Bara västmedierna beklagar sig när striderna upphört i Syrien

publicerad 27 februari 2018
- Mats G.
White helmet

Filmaren Mats G., fotografen Issa Touma i Aleppo och syriern Matija Lukač rapporterar om hur västmedierna rapporterar falskt eller inte alls om det inte passar agendajournalistiken. I denna artikel konstaterar Mats G. att det bara är medierna i Väst som beklagar sig över att striderna upphört i Aleppo.

Filmen ovan är ett utdrag från en kommande dokumentärfilm.

Text: Mats G.

Den 22 december 2016 firade Aleppo-borna. Då förenades staden igen efter att ha varit delad i fem år. Medierna beskrev det som att Aleppo föll, men vad jag kan se tycktes de flesta Aleppo-borna anse att det befriats. Jag kan inte hitta någon förutom medierna i Väst som beklagar sig över att striderna upphört, och när befolkningen kunde vittna om hur det varit i östra Aleppo försvann reportrarna. Är inte det lite typiskt? Och inte särskilt många länder har varit intresserade av att delta med finansiella medel för återuppbyggnaden. Desto mer har de satsat på att beväpna terrorgrupperna.

Läs mer: Issa Touma: Svenska medier rapporterar falskt om Syrien

ArcanumSkolan 2024
Omran, 5 år

Minns ni pojken i ambulansen? En ikonisk bild som spreds över hela världen. Omran heter han, blodig och smutsig satt han där och nyhetsankaret på CNN fällde några tårar. “Det var efter ett flyganfall från Assad-regimen”, säger en reporter på ekot med stark inlevelse, men i ett annat reportage besökte de Omrans hem och pappan säger att han hörde inget bombanfall. De uppmanades dock säga till medierna av de vita hjälmarna att det var de som hjältemodigt räddade Omran. Han upprepade att han hörde inget och ville ha bevis, men det kom inget bevis. Det visade sig att fotografen som tog bilden, i ett annat sammanhang, hade anknytning till terrorister som halshögg en palestinsk pojke.


Jag tittade på ett inslag från gamla Aleppo på nätet och känner ofta igen mig. Jag blir bedrövad över förstörelsen, men det är svårt att förstå hur de som bor där måste uppleva det.


Julien Weiss - Foto från Francemusique.fr
Julien Weiss – Foto från Francemusique.fr

På ett inslag från Al Jazeera står en man på ruinerna av sitt hus i gamla Aleppo och sjunger poetiska sånger som tycks handla om saknad. Han heter Sheikh Habboush och jag träffade honom 2002. Tillsammans med den franska musikern Julien Weiss och några musiker ur hans orkester al Kindi hade de ett litet framträdande i Julien Weiss palats från 1300-talet. Jag bodde där vid mina två besök till Aleppo. Julien var en välkänd person i staden och inte sällan hade de konserter med dansande dervischer någonstans i centrala delen av stan.

Läs mer: SVT och SR gör falska reportage om Aleppo

På YouTube ser jag en video där det är någon som går runt med en kamera och filmar på innergården vid Juliens hus. Några soldater ur oppositionen sitter i den stora salen där Julien och Habbosh hade sitt framträdande många år tidigare. De tycks ha lagt beslag på huset och använder det som en bas.

Gamla Aleppo består av ett virrvarr av gränder och den gamla souken är en av världens äldsta. För att komma till ingången av Juliens palats gick jag genom trånga passager där det doftade kryddor och det stod alltid en stackars åsna där som väntade på något, men framme vid en oansenlig metalldörr öppnades det upp en klassisk innergård med en fontän i mitten som var byggt av mamlukerna. Så är gamla Aleppo, det är där innanför murarna och väggarna som historien mest kommer till sin rätt, eller så var det innan kriget.

IS angriper kulturkärnan precis som Väst gjort i andra länder genom historien

I Syrien riktade IS tidigt in sig på sufierna och andra minoriteter. Ofta vid en konflikt eller invasion går angriparna först på de skikt i samhällena som har en moralisk sammanlänkande roll och man sår split mellan grupper, det som kallas att härska genom att söndra. Sedan förstör man kulturella institutioner. Så gjorde britterna och så var det med ockupationen i Irak där man riktade in sig på plundring och förstörelse av muséer, det kollektiva minnet. Detsamma har sionisterna gjort i Palestina.

Läs mer: Här är terroristerna i östra Ghouta som urskuldas av DN, SvD mfl (Matija Lukač)

Krafterna i väst har som bekant underblåst konflikter i Mellanöstern och muslimska samhällen genom att skapa terrorister som al-Qaida och stöd till religiös fundamentalism. Den sekularisering som skedde i muslimska samhällena fram till 1970-talet angreps hårt av västs islamska fundamentalister eftersom det blev ett hot mot bla vapenförsäljning.

Stöd gavs till wahhabiterna som genom gulfstaterna finansierar byggandet av moskéer i väst och sprider en lära som i sin tur angriper de som de anser förvränger islams ursprungliga budskap. Sedan reagerar västs stater på den terror de själva sanktionerar och inför den repressiva staten – och Hollywood gör filmer om den galna araben.

I nästa artikel fördjupar jag dig som läsare i sufismen, en del av det fredliga islam.

Stöd gärna min återresa till Aleppo. Jag lovar dig att jag ska färdigställa en mycket intressant dokumentärfilm.

Text: Mats G.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Issa Touma
 • @ Andreas Obenius,

  Håller med dig. Utåt sätt vill Sverige framstå som en av världens främsta demokratier, och gärna på olika sätt stödja “odemokratiska” länder att upprätta och utveckla demokrati. Men själva går landet i stället med bestämda stag mot en diktatur. Är det detta som bukar kallas för “Det eviga kretsloppet”? I så fall är Sverige på väg in i döden.

 • @ Andreas Obenius
  – Ja, det handlar om att en maktfullkomlig elit styr svensk massmedia – och att den lurar en stor del av den svenska befolkningen, den grupp som kallas Det sovande folket – och det är ju faktiskt sant. Men som sagt, massmedia har inte lyckats lura hela befolkningen, för många svenskar håller nu sakteliga på att vakna upp.
  Och javisst, det är pinsamt att svenska tidningar är så hårt vänstervinklade – när tidningar i Europas övriga länder är mer balanserade och öppna. Så, när uppvaknandet en vacker dag kommer hos folken i Europa då kommer svenska folket att vakna upp sist i hela Europa – och detta är mycket sorgligt. Och orsaken till detta är Den stora blåögda gruppen svenskar OCH Den smarta och falska svenska massmedian.

 • De verkliga Järnrörspolitikerna.
  Också denna länk visar på hur snedvriden och korrupt västmedia rapporterar och redogör för pågående konflikter och krig världen över i dag. Till och med UN är kraftigt drogad av detta narrativ och mantra, men det är inte en förvirring pga syrebrist som får M.W. att stämma in i kören att “vargen kommer”. Det är ren rasism och kulturförakt på alla plan som leder till de ruin-länder vi i västvärlden skapat de senaste 20 åren.
  https://transnational.live/2018/02/27/marcus-papadopoulos-on-what-east-ghouta-is-really-about/

 • Västs fulmedier ägda av monopolkapitalet har sålt sig till wahhabismen som stödjer salafismen. Anders tar upp sufismen.

  När jag talar om en religiöst troende så talar jag om någon som tror på en religion och följer sin religion, inte den sekuläre vetenskapligt lagde som drar en vit lögn för föräldrarna eller morföräldrarna, ej heller sufisten som eftersträvar att bli fri från religionen och få direktkontakt med Gud.

  Den som bekänner sig till religionen islam kallas muslim. Är man muslim så tror man på Koranen och Haditherna och ser Muhammed som profet och hans handlingar som goda, inkl. giftermålet med mer än 10 fruar, inkl. hans giftermål med Aisha på 6 år och fullbordandet av äktenskapet vid 9 års ålder. Är man kristen tror man Jesus och på Nya testamentet och judarna tror på de judiska skrifterna och följer dem.

  Tycker man inte att profeten Muhammed gjorde rätt, men att han hade fel och brister, vilket Salman Rushdie ville visa muslimerna genom de dolda “Satansverserna” så faller också tanken på att “profeten” skulle vara ofelbar, vilket naturligtvis var orsaken till dödsdomen mot Rushdie och många andra apostater.

  Vill man ex. eftersträva en personlig, oförmedlad och omedelbar kontakt med Gud samt kunskap om den gudomliga kärlekens och vishetens uppenbarelser, likt sufisterna eller Jesus, så kan man följaktligen inte samtidigt vara “muslim” eller för den delen “jude” enligt definitionen.

  Av logiken följer exakt det IS hållit på med, samt varför ca 10% i förorternas skolor klär sig i svartvita färger och stödjer IS, enligt föreningen Varken hora eller kuvad. Jag frågar mig helt stilla vad Jesus skulle gjort åt dagens situation och om striderna någonsin kommer upphöra i Syrien?

 • @Andreas Obenius 27 Feb, 2018 at 21:50
  Hårda men kloka ord du visar oss.
  Vårt stora problem är inte folket och vad dom läser. Min 90-årige far fattar.
  Men det stora bekymret är när politikernas enda inkörsport till verkligheten är media godkända som PK.
  PK är dom medierna som får stadsbidrag eller finansieras av skattsedeln. Dom är som du säger utdöda.
  Men de ytterligt få av våra politiker som råkar läsa nånting annat hamnar i garderoben om dom berättar att dom
  sett ljuset utanför. Det är bara några få år sedan som en centerpolitiker blev utkastad för att ha anmält sig till frågeställningar runt 911. Så funkar det. Ingen läser något annat än det som är godkänd info.
  Därför kommer “fakenews” att bli stort men bara i deras kretsar. Vi kommer att höra om det, blunda och skaka på huvudet.
  Därför kommer uppvaknandet att vara abrupt då folket vet mer och visar det i valsedeln till hösten.
  Precis som i ekonomivetenskapen, vi kunde inte förutse, fattar ingenting osv. Bara därför att
  man inte var i kontakt med verkligheten. Verkligheten finns inte i rksdagshuset. Där finns bara tomteverkstan som
  skrämmer dockor och ritar schackbräden med egen spelplan.
  Ja dagens ungdomar läggermycket tid på internet. Men tyvärr. Dom kör dom spelen och besksplatserna man kan lära sig genom kompisar och eventuellt trial and error. Annat finns inte, tro mej , jag jobbar där. Måste man läsa mer än två rader för att förstå så..näe.
  I skolan lär man sig numera värderingar. Av eget arbete eller andras. Kunskap färdigheter har inget värde.
  Läs betygskriterierna. Det handlar om förmågor numera.
  Nä ta bort skygglapparna och rösta för det parti som motsvarar det du anser vara viktigt.
  Bort med skygglapparna o gör revolt.
  Kolla denna bild från SD:s förra valvaka. SVT har plockat bort sin fina bild så det fick bli denna länk på annan plats
  https://www.interasistmen.se/dumheter/sd-portar-expressen-fran-valvaka-pa-grund-av-extremism-bjuder-valdsbejakande-antimuslim/
  SD är inte lösningen kort sagt. Möjligen verktyget för “damage control”.

  LeifB

 • Återigen visar SVT och SR upp falska bilder och filmsnuttar om Syrien kriget. Detta är pinsamt, förstår inte journalister och reportrar att de själva gör så att förtroendet för MSM inklusive SVT och SR sjunker till nästan bottenläge. Förstår de inte vi läsare ej är dumma i huvudet även om Fredrik Reinfeldt tycker så att svenskarna är mentalt efterblivna. Som han så vackert skrev i boken som ej finns på bibliotek längre för lilla plutten Reinfeldt med rådjursögonen “Det Sovande Folket” när han var ung och fortfarande kunde tala sanning om vad han egentligen tyckte. 🙂

  I alla fall jag själv och flera vänner litar inte på MSM längre och det med befog som heter duga. Vi läser andra tidningar från digitala journalister som finns och bygger på donationer och lite reklam såklart. Men tyska och franska tidningar skriver mycket bättre, mera sant och kritisk. Inte som här där media låter lita på myndigheterna, men egentligen jobbar båda åt de superrika, finanseliten eller globalisterna som jag gärna vill kalla dem.

  Dagens ungdomar gräver mycket mera själva för att internet fungerar och det tycker jag är både positivt och hoppingivande. 🙂 MSM gräver sin egen grav genom att bara lyda order uppifrån ägarna och redaktionen… Dessutom verkar de heller inte fatta att vi människor som söker och gräver själva är långt många fler än alla journalister tillsammans. Loppet är kört för Sverige dagstidningar, de har redan förlorat, de kan bara inte erkänna sig som dinusarius,,, de är utdöende! 🙂

  Desperata försöker makteliten tvinga fram censur och begränsningar av åsikter och begränsa möjligheten att söka information. Diktatur införs steg för steg i jämlikheten och välfärdens mecka, Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *