Fake News Awards en pinsamhet för medierna som fick priset

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 januari 2018
- Torbjörn Sassersson red.
New York Times Building - Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
New York Times Building - Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
New York Times Building – Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieDEBATT .Trump-administrationen annonserade i natt svensk tid på republikanska partiets hemsida Fake News Awards 2017. Då kraschade hemsidan, förmodligen på grund av mycket stort intresse. Omedelbart började tidningarna som fått kalkonpriset indignerat hävda att det var ett misslyckat event, eftersom hemsidan kraschade…

Pristagaren Washington Post gick ut med rubriken: “Trump’s ‘Fake News Awards’ were a huge flop”. En annan pristagare CNN (som nämndes 4 gånger) väljer idag att publicera en artikel som diskuterar Trump kognitiva hälsa. Fake News Awards-vinnaren New York Times (som nämndes 2 gånger) kan inte hålla tillbaka sin frustration i artikeln: “Trump Hands Out ‘Fake News Awards,’ Sans the Red Carpet” och kallar priset för ett “anti-media project”, trots att Trump förklarat att han vurmar för media och för ärlig rapportering, men är kritisk till fake news. New York Times faller betänkligt och på eget grepp i anseende genom sin egen artikel.

De övriga vinnarna av fake news-priset var ABC News, Washington Post, Time och Newsweek. Samtliga vinnare har blivit påkomna med att ha publicerat både löjliga och felaktiga påståenden med det uppenbara syftet att sänka Trumps anseende i omvärldens ögon, så visst är både tidningarnas angrepp likväl som prisutdelningen något personligt.

När medierna senare blivit avslöjade och dessutom fått fulpris för sina gärningar kan de inte kognitivt acceptera att de gjort fel utan de fortsätter att rebellera och bete sig allmänt omoget, inför hela omvärlden. Tidningarnas redaktioner tror fortfarande att de kan kontrollera narrativet och har därmed totalt missbedömt läsarnas förståndsförmåga.

Studera gammelmediernas reaktioner

Psykologiskt är det intressant att notera vilka nyhetsredaktioner och skribenter inom gammelmedia som nu inte objektivt kan medge mediernas misslyckanden utan istället fortsätter att gymnasialt angripa Trump. Erika Bjerström på SVT är en av dessa. Hennes artikel lades ut för 1 timme sedan. Hon skriver på den statsfinansierade kanalen SVT en “analys” med rubriken “Trumps ”fake news”-pris sanktionerar övergrepp mot journalister världen över”.

Tydligen är Trumps bevisade avslöjanden om mediernas fake news ett hot mot planetens journalister, den amerikanska konstitutionen och demokratin i världen. Hur är det möjligt?

Erika Bjerström basunerar ut med stöd från en indignerad expert:

Erika Bjerström - Pressfoto, SVT
Erika Bjerström – Pressfoto, SVT

“En demokrati bygger på det fria ordet och fria medier. Inatt fördjupade Donald Trump sitt krig mot amerikanska journalister med sitt jumbopris till bland annat New York Times och CNN för ” falska nyheter”. Orsak: han gillar inte hur medierna bevakar honom. Därmed undergräver han demokratin i USA, enligt juridikexperter på Harvard, som menar att priset är ett lagbrott mot amerikanska författningen.”

Hon skriver även:

“Även om de journalister som bevakar Vita huset knappast riskerar livet så kan utnämningen bereda vägen för ökat våld mot journalister, en redan utsatt yrkesgrupp.”


Vi kommer under det kommande dygnet  få se fler känslomässiga och varnande “analyser”. Notera vilka tidningar som inte kan erkänna gammelmediernas misstag, hur de angriper budbäraren och hur de försvarar sig. Man måste fråga sig hur ett publikt annonserande av ett antal fake news kan vara ett lagbrott, ett hot mot demokratin och ett krig mot journalistik. Har gammelmedierna en särskild dispens att få publicera fake news och sedan komma undan med det?


Fake News Awards 2017 – vinnarna

Expressen sammanfattade priserna för följande fake-nyheter: 

1. Paul Krugman, reporter för New York Times, hävdade att landets ekonomi aldrig kommer återhämta sig efter att ha haft Trump som president.

2. Brian Ross, reporter för ABC News, gick ut med att Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn skulle vittna mot Trump och berätta att presidenten beordrat Flynn att ta kontakt med Ryssland.

3. CNN uppgav att både Donald Trump och hans son Donald Trump Jr. haft tillgång till hemliga WikiLeaks-dokument.

4. TIME skrev att Trump flyttat en byst av Martin Luther King från Ovala rummet.

5. Washington Post (WP) skrev att ett utsålt Trump-rally i Florida var helt tomt. WP hade  helt enkelt gått ut med ett foto på en tom lokal flera timmar innan eventet skedde.

6. CNN redigerade en video så att det såg ut som att en “respektlös” Trump “övermatade” fiskar, men klippte bort delen av videon där Japans premiärminister Shinzo Abe gjorde samma sak sekunderna innan. Abe visade i själva verket vägen.

7. CNN påstod felaktigt att den tidigare tilltänkta kommunikationschefen Anthony Scaramuccis hade möte med en rysk person. Artikeln drogs tillbaka av CNN, men ville inte erkänna sitt fake news. Independent kommenterade tilltaget i artikeln: “CNN deletes false story on Trump ally’s links to Russia: ‘It was a massive f*** up'”.

8. Newsweek påstod att Agata Kornhauser-Duda, fru till Polens president, inte ville skaka hand med Trump, trots att hon bevisligen gjorde det.

9. CNN uppgav att den tidigare FBI-chefen James Comey hade tänkt ifrågasätta Trumps uttalande om att han inte utreds. Det stämde inte heller.

10. New York Times spred “nyheten” att Trump-administrationen undangömt en klimatrapport.

11. Medierna har envetet arbetat på att sprida “Ryssland-maskopin” (Russia collusion), men Trump uppger att det är falsk ryktesspridning.

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Jan Norberg

  Jag föreslår att du länkar din välskrivna, tydliga artikel till Thoralfs blogg. Han har stor läsekrets och ska man mota det onda i grind behöver alla goda krafter arbeta sida vid sida.

 • @Per Larsen, det ligger i betraktarens öga att själv avgöra vad denne bedömer som fake news, dvs det finns ingen absolut sanning.

  Vad MSM försöker smälla i oss är en beskrivning som präglas av journalisternas tydligt socialistiska agenda och där politikerna av rädsla för att hamna i onåd inte vågar ta debatten med dessa agendadrivna MSM-representanter.

  Problemet uppstår då läsarna, tittarna och lyssnarna inte känner igen den snedvridna verklighetsbild som dessa MSM-journalister försöker slå oss i huvudet med.

  Ist för att då ställa sig frågan varför medborgarna inte delar MSM-kollektivets samhällsvärderingar så tar man till det gamla välkända tricket om att försöka stigmatisera oliktänkande och med dessa “dissidenter” ställda i skamvrån kan MSM fortsätta sin propaganda som om det vore real news.

  Bechir Rabani använde sig av exakt samma metod som MSM när han sökte upp tex Thomas Matsson, Aschberg, mfl. När MSM då insåg att medborgarjournalister kan använda sig av samma taktik som de själv så dog denna hjälte under mystiska omständigheter.

  Att MSM skapar och distribuerar fake news är det inte längre många som tvivlar på, frågan är varför vi accepterar att bli matade med socialistisk propaganda från en journalistkår där mer än 65 % står med båda fötterna i det socialistiska lägret?

  Betr Newsvoice position betr värderingar så bör den frågan ställas till redaktören för NW och inte till mig, men frågar du mig så tycker jag nog att NW släpper fram allas åsikter och det finns många exempel på allsköns olika uppfattningar i lång rad olika ämnen.

 • @Jan Norberg, påstår att allt var bättre för och sedan lägger han ut en SD harang med att det är invandrarnas fel, själv föredrar jag Henrik Dorsins förklaring: https://youtu.be/MhWCwjPi6yw
  Vi måste ha en anledning att tro på skribentens ord, då vägs vinklingar av fakta, värderingar och förutfattade meningar in. Vi söker korrelation mellan artikeln och den egna världsbilden. Om sanningen skall fram så är det troligtvis den som förleder oss, två mördade amerikanska presidenter har vissa likheter:
  Abraham Lincoln was elected to Congress in 1846.
  John F. Kennedy was elected to Congress in 1946.
  Abraham Lincoln was elected President in 1860.
  John F. Kennedy was elected President in 1960.
  Both were particularly concerned with civil rights.
  Both wives lost a child while living in the White House.
  Both Presidents were shot on a Friday.
  Both Presidents were shot in the head.
  Now it gets really weird.
  Lincoln’s secretary was named Kennedy.
  Kennedy’s Secretary was named Lincoln.
  Both were assassinated by Southerners.
  Both were succeeded by Southerners named Johnson.
  Andrew Johnson, who succeeded Lincoln, was born in 1808.
  Lyndon Johnson, who succeeded Kennedy, was born in 1908.
  John Wilkes Booth, who assassinated Lincoln, was born in 1839.
  Lee Harvey Oswald, who assassinated Kennedy, was born in 1939.
  Both assassins were known by their three names.
  Both names are composed of fifteen letters.
  Now hang on to your seat.
  Lincoln was shot at the theater named “Ford.”
  Kennedy was shot in a car called “Lincoln” made by “Ford.”
  Booth and Oswald were assassinated before their trials.
  And here’s the “kicker”:
  A week before Lincoln was shot, he was in Monroe, Maryland.
  A week before Kennedy was shot, he was with Marilyn Monroe.
  AND……………….:
  Lincoln was shot in a theater and the assassin ran to a warehouse…
  Kennedy was shot from a warehouse and the assassin ran to a theater…
  Alla dessa märkliga sammanträffanden kan inte en slump och det är det inte heller, det en ett sätt att presentera helt ovidkommande fakta för att skapa desinformation. Om det är mordet på JFK som debatteras så kan dessa “fakta” trivialisera de riktiga och betydelsefulla händelserna.
  I kommentarsfältet här på NewsVoice skrivs en hel del som inte är sant eller också vinklar man fakta för att basunera ut sin egen ihopsnickrade sanning, i synnerhet om det är fenomen man inte riktigt förstår eller känner igen. Här förklaras allt med kommentatorns egna ofta mycket standardiserade konsprirationsteorier.
  Media och dess journalister kände inte igen den udda fågeln som dök upp på den politiska scenen, Donald Trump är svår att passa in i arbetsrutinerna på de gamla nyhetsredaktionerna.
  Vi har vant vid att de stora drakarna har sin politiska tillhörighet och vinklar sina texter utifrån dessa. Men NewsVoice säger sig vara helt befriade från sådana bojor, det stämmer inte.
  Låt oss diskutera Fake News och påståenden om detta påstådda fenomen, finns det Fake News? Hur definieras Fake News? Vad är verkligheten för de stora nyhetsförmedlarna? Ekonomi, annonsintäkter, bidrag och politiska kopplingar?
  Återigen så kommer frågan om NewsVoice position i fråga om värderingar, det blir ingen framgång av att prata skit om andra eller är det NewsVoices policy? Ingen ryggrad bara skvaller?

 • Några reaktioner i svenska MSM:

  Expressen: Trump skulle ge ”fake news”-pris – då kraschade hemsidan
  https://www.expressen.se/nyheter/trumps-pris-en-flopp-hemsidan-kraschade/

  Resumé: Donald Trumps topplista: De gjorde mest fake news
  https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/01/18/donald-trumps-topplista-fake-news/

  Aftonbladet: Ekonomipristagare får Trumps ”fake news”-utmärkelse
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wB7wA/ekonomipristagare-far-trumps-fake-news-utmarkelse

  Café: Donald Trumps ”Fake News Awards” anklagas för grundlagsbrott
  https://www.cafe.se/donald-trumps-fake-news-awards-pris/

 • Det intressanta är INTE vilken desinformation som vare sig Trump eller de andra monopolkapitalisterna visar upp, likt illusionister, men vad det är som mörkas. Genom att tänka så är det lättare att avslöja illusionisterna.

  Personligen misstänker jag att spektaklet går ut på att få folket att välja sida mellan extrem monopolkapitalism och extrem monopolkapitalism, d.v.s. mellan Trump (Republikanerna) och den korrumperade högerfalang som styr Demokraterna.

  Det som mörkas i dessa medier är naturligtvis de verkligt bra alternativen, ex. de demokratiska socialisterna som korrumperades bort från partiledarposten i Demokraterna, samt de Gröna med Jill Stein och andra nya folkrörelser i USA, vilka trots att de mörkades hade relativt bra röstsiffror.

  Det USA (och kanske Sverige) behöver är en regeringskoalition med nya partier som kan byta ut de korrumperade träskkrokodilerna mot hederligare människor, anser jag, men att människors intelligens ska nå ens den lilla höjden förefaller vara en enorm utmaning för ca 99,999% av populationen…tyvärr….

 • Per Larsens klipp från svensk radiofynd anno 1956 säger en del om den ändrade tidsandan då och nu.

  Besöket på en polisstation kan ju utgöra en tecknande bild av skillnaden jämfört med dagens situation, just idag har ju ännu ett sprängattentat mot en polisstation inrapporterats.

  Inte ens med bästa vilja i världen kan jag personligen se att dagens situation är något som vi vanliga människor efterfrågat, så vad är då orsakerna till dagens oönskade situation?

  I huvudsak har massinvasionen de senaste årtiondena bidragit till ett hårdare samhällsklimat, och det socialdemokratiska maktinnehavet har intensifierat sina ansträngningar att uppfostra sina medborgare att politiker alltid veta vad som är bäst för sina medborgare. Vi medborgare har som kollektiv blivit hjärntvättade och som ett resultat därav helt slutat att tänka själva och utvärdera vår omgivande samhällsutveckling.

  De senaste 20-30 åren har därför MSM lierat sig helt med den politiska maffian och till och med övertagit taktpinnen från politikerna, MSM driver nu samhällsutvecklingen starkt åt vänster med allt vad det innebär.

  Multikulti och folkutbytesprogrammet pågår för fullt och medborgarna förväntas applådera MSM:s agendadrivande journalistik och de politiker vars rädsla för att hamna i onåd hos MSM gör absolut inget för att efterkomma den tysta majoritetens frustration över en allt dystrare samhällsutveckling.

  När så Trump av alla har mage att ta strid med MSM så reagerar alla inom den vänsterdominerande mediacirkusen med att försöka svartmåla denna hjälte, när man ist borde tacka honom för den välgärning han gör även för samhällsutvecklingen i Sverige på sikt.

  Folk i USA har förstått att även om Trump på inget sätt är perfekt som President så slåss han för en del goda saker, att bekämpa MSM är en av dessa goda saker.

  Trump underminerar med sin kamp mot MSM deras trovärdighet och alltfler får upp ögonen för hur MSM försöker manipulera oss alla, detta oskick kanske nu kommer under lupp så att vi på sikt för en mer balanserad nyhetsrapportering.

  Det var som sagt bättre förr!!

 • Liten ordlista:
  Fake news: För makten obehagliga nyheter
  Journalistik: Lögn och förtal
  Tryckfrihet: Frihet att förtala samt publicera osann och falsk information utan att kunna ställas till ansvar

 • Trump har varit mycket framgångsrik i kriget mot etablerade media bolag i USA och övriga västvärlden. Trump lanserade begreppet Fake News och nu ett Fake News Awards 2017. Etablerade media har publicerat fake news och förlorat folks förtroende. CNN som skapade nyheter om The Russian Colution story som journalist på CNN sa var en nothingburger som gav höga tittarsiffror. Risken är att politikerna tillgodoser mediabolagens intresse och lagstiftar bort vår yttrandefrihet för att stoppa alternativa media på Internet.

 • Svenska gammelmedier har också spridit falsk nyhet om att Trump “dumpar hel låda fiskmat i damm”. Vilken sandlådenivå har gammelmedia egentligen landat i? Riktigt töntigt Svenska Dagbladet https://www.svd.se/har-dumpar-trump-hel-lada-fiskmat-i-damm
  “Trumps agerande har väckt reaktioner – många kritiker påpekar att fiskar har svårt att hantera så stora mängder mat på en och samma gång. USA:s utrikesminister Rex Tillerson, som stod precis bakom Trump, verkade dock reagera med ett skratt på sin chefs lättvindiga inställning till sitt utfodringsuppdrag. ”

  Vad är viktigt och vad är inte viktigt? Det är frågan……

 • Svenska medier refererar ofta till dessa amerikanska nyhetsredaktioner, kanske kan man lista de svenska medier som sprider de amerikanska Fake-News? Vem i Sverige annonserar mest och helst i Fake-News alster?
  NewsVoice kan kanske med sin insikt i branschen peka ut några verkliga rötägg där?

 • Detta är, trots att man kanske inte inser det med en gång, en av de viktigaste frågorna vi som väljare/medborgare har att fundera över.

  MSM:s dominerande ställning som opinionsbildare är så mycket större än vad vi i förstone inser, hur många av våra svenska politiker styrs inte av hur MSM framställer dem?

  Jag har i ett tidigare inlägg pekat på detta
  https://newsvoice.se/2017/11/06/svenskar-radda-msm-journalisterna/

  Trump har tagit upp kampen mot fake news från MSM och det är en av anledningarna till varför jag verkligen gillar Trumps policy mot MSM, hur många svenska politiker har det modet?

  Man kan ju givetvis som många politiska motståndare till honom gör anföra att hans narcissism är drivkraften bakom hans ilska mot fake news inom MSM, men även om Trump bär en del drag av narcissism så är han sakligt helt rätt ute i denna kamp mot fake news och MSM.

  Vem är intresserad av vad tex Erika Bjerström vid SVT anser om denna utmärkelse?

  Hon och många andra inom MSM anser på fullt allvar att de har rätten att uppfostra oss andra betr vad som är rätt eller fel i olika frågor, vad får henne och tex SVT att ta sig den rätten?

  På den gamla goda tiden rapporterade MSM sakligt och neutralt kring olika händelser, då fanns ingen Erika Bjerström, Mats Knutsson, mfl som i direkt anslutning till olika händelser alltid skall ge sin personliga syn/analys över en rapporterad nyhet.

  På den gamla goda tiden lämnade MSM över till sina läsare/tittare/lyssnare att själva bilda sig en uppfattning i olika samhällsfrågor, utan dessa så förhatliga pekpinnar från MSM.

  Det var bättre förr!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *