Frukt och grönt sprayas till evigt liv

publicerad 9 februari 2018
- Ulla Gabay
Golden Delicious - Wikimedia Commons, GFDL 1.2

Golden Delicious - Smart Fresh

Färsk frukt och grönt kan i butiken vara upp till ett år gammal. Tack vare en ny syntetisk kemikalie som letat sig in bland våra livsmedel. Men trots att substansen är godkänd inom EU sedan 2005 känner varken KEMI eller Livsmedelsverket till den.

Text: Ulla Gabay, UllaGabay.com

I bräschen för växternas ”eviga liv” går det börsnoterade företaget AgroFresh Solutions Inc. Med storsäljaren SmartFresh™ som innehåller 1- metylcyklopropen (1-MCP), i sin grundform en gas. Produkten är ett 15 år gammalt bekämpningsmedel som globalt ökat rejält inom frukt- och grönsaksodlingen. Pesticiden hindrar den sprayade produkten från att ta upp fytohormonet Ethylene; den kemiska komponent som får den att mogna.

Smart Fresh Propack
Smart Fresh Propack

Det amerikanska företaget AgroFresh startades i december 1999 av kemiföretaget Rohm and Haas. Det köptes senare upp av den globala kemibjässen: Dow. För att därifrån 2015 säljas vidare till investmentbolaget Boulevard Acquisition Corp. Även andra kemiföretag i branschen har godkända bekämpningsmedel med 1-MCP.

Evigt liv på lagret

SmartFresh™ är enligt USDA (amerikanska jordbruksverket) en syntetisk pesticid: 1-MCP / 1-Methylcyclopropene, stabiliserad i alpha cyclodextrin. Företagets fokus ligger på hela livsmedelskedjan. Syftet är att reducera svinn på lager, under transporter och i butiker.

SmartFresh™ är globalt godkänt för: äpplen (ex Red Delicious och Gala), päron, persimon, plommon, kiwi, melon, persika, lime, mango, tomater och avokado. Substansen regleras av FIFRA och ansökan för bekämpningsmedlet SmartFresh™ godkändes 17 juli 2002 av EPA (amerikanska miljöskyddsverket). Den oberoende forskaren Susan Kegley sa till The New York Times efter att ha studerat godkännandet att det var baserat på att bekämpningsmedlet: ”troligen kommer att innebära en mycket låg risk för konsumenterna”.

Användandet av SmartFresh™ behöver inte anvisas på växtprodukterna, enbart på lådan de packas i. Användare inom odlingen uppmanas dock att skydda ögonen. Bekämpningsmedlet ska förses med varningen ”Keep out of reach for children” och med signalordet CAUTION.

Golden Delicious - Wikimedia Commons, GFDL 1.2
Golden Delicious – Wikimedia Commons, GFDL 1.2

1-MCP: Okänt på svenska myndigheter

Godkännandet av en verksam substans sker på EU-nivå av organet EFSA (European Food Safety Authority). Medan ett godkännande av själva bekämpningsprodukten i Sverige utfärdas av KEMI. Vid min kontakt med Kemikalieinspektionen visade det sig att de inte ens kände till substansen och att inga ansökningar om godkännande kommit in. Något som enligt mail till mig från Vice VD William Lucas på AgroFresh beror på att Sverige har för små odlingar.

Däremot påpekade agronom Björn Isaksson på KEMI att importen av frukt och grönt, sprayad med substansen, är fri över gränserna från de länder där den godkänts. Vilket innebär att frukt och grönt når de svenska livsmedelsdiskarna, så länge nivån av det aktiva ämnet inte överskrider EFSA:s regler.

Livsmedelsverket

Kontrollen av importerade livsmedel ska skötas av Livsmedelsverket via stickprov, för att garantera nivån på det verksamma ämnet. Vid kontakt med Petra Fogelberg vid Livsmedelsverkets område för livsmedelskontroll fick jag veta att 1-MCP inte ingår i verkets analysmetoder och därmed inte heller i kontroller av bekämpningsrester.

Enligt Livsmedelsverket behöver de flesta livsmedel som kommer från länder utanför EU inte kontrolleras vid den svenska gränsen. 

Godkänt inom EU

Bekämpningsmedlet SmartFresh™ är enligt William Lucas godkänt i mer än 40 länder globalt för äpplen, päron, plommon, kiwi, persimon och tomater. Och sedan maj 2005 i mer än tjugo länder inom EU för äpplen och päron. Exempel på berörda länder är: Danmark, Belgien, Frankrike, Grekland, Holland, Portugal, Tyskland, Schweiz, Ungern, Italien, Polen, UK, Spanien och Österrike. Länder utanför EU, som Sverige har mycket import av frukt och grönt från, är Israel och Sydafrika som båda finns på AgroFresh kontaktsida.

Bekämpningsmedlet 1-MPC får användas 1 – 10 dagar efter skörd. Produkterna får sprayas 1 – 3 gånger i förseglade lagervaruhus. Detta trots att det vid EFSA:s utvärdering inte fanns tillgängliga långtidsstudier över giftiga effekter (2.5), inga studier gjorda över generationer (2.6) och inga neurotoxiska studier utförda (2.7.) Inte heller fanns någon data rörande eventuella cancerrisker. Den granskande panelen kom fram till att detta inte var nödvändigt:

”… as consumer and operator exposures would be exceedingly low or non-exixtent …”.

EFSAS:s senaste utvärdering av 1-MCP gjordes 2014 och den resulterade i en förlängning av godkännandet tom 31 oktober 2017. För användning på; äpplen, päron, kvitten (används till marmelad), plommon, persimon, kiwi och bananer, samt tomater och Head Brassica Vegetables som broccoli, blomkål, brysselgroddar och kålhuvuden.

Oklara effekter på miljö och hälsa

En utvärdering efter knappt ett decenniums användande av ett bekämpningsmedel på konsumentmarknaden ger ingen säker bedömning av effekterna. Framför allt inte när myndigheter enbart anser att det inte finns några uppenbara risker för den mänskliga hälsan.

Eller lutar sig mot att inga effekter rapporterats i USA från odlare, användare, återförsäljare eller konsumenter. Många andra medel har fått dras tillbaka först efter åtskilliga decennier då de negativa effekterna kunnat slås fast; DDT är bara ett av dem.

I väntan på nytt utlåtande från EFSA har bekämpningsmedlet med 1-MCP fått förlängt godkännande tom 31 oktober 2018.

Oavsett framtida hälso- och miljörisker är det här en produkt som tar vår mat ännu längre från dess naturliga tillstånd och mognadsprocess. Sedan är frågan hur många andra kemikalier i frukt och grönt som aldrig kollas med stickprover i Sverige på grund av att de är okända för svenska kontrollmyndigheter.

Text: Ulla Gabay, UllaGabay.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Förlåt alla fel efternamn på denna läkare Natacha. Hon heter Natacha Cambell. Jag rekommenderar hennes föreläsningar som finns på Youtube.

 • Öystein jag har lyssnat på Natacha Campus och kan tycka att enligt hennes modell, för att avgifta sig samt äta så giftfritt som möjligt. Att äta kött. Gärna opastöriserad mjölk dvs om man har möjlighet att få tag på det. Enligt henne så har djuren sina organ medan de lever och dessa renar ju köttet. Till skillnad från växter som inte har någon reningsprosces utan samlar in gifterna och blir kvar i växten, frukten mm. Samt att man bygger upp sin mag och tarm flora. Denna metod heter GASP diet och jag kombinerar denna med LCHF. Min hy har blivit mycket bättre samt att värk som jag haft i lederna är helt borta men kommer tillbaka när jag slarvat. Hoppas denna lilla info kunde vara till hjälp och inspiration.
  Godnatt .

 • Boken “Growing a Revolution” av David Montgomery kan anv’ndas som en beskrivning av hur man som stor eller liten bonde väljer en av flera metoder inom gruppen “Conservation agriculture”, som fungerar utmärkt även för en trädgård. De som provat – och boken ör fylld av exemple världen över, främst från USA men även från Sydamerika Afrika och Kina – får ofta ut mer mat per säsong efter ett par år men med nästan inga inköpskostnader jämfört med tidigare. Metoden innebär sluta plöja (1), håll alltid något växande så att märken aldrig är bar(2) och odla en ordentlig mångfald för att slippa växtgifter(3). En strikt organisk variant innebar harv vart 3:e år för att få bort annars ökande ogräs. Kväve kommer från luften och allt annat inklusiver mineraler från Mykhorzzia i den ostörda jorden som levererar det växterna behöver i utbyte mot en del av växtens solenergi i form av kolhydrater. En optimistisk bok av en professor i Geologi som tidigare skrivit pessimistiskt om hur flera förgångna kulturer förstört sin jord och tvingats flytta om dom ej varit öbor, där spåren vittnar om svält och kannibalism när jorden till slut spolats bort. Med hjälp av samma metoder som dagens plogbruk används världen över. Vad är det egentligen i de chokladbruna floderna vi ofta ser idag?

 • @ Grace Ziqver Xavier,

  Jag ska erkänna att mina kunskaper på detta område är begränsade. Men vad skulle du själv rekommendera att man köper för livsmedel och var för att äta så giftfritt som möjligt? Går det överhuvud taget?

  Tack för länken, jag har börjat titta på denna skrämmande film.

 • Tyvärr så är ekologiska produkter också GMO. Enda skillnaden är att dessa besprutas med deras egna så kallade icke farliga gifter( enligt dem som fattar beslut). Jag har själv haft ekologiska grödor som hållit sig längre än de konventionellt odlade grödor, likaså frukt. Behöver man vara raket forskare för att förstå att förstå att något inte står rätt till. Mitt tipps är läs boken “Food ink” eller sök upp dokumentären på Youtube med samma namn, på Youtube. Vi kallas ju för “värdelösa ätare”. Vilket innebär att vårt uppgift är endast till att hålla hamster hjulet igång. Och sedan då utan att kosta något. Och maten är en bra källa till vår hälsa. Kan också rekommendera att ni söker på ” Natacha Campus”(tror att hennes namn stavas så). Hon pratar om vikten att ha en bra mag och tarmflora för att leva ett friskt liv.
  Ha en bra dag.

 • Det är just svinn på lager, under transporter och i butiker som är den stora boven i vår livsmedelsförsörjning. SmartFresh™ har troligtvis inga negativa effekter på födan. Med tanke på allt annat vi människor sätter i oss så är kritiken av denna metod närmast begreppet “sila mygg” och att istället äta halvruttna ekologiska produkter passar ihop med “svälja kameler”.

 • @ Ale,

  Din rekommendation är såklart den bästa (Krav-märkningen).

  Dock har inte alla så goda förutsättningar att odla eget. Men har man det så ska man såklart göra det. Själv försöker jag som boendes i lägenhet att dels odla på balkongen men också hydroponisk odling innomhus. Men det blir självklart mest diverse kryddor. Men det känns ändå bra att i princip där vara självförsörjande och dessutom veta att inga konstigheter ingår.

 • Vilket tur att man aldrig köper frukt då. Äppelträd finns väl överallt. Bara att ta för sig, även om frukterna är beroende av säsongen. Vore roligt att veta hur det är ställt med ekologiska produkter. Vad jag erfar så godkänner EU att man använder tillsatser i ekologiska produkter, men dock ej i KRAV-märkta. Det är märkligt och typiskt för EU att kalla något för ekologiskt och samtidigt godkänna tillsatser. Mitt råd till er är att köp mat istället, och mat känns igen på att dem inte har någon innehållsförteckning; till skillnad mot industrimatens varianter av “Mormor Stinas köttstavning” som har 50 st.

  Köp uteslutande KRAV-mäkta produkter samt odla en del eget.

 • @ Ivan Björn,

  Visst kan fräschheten vara lite sämre ibland, men det är just det som är kvalitetsstämpeln på att de inte är besprutade. Oftast smakar de iaf bättre. Jag personligen betalar gärna ett högre pris för att slippa just besprutningen.

  Men visst planerar man sina inköp lite och anpassar dessa till ekologiska produkter när de inte är alltför dyra. Men är vi inte beredda att betala lite mer för dessa produkter så kommer de att ha mycket svårare att slå igenom på bred front. Så här måste man vara konsekvent för att få en förändring.

  Jag håller med om att Lidl är en bra butik med många ekologiska produkter.

 • Jag köper själv ekologisk ibland. Den främsta orsaken till att inte köpa ekologisk mat är fräschheten. P.g.a. de höga priserna är det dålig omsättning på dessa varor och de har en förmåga att lägga i disken alldeles för länge. Den största avkall på nyttiga vitaminer och mineraler uppstår genom att man plockar omogna frukter. Ekologisk är inget undantag. Främst syns detta på tomater som är ofta lite gröna.

  Kontentan av detta är att om grönsaken verkligen ser bra ut och inte är plockade omogna så köper jag gärna ekologisk såvida priset inte är rena fantasier.

  Lidl är favorit i detta sammanhang.

 • Satsen “GODKÄNT INOM EU” bevisar antagligen vad för sopor detta är.
  Det står väl snart klart för alla att EU är den organisation som inte vill oss något gott.
  EU “ägs” av Illuminati.

 • Till Öystein: Absolut! Men att välja standardmat kan innebära betydligt ökade giftnivåer. En del tycker, likt Ivan, tydligen att det redan är “kört”, vilket han har all rätt att göra, för sig själv. Att propagera samma “laisse fair” för andra är däremot lite magstarkt. Speciellt som vi nu vet att glyfosat troligen orsakar cancer och även “våra” bönder “torkar” sitt vete med det förmodade giftet för att öka skörden nånra procent. Glyfosat som går rakt in i standardbrödet de flesta av oss äter. Eftersom det är totaldos i förhållande till kapacitet att binda och utsöndra gifter per tidsenhet som gäller så har du helt rätt i att välja det ekologiska obesprutade alternativet.

 • @ Ivan Björn,

  Jag tror inte heller att ekologisk föda är totalt giftfri, men det är sannolikt mindre gift däri än i besprutad dito.

 • Det sägs att det finns mål att minska antal människor i världen till en halv miljard.
  Av denna anledning är allt som skadar människor tillåtet.
  Våra myndigheter finns till för att vi ska känna oss säkra i vår miljö. I själva verket har vi mer gifter och strålning än någonsin. Ekologisk i allt ära, men chemtrails faller på allt även ekologisk mat.

 • Tack för en synnerligen upplysande om än skrämmande artikel. Även kloka kommentarer. Hemmavid har vi nu nästan helt gått över till ekologisk föda. Glädjande nog finns numera ett stort utbud av ekologiska produkter, så man kan idag ändå göra en hel del för att påverka produktionen. Jag vet inte hur längesedan det var som jag köpte utländsk icke ekologisk frukt. Och finns svenskt så köper vi självklart det.

 • om man nu kan begå brott mot mänskligheten när man vill handla olja i egen valuta, så borde här finnas brott mot biosfären. Och straffet borde vara kleen up the mess in so and so time… or else!

 • Verkligen förskräcklig läsning. Det blir allt viktigare att gynna köp av närodlade frukter och grönsaker. En strängare gränskontroll borde även gälla import av frukt- och grönsaker från länder utanför EU.

  Varför köpa äpplen från utlandet när vi numera kan köpa svenska äpplen året runt? Den förlängda hållbarheten beror på att man utvecklat en ny lagringsmetod som inte använder sig av farlig sprayning.

  “Tekniken som förlänger den svenska äppelsäsongen kallas för ULO (Ultra Low Oxygen). I lagringslokalerna är det bara förhållandena mellan luftens olika gaser som är förändrad. I vissa andra länder är det vanligt att man tillsätter en gas som gör att äpplena inte utvecklar etylen, det görs inte i Sverige.”

  https://fransverige.se/svenska-applen-aret-runt/

 • Evigt liv för frukten genom bekämpningsmedel kan betyda kortare användarliv. Speciellt som våra tarmasystem ofta har samma baketeriestammar som bekämpas på frukt.
  SLV borde vakna och se till att sådan frukt märks “besprutad” så att vi inte måste överge butikerna helt och hållet för att få tag i riktig mat som våra kroppar kan bryta ned på beprövat vis.
  Det är säkert inte svårt att testa hur gifterna påverkar våra tarmsystem, något som tillverkaren i känd tobaksbolagsstil kanske redan gjort, och mörkat. “Vårt” SLV borde däremot investera några skattemiljoner i en oberoende undersökning och sätta stopp tills sådan är klar. Hur många fler “DDT”-katastrofer klarar vi?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *