TV Helse: Pepparmynta är en medicinalväxt bra för känslig tarm

0
519
Pepparmynta - Foto: Ewen Roberts, CC BY 2.0
Pepparmynta – Foto: Ewen Roberts, CC BY 2.0

Pepparmynta  är en medicinalört som kan bli upp till 70 cm hög. Den blommar med rosalila blommor från juli till september. Örten har flera goda och tillämpliga egenskaper för att behandla sjukdomssymptom.

Text: Torbjörn Sassersson | Faktagranskning: Geir Flatabø

Pepparmynta (Menthae x piperitae) är en grupp av hybridarter som består av en korsning mellan vattenmynta (Mentha aquatica) och grönmynta (Mentha spicata), den senare på engelska kallad spearmint. Pepparmynta trivs på fuktig kulturmark. Den finns vildväxande i centrala och södra Europa. Den första korsningen gjordes i Storbritannien.

De aktiva beståndsdelarna är eterisk olja och garvämnen. Behandling sker genom att örtens verksamma beståndsdelar intas som te eller genom inhalation.

Medicinska egenskaper hos pepparmynta som konstaterats: kramplösande, väderfördelande, galldrivande, svettdrivande. Örtens verksamma beståndsdelar kan användas vid svag matsmältning, illamående, diarré, förkylning, huvudvärk, kramper, gallbesvär, gasbildning, inflammatoriska tarmbesvär, katarr i andningsorganen, muskelvärk och ”nervvärk”.

Läs mer på TV Helse | Mediasamarbete mellan NewsVoice och TV Helse


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer