Janukovytj-klanen tömde Ukraina på 1,5 miljarder dollar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 januari 2018
- Torbjörn Sassersson
Viktor Yanukovych - Foto: IAEA, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

Al Jazeera avslöjar att Viktor Janukovytj-klanen stulit 1,5 miljarder dollar från Ukraina. Kanalen har publicerat ett 95-sidor långt hemligstämplat domstolsdokument som visar att pengarna ska tas tillbaka, vilket också skett, men utan att allmänheten fått veta, förrän nu.

Företaget Investment Capital Ukraine (ICU) användes som mäklare för att ta och fördela pengarna, uppger Al Jazeera som läst igenom de hemligstämplade domstolsdokumenten.

Valeria Gontareva, riksbankchef i Ukraina - Foto: Julia berezovska, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0
Valeria Gontareva, riksbankchef i Ukraina – Foto: Julia Berezovska, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Det som är ytterst graverande är att under den tid som stölden av det ukrainiska folkets skattepengar genomfördes var Valeria Gontareva VD vid ICU. Gontareva är även riksbankchef i Ukraina och nära vän med Porosjenko.

“A secret Ukrainian court ruling has, for the first time, exposed exactly how former President Viktor Yanukovich stole nearly $1.5bn from the country. It has also revealed that President Petro Poroshenko’s former financial advisers played a role in the fraud, embarrassing the government.”

Domstolsdokumenten visar detaljerat hur ICU stal pengarna och att stölderna, fördelade över tid, skedde perioden november-december 2013 under Ukrainas EuroMaidan. Krisen i landet är alltså kopplad till tömningen av en del av landets pengakassa.

ArcanumSkolan 2024
Al Jazeera Investigative Unit
Al Jazeera Investigative Unit

Al Jazeera uppger att ICU har tydliga kopplingar till den nuvarande regeringen. ICU har tex varit rådgivare åt miljardären och sittande president Petro Porosjenko vid försäljningen av hans företag Roshen.

“Al Jazeera’s investigation turns the spotlight again on the thriving international network of money laundering and crime,” said Nienke Palstra, anti-money laundering campaigner at Global Witness, an international NGO.”

Läs mer i Al Jazeera: Secret court document exposes state looting in Ukraine (inkl domstolsdokumenten)

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq