NewsVoice förhandsmodererar kommentarer för att stoppa troll och konflikter

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 februari 2018
- Torbjörn Sassersson red.

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieSedan i tisdags kväll den 20 februari förhandsmodereras samtliga kommentarer innan de publiceras i NewsVoice kommentarsfält. Vissa lite “hårda” kommentarer har dock senaste två dygnen släppts igenom i redan hårda debatter som startats den 20 februari eller innan. 

Det finns tre skäl till förhandsmoderering. Dels för att vissa som debatterar inte kan hålla god ton (vilket lockar fram allmänna konflikter) och dels för att troll plågar diskussionerna. Det mest kända återkommande trollet brukade tidigare kalla sig Sylthammar. Han har över tid använt långt över 35 olika alias.

Det tredje skälet, som internt diskuterats senaste dygnet, handlar om de “bruna” kommentarerna. Dessa postas av personer som ofta är främlingsfientliga eller högerextrema. Syftet kan vara att sprida egna värderingar eller för att försöka skapa dåligt rykte för NewsVoice. Nu är det slut med det.

När stora tidningar överlåter modererandet till externa konsultföretag väljer NewsVoice att försöka sköta detta själv, kanske med hjälp från enskilda pålitliga personer eftersom externa byråer kostar för mycket pengar.

Torbjörn Sassersson, redaktör

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tror att man generellt bör vara väldigt restriktiv vad gäller att stoppa (censurera) kommenterar. Nackdelarna med att leka besserwisser är sannolikt fler än fördelarna. Principen bör vara att låta människor skriva vad de vill i mesta möjliga mån. Vad är en åsikt? Vem avgör vem som är ett troll? Konfliktskapande ton? Människor är olika. Flera alias kanske är ett sätt att försöka vara anonym? Frihet har sitt pris men det kan det vara värt, speciellt i det långa loppet.

  Svagare parter bör dock skyddas från anklagelser och/eller ges möjlighet att bemöta dessa.

 • @ Linda,

  Jag förstår vad du menar och respekterar och förstår det. Det finns såklart fler i din situation här. Jag har också befunnit mig där. Jan Norberg beskriver det kristallklart: “Att inte kunna ge luft åt sin ärliga mening utan att riskera trakasserier från PK-mobben är för bedrövligt.”

  Jag har själv gjort ett val att inte vara anonym, men visst, mina barn är nu vuxna och jag sitter i en behändig tvåa, och är dessutom arbetsbefriad. Men mitt beslut att “ta för mig” och tillåta mig att tala fritt är en helt underbar känsla som jag inte ångrar en sekund. Inga fler år med munkavle! Vi får se vad “det kriminella etablisemanget” ev tar sig för med mig i förlängningen 🙂

 • @ mats sederholm,

  Du antyder att Newsvoice väljer att inta, en som jag antar att du menar, “högerprofil”. Du skriver div påståenden som om du skulle besitta någon form av sanning. Patetiskt tycker jag!

  Jag avstår från vidare kommentarer på dina inlägg. De flesta här på NV förstår säkert varför.

 • Jag censurerar mig själv väldigt mycket. Jag vet vart det kan leda till och vad man kan förlora. Så länge jag har barn som inte är vuxna kommer jag vara försiktig. Det är beklämmande att det är som det är i Sverige. Jag förstår att det är en svår balansgång för ansvarige utgivare att balansera. Men även det är trist att det ska behövas. Men det är TS val och står honom helt fritt att välja. Men helt fria sajter finns inte längre. I synnerhet inte i Sverige. När PK:arna ska välja vad som är gångbart att prata om vet man inte vart gränsen ska dras. Bara att gränsen hela tiden flyttas och att fler röster tystnar. Många smetas med bruna anklagelser som faktiskt inte är bruna.

 • Sasserson
  “En gång i tiden fanns vänster och höger och Gud sade: allt är gott. Nu är allt höger fult och brunt, tycker PK-vänstern som kontrollerar MSM-pressen, men snart sitter de där med sina brunpenslar och vet inte var de ska måla någonstans nere i sin egen smet när alt-media fått vingar och blivit media. ”

  Det där med PK vänstern låter lite som en gammal gubbig klyscha måste jag säga. Idag är det väl bara ETC som är vänster, resten tillhör mittenträsket och där är de flesta borgerliga med SvD, DN och Expressen som dominanter. Så PK är nog allt Sasserson, men om du vill vinkla alla som vänster så kanske detta just bekräftar vad jag skrev om att NV är höger.

  per
  “”Systemhatarna från högern””
  Den artikeln skrev jag för att försöka slå hål på ett likriktat alt-tänkande.

  “Att blanda in och argumentera utifrån begreppen ”vänstern” och ”högern” leder människors medvetanden på villovägar. Vi borde en gång för alla släppa denna avsiktligt grovkorniga politiska skala och istället uppmuntra varandra till nyanserat tänkande.””

  Ett nyanserat tänkande märks när man har ett nyanserat tyckande. Man tar sig inte ur vänster-högerskalan bara genom att säga det.

  Alt-Media är exempelvis inte bättre än vanliga media så länge de inte kan ta sig utanför sina egna gränser och sluta med åsiktspolitik

  Öystein
  “Dock delar jag inte Mats Cederholms inlägg, som jag ser som ett simpelt försök att ”justera” folkets fria tyckande.”
  NV får förstås välja vilken profil de vill, men alla profiler även nuvarande bygger på ett snävt tänkande. Det var därför jag skrev som jag gjorde

  Mats
  På Klar Sikt

 • @ Jan Norberg
  1/ Nej, det var inte just dig jag åsyftade. Flera läsare och kommentatorer på NV bor utanför Sverige.
  2/ Jag har bott många år utomlands, fast nu är jag i Sverige.

 • @ Kim Lundgren 23 Feb, 2018 at 08:35

  Om jag skulle vilja vara lite provokativ så skulle jag kunna hävda att du borde flytta utomlands och känna friheten att se förfallet i Sverige på avstånd, för jag begriper ju att det är mig du menar menar med ditt inlägg.

  Nu är det inte så enkelt som du möjligen framställer det, men jag förstår dilemmat du pekar på.

  Har man familj, amorteringar och andra saker att ta hänsyn till och bor i Sverige så finns det anledning att ta skälig hänsyn till risken att få Aschbergs basebollträ i huvudet.

  Frågan man måste ställa sig är varför det blivit så i den svenska debatten?

  I ett fritt och demokratiskt samhälle borde envar kunna uttrycka sin uppfattning utan att ta ovidkommande hänsyn.

  För några år sedan fanns det ett uttryck “fuck off money” eller “snyta sig i gardinen-pengar”, men tyvärr är inte ens tillräckligt med pengar numera en garanti för att slippa bli förföljd i MSM och på nätet.

  Ok, det är lite svårare att ta sig till Portugal för någon att märka mig och de åsikter jag står för, men i grunden handlar det om civilkurage.

  Jag har suttit i den situation du beskriver, dvs jag behövde mitt levebröd och var därför tvungen att ta viss hänsyn till hur jag uttryckte mig.

  Nu när jag själv anser mig fri så behöver jag inte ta dessa hänsyn, men det sätter fingret på hur illa ställt det är i Sverige.

  Att inte kunna ge luft åt sin ärliga mening utan att riskera trakasserier från PK-mobben är för bedrövligt.

  Mitt förslag blir därför att alla som behöver ta dessa hänsyn skriver in sig hos NV så att redaktionen säkert kan identifiera ett alias kopplat till ett riktigt id, därefter är det fritt fram att skriva under pseudonym.

  Dock bör de allra flesta kunna skriva under eget namn och utan att behöva tricksa med sitt id på olika sätt, för egen del känns det bra att kunna skriva under eget namn för då måste man tänka sig för en extra gång så att man inte glider över gränsen för vad som är åtalbart.

  Mitt motto är alltid att bara säga vad man kan stå för och inget annat, sen kan gränsen för vad man själv anser vara comme il faut vara en helt annan än vad andra tycker. Men det får man stå ut med i en fri och öppen debatt.

 • Per Larsen 23 Feb, 2018 at 15:15

  Per Larsen lyckade få infört en förolämpning igen, snart är käbblet åter i full gång.

 • Torbjörn Sassersson red. 23 Feb, 2018 at 15:24

  Är det för att Per Larsen har betalat dina luncher de senaste fem gångerna som ni var ute och åt tillsammans?

 • Det har förekommit att NewsVoice har stoppat kommentarer från mig. Oftast har det berott på att jag har gått till inte så trevligt motangrepp, när andra kommentatorer i förstone har betett sig illa eller varit nedlåtande.

  Vid ett tillfälle censurerades jag dock på felaktig grund. Orsaken till detta kunde tolkas som en oförmåga hos censorn att förstå innebörden i det jag skrev, alternativt som en rädsla för att som publikation vara politiskt inkorrekt. Jag upplevde det hela som negativt, eftersom min kommentar var seriöst menad och förmedlade ett viktigt budskap.

  En annan gång handlade det om ett verb som var okänt för Torbjörn Sassersson i sin grundbetydelse, då det på senare tid nästan uteslutande används för att beskriva en sexuell aktivitet. Diskussionen i tråden ledde fram till ett skämt från mig som kunde uppfattas som en provokation, vilket renderade mig en bestraffning.

  På det hela taget tycker jag att Torbjörn Sassersson är snäll och vänlig och lätt att samarbeta med.

 • @Torbjörn

  Jag tänkte först inte brytt mig men kan ändå inte låta bli eftersom jag är en av dem du försöker smeta skit på. Själv anser jag inte att några kommentarer vare sig varit främlingsfientliga, högerextrema eller särskilt brunfärgade. Att försöka smeta detta på dina läsare är en oärlig retorik och här brister du själv i den goda ton du efterfrågar av andra. Led med exempel istället för att försöka smeta epitet på människor som har lite andra åsikter än du själv.

  Sen ska jag villigt erkänna att jag vid några tillfällen passerat gränsen för god ton. Men det är sånt som ibland händer vid diskussioner på såväl Internet som i verkliga livet. Jag ligger inte sömnlös när människor brister i god ton gentemot mig. Är man en sådan känslig liten snöflinga så kanske man borde avhålla sig från diskussioner överhuvudtaget.

  Men man kan inte diskutera alkoholism utan att nämna alkohol och likaså kan man inte diskutera väder utan att nämna sol, vind och vatten. Diskuteras vår massiva invandring så faller det sig naturlig att man även diskuterar företeelser hos invandrarna själva, på såväl gruppnivå som till enstaka individer. Är det för mycket av något så spelar det ingen roll om det gäller två miljoner bilar, renar eller invandrare. Men om sakfrågan är just invandrare så måste man ju kunna diskutera detta för annars håller man sig inte till verkligheten.

  Avslutningsvis vill jag bara påpeka att jag själv är hälften svensk och hälften sydeuropé, så främlingsfientligheten och allt ditt andra brunsmeteri rinner av mig som jag vore en anti-skitimpregnerad gås. Men poängen är att jag inte tycker om när människor är oärliga och det är precis vad du är här. Sen så kommer det nog även i slutänden bli rätt dött i kommentatorsfältet, då moderering döda flytet i diskussionen. Men det är ju ditt val och förhoppningsvis får jag ha en åsikt om detta val.

 • @PerLarsen
  Var vänlig utveckla “Den sistnämnda är vanligast på NV därför är priset satt med tanke
  på kommentatorernas ekonomi och klena förståndsgåvor.” såvida du inte tänker på din egen kommentar.

  LeifB

 • Mycket rolig kommentar Larsen. Kanske man kan ta betalt under bordet för att få bli förolämpad.
  Vi kan köra kryptovaluta förresten! OneCoin, FlashCoin, BitCoin eller Dash.

  Jag har kanske 10-15 års erfarenhet av att driva olika forum. Tyvärr är det enda som fungerar att försöka moderera bestämt och rättvist, ibland hårt. Alltid är det någon som blir upprörd. Det är ungefär som att vara fotbollsdomare. Spelare kommer att skrika. Supporters av olika sorter på läktarna kommer att skrika eller hurra. Vi lever i en predatorisk värld…

  Och nu kanske NewsVoice har råd att anlita en morderator. 😉

 • Varför inte ta betalt för kommentarerna?
  Exempel på prislista:
  Normalkommentar som ifrågasätter artikeln……………….-……..5 kr
  Kommentar med länk till egen blogg……………………………….10 kr
  Kommentar av Sverigedemokrat……………………………………40 kr
  Kommentar av medlem i VoF……………………………………….20 kr
  Meningslös kommentar…………………………………………….100 kr
  Redaktörens kommentar………………………………………….200 kr till alla andra som skrivit en kommentar.
  Kommentar som inkluderar Zazzio………………………………..3 kr
  Kommentar som inkluderar Peratt……………………………….75 kr
  Kommentar som inkluderar Norerg…………………………..0 kr
  Förvirrad och kränkande kommentar……………………………50 kr
  Den sistnämnda är vanligast på NV därför är priset satt med tanke
  på kommentatorernas ekonomi och klena förståndsgåvor.
  Redaktören kommer att bli rik och NV går en ny vår till mötes.
  Kommentarerna prissätts genom en kombo av avgifter som skall redovisas i kommentarsfältet och vara läsbar av alla.
  Låt kommentatorerna öppna konto på NV nu, så är det bara att köra på

 • @Leif of Godland 23 Feb, 2018 at 12:04 n om det korrekt

  Man brukar ju säga att “I dom blindas rike är den enögde kung”
  Kanske har du råkat ut för ett pedagogiskt problem.
  Att förklara kärnenergi för min treåring vid grötkoket är svårt
  Även om det är sant att vår energi kommer från någon Oskar i Oskarshamn
  räcker det för henne att veta att det blir varmt när man vrider på knappen.
  Att då säga att kärnreaktioner är “off/on topic” vid grötkok påverkar inte det kulinariska
  intrycket vid matbordet, det är bara meningslöst.
  Gillar uttrycket
  KISS = Keep It Simple Stupid

  Bara en tanke

  LeifB

 • Till Mats Sederholm

  Apropå ditt inlägg “mats sederholm 23 Feb, 2018 at 00:17” så kommenterade jag din artikel ”Systemhatare från högern – Nej tack” bland annat så här:

  ”Mats Sederholm, din generalisering ”Systemhatarna från högern”, ”De”, liknar en inverterad form av till exempel Alex Jones och Mike Adams uppviglande ”dra-alla-lefties-över-en-kam”-prat om den amerikanska vänsterns latenta galenskap och ohjälpliga inkompetens.

  Att blanda in och argumentera utifrån begreppen ”vänstern” och ”högern” leder människors medvetanden på villovägar. Vi borde en gång för alla släppa denna avsiktligt grovkorniga politiska skala och istället uppmuntra varandra till nyanserat tänkande.”

 • Det är bra att kravet på god ton införs på NewsVoice. Resultatet kommer att bli mer konstruktiva och utvecklande debatter.

  Kommentatorer som utan föregående provokation beter sig illa mot andra, lyckas alltid sänka nivån på debatten. Detta eftersom flera av oss här på NewsVoice vet att busar skall bemötas busaktigt. Det fungerar inte att vända andra kinden till när man har att göra med människor som har onda avsikter.

 • Måste säga att jag delar de flestas kommentarer ovan (utan att för den skull vilja framstå som slätstruken).

  Dock delar jag inte Mats Cederholms inlägg, som jag ser som ett simpelt försök att “justera” folkets fria tyckande.

  Det är på sikt bra att kommentarsfältet styrs upp lite. Men det kan bli en svår balansgång att gå untan att riskera att hamna i “cenculfällan”. Men jag tror att Torbjörn kommer att klara den balansgången bra.

 • För min del betraktar jag täcknamn och troll som helt skilda fenomen.
  Många författare har under historiens gång givit ut böcker under täcknamn. Är de troll för det?
  Löjeväckande tanke, anser jag.

  En del kommentatorer på denna blogg proklamerar självgott om sin egen förträfflighet som uppträdare med genuint namn. Jaha? Väldigt svårt när man bor långt från Sverige där ingen läser svenskspråkiga sidor. Skulle någon internetsöka på deras namn och komma på att de kommenterar på ex. NW – kan de ju ändå inte förstå innehållet. Utlandsboende löper ingen risk med att få familjens liv förstört pga kommentarer på nätet.

  Respektera de många människor som inte har något val: antingen anonymitet eller så kan de inte kommentera. Tänk om ni själva skulle bli slagna i huvudet av Askbergs baseballträ!?!?

 • @Mats
  “NV lutar just nu åt höger” beror kanske på ur vilken vy man betraktar.
  Har du kollat så att du inte lutar vänster? 😉

  @redaktörn
  Tycker också att det är ett bra beslut.
  Men det finns metoder med sms och en pin-kod som man kan bekräfta sin identitet med vid inlägg eller inloggn.
  Kanske borde det finnas en sidofil på NV där allt trolleri kan ligga om man vill se.
  På det sättet skulle det kunna bli mer transparens och andra skulle kunna se om samma identiteter
  och IP:nr dyker upp i egna bloggar/siter. Tror att det är viktigt att vi alla hjälps åt att dra fram trollen i ljuset.
  I synnerhet nu när stater/myndigheter börjar agera städpatrull i åsiktskorridoren.

  LeifB
  LeifB

 • David @ 23:35
  Klockrent David.

  Mats Sederholm @ 00:17
  En gång i tiden fanns vänster och höger och Gud sade: allt är gott. Nu är allt höger fult och brunt, tycker PK-vänstern som kontrollerar MSM-pressen, men snart sitter de där med sina brunpenslar och vet inte var de ska måla någonstans nere i sin egen smet när alt-media fått vingar och blivit media.

  Kom ihåg bara: skit i bägge vågskålarna kan aldrig bli balans.

  Kim Lundgren @ 23:21
  Roligt. Snart är DN bara en liten Stockholmstidning. Ungefjärt som Metro.

  I övrigt tack för era kommentarer. Jag är salig ty alla troll är borta och de kan inte komma in igen. Äntligen kan brunsmeten torka och falla av. Fett.

 • Bra initiativ

  NV lutar just nu åt höger och förhoppningsvis så kan den nya inställningen skapa en bättre balans.
  NV kan då stå mer upprätt och både se och nå längre.

  Mats
  På Klar Sikt

 • Vaddå “Ha det så trevligt i MSM-fållan”?

  Visst är det trevligt med kommentarsfält men det är samtidigt ganska meningslöst att bedöma en nyhetssite utifrån huruvida de har ett kommentarsfält eller inte, det är ju nyhetsförmedlingen som är det centrala. Det är ungefär som att kritisera Facebook för att de inte har egna nyheter utan bara sprider andras kommentarer.

  För det andra – hur många MSM tidningar har kommentarsfält kvar överhuvudtaget? 2014 stängde Metro sitt kommentarsfält, Aftonbladet och SvD följde 2015 (där kan man numera inte ens läsa artiklarna om man har AD-blocker). 2016 stängdes kommentarerna på Norrköpings Tidningar, Corren, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen följt av VLT, Avesta tidning, Bärgslagsbladet/Arboga tidning, Fagersta-posten och Sala allehanda. Expressen har inga heller vad jag kan se.

  Den stora frågan är VARFÖR de stora tidningarna har valt att stänga sina kommentarsfält när de har tiotusen gånger mer resurser än NewsVoice och hundratals fler medarbetare. Är det på grund av rasistskräcken? Dalande försäljning? Eller börjar människors kommentarer och observationer om verkligheten gå stick i stäv med tidningsägarnas agenda? Nog måste MSM kunna hantera en liten mikroskopisk grupp rasister och ett och annat troll?

  Att vara i “MSM fållan” handlar inte om hur man modererar ett kommentarsfält utan vilka nyheter man väljer att förmedla och hur lite PK man törs vara.

 • BRA BESLUT TORBJÖRN du visar på stort MOD, Civilkurage och säkerställer en utveckling av NEWS VOICE!

  De som inte kan respektera News Voice beslut kommer “själv saneras” bort

  Att News Voice över tid utvecklats är uppenbart, detta beslut av dig Torbjörn är en MYCKET viktig del i denna utveckling. Oseriösa individer som inte vågar uppträda under eget namn har inte på News Voice att göra.

  De som har MODET att vara den de är enligt folkbokförda uppgifter är svenska medborgare med CIVILKURAGE som värnar en demokratisk utveckling och visar sina medmänniskor som har annan uppfattning respekt för deras yttrade uppfattning i sitt egna namn.

  MYCKET BRA JOBBAT TORBJÖRN

 • Ingen behöver vara orolig för att förhandsmodereringen leder till censur och skulle det ske är det ett misstag och misstag kan justeras. Tanken är enkel: låt oss ha vänligt sinnade debatter i respekt för varandra efter artiklarna. Låt oss utforska ämnena. Vi ska absolut inte hålla med varandra hela tiden utan tvärtom försöka finna olika perspektiv.

  [Jag har raderat några uppenbart konfliktsökande kommentarer skrivna av ofullständiga personnamn]

 • Allt som inte står i MSM är ju fyra nyanser av brunt. För övrigt har Newsvoice frågat “jag är här” om inte de kan ta över modereringen, de kanske gör de gratis?

 • “leif bengtsson 22 Feb, 2018 at 13:46” har helt RÄTT — i varje detalj!

  NevsVoice får INTE falla i den fälla vilken stämplar någon som “brun” bara för att denne t.ex. ifrågasätter händelser som påstås ha inträffat under WW2. Det cirkulerar/upprepas dessvärre alldeles för många lögner inom just den genren vilka absolut måste få diskuteras utan hämskor och grupptryckscensur.

  Däremot finner jag det helt korrekt att RADERA kommentarer/inlägg vilka innehåller oförskämdheter, nedsättande epitet om annan kommentar samt uppenbart “troll-svammel” utanför aktuellt ämne.
  Och radera då inte inte bara DELAR av en kommentar med förolämpningar utan ta bort HELA kommentaren — även om några delar har adekvat substans och råkar vara vettiga — DET kanske kan få vissa skribenter att börja uppföra sig som vuxna individer på denna annars utmärkta sajt för ventilering av olika skeenden i en allt galnare värld….

 • Det är min uppfattning att det som uppfattas som “bruna” troll förekommer i minst 3 kategorier:

  1. Omedvetet mentalt känslokalla, som jag nyligen skrivit om. De kan ha ett trauma som ligger som grund för en hård attityd, ex. att en vän eller de själva blivit misshandlade av en utlänning.

  2. Medvetet mentalt känslolösa internettroll, ofta själva “bruna” i sin iver för Israels rätt att invadera, ockupera och etniskt rensa nya områden, i strid med FN:s regler. De som vill smutskasta Newsvoice på detta vis kan ex. vara journalister från DN, Expo, VoF etc. d.v.s. monopolkapitalets lakejer.

  3. Långsiktigt goda, som av kortsiktigt goda och internettroll felaktigt kallas för “bruna”. De kan vara för eugenik av känslomässiga skäl för barnens skull. De kan vara nationella för Sveriges väl, men vill alls inte några andra människor eller nationer något ont eller “brunt”, tvärtom vill de något gott för alla folk och framtidens generationer i hela världen.

  Jag tillhör i så fall den tredje kategorin, anser jag.

 • Innebär detta att NV tar ett kliv in i den redan överfulla och trånga åsiktskorridoren?
  Precis som i fallet Larhammar saknas ofta verkliga fakta då “brunt” diskuteras istället väljs att komplettera de redan kraftiga dimridåer som redan lagts ut av politisk/religiösa eller ekonomiska skäl.

  Kan man inte på ett vuxet sätt diskutera händelser som utspelade sig för 1900-1980-talet har man knappast någon vettig ingång till de händelserna som idag utspelar sig.

  Gäller snart sagt alla områden. Informationen finns dock sällan på våra bibliotek men det gäller att ha ett öppet sinne o våga konfrontera sig även med det som till förstone känns obehagligt. Rädsla kallas det verktyg som styr världen ivrigt påhejade av exvis EXPO, VoF AFA och liknande systemtrogna organisationer. Känns lite som om denna rädsla också smugit sig in här nu.

  Att värdera åsikter kan endast göras mot fakta. Svenska skolan är oerhört duktig på att presentera rätt fakta. Ett bra exempel på detta är filmen Schindlers list som en hel generation skolbarn sett med ögonen “dokumentär” medan andra länders nu vuxna vet att den var en fiktion. Vilket kraftfullt poängterades i ledtexterna till filmen utanför Sverige dock inte här.

  Ofta sågs filmen som förberedande till ett besök i något koncentrationsläger.

  På en skola ansågs det “Brunt” att på förintelsedagen ta upp att de allierade under hela WW2 bara bombade civila och att Dresden mfl städer var utrotningsprojekt.

  Sådana här omständigheter o liknande måste vi kunna diskutera som vuxna utan att himlen för dens skull blir brunfärgad.

  Jag uppmanar därför redaktören och Janna mfl att kasta bort skygglapparna. Läs ochlyssna på vad dina åsiktsfiender säger dom kan ha en poäng som som du kan slå hål på eller ta till dej. Rädsla förlamar allt, Jag gillar NV och precis som flera stöder jag redaktörens viktiga projekt men låt inte NV gå samma väg som flera andra lovvärda initiativ.

  LeifB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *