Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Sebastian Bay brottades med gris från Granskning Sverige – Hade kul

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 februari 2018
- Torbjörn Sassersson
Sebastian Bay MSB - Montage: Granskning Sverige

SVENSK MYNDIGHETSHUMOR. Sebastian Bay är expert på fake news på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Han anklagar mediet Granskning Sverige (GS) för att syssla med “systematiserade påhopp på myndighetspersoner” och menar att dialog med troll är samma sak som att brottas med grisar. Granskning Sverige ringde upp Bay som inte kunde lägga på luren. 

Text: Torbjörn Sassersson | Video: Granskning Sverige

Sebastian Bay kritiserade under en intervju för Aftonbladet organisationen Granskning Sverige. GS består av en grupp medborgarjournalister som ringer upp och granskar maktpersoner, politiker och journalister, men Bay menar att man inte ska “brottas med grisar”. Uppenbarligen är det en del av Sveriges psykologiska försvar. Det kan tolkas som Statens psykologiska försvar mot allmänheten, emedan GS arbete kan betraktas som allmänhetens psykologiska försvar mot MSB.

Sebastian Bay säger till Aftonbadet:

“Ta Granskning Sverige, som sysslar med koordinerade och systematiserade påhopp på myndighetspersoner och journalister. Det är en stor utmaning. Medierna är en otroligt viktig del i det psykologiska försvaret. Det är egentligen bara medierna som har verktygen och förmågan att mota den här typen av desinformation”.

Sebastian Bay – är medborgare som granskar myndigheter grisar?

Bay säger till SVT Agenda att man inte ska konfrontera desinformation och desinformatörer:

Sebastian Bay - Foto: SVT Agenda
Sebastian Bay – Foto: SVT Agenda

”…man ska inte direkt möta motståndaren och desinformation.” …

”Vi brukar använda en liknelse som är ganska rolig där som handlar om att om man försöker möta desinformation så är det lite grann som att brottas med en gris, båda blir smutsiga men bara grisen tycker det är roligt.”

När Granskning Sverige ringde upp Sebastian Bay för att granska hans uttalanden vägrar han att svara på frågor. Han påstår att han inte har någon skyldighet att svara på frågor. Istället ska GS vända sig till MSB:s presstjänst, säger Bay ungefär 10 gånger i telefonintervjun, men presstjänsten förnekar Bays påstående om att han inte får uttala sig direkt till medier.

Kontentan är att Sebastian Bay tvingade sig själv att tala med en gris från Granskning Sverige ganska länge innan han gav upp. Bay är idag därför rikskändis som mannen som kan tala med grisar (medborgare). 

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq