NewsVoice förhandsmodererar kommentarer för att stoppa troll och konflikter

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 februari 2018
- Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieSedan i tisdags kväll den 20 februari förhandsmodereras samtliga kommentarer innan de publiceras i NewsVoice kommentarsfält. Vissa lite ”hårda” kommentarer har dock senaste två dygnen släppts igenom i redan hårda debatter som startats den 20 februari eller innan. 

Det finns tre skäl till förhandsmoderering. Dels för att vissa som debatterar inte kan hålla god ton (vilket lockar fram allmänna konflikter) och dels för att troll plågar diskussionerna. Det mest kända återkommande trollet brukade tidigare kalla sig Sylthammar. Han har över tid använt långt över 35 olika alias.

Det tredje skälet, som internt diskuterats senaste dygnet, handlar om de ”bruna” kommentarerna. Dessa postas av personer som ofta är främlingsfientliga eller högerextrema. Syftet kan vara att sprida egna värderingar eller för att försöka skapa dåligt rykte för NewsVoice. Nu är det slut med det.

När stora tidningar överlåter modererandet till externa konsultföretag väljer NewsVoice att försöka sköta detta själv, kanske med hjälp från enskilda pålitliga personer eftersom externa byråer kostar för mycket pengar.

Torbjörn Sassersson, redaktör

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq