TV Helse: Pepparmynta är en medicinalväxt bra för känslig tarm

publicerad 21 februari 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Pepparmynta - Foto: Ewen Roberts, CC BY 2.0
Pepparmynta - Foto: Ewen Roberts, CC BY 2.0
Pepparmynta – Foto: Ewen Roberts, CC BY 2.0

Pepparmynta  är en medicinalört som kan bli upp till 70 cm hög. Den blommar med rosalila blommor från juli till september. Örten har flera goda och tillämpliga egenskaper för att behandla sjukdomssymptom.

Text: Torbjörn Sassersson | Faktagranskning: Geir Flatabø

Pepparmynta (Menthae x piperitae) är en grupp av hybridarter som består av en korsning mellan vattenmynta (Mentha aquatica) och grönmynta (Mentha spicata), den senare på engelska kallad spearmint. Pepparmynta trivs på fuktig kulturmark. Den finns vildväxande i centrala och södra Europa. Den första korsningen gjordes i Storbritannien.

De aktiva beståndsdelarna är eterisk olja och garvämnen. Behandling sker genom att örtens verksamma beståndsdelar intas som te eller genom inhalation.

Medicinska egenskaper hos pepparmynta som konstaterats: kramplösande, väderfördelande, galldrivande, svettdrivande. Örtens verksamma beståndsdelar kan användas vid svag matsmältning, illamående, diarré, förkylning, huvudvärk, kramper, gallbesvär, gasbildning, inflammatoriska tarmbesvär, katarr i andningsorganen, muskelvärk och ”nervvärk”.

Läs mer på TV Helse | Mediasamarbete mellan NewsVoice och TV Helse


Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *