Måste Faktagranskning.eu hålla ett öga på faktagranskande statssajt?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 januari 2018
- Torbjörn Sassersson
Faktagranskning
Faktagranskning
Faktagranskning

”Medier startar samarbete mot falska nyheter” lyder en rubrik på SVT den 25 januari 2018. Det handlar om att SVT och SR (statlig TV/radio finansierad med skattebetalarnas pengar), DN (Bonnier), och SvD (Schibsted) ska starta ett samarbete för att motverka spridningen av falska nyheter och desinformation. Men vem granskar faktagranskarna?

Faktagranskning av faktagranskarna
Faktagranskning.eu en kommande sajt för faktagranskning av faktagranskarna? – Skärmdump från SVT.se

Storkanalerna ska starta en gemensam sajt för faktagranskning med en första inriktning mot valet 2018. NewsVoice gissar att den faktagranskande ”statssajten” startad av stats-TV och stats-radio i samarbete med näringslivets tidningar DN och SvD och kan heta något i stil med ”Faktagranskning.se”.

Därför startas eventuellt sajten Faktgranskning.eu i det fall att den kommande statssajten inte gör ett bra jobb, bara så att Peter Wolodarski (chefred på DN), Hanna Stjärne (VD på SVT), Cilla Benkö (VD på SR) och Fredric Karén (chefred på SvD) mfl vet att folket har ögonen på er om ni gör ett dåligt jobb eftersom mediernas uppdrag är att granska makten och maktens förmåga att hålla sig till sanning.

Torbjörn Sassersson, red NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq