Här är terroristerna i östra Ghouta som urskuldas av DN, SvD mfl

publicerad 27 februari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Hayat Tarir al-Sham - Foto: Almasdarnews.com

ANALYS. Östra Ghouta i provinsen Damaskus har en kärna av extrema terroristgrupper vilka gör livet för 7 miljoner vanliga civila till ett levande helvete. Den syriska regimen har tvingats ta till hårda metoder för att skydda befolkningen med målet att eliminera de "moderata" terrorister som Västmedia värnar om. Det förklarar Matija Lukač som är pro-Syrisk aktivist och analytiker av konflikterna i Syrien.

Läs hans redogörelse och jämför med hur svenska medier kastar skulden på den syriska och ryska armén och därmed urskuldar de egentliga terroristerna som dagligen beskjuter Ghouta med granater.

Matija Lukač skriver i en artikel för Balkan Post att nu följer östra Ghouta i samma fotspår som Aleppo. FN har deklarerat eld upphör för att ge plats för humanitära insatser, men försöket påverkar naturligtvis inte IS, al-Qeada och al-Nusra Front mfl eftersom inga västliga trupper är på plats för att se till att eldupphöret efterlevs.

Matija Lukac, eget verk
Matija Lukac, eget verk

Matija Lukač skriver att efter befrielsen av de östra delarna av Aleppo i december 2016 ser vi nu samma mönster utspelas i östra Ghouta och samma propaganda utspelas i västliga medier, men historierna visar sig i efterhand vara falska nyheter. Det är ett faktum att vid alla militära kampanjer sker civila förluster, men de sker inte i den skala som västliga medier vill göra gällande, fortsätter Lukač. De västliga medierna står på samma sida som de krafter som vill byta ut Assad-administrationen mot en ny västanpassad.

Läs mer: Issa Touma: Svenska medier rapporterar falskt om Syrien

Lukač skriver att de civila dödstal som presenteras av the "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) inte är att lita på eftersom organisationen överdriver dödstalen för att porträttera den syriska armén som en demonisk militärmaskin som företrädesvis dödar kvinnor och barn.

White helmets
White helmets

Lukač nämner de vita hjälmarna som skapat en självbild som ett syriskt civilförsvar. Han menar att det bevisats många gånger att de samarbetar med al-Qaeda och andra terrorister. De vita hjälmarna har till och med själva dokumenterat det på sina egna sociala kanaler. Andra källor är de boende i östra Aleppo.

Syrien - Google Maps
Syrien - Google Maps

Ond Assad-regim

Precis som tidigare torgförs påståenden i västmedia om att en ondsint Assad-regim kastar kemiska bomber på sin egen civilbefolkning. Västmedia arbetar här i samma linje som terroristernas narrativ, förklarar Matija Lukač, men han påpekar att stora delar av populationen i östra Ghouta paradoxalt nog ger support till terroristerna. Det beror på att terroristerna faktiskt bor i området, terroristerna stöds av sina egna lokala familjer.

"But it is highly unlikely that the majority of Eastern Ghouta's population would trade the peace and stability offered by the Syrian government for death and destruction."

De civila dödsoffren som uppstår beror på att terroristerna använder civila som sköldar. De ockuperar skolor och sjukhus, enligt andra källor, och när den syriska armén angriper terroristernas utposter dör oskyldiga civila. Utan dessa civila sköldar skulle bekämpandet av terroristerna vara enkelt, förklarar Lukač.

"The Syrian government offered exit corridors for civilians, but it is a huge risk because just like in East Aleppo, civilians who try to escape Eastern Ghouta will be targeted by the terrorist forces." 

Terrorgrupperna som av västmedier kallas moderata rebeller har syftet är att störta Assad - åt Väst

Lukač skriver att det västliga värnandet av de civila bara är ännu en av charaderna för att förlänga närvaron av terroristgrupper. Omvärlden måste ta i beräkning den fråga som undvikits och negligerats av västmedia: Vem eller vad är det som USA, England och Frankrike försöker skydda i östra Ghouta?

Läs mer: SVT och SR gör falska reportage om Aleppo

Svaret kan var att de försöker beskydda en av de största terroristgrupperna i östra Ghouta som heter Jaish al-Islam (Islams armé). De betraktas av Väst som de mest "moderata" rebellerna mot Assad. Bara genom att titta på namnet måste vi fråga oss hur "moderat" en sådan rebellgrupp kan vara, undrar sig Lukač retoriskt som fortsätter: Jaish al-Islam följer den salafistiska ideologin och de är extremt hatade av populationen i Damaskus. Jaish al-Islam är självmordsinriktad terrororganisation inställd på att utrota alla religiösa minoriteter.

Jaish al-Islam - Foto: Bellingcat.com
Jaish al-Islam - Skärmdump publicerad av Bellingcat.com

Lukač fortsätter i sin artikel att klargöra vad Jaish al-Islam och dess föregångare utfört för typer av gränslösa och skoningslösa terrorhandlingar där 1000-tals civila mördats. En av de mest kända massakrerna kallas "the Adra massacre". Civila slaktades, halshöggs, brändes levande och tillfångatagna sattes i burar för att visas upp inför allmänheten.

Lukač skriver att Jaish al-Islam tidigare var allierade med andra terrorgrupper, men att konflikter uppstod mellan dessa grupper när de skulle samsas om finansieringen från gulfstaterna. Grupperna kunde inte heller komma överens om vem som skulle få vad av det som plundrats från de civila.

Hayat Tarir al-Sham - Foto: Almasdarnews.com
Hayat Tarir al-Sham - Foto från Almasdarnews.com

Ytterligare en terrorgrupp med säte eller närvaro i Damaskus som väst med förmildrande ord kallar "moderat" är Hayat Tarir al-Sham (fd al-Nusra Front). Gruppen som skapades 2011 är ansvarig för en mycket stor mängd av grymheter över hela Syrien.

Terrorgruppen Faylaq al-Rahman - också betraktad som "moderat" - är uteslutande verksam i provinsen Damaskus. Gruppen fick bla BGM-71 TOW ett vapensystem som består av missiler avsedda för att bekämpa stridsvagnar. Faylaq al-Rahman är nästan konstant allierad med al-Nusra Front utom när de är oense om vem som ska leda fredagsbönen, skriver Lukač.

Slutligen nämner Lukač den salafistiska terrorgruppen Ahrar al-Sham som numera är allierad med Jaish al-Islam. Även Ahrar al-Sham finns i östra Ghouta och gruppen är känd för att ständigt byta sida mellan olika terrorgrupper.

Matija Lukač avslutar sin artikel med att förklara att alla dessa terrorgrupper delar samma typ av ideologi och samma finansiering från gulstaterna. Vissa av dem är direkt sponsrade av Västmakter som USA, England eller Frankrike.

Grupperna är ansvariga för 1000-tals mord och 10,000-tals skadade. Majoriteten av den civil populationen i Damaskus önskar inget annat än att alla dessa terrorister elimineras utan nåd eftersom terroristerna på en daglig basis beskjuter Damaskus med bomber och granater, skriver Lukač. Populationen är helt beroende av att de insatser som den syriska och ryska militären utför för att eliminera terroristerna. 

Text och översättning: Torbjörn Sassersson

Källa