Både seriefiguren Bamse och den ryska björnen kämpar mot ”fake news”

7
1352
Den ryska Björnen - Källa: Memegenerator.net
Den ryska Björnen – Källa: Memegenerator.net

DEBATT. Världens starkaste björn är en fena på källkritik. Det har amerikanska senaten fått lära sig i en 200 sidor lång rapport, enligt en artikel av Julius Viktorsson på Sydsvenskan. Björnen som åsyftas är seriefiguren Bamse, men är den björnen särskilt trovärdig?

Text: Torbjörn Sassersson, text uppd.kl 09:46*

Rapporten som senatorerna fått varnar för Putins ”obarmhärtiga angrepp för att underminera demokrati och rättssäkerhet i Europa och USA”. Rapporten tar även upp de europeiska ländernas motåtgärder. Vi kan tänka oss att tex Kina och Ryssland har motsvarande rapporter. Vi vet redan att Ryssland har investerat stort i att fronta propagandan från Väst med Russia Today (RT.com).

Bliv Riksarbetare! - Svensk propaganda 1942
Bliv Riksarbetare! – Svensk propaganda 1942

Rapporten tar upp Sveriges ansträngningar för att kontra den ryska kontringen och det sker genom propaganda kamouflerad som kunskap om källkritik i grundskolan. Där får barnen med hjälp av Bamse lära sig: “skilja på pålitliga och opålitliga nyhetskällor”, skriver Viktorsson. Här kommer Bamse in big time.

Senatorerna i USA får lära sig att björnen Bamse, en av Sveriges mest populära seriefigurer, rekryterats för att hjälpa barn att lära sig om “fake news” och hur viktigt det är att dubbelkolla källor. En sådan icke godkänd källa är naturligtvis RT.com, som alltså lustigt nog skapades för att konfrontera Västs propaganda mot Ryssland.


Frågan är om barnen får lära sig att kontrollera de källor som RT hänvisar till? Det är inte troligt eftersom Väst-propagandan mest handlar om att vi inte ska tro på den ryska björnen dvs den statsfinansierade kanalen Russia Today utan istället på svenska björnen Bamse och svensk stats-SVT (“Sweden Today”).


 

Man måste tro på rätt björn

Bamse, Egmont - Bild: Rune Andreasson, Wikimedia Commons, Fair use
Svenska propaganda 2017 med Bamse – Bild: Rune Andreasson, Wikimedia Commons, Fair use

Bamses chefredaktör heter Charlotta Borelius som i en intervju med The Local sagt att det kändes naturligt att Bamse lär barn att se igenom ”fake news”.

“Man måste vara källkritisk och man måste lära sig det vid en tidig ålder. Genom att uppmärksamma det här ämnet hoppas vi att föräldrar också engagerar sig och diskuterar med sina barn”.

Den svenska kampen mot ryska perspektiv ledde fram till det naturliga draget att låta Bamse vinna priset “Årets tidskrift” i kategorin populärpress print under Tidskriftsgalan med motiveringen:

”på ett innovativt och slagkraftigt sätt folkbildade barn och vuxna i en av årets viktigaste frågor, källkritik, och visade än en gång att den som är stark måste vara snäll – snäll nog att inte sprida rykten utan hålla sig till fakta”.

Tydligen ska även svenska vuxna lära sig av en dogmatisk seriefigur hellre än att tänka fritt och vara källkritisk. De som ligger bakom propagandan har underskattat både barn och vuxna. En intelligent människa kan tänka i flera lager. Det betyder att fri och oberoende intelligens är ett hot mot de som helst vill att vi ska tro på en seriefigur, björnen Bamse.

*Det komiska är att RT:s källor ofta är amerikanska experter inom amerikansk utrikespolitik och geostrategi. Det betyder att om källgranskningen av RT verkligen genomförs kastas strålkastarljuset på experter i USA.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Stefan Åkerberg
Stefan Åkerberg
Gäst
15 januari 2018 kl 09:41

Bamses dunderhonung ? Kan vara nåt från Big Pharma, det är iaf manipulerad honung, eller heroin, han kunde ju i serien Rune Andreasson skapade på sex,drugs & rock n’ roll-eran göra underverk när inget annat tycktes vara möjligt. Rena drogromantiken som barn blev uppfostrade till… 🙂

Kim Lundgren
Gäst
15 januari 2018 kl 11:23
Erik
Erik(@ale2)
15 januari 2018 kl 11:32

Har själv tre barn (vuxna nu) och har läst näst in till allt som finns i barnboksväg men uteslöt just den löjligaste och menlösaste av dem alla nämligen Bamse. Tacka vet jag Tintin däremot – skön och icke PK: http://joostpollmann.nl/wp-content/uploads/2012/09/Kuifje-in-Congo.jpg

Kim Lundgren
Gäst
15 januari 2018 kl 12:01
Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg(@kenneth-thorberg)
15 januari 2018 kl 13:02

När min äldsta grabb fyllde tre fick vi erbjudande om prenumeration med ryggsäck och allt vad det nu var som lockbete. Trots att jag alltid tyckt att det är en menlös figur så nappade jag , det var ju inte jag som skulle ha behållning av den , men det dröjde inte länge innan jag sa upp skiten när jag upptäckte PK-indoktrineringen.

Nu har lillgrabben en Bamse-tröja som vi fått utav nån väninna vars barn växt ur den. Varje gång jag ser den så är jag på väg att slänga den. Endera dagen kommer det att hända.

Nalle Puh 10
Bamse 0

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
15 januari 2018 kl 14:01

Bamse brukade vara socialdemokrat, men det var1983, innan mordet på Olof Palme, då socialdemokraterna var ett demokratiskt och socialistisk parti:
http://www.8dagar.com/2017/10/bamse-skalman-och-maoismen.html

percy andersson
percy andersson
Gäst
15 januari 2018 kl 16:26

Bamse får mig att tänka på Löfven, hans kolleger och en lång rad byråkratiska institutioner. PK i kubik. En dålig serie som jag inte sett att något barn uppmärksammar om det inte är föräldrarna som indoktrinerar med den. Lika dum som kampanjen om fakenews som skall lära oss att vara undersåtar som inte är besvärliga genom att tänka själv.