Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Trump och Obama – Under vem har flest massgripanden av traffickers skett?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 februari 2018
- Torbjörn Sassersson
Donald Trump och Barack Obama bekämpar/bekämpade båda trafficking
Donald Trump och Barack Obama bekämpar/bekämpade båda trafficking
Donald Trump – Foto: Vita Huset, Shealah Craighead och Barack Obama – Foto: Vita Huset, Pete Souza – Wikimedia Commons

ANALYS. Det påstås bland Trump-hatare att Trump inte alls ligger bakom de omfattande arresteringar av misstänkta pedofiler, traffickers och sexköpare som genomförts under hans drygt ettåriga presidentperiod. Det påstås även att Obamas insatser varit mer framgångsrika. NewsVoice undersöker.

Igår meddelade ABC7 Eyewitness News att det skett nya massgripanden av misstänkta sexpredatorer. Kanalen uppger att 510 misstänka gripits av L.A. County Sheriff i samarbete med fler än 85 hjälporganisationer. 56 utsatta har räddats under en tre dagar lång insats. Av de misstänkta är 30 personer traffickers och 178 förmodade sexköpare. En Los Angeles-baserad nonprofit-organisation kallad “Coalition to Abolish Slavery and Trafficking” förser de utsatta med skydd och övernattning, skriver ABC7.

Tillslaget är ett av flera under president Trump. Ännu har inte Trump kommit ikapp motsvarande operationer som utförts under Obamas hela presidentperiod, men inget år har så många gripits under Obamas respektive presidentår. Bara under 2017 utfördes 6355 gripanden att jämföra med ett normalt Obama-år som ligger på i runda tal på mellan 1000-2000 gripanden.

Trafficking tillslag Trump vs Obama
Trafficking-tillslag Trump vs Obama – Källa: Washington Examiner och amerikanska myndigheter

Det var Obama som 2010 annonserade januari månad som “National Slavery and Human Trafficking Prevention Month”. Då påbörjades ett nationellt arbete att komma tillrätta med trafficking i hela USA och de första åren gick det trögt. Arbetets effektivitet ökade med åren, men antalet gripna översteg inget av de sju första åren 2000 gripanden. Det var först när Trump kom till makten som siffran drog iväg till 6355 gripanden år 2017.

Framgångarna 2017 kan vara ett resultat av att Trump i februari 2017 gick ut med att kampen mot trafficking ska genomföras med “full force and weight” av Regeringen, enligt AP News, allt för att bekämpa en epidemisk människohandel.

Slutsatser och konstateranden

  • Arbetet att bekämpa trafficking och sexköpskriminalitet startades av Obama-administrationen 2010.
  • När Trump-administrationen tog vid arbetet ökade antalet gripanden (6355) med runt 350% under 2017 i jämförelse med de tidigare 7 åren vardera.
  • Obama-administrationen har åren 2010-2016 gjort flest gripanden (9242).
  • Vi vet inte vilken effektivitet arbetet kommer att ha de kommande 6 åren.
  • När ytterligare 6 år passerat kan arbetet mellan presidenterna jämföras rättvist förutsatt att Trump sitter kvar minst en hel eller helst två presidentperioder.
  • Båda presidenterna har medverkat till stora resultat, men Trump har goda förutsättningar att kommande år stå bakom fler gripanden i jämförelse med Obamas styre.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat och källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: trafficking