TV Helse: Basilika har många oväntade hälsoeffekter

2
837
Basilika, Ocimum basilicum - Foto: Castielli, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Basilika (Ocimum basilicum) – Foto: Castielli, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

KULTURVÄXTER. Basilika innehåller små mängder essentiella och eteriska oljor som har medicinska effekter. I Västeuropa under medeltiden kallades basilika för djävulens ört och den användes för att skydda sig mot häxor, vilket paradoxalt nog, i realiteten var kvinnor med örtkunskaper.

Tilllbaka i historien använde grekiskortodoxa basilika i sitt heliga vatten och i Grekland är det vanligt än idag med basilika framför huset för att örten anses ge tur. Det sägs även mytologiskt att det började växa basilika runt Jesus grav efter att han återuppstått. På Kreta betraktades basilika som ett skydd mot djävulen. Plantan placeras därför ofta på fönsterbräden.

Basilika inom traditionell medicin

Basilika innehåller eteriska oljor som har medicinska effekter. Örten används mycket inom indisk ayurvedisk medicin för att den har antiseptiska egenskaper. Basilika-te kan användas för att behandla hosta och halsinfektioner. Bladen från örten kan användas mot vårtor eftersom de eteriska oljorna har antivirala egenskaper, enligt Herbal Supplement Resource.

Läs hela artikeln på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson i mediasamarbete med TV Helse (detta är inte reklam)

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Basilika framhäver kakaosmaken i choclad. ”Kladdkaka, grädde, och färsk basilika”. Blir Turbokladdkaka för smaklökarna.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här