Computer Sweden (CS) skrev 2005 att skrivare redan då användes i allt högre utsträckning för att bädda in en dold kod i varje utskrift med syftet att hjälpa polisen att finna brottslingar som tex kopierat sedlar. Möjligheten att identifiera visslare är också en tillämpning. Vissa skrivare hade redan på 80-talet denna inbyggda funktion efter att Xerox och Canon inlett ett samarbete med den amerikanska säkerhetstjänsten Secret Service för att utveckla teknik för märkning av utskrifter, uppger CS.

Reality Leigh Winner hade läckt dokument som visade NSA:s analys av vad som påstås vara Rysslands försök att influera det amerikanska valet 2016. The Intercept hävdar att de vid tillfället inte visste vem läckan var, men de valde att snabbt publicera dokumenten den 5 juni 2017 i artikeln: ”Top-secret NSA report details Russian hacking effort days before 2016 election”. Artikeln inleds med orden:

”RUSSIAN MILITARY INTELLIGENCE executed a cyberattack on at least one U.S. voting software supplier and sent spear-phishing emails to more than 100 local election officials just days before last November’s presidential election, according to a highly classified intelligence report obtained by The Intercept.”

Redan samma dag greps Winner. När gripandet var ett faktum började anklagelser hagla om att The Intercept, som startades av ”Snowden-journalisten” Glenn Greenwald,  inte klarar av att skydda sina visslare. Anklagelsen ekade därefter i amerikanska mainstream media.

Washington Post kommenterar det blixtsnabba gripandet:

Läs mer i Washington Post: Did the Intercept bungle the NSA leak?

Misskreditering av The Intercept?

Det finns skäl att associera detta händelseförlopp till den Wikileaks-läcka som 2012 uppgav att Bank of America gett tre amerikanska säkerhetsföretag i uppgift att ta reda på hur Julians Assange och Wikileaks offentligt skulle misskrediteras genom att trycka på att Assange inte lyckats skydda sin källa Bradley Manning.

Säkerhetsföretagen rekommenderade attacker mot Wikileaks på följande sätt enligt dokumentet: ”WikiLeaks_Response_v6”:

  • Sprid falska läckta dokument och avslöja sedan felen i dem, med avsikten att generera dåligt rykte och låg trovärdighet hos Wikileaks.
  • Ingjut tvivel runt den infrastrukturella säkerhet som Wikileaks erbjuder sina källor. Skapa desinformation om påstådd utsatthet för källor med avsikten att skrämma källor att inte ge mer information till Wikileaks.
  • Starta en mediakampanj som basunerar ut Wikileaks som en radikal och hänsynslös organisation. Bibehålla ett mediatryck mot Wikileaks.

Läs mer: Bank of America använde säkerhetsföretag för att skapa falska rykten runt Wikileaks

The Intercept lanserades 2014 med avsikten att publicera och förklara de NSA-dokument som läcktes 2013 av Edvard Snowden. Idéen handlade även att främja så att fler visslare inom regeringen skickar hemligstämplade dokument. Intercept har sedan dess släppt signifikant hemligstämplad information, medger Washington Post.

Med andra ord är The Intercept säkerligen ett lika stort problem för USA:s myndigheter och administration som Wikileaks och Anonymous.

Damage control

Efter att bilden skapats, att Intercept missat att skydda sin källa, har kanalen valt att satsa stort på att i efterhand skydda Reality Winner i sin kamp mot den monumentala maktapparat hon nu konfronterar.

Bakom The Intercept finns grundaren Pierre Omidyar som även är grundaren av First Look och Ebay. Omidyar är en amerikansk entreprenör och filantrop med iransk-fransk bakgrund. Reality Winner får nu folkligt, juridiskt och ekonomiskt stöd från diverse projekt startade av Omidyars team.

The Intercept har valt att följa upphändelseutvecklingen i en serie av artiklar. Tidningen kritiserar kraftfullt FBI och regeringen för hur ärendet hanteras, på vilka grunder Winner greps och hur hennes försvar medvetet försvårats av myndigheterna. Intercept kunde till en början inte bekräfta att Winner är den verkliga källan, men hon uppger själv senare att hon smugglade ut dokumenten i trosorna.

Winner anklagas för att ha brutit mot flera paragrafer inom ”The Espionage Act” och riskerar upp till 10 års fängelse. Hon ställs inför rätta den 19 mars 2018.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq