Måste Faktagranskning.eu hålla ett öga på faktagranskande statssajt?

27
Faktagranskning
Faktagranskning

“Medier startar samarbete mot falska nyheter” lyder en rubrik på SVT den 25 januari 2018. Det handlar om att SVT och SR (statlig TV/radio finansierad med skattebetalarnas pengar), DN (Bonnier), och SvD (Schibsted) ska starta ett samarbete för att motverka spridningen av falska nyheter och desinformation. Men vem granskar faktagranskarna?

Faktagranskning av faktagranskarna
Faktagranskning.eu en kommande sajt för faktagranskning av faktagranskarna? – Skärmdump från SVT.se

Storkanalerna ska starta en gemensam sajt för faktagranskning med en första inriktning mot valet 2018. NewsVoice gissar att den faktagranskande “statssajten” startad av stats-TV och stats-radio i samarbete med näringslivets tidningar DN och SvD och kan heta något i stil med “Faktagranskning.se”.

Därför startas eventuellt sajten Faktgranskning.eu i det fall att den kommande statssajten inte gör ett bra jobb, bara så att Peter Wolodarski (chefred på DN), Hanna Stjärne (VD på SVT), Cilla Benkö (VD på SR) och Fredric Karén (chefred på SvD) mfl vet att folket har ögonen på er om ni gör ett dåligt jobb eftersom mediernas uppdrag är att granska makten och maktens förmåga att hålla sig till sanning.

Torbjörn Sassersson, red NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

27 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
per
per
Gäst
4 februari 2018 kl 22:17

I SVT:s Agenda ikväll diskuterades i inslaget Hoten inför valet vilka former av fake news som kan ha en negativ påverkan på det svenska valet i höst. Bland annat intervjuades projektledaren för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, Sebastian Bay. Naturligtvis tar programmet inte upp den fake news som förs ut av gammalmedia och myndigheter:

https://www.svtplay.se/video/16832890/agenda/agenda-4-feb-21-15-1?start=auto Del 4 av 19 Inslaget Hoten inför valet börjar drygt 30 minuter in i programet.

Kim Lundgren
Gäst
30 januari 2018 kl 08:36

Detta är en oerhört viktig fråga för medborgarna!
Denna diskussion och informationsutbyte borde vara igång ständigt!

Kim Lundgren
Gäst
29 januari 2018 kl 20:39

Twittervänstern inklusive SVT´s personal hånade denne man på hans dödsdag:

Ingvar Kamprad började som en blyg pojke i Småland:

http://pbs.twimg.com/media/Cx0IH08UQAAodD6.jpg

Slutade så här:

http://pbs.twimg.com/media/DUn6JtwXcAISQ6Z.jpg

Kim Lundgren
Gäst
29 januari 2018 kl 15:30

OBS! Svenska medborgares rätt att ta del av offentliga handlingar kan delvis tas ifrån oss!

http://www.stoppagrundlagsandringen.com

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
29 januari 2018 kl 09:39

@ Emil,

Stämmer bra, sidan var från 2011 och finns inte kvar på Regeringskansliets hemsida, såklart kan man ju tillägga. Då dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag sa att “fördomarna bemöts med de fakta som finns”, så blev det dömt att misslyckas. Verkligheten kom på ett liksom otrevligt sätt ikapp. Återigen hade det förtryckta “folket” rätt och ansvariga politiker som stod bakom idén får nu stå vid skampålen med Erik Ullenhag som deras “skamfrontfigur”. Vaket at dig att hitta den länken iaf. Den kan komma till god användning vid flera tillfällen framöver.

Bäva månde Erik Ullenhag! Fast han fick tydligen kalla fötter då han nu befinner sig i Jordanien, långt från “svensk integrationspolitik”.

Emil
Gäst
29 januari 2018 kl 09:07

Hade inte regeringen (de kanske har det ännu?) en sida där de skulle ta kål på “myter” om invandringen/massmigrationen? Om jag minns rätt så gick det att motbevisa så gott som varje påstående som fanns där…det var en riktig (tvättäkta) fake news sida…Hittade en länk nu, det var förra regeringen som hade denna mytsida: https://www.svd.se/regeringen-vill-sla-hal-pa-myter

nils
nils
Gäst
29 januari 2018 kl 08:55

Faktagranskningen kan också den vara “Fake News”, det kan vara så att man på olika sätt vill “täppa till” hål där där sanningshalten i den sanktionerade versionen inte bör belysas. Kontrollbehov alla Stasi kan infinna sig med tiden, en annan orsak i sig är att rikstidningar är på väg att marginaliseras av internets betydligt större bas, där info av olika kvalitet relativt fritt kan inhämtas, jämföras och värderas. Det finns inte bara “nät-troll” utan även “journalist-troll”, ty vad är man inte om uppdraget är att vilseleda opinionen. Här någon länk som på något sätt berör frågan :
https://www.gatestoneinstitute.org/11789/germany-police-state
https://www.truthdig.com/videos/chris-hedges-journalists-foreign-agents-video/

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
28 januari 2018 kl 14:02

@Jan Norberg och ni andra som känner er träffade, så är det så att de med någon form av arbetslivserfarenhet har stött på begreppet kvalitet, jag menar inte som ett subjektivt utlåtande hur tjänster och ting upplevs, och många har även i praktiken påverkats av kvalitetsprocesser i sitt arbete. Andra som inte har arbetslivserfarenhet har säkert också påverkats då kvalitetsprocesser finns inom både psyk- och kriminalvård. Då handlar det inte, Jan Norberg, om att kunder kan klaga, men det kan handla om hur klagomålen hanteras, det kan vara en kvalitetsprocess att hantera klagomål. En kvalitetsprocesser för klagomål kan vara att registrera varje klagomål och ge den klagande ett ärendenummer, att inom en viss tid ge ärendet en bedömning och föreslå en åtgärd, fråga den klagande om denna är nöjd med åtgärden o.s.v.
Det är både ynkligt och fördomsfullt att att döma ut en ny verksamhet med hänvisning till vem de de inblandade är, i synnerhet när man inte ens själv begriper grundläggande begrepp som kvalitetsprocesser vilka finns implementerade i alla moderna verksamheter idag. Er arbetslivserfarenhet och bildningsnivå är klarlagd, den ligger någonstans mellan noll och ingenting.
Det är naturligt att önska det nya initiativet välkommen på den offentliga scenen, däremot så bör en verksamheter med ett namn som Faktagranskning vara beredd att bli noggrannare nätt och kontrollerade än andra på just mediescenen.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
28 januari 2018 kl 13:27

@Per Nordgren Larsen, tack för din uttömmande beskrivning av kvalitetsarbete efter www2. Men vad har det med just denna artikel att göra?

MSM:s förevändning är att de skall förbättra kvaliteten vilket i min något begränsade värld innebär att de idag faktiskt levererar undermålig kvalitet. Vilken nyhet!!

Nu tror jag förvisso inte att det är sin egen kvalitet de tänker försöka “förbättra”, högst sannolikt tänker de med massiva insatser försöka racka ned på alternativa mediekanaler. Just med hänvisning till bristande kvalitet. Häxjakt?

Om detta skulle fungera som i industriella sammanhang så skulle ju Kunden, dvs mediekonsumenten, kvickt välja bort kanaler med bristande kvalitet.

Nu är förstås frågan om kvalitet i dessa sammanhang en högst subjektiv fråga, vi uppfattar och tolkar alla mediekanalers budskap olika beroende på vilka uppfattningar vi har sedan tidigare.

Så detta är inget annat än ett oblygt försök att ytterligare stigmatisera oliktänkande och därmed är åsiktsregistreringen ett faktum då det bakom varje budskap finns en avsändare.

Att MSM är politikernas lydiga redskap bevisas ju av att de får skattemedel till detta dubiösa försök att kväva det fria ordet och rätten till åsiktsfrihet.

Negativt kampanjande har bara startat i Sverige och vi får väl se hur detta slag avlöper, valresultatet kommer att visa.

nils
nils
Gäst
28 januari 2018 kl 13:13

I en intervju med den kände journalisten John Pilger, säger han bl.a om ms media i dag :

“Something has changed. Although the media was always a loose extension of capital power, it is now almost fully integrated. Dissent, once tolerated in the mainstream, has now regressed to a metaphoric underground as liberal capitalism moves toward a form of corporate dictatorship.”

https://www.mintpressnews.com/john-pilger-on-the-mainstream-media-and-imperial-power/236740/
http://johnpilger.com/articles/the-revolutionary-act-of-telling-the-truth

Truthsinger
Truthsinger
Gäst
28 januari 2018 kl 10:45

Jag tror de håller på att sabotera sitt förtroende för lång framtid genom sin ofelbarhetsattityd. Allt fler inser ju att SVT, SR, DN och SVD levererar propaganda och fake news dagligdags. De som förstår blir bara fler och fler för varje dag. Jag bidrar gärna till faktagranskningssajt. Det är allvarliga felaktigheter som dessa fyra levererar varje dag vilket i sin tur leder till mängder av för samhället felaktiga beslut.

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
28 januari 2018 kl 10:35

@Jan Norberg, Kvalitet är begrepp som revolutionerad tillverkningsindustrin efter andra världskriget.
Från Wikipedia: Kvalitetssäkring innebär att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs som säkrar kvaliteten på de objekt som kvalitetssäkras.
Själv använder jag följande harang för att presentera begreppet kvalitetsprocesser för nybörjare:
“Säg vad du skall göra, gör vad du har sagt och bevisa att du har gjort vad du har sagt”
Kvalitetssäkring fanns i engelska armen för spara på soldaternas liv, därefter tog amerikanska krigsmakten upp det i sin verksamhet och slutligen var det ingenjörer från USA som introducerade det i Japan på femtiotalet som då ställde om sin industri från att göra billiga leksaker till att bli världsledande i flera teknikbranscher. I Japan instiftades det prestigefyllda Demingpriset 1951 just för att stimulera kvalitetsarbete i företagen.
Det är den kvalitetssäkringen av media jag efterlyser, det skulle ge nytt förtroende för media. Jag anser att det kan rädda både de stora drakarna, Public Service och till och med skvätta av sig lite på NewsVoice….

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
27 januari 2018 kl 17:53

@ GossipVoice

Jag kan inte tyda dina återkommande obstinata inlägg på ett annat sätt än att du måste vara jävligt avundsjuk på Sassersson.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
27 januari 2018 kl 17:40

@ Kim,

Absolut, men berätta inget för MSM och övriga kriminella… 🙂

Kim Lundgren
Gäst
27 januari 2018 kl 17:18

Vi får hjälpas åt att informera våra medmänniskor om verkliga “Fake News”!
Sociala medier är nog effektivast.

http://pbs.twimg.com/media/DTwV1JWW0AAybJF.jpg

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
27 januari 2018 kl 16:20

@Kim Lundgren
Jag tycker inte om folk som snackar skit och jag tror att stackars Stalin får alltför mycket skit som han inte förtjänar. Dessa massmediala luspudlar är allt annat än “kommunister”. De är raka motsatsen. De är fascister.

Vad menar jag med att de är “fascister”?

Fascismen ligger enligt min mening i dessa mediers öppna stöd för terrorismen mot demokratin i Syrien och att detta stöd stammar från finanskapitalets mest kriminella individer som sammanträder på hemliga möten utan demokratisk insyn. Deras fascism ligger även i det sätt på vilket de bekämpar verklig yttrandefrihet och demokrati, ex. genom att gynna införseln av extrem islamism, kvinnoförtryck och hederskulturer i en omöjlig “mångkultur”.

De ”rödgröna” partierna, såväl Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är i jämförelse med Stalin ett småborgerligt hycklande avskum som går monopolkapitalets ärenden och som jag därför anser måste bekämpas.

Dessa ljugande luspudlar spottar på Stalin, så sök gärna efter lite alternativa fakta om Stalin och Sovjetunionen! Sök efter a href=”https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-demokrati/”>översatta citat av Stalin! Det är berikande och leder till många viktiga insikter om Stalins karaktär och hans popularitet! Kanske inte en perfekt karaktär i din mening, kanske hård som en man av stål, men nog heller inte så onda intentioner.

Den verkligt demokratiska revolutionens dom över dessa finanskapitalets borgarlakejer kommer förmodligen att bli hård, men rättvis, men först när folket väl vaknar upp ur sin slummer och börjar organisera sig i nya friska partier som valsamverkar sig in och ersätter denna småborgerliga korruption vilken är i maskopi med fulmedierna och deras lögnaktiga agenda på alla möjliga olika plan.

När folket skaffar sig lite mer ryggrad kan vi kanske komma lite närmare sanningen i Sverige också tillsammans.

Peter
Peter
Gäst
27 januari 2018 kl 15:25

Det blir lite komiskt när staten vill ha åtgärder mot s.k. ”Fake News”, då staten själv huserar de största lögnarna. Att det ses som normalt att politiker ljuger visar bara hur hjärntvättade människor är. Människor som ska leda borde göra så med exempel och då skulle lögn vara helt uteslutet.

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
27 januari 2018 kl 15:17

@Per Nordgren Larsen, ännu en gång ser man hur skevt du ser på saker. Hur vet Du att en gemensam och statsfinansierad “faktagranskning” blir neutral??

Att det dessutom är ett projekt för MSM med finansiellt stöd från den korrupta regimen vi nu har inger ju klara farhågor att denna sk faktagranskning kommer att vara allt annat än neutral.

Att göra en jämförelse med industrin är ju totalt befängt då en kund till den privata industrin alltid kan visa sitt missnöje med kvaliteten genom att avstå från att köpa de undermåliga produkterna från producenter vilka man av olika skäl inte anser uppfylla ens egna krav på kvalitet.

När det gäller tex statsfinansierad TV och MSM publikationer med presstöd som största intäktskälla blir det svårare att förstå ditt så typiska socialistiska resonemang. Hur undviker du att bli påverkad av Stasi TV när den med tvångsmetoder är betald via skattemedel??

Som jag skrivit om tidigare,

https://newsvoice.se/2017/10/28/jan-norberg-asiktsregistrering/

så syftar detta enbart till att inför valet bygga ut den åsiktsregistrering som redan är på plats, samt att försöka smutskasta alternativa medier som tex Newsvoice.

Per Larsens inlägg måste snart förtjäna någon slags utmärkelse för “mest korkade inlägget hittills”, tyvärr upprepar sig PL på ett sätt som får en papegoja att framstå som höjden av intellektualitet.

Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
Gäst
27 januari 2018 kl 13:54

Magstark av Ann Lagercrantz.
Är det någon som behöver granskas är det hon och Stjärne. Kan dom sprida en nyhet utan att förvanska innehållet?
Vi skall gärna bidraga Torbjörn, tragiskt bara att Stjärne och Co får sitta på sina rumpor och häva löner för utplundrade skattepengar. En skandal från början till slut. Och SVENSKA DAGBLADET har tillskansat sig 50.000.000:kr
i utplundrade skattepengar. Hua,hua!!!

per
per
Gäst
27 januari 2018 kl 12:25

Varför vänta med att starta Faktagranskning.eu, vi vet ju redan med säkerhet att den kommer behövas.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
27 januari 2018 kl 11:02

@ Kim,

Du har alltid så träffsäkra länkar. Och det är bra. Ofta säger en bild mer än tusen ord!

Kim Lundgren
Gäst
27 januari 2018 kl 10:52

Fascism råder redan i Sverige.
Härskarklassen bygger underavdelningar för att dra åt tumskruvarna ytterligare:

http://pbs.twimg.com/media/DUdnUxIWsAEWc6m.jpg

Per Larsen
Per Larsen
Gäst
27 januari 2018 kl 10:32

Det är spännande att se vad resultatet blir av detta projekt de tre stora tar initiativ till och senare skall driva.
Faktagranskning är inte en stor del av mediernas budget idag, tycks det. En gemensam, neutral, faktagranskning är troligtvis bättre än en intern avdelning. Det motsvarar i stora drag industrins administrativa konstruktioner för att höja kvaliteten.
Att NV dömer ut projektet på förhand visar tydligt att man känner sig träffad. Det visar också med all tydlighet att det finns en stor potential av besökare för den nya sajten som samarbetet skall åstadkomma.
Så jobbar proffsen, läs och lär NV!

Kim Lundgren
Gäst
27 januari 2018 kl 10:22

Här är några exempel på bevisade falska påståenden från MSM –

http://pbs.twimg.com/media/C7h9lcmWkAA1cuo.jpg
http://pbs.twimg.com/media/C7hkihEW4AA1cH7.jpg

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
27 januari 2018 kl 10:09

Mycket avslöjande när Anne Lagercrantz, chef för SVT Nyheter, i klippet säger:
..//..”de som tar del av det här kan lära sig”..//.. Hon inser uppenbart inte vilken avslöjande groda hon gjorde.

Detta är bara ytterligare ett desperat grepp för att få behålla kontrollen över vad som ska vara politiskt korrekt och vad folket SKA tycka.

Vi närmar oss de forna öststatsregimernas metoder med stormsteg.

Emil
Gäst
27 januari 2018 kl 10:08

Bra Torbjörn. Yttrandefriheten är utsatt för attacker på alla möjliga fronter verkar det som. Det behövs sunt förnuft och civilkurage att stå upp emot diktatoriska fasoner. https://ryggradenblog.wordpress.com/2018/01/27/tillsammans-mot-fortryck-och-for-det-fria-ordet/