Sebastian Bay brottades med gris från Granskning Sverige – Hade kul

publicerad 9 februari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Sebastian Bay MSB - Montage: Granskning Sverige

SVENSK MYNDIGHETSHUMOR. Sebastian Bay är expert på fake news på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Han anklagar mediet Granskning Sverige (GS) för att syssla med “systematiserade påhopp på myndighetspersoner” och menar att dialog med troll är samma sak som att brottas med grisar. Granskning Sverige ringde upp Bay som inte kunde lägga på luren. 

Text: Torbjörn Sassersson | Video: Granskning Sverige

Sebastian Bay kritiserade under en intervju för Aftonbladet organisationen Granskning Sverige. GS består av en grupp medborgarjournalister som ringer upp och granskar maktpersoner, politiker och journalister, men Bay menar att man inte ska “brottas med grisar”. Uppenbarligen är det en del av Sveriges psykologiska försvar. Det kan tolkas som Statens psykologiska försvar mot allmänheten, emedan GS arbete kan betraktas som allmänhetens psykologiska försvar mot MSB.

Sebastian Bay säger till Aftonbadet:

“Ta Granskning Sverige, som sysslar med koordinerade och systematiserade påhopp på myndighetspersoner och journalister. Det är en stor utmaning. Medierna är en otroligt viktig del i det psykologiska försvaret. Det är egentligen bara medierna som har verktygen och förmågan att mota den här typen av desinformation”.

Sebastian Bay – är medborgare som granskar myndigheter grisar?

Bay säger till SVT Agenda att man inte ska konfrontera desinformation och desinformatörer:

Sebastian Bay - Foto: SVT Agenda
Sebastian Bay – Foto: SVT Agenda

”…man ska inte direkt möta motståndaren och desinformation.” …

”Vi brukar använda en liknelse som är ganska rolig där som handlar om att om man försöker möta desinformation så är det lite grann som att brottas med en gris, båda blir smutsiga men bara grisen tycker det är roligt.”

När Granskning Sverige ringde upp Sebastian Bay för att granska hans uttalanden vägrar han att svara på frågor. Han påstår att han inte har någon skyldighet att svara på frågor. Istället ska GS vända sig till MSB:s presstjänst, säger Bay ungefär 10 gånger i telefonintervjun, men presstjänsten förnekar Bays påstående om att han inte får uttala sig direkt till medier.

Kontentan är att Sebastian Bay tvingade sig själv att tala med en gris från Granskning Sverige ganska länge innan han gav upp. Bay är idag därför rikskändis som mannen som kan tala med grisar (medborgare). 

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag har ibland funderat på hur många myndigheter som “dammsuger” vad som skrivs på “den sanningssägande median”. Med det menar jag att de avsatt en egen avdelning vars huvudsakliga syfte är att registrera vad som sägs, om vad, om vem, och av vem.

  Jag kan tänka mig att de myndigheterna iaf är:
  – Inrikesdepartementet
  – Säpo
  – MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap)
  – Folkhälsoinstitutet
  – Försvarsmakten
  – Migrationsverket
  – Statskontoret

  Tänk vad bara all denna byråkrati kostar skattebetalarna, allt i syfte att se till att vid behov strypa den sanningsenliga informationen till medborgarna. Kanske mynnar det ut i att statuera avskräckande exempel med att åtala någon som talar öppet från hjärtat och övertygelsen, för landsförräderi? (Kanske blir jag? 🙂 )

 • Jag väntar fortfarande på svar från er på MSB.

  Försök inte gömma er eller låtsas som att ni inte sett frågan. Jag vet att ni lusläser allt som skrivs på denna sajt precis som på alla andra sanningssägande nyhetssajter. Och ni gör det för att ni ser varje fritt tänkande Svensk medborgare som ett hot mot den korrumperade makteliten. Fler och fler av medborgarna i Sverige inser detta så ert förtroendeutrymme krymper i snabbare takt än issmältningen vid polerna.

  Så alltså, svara innan ni blir förvisade från Sverige iklädda tjära och fjädrar som inte går att flyga med!

 • För en äkta socialist är skam och förnedring tydligen meriter för att Löfven skall plundra folket på ännu mer egendom? 60 millar till Eliasson, Sverige är fantastiskt!

 • Då har vecka 6 lidit till ända och det är dags att utse ”veckans skitstövel”.

  Nåväl, ”veckans skitstövel”, vecka 6 blir Sebastian Bay (fortsättningsvis här kallad Sebbe).
  Det fanns faktiskt ett par andra hyfsat värdiga kandidater, men mitt slutliga beslut föll till slut på Sebbe.

  Motivation: Trots en viss komik i artikeln ovan så har Sebbe på ett sällsynt klantigt sätt blottat, dels sin egen inkompetens, men också att han helt missförstått sitt och MSB´s uppdrag. Det handlar liksom inte om MSB och staten mot folket, vilket Sebbbe tydligt ger uttryck för i artikeln ovan. Sebbe borde vara oerhört stolt över att det finns medborgarjournalister, som i huvudsak på ideell basis, på ett synnerligen professionellt vis granskar bl.a. staten och MSB.

  Eller som det så klokt är formulerat i artikeln: ” Det kan tolkas som Statens psykologiska försvar mot allmänheten, emedan GS arbete kan betraktas som allmänhetens psykologiska försvar mot MSB”.

  Det kan vara på sin plats med en öppen fråga till Sebbe och MSB (för de läser såklart denna sida med lupp): Ser ni Sveriges, icke hjärntvättade medborgarjournalister, som ett hot mot Sveriges befolkning? För ni jobbar väl för befolkningens bästa???

 • Denna artikel från Aftonbladet som jag bifogar nedan är från 17 oktober 2017. Visserligen ett par månader gammal artikel, men den beskriver ändå bra hur MSB resonerar, iofs kanske utifrån sitt uppdrag, men man säger bl.a. där:

  ”Stefan Löfven har gett MSB order om att samla representanter för massmedier och sociala medieplattformar för en dialog om informations- och cybersäkerhet inför valet. Regeringen vill också ge MSB 60 miljoner extra för att stärka det psykologiska försvaret.”

  Man kan utan alltför stor fantasi konstatera att regeringen vill ge MSB 60 miljoner för att bidra till att MSB ska hjälpa sossarna med dess samarbetspartners att vinna valet. Hua…

  Vidare står det:

  ” – Ta Granskning Sverige, som sysslar med koordinerade och systematiserade påhopp på myndighetspersoner och journalister. Det är en stor utmaning. Medierna är en otroligt viktig del i det psykologiska försvaret. Det är egentligen bara medierna som har verktygen och förmågan att mota den här typen av desinformation, säger Sebastian Bay.
  Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan, håller med:
  – Man möter inte detta med en liten grupp av experter. Det är hela samhället som måste hjälpas åt: duktiga journalister, vaksamma handläggare på myndigheter, kommunarbetare som reagerar på att en miljö förändras. Dessutom måste medborgarna säga ifrån när falsk information eller grova förenklingar presenteras som sanning.”

  Med uttalandena ovan inställer sig frågan: vem sysslar med desinformation???? Om nu den “myndighet” som är utsedd av staten att “avslöja” desinformation , själva sysslar med just desinformation; vem kollar denna myndighet? (MSB). Och vem avgör vad som är desinformation? Informatören eller mottagaren av information?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4MP09/oppet-mal-for-utlandsk-makt-att-paverka-svenska-valet

 • Sebastian Bay sopar på ett effektivt sätt manegen för Dan Eliasson, så att Dan får lättare för att avveckla sig själv (om han nu hinner tillträda förstås innan verkligheten kommer ikapp).

  Detta var ju säkerligen inte syftet med Sebastians grodor, men jag tror att man på centrala positioner inom MSB behöver lite smartare personer om de ska lyckas med sitt uppenbara syfte att vilseleda Svenska folket.

  Folket är ikapp, så tänk om!

 • Öystein – Henry Kissinger är fortfarande igång!
  Dagens unga – då tänkte jag på 18 år och äldre som är intresserade av Världspolitiken.
  (Tvi vale för HK)

 • Martin Gustavsson 9 Feb, 2018 at 14:42

  Lustigt Martin. Just idag när du skrev om “SoldF Soldaten i fält” (upplaga 2001) fick jag den i min hand. En nära vän till familjen (fd militär) tyckte min son skulle läsa den. Nu sitter jag med den istället.

 • @ Kim,

  Tror du verkligen att dagens unga vet vem Kissinger var? Jag är inte så säker på det. Jag menar, han är ju inte så vitt jag vet med i något TV/Datapel… 🙂

 • En fullständigt etisk politiker skulle aldrig behöva befara ett påhopp, alltså omvänt blir då att ju mer han behöver försvara sig ju mindre etisk är han/hon/hen.

 • Även om den svenska soldathandboken uppenbarligen ljuger vad gäller “i Sverige får vi information och nyheter via fria och oberoende nationella och internationella medier.” så är den ändå MYCKET intressant, anser jag.

  Västsvärldens s.k. “journalister” är inte fria, men till ca 90% (egen bedömning) beroende och låsta av ägarnas monopolkapitalistiska politiska agenda. Övriga medier har oftast andra politiska agendor, ex. identitär, ekologisk eller socialistisk etc. etc. De är heller inte fria och oberoende, men har ägare eller organisationer som bestämmer deras agenda.

  I övrigt belyser soldathandboken, i min mening, att vi förmodligen bör lyssna mer på frågor och analyser av granskande svenskar, som helt uppenbarligen ÄR oberoende och fria (förutom m.a.p. medias eller politikers repression), än på den som uppenbarligen far med osanning och vägrar svara, samt kallar granskande svenskar för “grisar”.

  ”Evolution av demokrati är inte möjlig om vi inte är beredda att höra den andra sidan.”
  / Mahatma Gandhi

  ”Intolerans, oartighet och hårda ord….. är tabu i alla goda samhällen och strider helt klart mot demokratianda.”
  / Mahatma Gandhi

  Monopolkapitalistiskt ägd media och regering har helt uppenbart ställt sig på tyrannerna och mördarnas sida i både USA:s finansierade kupp mot Ukraina och i stödet av jihadister och väst som invaderar Syriens demokrati, vilket kan kännas hopplöst, men:

  ”När allt känns hopplöst, minns jag att igenom hela historien har alltid sanningens och kärlekens väg vunnit. Det har funnits tyranner och mördare och för en tid har de verkat omöjliga att besegra, men till slut har de alltid fallit — tänk på det ALLTID.”
  / Mahatma Gandhi

  Fler citat om demokrati

 • Ha-ha-ha… detta var verkligen komiskt, men såklart också avslöjande, hur statens verktyg för att dölja sanningen fungerar. Återigen tack Torbjörn för en synnerligen upplysande artikel!

  Den känns som att kombinationen av Sebastian Bay och Dan Eliasson på MSB blir en riktig rysare, som marionetter, i statens iver att förleda det svenska folket. Här gäller det att framöver vara alert! Vilket iofs NewsVoice och andra alternativmedia är. Därför kan man ändå känna ett visst mått av tillförsikt, trots att en gigantisk myndighet kommer att göra sitt bästa att förvilla, destruera och kväsa. De kommer inte att lyckas!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *