Utvandrarna – Lars Amber valde Brasiliens tropiska klimat och vänliga människor

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Serra dos Órgãos - Foto: Carlos Perez Couto
Lars Amber - Pressfoto
Lars Amber – Pressfoto

UTVANDRARNA. NewsVoice skickade samma frågor till författaren Lars Amber i Brasilien som de andra fått i intervjuserien om utvandrarna. Vi vet inte exakt var Amber bor. Det handlar om personlig säkerhet. Han författar böcker om svensk vapenhandel och NewsVoice har fått den exklusiva förmånen att få publicera några av hans texter. Snart kommer nästa del, men först berättar Amber varför han valde Brasilien.

Intervjufrågor: Torbjörn Sassersson | Foto ovan: Serra dos Órgãos som är en del av Serra do Mar, Brasilien – Foto: Carlos Perez Couto, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 (fotot syns ej på smartphone)

Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Lars Amber: ”Jag är nog ett särfall. Stockholmsgrabb, men uppväxt i internationell miljö. Har aldrig känt mig helt svensk, samtidigt som jag inte har något emot ”svenskheten”. Det var inget stort steg när jag lämnade Sverige första gången vid tjugotvå års ålder för ett annat europeiskt land, med en fil. kand i fickan. Sedan dess har jag varit mycket på andra kontinenter som reporter.

Nuförtiden är jag sällan hemma, men stannar jag för länge längtar jag ut igen. Vad jag framför allt vill påskina är att jag i allt detta resande och utlandsboende känner för europeiska kulturvärden i en global helhet. Det är mycket tydligt för mig att européer i gemen, oavsett nationalitet fast främst i den gamla västkärnan, tänker ganska lika och väldigt annorlunda än exempelvis indier, men även olikt nordamerikaner. Men jag har egentligen inte sökt ett annat liv utomlands. Det är mitt liv, med bevarande av en stark europeisk kulturidentitet.”

Rio De Janeiro, Favella Santa Marta - Foto: Dany13, CC BY 2.0, Flicker
Rio De Janeiro, Favella Santa Marta – Foto: Dany13, CC BY 2.0, Flicker

Berätta om vilket land du valde och varför just det landet och den regionen i det landet?

Lars Amber: ”Jag har faktiskt valt flera länder i mitt vuxna liv. Är en sann globetrotter! Har inga svårigheter att anpassa mig och tycker om omväxling. Är nyfiken. Det tillhör jobbet som reporter och författare, men jag har alltid känt en dragning till latinska länder och deras kulturella mångfald. Familjeomständigheter har gjort att jag sedan ett bra tag vistas största delen av året i Brasilien.”

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Lars Amber: ”Jag hade inte så mycket val. Familjen fanns i Brasilien, men som expat [expatriate] sedan unga år hade jag ju tid att förbereda mig. Min brasilianska ”exil” är något som jag finner mig mycket väl med. Det brasilianska folket är mycket gästvänligt och jag bor i en storstad där allt finns tillgängligt och där jag trivs.

Megapoler är viktiga för mig. Behöver pulsen, variationen. Nackdelen med det gigantiska sydamerikanska landet är att det är osäkert på många håll och i en del kvarter. Och totalt privatiserat. Mina barn har gått i privatskolor. Och sjukvårdsförsäkring ska helst vara internationell. Det är nog så att det finns för- och nackdelar i alla länder, och jag är kritisk av naturen.

Fördelar i Brasilien, förutom de vänliga människorna, är ett tropiskt klimat utan orkaner och i de södra delarna kan det vara ganska tempererat långa tider om året. Finns alltså fortfarande lite prägel av årstider, allt känns inte som en enda lång beach-semester, vilket vore jäkligt enformigt. Där jag bor kan jag annars konsumera ungefär samma prylar och samma matvaror som i New York.”

Rio De Janeiro, Santa Teresa Area - Foto: Dany13, CC BY 2.0, Flicker
Rio De Janeiro, Santa Teresa Area – Foto: Dany13, CC BY 2.0, Flicker

Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

Lars Amber: ”Det kan jag inte påstå. Men jag tillhör inte heller kategorin som vill klanka på det svenska. Jag är ganska stolt över mina svenska värderingar. Som att tro på etik och rationell samhällsorganisation. Att försöka finna praktiska lösningar. Jag gillar konsensus även om jag vill ha mothugg i debatten.”

Är det något i Sverige som du saknar?

Lars Amber: ”Skärgården, efter en dags fin julisegling, framför ett väldukat bord på terrassen, med en tröja över axlarna i den svala skymningen!”

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Lars Amber: ”Det ingår i vår mänskliga beskaffenhet att vi inte väljer var vi föds, och hur vi föds. Det viktiga är vi gör det bästa av vår situation och försöker trivas med den. Det har jag alltid försökt göra. När jag sökte mig utomlands på 70-talet, men inte definitivt, var det på grund av att jag fann att mina dagliga Stockholmsrutiner blivit trista. Saknades krydda, så att säga. Sökte lite äventyrligt Evert Taube-leverne!

Nu bor, arbetar och lever jag med andra rutiner än de svenska, fast jag lagt de flesta av ungdomens äventyr på hyllan. Inga tråkiga rutiner, men rent objektivt är de kanske inte heller idealiska. Något dylikt existerar nog inte. Tror mig dock ha funnit en jämvikt, mellan familj, resor, dagligt liv, intellektuella och kulturella stimulanser för mina olika skribentprojekt.”

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Lars Amber: ”Brasilien är inget tryggt land, och det har inte påverkat varför jag bor här mestadels. Det finns de som säger att Sverige inte heller är tryggt idag. Jag har tidvis bott på orter som varit fullständigt otrygga. Det gör jag inte längre. Det är viktigt hur man rutar in sitt liv oavsett land. Jag tror också att trygghet ur ett nationellt perspektiv är något som alltmer tillhör det förgångna. Vi lever i en global värld vare sig vi gillar det eller inte.

Planeten har krympt, utmaningarna har blivit större. Vad vi väljer, det är våra vänner och bekanta, värderingar och närmiljö. För resten, för omvärlden, gäller det att fortsätta försöka påverka för rationella samhällsbeslut, och för större tolerans. Mänskligheten är egentligen ganska krass, och på det individuella planet handlar det om att plocka upp så många godbitar som möjligt utan att för den skull göra livet sämre för andra. Jag fördömer exempelvis den brasilianska övre medelklassen som isolerar sig i lyxiga condos utan någon aktiv medkänsla för de mindre lyckligt lottade. Det är värsta egoismen.

Voltaire sa att vi bör ”plantera i vår trädgård” och med det menade han inte att vi skulle sluta bry oss. Vi kan leva för oss själva på ett meningsfullt vis.”

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Lars Amber: ”Tyvärr är det mycket som inte fungerar i Brasilien. Som samhälle sett är landet absolut inget ideal. Tvärtom, det brinner i fingrarna på varje politiskt tänkande europé – och i synnerhet på en svensk –  att sätta upp ett handlingsprogram i tio väsentliga punkter för att nå ett fungerande minimum. Brasiliens potential är enorm och har alltid varit det, men här saknas en vältutbildad och tänkande, bredare medelklass för att kräva eller genomföra strukturreformer.

Brassar är extremt individualistiska. Den franska revolutionen för över tvåhundra år sedan genomfördes av en medelklass med växande samhällsmedvetande: jurister, köpmän, statstjänstemän, journalister, underofficerare … Brasilien har ännu inte nått den medvetandenivån. Ingrediensen som saknas här heter ethos, det antika Greklands filosofiska koncept för ärlighet och förtroende i det offentliga livet.”

Känner du ensamhet i Brasilien, där du valt att slå ned bopålen? Hur kommer man som utlänning in i samhällets gemenskap?

Lars Amber: ”Det var länge sedan jag försökte tränga in i något samhälles gemenskap! Jag förblir en utomstående betraktare i varje situation: i Sverige eller andra europeiska länder, i USA eller i Tokyo, i Brasilien eller något annat utvecklingsland. De personer jag umgås med har inte så mycket med nationalitet att göra. Jag är en kosmopolit, men jag är inte heller så värst social av mig, mitt skrivande kräver ganska mycket enskildhet.”

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Lars Amber: ”Det hoppas jag verkligen inte, det skulle kännas ensamt! I Brasilien brukar familjemedlemmar i regel inte överge den äldre generationen. Men allt är möjligt. Som åldringar i Europa skulle nog jag och min fru föredra Portugal. Samma kulturkrets som Brasilien, med klimat som är hyggligt hela året samt sjukvård som fungerar. Dessutom är det ett av de billigaste EU-länderna. Definitivt billigare än Brasilien under samma medelklassförhållanden.”

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Lars Amber: ”Ingen just nu. Men en av mina nära svenska vänner och kollegor bodde utomlands länge under ungefär samma omständigheter som jag själv. Han hade oturen att få en svårartad cancer och flyttade då tillbaka till Stockholm, inte minst för att få tillgång till vård och experimentalmediciner på Karolinska. Den vården hade han inte kunnat erhålla där han bodde tidigare.”

Redaktionen: Tack för dina svar!


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq