Sverige samarbetar med USA:s strategiska bombflyg

publicerad 13 januari 2018
- Hans Myrebro
Boeing B-52H Stratofortress - Foto: Ronnie Macdonald, Wikimedia Commons, CC 2.0 Generic
Boeing B-52 Stratofortress - Foto: US Air Force, Wikimedia Commons, Public Domain
Boeing B-52H Stratofortress – Foto: US Air Force, Wikimedia Commons, Public Domain

DEBATT. Den 9 januari träningsflög en B-52N, ett strategiskt bombplan, den här gången ej bestyckad med kärnvapen, över Östersjön så nära den Baltiska kusten och därmed ryska Kaliningrad, som möjligt. Det åtföljdes av flera plan, däribland Amerikanska RC-135*, drönare, spionplan av typen AWACS**, men även svenska försvarets Gulfstream-4***.

Samtidigt lämnade tre B-52H USA för att via England flyga vidare till Litauen för att utföra NATO-övningar. B-52H är USA:s viktigaste kärnvapenbärare.


Uppenbarligen gör man allt från USA/NATO:s håll för att provocera Ryssland. Att man från svensk sida engagerar sig i detta och tar ställning visar bara att man inte är rädd om det egna landet utan blottar Sverige som ett strategiskt mål vid en konflikt.


NATO ett monster på katastrofkurs - Hans Myrebro
NATO ett monster på katastrofkurs – Hans Myrebro

Det här är inte den enda provokation mot Ryssland som USA kostar på sig. Natten den 6 januari 2018 blev ryska militärbaser i Tartus och Khmeimim i Syrien utsatta för omfattande anfall från bestyckade drönare, som uppenbarligen kom från Israel och där deras navigering övervakades av en av USA:s Boeing P-8 Poseidon****, som under flera timmar cirklade över området på 7000 meters höjd.

Ej att förglömma de omfattande provokationer som USA utför genom att förse bland annat den nazistiska Azov-bataljonen i Ukraina med kraftiga vapen avsedda att eskalera kriget i östra Ukraina och dra in Ryssland i detta.

Historiskt sett är detta inget nytt – ett signum för dårar är ju att de älskar att provocera, men för Sverige har detta intill nu varit främmande.

Text: Hans Myrebro

Källor

  • Fort Russ
  • South Front
  • New Eastern Outlook

*Boeing RC-135 is a family of large reconnaissance aircraft built by Boeing and modified by a number of companies, including General Dynamics, Lockheed, LTV, E-Systems, and L3 Technologies, and used by the United States Air Force and Royal Air Force. – Wikipedia

**AWACS står för Luftburen varnings- och kontrollsystem (eng. airborne warning and Control system) och är ett stridslednings- och luftbevakningssystem, som är inrymt i ett flygplan. – Wikipedia

***Gulfstream IV (eller G-IV) är en tvåmotorig affärsjet tillverkad av Gulfstream Aerospace. Militära användare är bland andra Botswana, Egypten, Irland, Elfenbenskusten, Japan, Nederländerna, Sverige, Turkiet, Pakistan och USA. Svenska flygvapnet har sedan 1992 Gulfstream IV i sin flotta. Totalt har man tre flygplan, vilka går under benämningen TP 102C. TP 102C/D (och tidigare TP 102A) används främst för långa och tidskritiska transporter av Sveriges högsta civila och militära ledning samt kungafamiljen. – Wikipedia

****Boeing P-8 Poseidon is a military aircraft developed for the United States Navy. The aircraft has been developed by Boeing Defense, Space and Security, modified from the 737-800ERX. The P-8 conducts anti-submarine warfare, anti-surface warfare and other missions. – Wikipedia

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: B-52NATO