Babylon av Mike Blixt – Motvåg – Kapitel 22

publicerad 9 februari 2018
- Mike Blixt
Mike Blixt - Foto: Driva-eget.se
Mike Blixt - Foto: Driva-eget.se
Mike Blixt – Foto: Driva-eget.se

Har du funderat över hur allt går i cykler och att det alltid kommer en motvåg? Oavsett vad det gäller. Mode, politik, kost, trender, träning. Precis allt. Ta mode som exempel. Under en tidsperiod kan det vara väldigt färgglatt, för att i cykeln efter bestå av väldigt dunkla färger. Under en period skulle bilar vara “bulliga” och runda i sina former för att i cykeln efter vara kantiga och spetsiga.

Om en tidsperiod var väldigt frigjord och flummig (70-talet), går vi sedan i en mer strikt och pretentiös tidsålder (80-talet). Man kan även titta på länder på det här sättet. Titta på USA som under 50 och 60-talet blommade och hade explosionsartad tillväxt och stabilitet. Sedan tittar du på landet som helhet idag och kan se ett trasigt och instabilt land med stora problem på många fronter.

Ryssland kommer från mycket svåra förhållanden under lång tid, vilket borde betyda att
de är på väg mot en mycket stabil tid.

Tänker man på detta, börjar du snart kunna se och förstå hur nästa cykel kan komma att se ut inom valt område. Om vi nu har haft en väldigt stabil och extremt trygg tillvaro i Sverige under många år, kanske det är så att den börjar lida mot sitt slut och följs av en period med oroligheter och problem vi inte trodde vi skulle ha för tio-tjugo år sedan.

Landet har alltid varit öppet, vilket alltså borde betyda att vi kommer att se en tid av slutenhet. Landet har ekonomiskt varit mycket starkt, vilket då borde betyda en cykel av svagare ekonomi.

Dessa cykler av förändring är någonting vi med säkerhet vet kommer, vilket de gör oavsett vad vi tycker om det. Förändringen bryr sig inte om att en del av befolkningen försöker bita sig fast i det förflutna. Den kommer ändå. Människor som är förberedda och pålästa om dessa förändringar, klarar dem bra. Är man det inte, står man snart utanför det egna samhället och är arg över att det skett utan att förstå vad som hände.

Föreställ dig hur många och stora förändringar en 100 år gammal person har upplevt. Detta kommer att upprepas. Generation efter generation. Vissa förändringar är så stora och omfattande att delar av befolkningen inte klarar av att anpassa sig till dem. Ett exempel skulle kunna vara att den nuvarande generationen upplevde internets födelse och många står fortfarande utanför det. Vad kommer nästa generation att uppleva?

Text: Mike Blixt

Babylon som är skriven av författaren och entreprenören Mike Blixt är en något misantropisk bok och omvärldsanalys av en sinnessjuk värld. Boken släpps som ljudbok och fysisk bok under vintern. NewsVoice publicerar exklusivt alla 50 kapitel från boken som en serie debattartiklar.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: MIke Blixt
Stöd NewsVoice 2024
 • Tänkvärt.

  Istället för det Börje tänker dvs 10000år tänker jag i andra riktningen.
  Det mesta styrs av affärsideer/girighet såväl för produkter, ekonomi som livsåskådning o livsstil.
  Jag tycker istället att det går allt snabbare mellan ytterligheterna.

  LeifB

 • Å nu ska bilarna ha så hög motorhuv att det inte går att se vad som är närmast bilen,
  dessutom ska framrutan endast vara avsedd för navigering efter stjärnorna.
  Huven ska vara så låg att du ser vägbanan max 3 m framför bilen,
  och vindrutan ska inte nå till mitt över huvudet.
  Övriga rutor ska je en ordentlig runtomsikt, annars känns det som en plåtkista.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *