TV Helse: Varför led inte dina förfäder av matallergier?

0
Mulberry Street, New York, 1900 – Foto: Detroit Photographer Co – Wikimedia Commons
Färska matvaror på Mulberry Street, New York, 1900 – Foto: Detroit Photographer Co – Wikimedia Commons, United States Library of Congress’s Prints and Photographs division (ID det.4a31829)

LIVSSTIL. Kraftig ökning av allergier. All fler blir allergiska i en eller annan form. Enligt Norges astma- och allergiförbund uppskattas att 5% av befolkningen hade allergier på 1970-talet. I dag visar en brittisk studie från 2009 att runt 50% av alla barn har haft någon form av allergisk reaktion. När det gäller den vuxna andelen av befolkningen är siffran 30%.

Text: Birthe Storaker

Även om det kan hävdas att tester för att fastställa matallergi och/eller överkänslighet för mat inte fanns på den gamla tiden och eftersom det då var mycket lite uppmärksamhet på dessa bekymmer är det klart att idag finns dokumenterade fall av allergier och intoleranser. Så vad kan vara några av orsakerna till att tidigare generationer inte led av matallergi eller intolerans? Följande förhållanden kan ha haft betydelse.

1. Man åt lokal mat utifrån rådande säsong

Mat kom från lokala gårdar och mindre marknader i begynnelsen av 1900-talet och eftersom dagens konserveringsmedel inte fanns åts maten färsk. På grund av att artificiell gödsel inte fanns och behandlad mat inte var vanlig blev dieten näringsrik. De som hade tillgång till denna rena och ekologiska mat var knappast undernärda. Fattigdom behöver inte nödvändigtvis betyda svält. Det kan istället innebära en sund livsstil.

2. Man gick inte på konstlade dieter och utsatte inte kroppens ämnesomsättning för onödiga påfrestningar

Våra mor- och farföräldrar blev inte “offer” för olika dieter, reklam som sålde in osund mat, dryck och överdrivet kaloriintag. På det viset hade de en sund ämnesomsättning och de åt riktig mat enligt kroppens behov. De konsumerade mat när den fanns tillgänglig.

3. Maten baserades på färska råvaror och tillreddes med traditionella matlagningsmetoder i hemmen

Att köpa bearbetad mat var inte ett alternativ och att äta ute på restaurang var en sällsynt lyx. Lyckligtvis var dessa vanor hälsosamma för våra förfäder. Snabbmat och mikrovågsugnar existerade inte.

Läs hela artikeln på TV Helse

 

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten