Vinnova sekretessbelägger ansökningar när Staten ska motverka fake news

publicerad 23 januari 2018
- av NewsVoice
Alice Bah Kuhnke, Thoralf Alfsson, Josef Fransson - Foton: Riksdagen - Kollage: NewsVocie
Thoralf Alfsson - Pressfoto: Riksdagen
Thoralf Alfsson – Pressfoto: Riksdagen

“Vi är säkert många som undrar över varför pk-media startar upp projekt som skall motverka fake news och gradera nyheter. Att sedan staten via myndigheten dessutom delar ut ett antal miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till dessa projekt gör mig väldigt nyfiken.” Det skriver tidigare riksdagsledamot Thoralf Alfsson om svärtade ansökningar när Staten ska motverka fake news.

Text: Thoralf Alfsson (thoralf.bloggplatsen.se), Sverigedemokrat, Kalmar

I slutet av oktober gick Vinnova ut med ett pressmeddelande som inleddes enligt detta.

”Flera ledande svenska mediebolag går nu samman för att utveckla en digital plattform som ska förebygga att falska nyheter får stor spridning och spelar en avgörande roll i valet nästa år.” 

Bara inledning gör mig väldigt fundersam. Pressmeddelandet fortsätter med flera anmärkningsvärda uppgifter jag citerar delar av texten.

”Projektet får finansiering i en satsning Vinnova gör på nya digitala tjänster för produktion, konsumtion och användning av nyhetsmedia. Totalt får åtta projekt finansiering med 13,5 miljoner kronor i satsningen. Fyra projekt får finansiering där Sveriges Television, NTM, Bonnier, Schibsted Sverige och Sveriges Radio samarbetar.”

”I ett unikt utvecklingsprojekt ska flera ledande svenska nyhetsredaktioner motverka att “fake news” och ogrundade påståenden får spridning och spelar en avgörande betydelse i det svenska valet 2018.”

”Ska utveckla en “personaliseringsmotor” för att automatiskt matcha innehåll, funktionalitet, design och publicering efter faktiska digitala konsumtionsbehov. Personaliseringen ska erbjuda nya och alternativa perspektiv i avsikt att slå hål på filterbubblor.”

”Projektet ska utveckla ett digitalt verktyg som automatiserar processer och flöden för faktakontroll på nyhetsredaktionerna som kan användas för att höja kvaliteten och minska risken för att falska och irrelevanta fakta når publiken.”

Nu ringer larmklockorna verkligen hos mig. Vem skall avgöra vad som är ”irrelevanta fakta”? Är det inte läsarens eller tittarnas sak att bedöma och avgöra det? Ska nu Jan Helin och Tomas Mattsson också börja avgöra vad som är irrelevanta fakta. Hur tänker de stoppa att irrelevanta fakta kommer fram i nyhetsrapporteringen? Det känns mycket obehagligt med den erfarenhet som jag har fått av media och journalister de senaste dryga 10 åren.

Så här fördelas pengarna till dessa 4 samarbetsprojekt:

 • Faktaassistenten   1 900 000 kronor
 • Valkollen 1 922 586 kronor
 • Personaliseringsmotorn 1 870 000 kronor
 • Automatiserad nyhetsvärdering  2 000 000 kronor

Totalt 7 692 586 kronor av skattemedel lägger Vinnova i dessa tvivelaktiga projekt med tvivelaktiga aktörer.

Jag begärde nu ut ansökningarna av bidrag till dessa projekt från Vinnova men det mötte på patrull dels skulle det sekretess prövas och sedan ville Vinnova ha betalt för att lämna ut ansökningarna enligt den statliga taxan, vilket skulle kostat ett antal hundra kronor, beroende på hur mycket jag ville få ut.

Risken var ju dessutom att de mest intresserade skulle vara sekretessbelagda när jag fick dokumenten i min hand och då skulle jag ha kastat pengarna i sjön kan man säga. Jag hittade dock en annan möjlighet att få tag i dokumenten.

Mycket riktigt så var stora delar av ansökningarna sekretessbelagda. Jag undrar bara varför? Här kommer några smakprov av hur dokumenten ser ut i det projekt som fått namnet ”Faktaassistenten”.

Vinnova ansökning fake news

Vad kan det vara i projektsammanfattning som måste sekretessbeläggas?

Målet med projektet är till och med sekretessbelagt! Helt makalös. Hur vet vi att den beskrivning av projektet som finns i pressmeddelandet från Vinnova är sann och riktig? Då hade inte målet behövt sekretessbeläggas. Här stinker det rejält!

Till och med hur mycket pengar som SVT, SR och de övriga deltagarna bidrar med själva utöver projektbidragen har sekretessbelagts av Vinnova.

Men genom att jämföra flera olika dokument så kommer jag fram till att utöver bidragen bidrar företagen med egna medel enligt nedanstående lista.

 • SVT, bidrag 320 000 kronor, egna medel 340 000 kronor, totalt 660 000 kronor
 • SR, bidrag 200 000 kronor, egna medel 215 000 kronor, totalt 415 000 kronor
 • Bonnier, bidrag 160 000 kronor, egna medel 280 000 kronor, totalt 440 000 kronor
 • Schibsted, bidrag 160 000 kronor, egna medel 280 000 kronor, totalt 440 000 kronor
 • Upsala nya tidning, bidrag 160 000 kronor, egna medel 280 000 kronor, totalt 440 000 kronor
 • Södertörns högskola, bidrag 900 000 kronor

Du läste rätt! Vinnova mörkade i sitt pressmeddelande att Södertörns högskola ingår i två av dessa projekt. Södertörns högskola mörkas av Vinnova! Varför? På grund av den vänstervridning som finns vid Södertörns högskola?

Vinnova ansökning fake news

Dessutom är Södertörns högskola ensam projektägare av projektet som fått namnet ”Automatiserad nyhetsvärdering”. Södertörns högskola har beviljats 2 miljoner kronor för detta projekt. Jag blir mörkrädd när jag läser detta i dokumenten. Södertörns högskola får alltså mest bidrag, 2,9 miljoner kronor totalt men däremot nämns inte Södertörns högskola i pressmeddelandet. Det stinker också!

Hur många tror att media kommer granska hur arbetet fortlöper i dessa projekt?

Det handlar sannolikt om att intensifiera indoktrineringen av det svenska folket! Det sovande folket!

Under tisdagen debatterades en interpellation från Josef Fransson (SD) i riksdagen i detta ämne. Alice Bah Kuhnke försvarade de statliga bidragen från Vinnova. Ingen annan riksdagsledamot valde att deltaga i interpellationsdebatten.

Interpellationsdebatt 16 januari 2018 – Interpellation: Statliga institutioner och fake news

Källa: Riksdagen

Text: Thoralf Alfsson, Sverigedemokrat, Kalmar

Uppdatering

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: fake news
 • Sveriges Television klippte bort en central del av ett videoklipp som visar jägare i bråk med aktivister som försöker stoppa skyddsjakt på varg i Västmanland. Det kan Samhällsnytt berätta idag. – Det får jag kolla upp och återkomma med, kommenterar SVT:s lokale ansvarige utgivare Anders Kauranen för Samhällsnytt.
  Källa. Samnytt.se
  Klotter eller poesi Erik G.

 • Neswsvoice har redan i höstas gm min försorg uppmärksammat detta vedervärdiga tilltag för stänga och strypa alternativa mediekanaler, det är dock bra att Thoralf Alfsson hänger sig fast vi detta oblyga försök att censurera de fria åsiktsbildningen och stympa faktaflöden från olika källor.

  https://newsvoice.se/2017/10/28/jan-norberg-asiktsregistrering/

  I grunden är det som upprör hur statliga myndigheter som tex Vinnova används av politiker för att springa deras egna ärenden, så här går det då MSM och politiker gm oheliga allianser ger sig på grundlagsbefästa rättigheter utan att vi ens skall fatta vad de håller på med.

  Skrämmande!!

 • Förmodligen är det så att “fake news” är farligt för “demokraturen” i Sverige och därmed ett “hot” emot etablissemanget och MSM, för sådana här artiklar som nu följer visar på verklighetens Sverige; Publicerat på KATERINA MAGASIN, citat;

  Lucia har återvänt till hemlandet på grund av otryggheten i Sverige: ”Jag älskade min uppväxt i Hagsätra men vågar knappt ta bilen hit ut längre”

  Slut citat.

  Källa till ovan citerat
  http://katerinamagasin.se/lucia-har-atervant-till-hemlandet-pa-grund-av-otryggheten-i-sverige-jag-alskade-min-uppvaxt-i-hagsatra-men-vagar-knappt-ta-bilen-hit-ut-langre/

  Katerina Janouch(KJ) har redogjort länge för verkligheten, som uppenbart är ett hot emot “demokraturen” och de politiskt korrekta, förmodligen kan sådana “nyheter” som KJ publicerar framledes klassificeras som “fake news”, vem skulle det gynna?

  Minns särskilt Udo Ulfkotte
  https://newsvoice.se/?s=Udo+Ulfkotte

 • Att detta (så vitt jag vet) bara går att läsa om i “alternativa nyheter” säger allt. Precis allt. Att stora tidningar som Aftonbladet och DN Expressen m.fl. håller tyst om det är lika självklart som det är avslöjande. De är PRAVDA, statens propagandaorgan. Inget mer.

 • Makteliten börjar bli desperata, vilket är ett gott betyg till fria media såsom Newsvoice. Och det enda sättet makteliten känner till är de metoder och förhållningssätt som används redan idag och sedan en lång tid tillbaka. Inte desto mindre är det oerhört viktigt att sådana här saker kommer fram och som bidrar till att väcka folket. Vi behöver fler sådana här “byxneddragningar”.

  Mycket bra och viktig artikel. Tack!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *