Regeringen vill inrätta ny myndighet för psykologiskt försvar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 januari 2018
- Torbjörn Sassersson
Stefan Löfven, 2019. Pressfoto: Kristian Pohl, Regeringskansliet
Stefan Löfven - Foto: Bengt Nyman, Wikimedia
Stefan Löfven – Foto: Bengt Nyman, Wikimedia Commons

Statsminister Stefan Löfven meddelade i sitt tal vid Folk och Försvar under söndagen att man ska inrätta en ny myndighet som får i uppdrag att behandla Sveriges psykologiska försvar.

Löfven talade i Sälen under söndagen vid den årliga försvarskonferensen Folk och Försvar, där bland annat kung Carl XVI Gustaf fanns i publiken. Löfvens tal handlade främst om de hot som Sverige ställs inför och om hur man kan skyddas från dessa hot.

Han sa bland annat att ett ny myndighet kommer inrättas efter. Denna myndighet kommer få i uppdrag att utveckla och koordinera Sveriges psykologiska försvar.

“Regeringens besked är att en sådan myndighet ska inrättas, vi går omedelbart vidare med det arbetet. Ett modernt totalförsvar måste kunna freda sig mot yttre påverkan mot det demokratiska samhället. Och det finns en uppenbar risk att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut”, sa Löfven.

Sveriges förra myndighet för psykologiskt försvar, Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF), lades ned 2008 och gick ihop med Krisberedskapsmyndigheten och Statens räddningsverk för att bilda Myndigheter för samhällsskydd och beredskap (MSB). I MSB:s instruktioner finns dock inte uttrycket “psykologiskt försvar” med.

ArcanumSkolan 2024

Källa: Nya Dagbladet

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • “Morgan Johansson inviger Myndigheten för psykologiskt försvar i Karlstad

  Tisdag den 10 maj inviger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson Myndigheten för psykologiskt försvar i Karlstad tillsammans med myndighetens generaldirektör Henrik Landerholm.”

  Tid: 10 maj 2022 kl. 14:00 Program

  Invigning: Morgan Johansson håller invigningsanförande och klipper invigningsbandet tillsammans med generaldirektör Henrik Landerholm. 

  Tid: 14.00-15.00

  Plats: Våxnäsgatan 10, Karlstad

  Tid för media: 16.00-6.30

  Plats: Våxnäsgatan 10, Karlstad

  “Myndigheten för psykologiskt försvar har som huvuduppdrag att leda arbetet med samordning och utveckling av myndigheters och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologiska försvar. Syftet med det psykologiska försvaret är att värna det öppna och demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende.”

  Källa: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/05/morgan-johansson-inviger-myndigheten-for-psykologiskt-forsvar-i-karlstad/

 • Regeringen vill myndigt rätta medborgaren som sitt eget psykologiska försvar !??
  Har man talat med Nato först om det ? Och EU:s direktiv, vilka är diktaten där ?
  Journalister har ju sitt eget EU- Soros direktiv att skolas i (EFJ).About EFJ – European Federation of Journalists. http://europeanjournalists.org/about-efj/

 • @Erik

  Det med. Men då jag försöker tänka positivt så var det nog en undermedveten förhoppning om att han var tagen i förvar, så att psykosen ej skulle fortsätta. Men jag hade fel. För övrigt så kan den politiska marionett-principen inte var med tydligare, då Löfven ger uttryck för att själv ej kunna knyta sina skosnören. Att fler medborgare inte inser detta är ett bevis på att de är din avatars “sovande folk”.

 • Peter: “Löfvens bild fick mig att göra en freudiansk-feltolkning av ingressen., då jag trodde det stod ”psykiatriskt förvar”.”

  Psykotiskt försvar.

 • Spola fram 20 minuter i Youtube-filmen som jag bifogade i min föregående kommentar och lyssna en stund. Förstår ni hur djävulskt det har varit?

 • MYCKET intressanta alldeles färska uppgifter från en pålitlig källa, Kevin Shipp:

  https://www.youtube.com/watch?v=flSYmWkp6Qk

  Deep State darrar uppenbarligen – förklarar kanske Lövéns kovändning…

  Håll tummarna alla för att detta inte är en ny dimridå – men sannolikheten för att detta verkligen är äkta verkar vara hög!

  Vi ska inte lMYCKET intressanta alldeles färska uppgifter från en pålitlig källa, Kevin Shipp:

  https://www.youtube.com/watch?v=flSYmWkp6Qk

  Deep State darrar uppenbarligen – förklarar kanske Lövéns kovändning…

  Håll tummarna alla för att detta inte är en ny dimridå – men sannolikheten för att detta verkligen är äkta verkar vara hög!

  Vi ska inte låta våra korrupta ledare komma undan räfst och ansvar för sina nedriga handlingar – genom att de vänder kappan efter vinden!

  Det är dags för rättvisa, rättsskipning och ett kärleksfullt samhälle!

 • Jag gillar Löfvens förslag. Jag är för tanken på ett psykologiskt försvar. Alla kan vara med, ex. lära sig om olika former av osanning. Då när “vi”, i betydelsen medborgarna i Sverige, har en bättre grund att stå på när vi analyserar olika evidens och bevis, så blir de beslut vi fattar när vi röstar sannolikt styrda av både mer långsiktigt förnuft och mer medveten långsiktig känsla, vilket kommer leda till en mer upplyst demokrati som vi alla med stor sannolikhet kommer gynnas av.

 • Löfvens bild fick mig att göra en freudiansk-feltolkning av ingressen., då jag trodde det stod “psykiatriskt förvar”.

  Och Sveriges alla blindtarmsmyndigheter närmar sig med raska kliv 600 strecket. När det gäller att göra saker som är negativa för medborgarna så tycks resurserna vara outsinliga. Men en statsmakt som ser och behandlar den egna befolkningen som en fiende kan inte göra någonting annat än att fortsätta med alla dessa repressiva åtgärder. Nu har de även, med ursäkten för att komma tillrätta med grov brottslighet och terrorism, tänkt ta bort möjligheten att köpa kontantkort till mobilen utan att behöva legitimera sig.. Och det är i ett land där man kan bli medborgare utan att en djävel vet vem du är och det enda de har att gå på är ditt ord. Själv ser jag oidentifierade medborgare som ett större terroristhot än den påstådda terroristfunktion ett kontantkort kan utgöra.

  Men det kanske bara är jag och om jag har tur kan då denna myndighet hjälpa mig att komma tillrätta med alla mina tankefel. Man undrar vad nästa steg kommer att bli då vägen mot helvetet är kantat av alla dessa små steg. Kanske de kommer lägga till en obligatorisk lobotomi till vårt nuvarande spädbarnsvaccinprogram.

 • Klockrent Birgitta.

  Kim. Conny. Man undrar vad det är som de hatar så mycket. Är det Kreml, alternativmedia eller kanske tom väljarna som inte kan hålla käften med sina åsikter?

  Frankrike ska ju även stifta en lag som ska gå i kraft 2018 mot “falska nyheter”.

  Vi kanske ska börja använda begreppet “correct news” istället för att tjata om “fake news”.

 • Jag tycker inte det var så länge sedan som de flesta tyckte att Orwells bok “1984” var en förskräcklig framtidsversion och nu plötsligt så vill man inrätta ett “sanningsministerium”!!!
  Verkligheten är otvetydigt en värre framtidsversion än vad en författare kan drömma fram!

 • Röfven säger “det finns en uppenbar risk att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut”.

  Känner mig lite osäker på vilka som definieras som “utomstående” och som sägs blanda sig i “vi-gruppens” beslut. Själv ser jag mig som en utomstående, vilken enligt “demokratins spelregler” bara får lov att “blanda mig i” vi-gruppens beslut var 4:e år. Jag entledigas därefter och får inte lov att hysa några som helst egna åsikter efter valet.

  Staten har, genom sina olika institutioner, hårdspecialiserat kognitionen. Följden blir att det anses onormalt och direkt anstötligt om en människa, utan koppling till någon institution, tänker själv och gör egna slutledningar. Allmänheten har försatts i ett vegetativt tillstånd – sleep mode – vars största uppgift är att vara vakna nog för att utföra sitt uppdrag; arbeta, konsumera och att se på tv. Staten sköter allt annat.

  Vi har i dagarna fått en klimatlag som upphöjt datorsimuleringar till sanning. När får vi en tankelag? Ska det snart bli obligatoriskt att gå till kyrkan för att rabbla någon form av trosbekännelse till scientismen?

  Gud bevare oss från storebrors “psykologiska försvar”.

 • “psykologiskt försvar”. Jag är skeptisk till hela iden! Har hela mitt liv försökt att avveckla mina egna psykologiska försvar, ty vi behöver dem inte. Vad vi behöver är sanning och sanningen. Inget annat.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *