SÄPO:s årsrapport: Extremistmiljöerna växer och ökat underrättelsehot mot Sverige

4
Vikarierande säkerhetspolischef Charlotte von Essen - Pressfoto: SÄPO - Kollage: NewsVoice.se
Vikarierande säkerhetspolischef Charlotte von Essen – Pressfoto: SÄPO
Kollage: NewsVoice.se

Extremistmiljöer som växer, ökat underrättelsehot och bristande säkerhetsskydd. Under 2017 blev det tydligt att vi har ett nytt normalläge i Sverige. Om det berättar Säkerhetspolisen i sin årsbok för 2017, som publicerades den 22 februari.

Säkerhetsläget har försämrats och hoten mot Sverige är större än de varit på många år. Det framgår i Säkerhetspolisens årsbok.

“Vi har i dag ett nytt normalläge att förhålla oss till, vilket vi delar med övriga Europa. Det är en utveckling som oroar”, säger vikarierande säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Under 2017 inträffade flera händelser som innebar att Säkerhetspolisens uppdrag hamnade i händelsernas centrum. Bland det mest framträdande var attentatet på Drottninggatan i centrala Stockholm och uppmärksamheten kring säkerhetsskyddsärendet rörande Transportstyrelsen.

Dessutom fortsätter de extremistmiljöer som Säkerhetspolisen följer att växa. Antalet individer har gått från hundratals till tusentals på bara några år. Och varannan dag hanterar myndigheten uppgifter där en namngiven person uttryckt attentatshot mot Sverige.

Parallellt med att hotet från extremistmiljöerna förändrats, har även underrättelsehotet från främmande makt fortsatt att öka.

“Vårt komplexa uppdrag, där vi ska hålla Sverige säkert genom att förebygga, förhindra och avvärja hot, har aldrig varit större. För att lösa uppdraget krävs bland annat ett gott samarbete med andra myndigheter, såväl i Sverige som utomlands, och en välfungerande och modern lagstiftning”, säger Charlotte von Essen.

Utmaningarna som det nya normalläget medför, blir också viktiga inför valet i september. Säkerhetspolisens arbete med att förbereda skyddet av valet påbörjades redan under 2016 och har pågått under hela 2017. Det är ett arbete som kommer att intensifieras ytterligare när valet närmar sig och som involverar alla Säkerhetspolisens verksamhetsområden. Från livvakter och säkerhetschaufförer som arbetar närmast politiker, till analytiker och underrättelsehandläggare som gör de hotbedömningar som skyddsåtgärderna utgår från.

“Vi finns med för att säkerställa att våra skyddspersoner i den centrala statsledningen kan utföra sina uppdrag på ett tryggt och säkert sätt. Det är en grundbult i demokratin”, säger Susanna Trehörning, Säkerhetspolisens kommenderingschef för valet.

Det pågår även ett omfattande arbete med att säkra att varken valrörelsen eller valresultatet kan påverkas av främmande makt.

“Det svenska valsystemet är robust, decentraliserat och manuellt, och på så sätt svårt att påverka. Vi kommer att ha ett valresultat som det går att lita på. Men det kommer inte gratis. Vi har vidtagit och kommer att vidta en rad åtgärder för att säkra valet”, säger Susanna Trehörning.

Pressmeddelande: Säkerhetspolisen

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
22 februari 2018 kl 17:19

Vem är förvånad? Sverige blir mer och mer utsatt. Men problemet är nog inte främmande makt, utan det nationellt interna korrumptionssystemet som vilseleder de Svenska, av politikerna, hjärtvättade medborgarna.

Måhända kan det tom vara så att främmande makt bidrar till att väcka de sovande medborgarna till att se verkligheten. Och det vore ju toppen!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
22 februari 2018 kl 16:58

Får man föreslå SÄPO-kameror som tryggar valurnor och valförrättares korrekta räkning av valsedlarna? I politiken har vi idag nämligen massvis med människor som stödjer terrorismen utomlands mot suveräna stater, men de städer även importen av dessa terrorister.

Lennart Palm
Lennart Palm
Gäst
22 februari 2018 kl 16:37

Vore intressant om Säpo även redovisade orsakerna till de förändringar som skett. Kan det bero på att Sveriges befolkning har av någon oförklarlig ökat lavinartat under senaste åren?

Bo Sonnsjö
Gäst
22 februari 2018 kl 15:59

Hmm, vem kan tro på detta? Omskriva och nyskrivna lagar, omtolkade budskap ur ledande politikers och myndighetspersoners munnar är kanske något kreti och pleti bör ägna en hel del tankar åt framöver – när om inte förr Vi kanske framöver får se en del av våra galjons-politiker på höga välbetalda poster t ex i USA – prescis som Fredrik Reinfeldt och vår famöse finansminister Borg, vilka bägge numera sitter som rådgivare åt ledande verksamheter – i landet “over there” !
Var kommer nuvarande stats- och försvarsministrar landa sedan Sverige – utan sitt folks hörande – numera räknas som ett tryggt NATO-land (utan att svenska folket ens fått yttra sig i något riksdagsval om detta) – eller att journalister, som informerar om hur nya lagar skall kunna medföra fängelse för dessa, vilka klart informerar om förändrade tolkningar av lagstiftning, eller att Norrland framöver blir träningsplats för NATOs bombflyg – eller var inte detta ett förslag av vår försvarsminister????
– Allt detta medan svenska folket sover med slutna ögon och öron framför sina TV-apparater … Mer finns! Andra kan fylla i luckorna i nya inlägg här på NewsVoice …. Tänk efter, men även reagera innan det är alldeles för sent! När det redan har skett …