Boken – Bilden av Sverige – handlar om ett folk som även fick terapi av Lars Norén

publicerad 30 januari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Lars Norén (2007) - Foto: Michiel Hendryckx
Lars Norén kritiserade också bilden av Sverige - Foto: Michiel Hendryck (2007)
Lars Norén kastar också ljus på Sverige - Foto: Michiel Hendryckx, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieLEDARE. Katerina Janouch är klar med sin självbiografiska bok "Bilden av Sverige" som kommer ut den 28 februari 2018. Det började med en intervju om Sverigebilden i tjeckisk TV i januari 2017, som skapade stora svallvågor. Intriger, svikande vänner, skvaller och en upprörd statsminister blev följden, men hon ångrar inte att hon ifrågasatte bilden av Sverige.

Text: Torbjörn Sassersson, red NewsVoice

Bokus skriver att konsekvensen av den tjeckiska intervjun saknar motstycke i svensk mediehistoria. Debatten fick åsiktskorridoren att kränga och  statsminister Stefan Löfven gick ut offentligt och tog avstånd från att den "korrekta" bilden av Sverige ifrågasätts.

Boken handlar om tiden efter intervjun. Den är en "käftsmäll till det förljugna etablissemanget" och "alla namn är med", skriver Janouch, som berättar precis om hur det var när hennes liv vändes upp och ned efter den tjeckiska intervjun.

Katerina Janouch - Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons
Katerina Janouch - Foto: Thron Ullberg, Wikimedia Commons

"Jag hade begått kardinalsynden att måla upp en mörk bild av den humanitära stormakten och för det fick jag betala ett högt pris. Många undrar om det är värt det? På det blir svaret ett tveklöst ja. Blotta tanken på att leva i lögn ger mig panik. Jag förstår inte hur man står ut med att hålla tyst när man ser att samhället håller på att gå sönder. Jag försöker förändra genom att säga ifrån och påtala de problem jag ser. Att ljuga gör bara allting värre. Det är våra politiker och det trasiga Sverige ett levande bevis på." - Janouch

Katerina ber alla om hjälp att sprida boken för hon tror inte att etablissemanget vill fortsätta debattera varken boken eller Sverigebilden. Hon uppmanar intresserade att skriva om boken i sociala medier och att beställa den till biblioteken.

NewsVoice har drivit en linje som påminner om Katerina Janouchs sätt att debattera. Den gemensamma nämnaren är att vi bryr oss om vårt land, att vi inte är främlingsfientliga, men att varje land förtjänar sin egen integritet och utan självgranskning lever vi i en förljugen tillvaro baserad på gamla meriter och nutida fantasier. 

Ingmar Bergman, Stieg Larsson och Lars Norén har alla beskrivit synden, det förljuget dolda och skammen i vårt land. Janouchs bok handlar om konsekvenserna av vad ett politiskt korrekt självskadebeteende gör med oss som bor här. Det är inte Janouch som ska stå till svars. Det är de som tycker att vi ska skämmas som måste utvecklas. 

Text: Torbjörn Sassersson, red NewsVoice

Relaterat