Fake News Awards en pinsamhet för medierna som fick priset

publicerad 18 januari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
New York Times Building - Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
New York Times Building - Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
New York Times Building – Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieDEBATT .Trump-administrationen annonserade i natt svensk tid på republikanska partiets hemsida Fake News Awards 2017. Då kraschade hemsidan, förmodligen på grund av mycket stort intresse. Omedelbart började tidningarna som fått kalkonpriset indignerat hävda att det var ett misslyckat event, eftersom hemsidan kraschade…

Pristagaren Washington Post gick ut med rubriken: “Trump’s ‘Fake News Awards’ were a huge flop”. En annan pristagare CNN (som nämndes 4 gånger) väljer idag att publicera en artikel som diskuterar Trump kognitiva hälsa. Fake News Awards-vinnaren New York Times (som nämndes 2 gånger) kan inte hålla tillbaka sin frustration i artikeln: “Trump Hands Out ‘Fake News Awards,’ Sans the Red Carpet” och kallar priset för ett “anti-media project”, trots att Trump förklarat att han vurmar för media och för ärlig rapportering, men är kritisk till fake news. New York Times faller betänkligt och på eget grepp i anseende genom sin egen artikel.

De övriga vinnarna av fake news-priset var ABC News, Washington Post, Time och Newsweek. Samtliga vinnare har blivit påkomna med att ha publicerat både löjliga och felaktiga påståenden med det uppenbara syftet att sänka Trumps anseende i omvärldens ögon, så visst är både tidningarnas angrepp likväl som prisutdelningen något personligt.

När medierna senare blivit avslöjade och dessutom fått fulpris för sina gärningar kan de inte kognitivt acceptera att de gjort fel utan de fortsätter att rebellera och bete sig allmänt omoget, inför hela omvärlden. Tidningarnas redaktioner tror fortfarande att de kan kontrollera narrativet och har därmed totalt missbedömt läsarnas förståndsförmåga.

Studera gammelmediernas reaktioner

Psykologiskt är det intressant att notera vilka nyhetsredaktioner och skribenter inom gammelmedia som nu inte objektivt kan medge mediernas misslyckanden utan istället fortsätter att gymnasialt angripa Trump. Erika Bjerström på SVT är en av dessa. Hennes artikel lades ut för 1 timme sedan. Hon skriver på den statsfinansierade kanalen SVT en “analys” med rubriken “Trumps ”fake news”-pris sanktionerar övergrepp mot journalister världen över”.

Tydligen är Trumps bevisade avslöjanden om mediernas fake news ett hot mot planetens journalister, den amerikanska konstitutionen och demokratin i världen. Hur är det möjligt?

Erika Bjerström basunerar ut med stöd från en indignerad expert:

Erika Bjerström - Pressfoto, SVT
Erika Bjerström – Pressfoto, SVT

“En demokrati bygger på det fria ordet och fria medier. Inatt fördjupade Donald Trump sitt krig mot amerikanska journalister med sitt jumbopris till bland annat New York Times och CNN för ” falska nyheter”. Orsak: han gillar inte hur medierna bevakar honom. Därmed undergräver han demokratin i USA, enligt juridikexperter på Harvard, som menar att priset är ett lagbrott mot amerikanska författningen.”

Hon skriver även:

“Även om de journalister som bevakar Vita huset knappast riskerar livet så kan utnämningen bereda vägen för ökat våld mot journalister, en redan utsatt yrkesgrupp.”


Vi kommer under det kommande dygnet  få se fler känslomässiga och varnande “analyser”. Notera vilka tidningar som inte kan erkänna gammelmediernas misstag, hur de angriper budbäraren och hur de försvarar sig. Man måste fråga sig hur ett publikt annonserande av ett antal fake news kan vara ett lagbrott, ett hot mot demokratin och ett krig mot journalistik. Har gammelmedierna en särskild dispens att få publicera fake news och sedan komma undan med det?


Fake News Awards 2017 – vinnarna

Expressen sammanfattade priserna för följande fake-nyheter: 

1. Paul Krugman, reporter för New York Times, hävdade att landets ekonomi aldrig kommer återhämta sig efter att ha haft Trump som president.

2. Brian Ross, reporter för ABC News, gick ut med att Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn skulle vittna mot Trump och berätta att presidenten beordrat Flynn att ta kontakt med Ryssland.

3. CNN uppgav att både Donald Trump och hans son Donald Trump Jr. haft tillgång till hemliga WikiLeaks-dokument.

4. TIME skrev att Trump flyttat en byst av Martin Luther King från Ovala rummet.

5. Washington Post (WP) skrev att ett utsålt Trump-rally i Florida var helt tomt. WP hade  helt enkelt gått ut med ett foto på en tom lokal flera timmar innan eventet skedde.

6. CNN redigerade en video så att det såg ut som att en “respektlös” Trump “övermatade” fiskar, men klippte bort delen av videon där Japans premiärminister Shinzo Abe gjorde samma sak sekunderna innan. Abe visade i själva verket vägen.

7. CNN påstod felaktigt att den tidigare tilltänkta kommunikationschefen Anthony Scaramuccis hade möte med en rysk person. Artikeln drogs tillbaka av CNN, men ville inte erkänna sitt fake news. Independent kommenterade tilltaget i artikeln: “CNN deletes false story on Trump ally’s links to Russia: ‘It was a massive f*** up'”.

8. Newsweek påstod att Agata Kornhauser-Duda, fru till Polens president, inte ville skaka hand med Trump, trots att hon bevisligen gjorde det.

9. CNN uppgav att den tidigare FBI-chefen James Comey hade tänkt ifrågasätta Trumps uttalande om att han inte utreds. Det stämde inte heller.

10. New York Times spred “nyheten” att Trump-administrationen undangömt en klimatrapport.

11. Medierna har envetet arbetat på att sprida “Ryssland-maskopin” (Russia collusion), men Trump uppger att det är falsk ryktesspridning.

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson