Här är terroristerna i östra Ghouta som urskuldas av DN, SvD mfl

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 februari 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Hayat Tarir al-Sham - Foto: Almasdarnews.com

ANALYS. Östra Ghouta i provinsen Damaskus har en kärna av extrema terroristgrupper vilka gör livet för 7 miljoner vanliga civila till ett levande helvete. Den syriska regimen har tvingats ta till hårda metoder för att skydda befolkningen med målet att eliminera de “moderata” terrorister som Västmedia värnar om. Det förklarar Matija Lukač som är pro-Syrisk aktivist och analytiker av konflikterna i Syrien.

Läs hans redogörelse och jämför med hur svenska medier kastar skulden på den syriska och ryska armén och därmed urskuldar de egentliga terroristerna som dagligen beskjuter Ghouta med granater.

Matija Lukač skriver i en artikel för Balkan Post att nu följer östra Ghouta i samma fotspår som Aleppo. FN har deklarerat eld upphör för att ge plats för humanitära insatser, men försöket påverkar naturligtvis inte IS, al-Qeada och al-Nusra Front mfl eftersom inga västliga trupper är på plats för att se till att eldupphöret efterlevs.

Matija Lukac, eget verk
Matija Lukac, eget verk

Matija Lukač skriver att efter befrielsen av de östra delarna av Aleppo i december 2016 ser vi nu samma mönster utspelas i östra Ghouta och samma propaganda utspelas i västliga medier, men historierna visar sig i efterhand vara falska nyheter. Det är ett faktum att vid alla militära kampanjer sker civila förluster, men de sker inte i den skala som västliga medier vill göra gällande, fortsätter Lukač. De västliga medierna står på samma sida som de krafter som vill byta ut Assad-administrationen mot en ny västanpassad.

Läs mer: Issa Touma: Svenska medier rapporterar falskt om Syrien

Lukač skriver att de civila dödstal som presenteras av the “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) inte är att lita på eftersom organisationen överdriver dödstalen för att porträttera den syriska armén som en demonisk militärmaskin som företrädesvis dödar kvinnor och barn.

White helmets
White helmets

Lukač nämner de vita hjälmarna som skapat en självbild som ett syriskt civilförsvar. Han menar att det bevisats många gånger att de samarbetar med al-Qaeda och andra terrorister. De vita hjälmarna har till och med själva dokumenterat det på sina egna sociala kanaler. Andra källor är de boende i östra Aleppo.

Syrien - Google Maps
Syrien – Google Maps

Ond Assad-regim

Precis som tidigare torgförs påståenden i västmedia om att en ondsint Assad-regim kastar kemiska bomber på sin egen civilbefolkning. Västmedia arbetar här i samma linje som terroristernas narrativ, förklarar Matija Lukač, men han påpekar att stora delar av populationen i östra Ghouta paradoxalt nog ger support till terroristerna. Det beror på att terroristerna faktiskt bor i området, terroristerna stöds av sina egna lokala familjer.

“But it is highly unlikely that the majority of Eastern Ghouta’s population would trade the peace and stability offered by the Syrian government for death and destruction.”

De civila dödsoffren som uppstår beror på att terroristerna använder civila som sköldar. De ockuperar skolor och sjukhus, enligt andra källor, och när den syriska armén angriper terroristernas utposter dör oskyldiga civila. Utan dessa civila sköldar skulle bekämpandet av terroristerna vara enkelt, förklarar Lukač.

“The Syrian government offered exit corridors for civilians, but it is a huge risk because just like in East Aleppo, civilians who try to escape Eastern Ghouta will be targeted by the terrorist forces.” 

Terrorgrupperna som av västmedier kallas moderata rebeller har syftet är att störta Assad – åt Väst

Lukač skriver att det västliga värnandet av de civila bara är ännu en av charaderna för att förlänga närvaron av terroristgrupper. Omvärlden måste ta i beräkning den fråga som undvikits och negligerats av västmedia: Vem eller vad är det som USA, England och Frankrike försöker skydda i östra Ghouta?

Läs mer: SVT och SR gör falska reportage om Aleppo

Svaret kan var att de försöker beskydda en av de största terroristgrupperna i östra Ghouta som heter Jaish al-Islam (Islams armé). De betraktas av Väst som de mest “moderata” rebellerna mot Assad. Bara genom att titta på namnet måste vi fråga oss hur “moderat” en sådan rebellgrupp kan vara, undrar sig Lukač retoriskt som fortsätter: Jaish al-Islam följer den salafistiska ideologin och de är extremt hatade av populationen i Damaskus. Jaish al-Islam är självmordsinriktad terrororganisation inställd på att utrota alla religiösa minoriteter.

Jaish al-Islam - Foto: Bellingcat.com
Jaish al-Islam – Skärmdump publicerad av Bellingcat.com

Lukač fortsätter i sin artikel att klargöra vad Jaish al-Islam och dess föregångare utfört för typer av gränslösa och skoningslösa terrorhandlingar där 1000-tals civila mördats. En av de mest kända massakrerna kallas “the Adra massacre”. Civila slaktades, halshöggs, brändes levande och tillfångatagna sattes i burar för att visas upp inför allmänheten.

Lukač skriver att Jaish al-Islam tidigare var allierade med andra terrorgrupper, men att konflikter uppstod mellan dessa grupper när de skulle samsas om finansieringen från gulfstaterna. Grupperna kunde inte heller komma överens om vem som skulle få vad av det som plundrats från de civila.

Hayat Tarir al-Sham - Foto: Almasdarnews.com
Hayat Tarir al-Sham – Foto från Almasdarnews.com

Ytterligare en terrorgrupp med säte eller närvaro i Damaskus som väst med förmildrande ord kallar “moderat” är Hayat Tarir al-Sham (fd al-Nusra Front). Gruppen som skapades 2011 är ansvarig för en mycket stor mängd av grymheter över hela Syrien.

Terrorgruppen Faylaq al-Rahman – också betraktad som “moderat” – är uteslutande verksam i provinsen Damaskus. Gruppen fick bla BGM-71 TOW ett vapensystem som består av missiler avsedda för att bekämpa stridsvagnar. Faylaq al-Rahman är nästan konstant allierad med al-Nusra Front utom när de är oense om vem som ska leda fredagsbönen, skriver Lukač.

Slutligen nämner Lukač den salafistiska terrorgruppen Ahrar al-Sham som numera är allierad med Jaish al-Islam. Även Ahrar al-Sham finns i östra Ghouta och gruppen är känd för att ständigt byta sida mellan olika terrorgrupper.

Matija Lukač avslutar sin artikel med att förklara att alla dessa terrorgrupper delar samma typ av ideologi och samma finansiering från gulstaterna. Vissa av dem är direkt sponsrade av Västmakter som USA, England eller Frankrike.

Grupperna är ansvariga för 1000-tals mord och 10,000-tals skadade. Majoriteten av den civil populationen i Damaskus önskar inget annat än att alla dessa terrorister elimineras utan nåd eftersom terroristerna på en daglig basis beskjuter Damaskus med bomber och granater, skriver Lukač. Populationen är helt beroende av att de insatser som den syriska och ryska militären utför för att eliminera terroristerna. 

Text och översättning: Torbjörn Sassersson

Källa


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: GhoutaSyrien
Stöd NewsVoice 2024
 • @Torbjörn Sassersson red. 14 Mar, 2018 at 22:53
  Fantastiskt.
  En bild säger mer än 1000 ord….
  Var kan man se inslaget på CNN
  LeifB

 • Det är fortfarande som det var för 1400 år sedan i arabvärlden. Profetens skugga hänger tungt kvar. Även hans arv bestående av våld, våld och mera våld. Det finns bara två lägen i muslimska stater, eftersom demokrati är ett främmande fenomen inom islam. Antingen är det stenhård diktatur eller fullständigt inbördeskrig, tills en ny diktator tagit makten. Jag citerar den syrisk-franske poeten Adonis : -Det blir ingen fred i arabvärlden om inte väst lämnar dem ifred, samt att det religiösa tonas ner. Medmänniskan måste gå före gud.

 • Jan Norberg, du frågar vad man ska tro om Ryssland och dess roll.
  Det har framgått länge att Ryssland hellre stämmer i bäcken än i ån. Islamistisk terror planerade Britterna så tidigt som i början av 1800-talet att benyttja som vapen. Citat från 1870 från Brittiska oligarker visar att då Ryssland var det tilltänkta målet genom de muslimska områdena omkring Ryssland. I början av 1900-talet skapades på Suezkanalbolagets område som en förgrening till frimureriet det sk muslimska brödraskapet (MB) Som bör ses som en terror och underrättelseorganisation lierad med väst även om det inte finns någon fördel för dom att tydligt visa det. Och arabvärlden manipulerades av Britter och amerikaner i riktning mot bakåtsträvande Islam med motivering att det skulle gå att isolera Sovjet. Myllret av olika terrororganisationer representerar bara olika uppenbarelser av samma fenomen. Dom är angloamerikanska imperiets medel för att försvaga imperiets rivaler.
  Om Syrien fallit skulle islamister kunna bygga upp sin numerär och utgöra en källa till terror riktat mot Ryssland och även Kina. Vilket är angloamerikanernas uttalade planer. Det handlar även om Usas vilja att hindra Rysslands handel med naturgas vilket underlättas om mellanöstern kan delas up i delar så rörledningar kan hindras.
  Ryssland har även intresse av tillgång till medelhavshamnar. Flerfaldiga motiv för Ryssland således att skydda Syrien. Assads far kunde ha förlorat Syrien till MB om han inte satt in armen mot Hama 1982. Där liksom i det nuvarande kriget finansierar väst terrorn och har satt in krypskyttar vars mördande skylls på regimen.

 • @ leif bengtsson,

  Bra skrivet! Och jag håller med dig, som jag också själv har skrivit tidigare, någonting stort kommer att hända före valet som väcker en majoritet. Jag är heller inte helt säker på vad, men något blir det. Min magkänsla brukar inte svika mig :-).

  Därför gäller det för alla MSM-journalister att se om sitt hus nu och “hoppa av” och över till rätta sidan (folket) nu. Väntar man för länge och “tvingas” av det sjunkande skeppet finns ingen trovärdighet kvar. Att sitta kvar med 52 “Svarte-Petter” på hand är knappast ett särskilt trevligt alternativ.

 • @Kerstin Carlsson 27 Feb, 2018 at 21:27
  Bara genom att du ifrågasätter visar du att du har ett intellekt som ännu inte helt smutsats ner av MSM.
  Vi måste förstå att vi lever i planen att förstöra europas nationalstater och därmed dess befolkning.
  Bara där, i kunskapen, har du ett försprång. Problemet är att du inte har någon nytta av detta om du inte kan förmedla denna kunskap till fler. Fler som på samma sätt orkar gå vidare att berätta för sina vänner vad som håller på att hända.
  Men jag är övertygad om att något, osäkert vad, kommer att plötsligt väcka alla svenskar.
  Svenskar är inte att leka med då dom fattar att makten lurat dom in i en fälla utan återvändo.
  Folket är lojala till sista “meningen” men då dom fattat att dom blivit engagerade av med lögner presenterad verklighet är det slut. Socialdemokraterna må vila på gamla lagrar men då dom visar sig vara “bildspel” spelar det ingen roll om förevisaren har av tradition visat sig vara för folket eller ej. Nu djävlar osv har ett bättre slut än testbilden på TV om nån kommer ihåg den.
  350 000 jaktvapen o fler i gamla hemvärnet kan förändra bilden snabbt.
  Eller att vi vägrar läsa tidningarna i tre dar…
  Bara att ett registrerat parti typ NMR jagas av 150 poliser i Jönköping utan anledning borde vara nog för uppvaknande.
  En gruppvåldtagen kvinna kan max räkna med att lyssnas på av en inspelningsmaskin på polisens service disk.

  LeifB

 • Det känns så trist att jag idag snart inte kan lita på något som sägs eller skrivs…Bra att det finns alternativa tidningar…detta med att inte lita på, gör att det blir oroligheter i “ledet”…vi kan inte lita på våra politiker, hur ska vi då kunna lita på politiken? För det som skrivs i vårt media är en spegling av samhället, och då är sanningen så enormt viktigt.

 • Hade det inte varit för NewsVoice och andra alternativ-media, där vi har möjligheten att läsa om hur andra uppfattar olika situationer i världen, vore det svårt att tolka allt som pågår bakom gammelmedias ‘kulisser’. Utan andras tolkningar och tankar om det som sker skulle det kännas väldigt ensamt, så tack för denna artikel.

 • Intressant att återigen se hur våra medier går ärenden åt tvivelaktiga agendor.
  Sverige satsade väl knappt 100 miljoner på dessa moderata rebeller.
  Inte konstigt då att IS-krigare tas emot med öppna armar och i sociala projekt i Sverige
  så dom inte hamnar i utanförskap. Staten värnar om sina tillgångar.
  Kanske kan deras kunskaper användas här hemma ifall regeringen behöver försvara staten mot folket.
  Många varnar ju för inbördesliknande krig pga våra styrandes inkompetens och nonchalans mot
  svenska befolkningens behov och vilja. Samma uttalas allt oftare om den liknande situationen i USA mfl.
  Riktigt intressant att veta om samma välvilja kan visas mot återvändare gällde syrier som kämpat med Assadregimen.
  Hyckleriet (hittar inget bättre ord, hjälp mej gärna) verkar ju nu vara total i vårt lands styre och i MSM.
  Känslor som från början varit huvudskakningar via förtvivlan har nu nått Fawlty Towers nivå där Manuels
  uttryck “I know nothing!” är det bestående minnet.
  https://www.youtube.com/results?search_query=fawlty+towers+manuel+i+know+nothing

  Känner att kriget mot våra medvetanden intensifieras för var dag som går.
  Vapnen mot oss har bytts från diskreta Colt i axelhölster med ljuddämpare till mera iögonfallande missiler.
  Känner rent instinktivt att många fall borde gå under “Otillbörlig valpåverkan” eller något liknande om det finns.

  Stora kramar till alla som på ett eller annat sätt här på NV eller annorstädes som bidrar till att bringa klarhet
  i en annars dimmig omvärld.

  LeifB

 • Jag skickade idag dessa tipslänkar till de journalister på SvD och DN som skrivit om Syrien:

  Här är terroristerna i östra Ghouta som urskuldas av DN, SvD mfl
  https://newsvoice.se/2018/02/27/ostra-ghouta-terrorister/

  Issa Touma: Svenska medier rapporterar falskt om Syrien
  https://newsvoice.se/2018/02/13/svenska-medier-rapporterar-falskt-syrien/

  Mats Gabrielsson: SVT och SR gör falska reportage om Aleppo
  https://newsvoice.se/2018/02/13/mats-gabrielsson-svt-aleppo/

  Bouthaina Shaaban: Krisen i Syrien visar Västs ambition att plundra
  https://newsvoice.se/2017/12/04/bouthaina-shaaban-krisen-i-syrien/

  Bashar al-Assad förklarar situationen i Syrien ofiltrerat av västmedia
  https://newsvoice.se/2017/04/21/bashar-al-assad-om-situationen-syrien/

  Västerländska medier vilseleder om Syrien – Boende i Aleppo ilsknar till
  https://newsvoice.se/2017/01/02/vasterlandska-medier-vilseleder-syrien/

 • I min lilla stad har alltfler genomskådat krigsbluffen och MSM målar bara in sin i ett hörn med att ljuga och sedan blir de ett ilsket vilddjur när ingen reträttväg längre finns. Då måste våldet till för att genomföra agendan NWO.
  T.o.m. gammaltanterna som har sitt sista val framför sig ställer sig nu frågande om sina barnbarns framtid. För dem gäller mest barnen.

 • Iofs är detta en rapport från en enskild vars kopplingar inte så enkelt låter sig kontrolleras, MEN den ger ju en helt annan bild än den vilken vi matas med dagligen från MSM.

  Vad skall man egentligen tro om kriget i Syrien och Rysslands roll i kriget?

  Det finns anledning att fråga sig om vems beskrivning man skall tro på som den mest seriösa och/eller den beskrivning som ligger närmast en sanning (om det nu finns en sanning i en konflikt av det här slaget?).

  Det visar emellertid på att vi alla har en skyldighet att alltid tänka själva och inte låta oss okritiskt bli matade med vad MSM vill rapportera om och det sätt varpå en konflikt beskrivs av dem.

  Notera att jag med detta inlägg inte vill ta definitiv ställning i sakfrågan men det är nödvändigt med en mångsidig belysning av en så pass komplicerad konflikt som denna.

  Jättebra att Newsvoice fångar upp och publicerar en annan sida av detta fruktansvärda krig.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *