Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Sifo: 60% vill inte ha böneutropning i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Stockholms moské - Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia, CC BY-SA 3.0
Ingen böneutropning från Stockholms moské enligt undersökning - Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia, CC BY-SA 3.0
Stockholms moské, Björns Trädgård – Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

En klar majoritet av svenskarna vill inte att det ska vara tillåtet med böneutropning från moskéer, visar en ny undersökning. Det skriver Nya Dagbladet som hänvisar till en färsk Sifo-undersökning som beställts av TV4.

Debatten om böneutrop från moskéer har tagit fart igen efter att en moské i Växjö ansökt om att få via högtalare sprida muslimska böneutrop från moskén i samband med fredagsbönen. Det handlar om två böneutrop vid lunchtid på fredagen och kommer pågå i sammanlagt tre minuter.

Statsminister Stefan Löfven (S) har inte tagit ställning i frågan om dessa böneutrop ska vara tillåtna utan tycker det är ett beslut som kommunerna ska fatta. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de två riksdagspartiet som är mest kritiska till böneutropen.

En ny Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna låtit göra visar att det finns ett starkt motstånd mot böneutropen bland svenskarna. 60 procent av svenskarna vill förbjuda böneutropen. Endast 21 procent vill tillåta böneutropen och 19 procent av de tillfrågade är tveksamma.

Flera religiösa församlingar, däribland judiska församlingen i Stockholm, är däremot positiva till böneutropen. Aron, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm, som i en artikel i DN Kultur kritiserar Kristdemokraternas negativa hållning mot de muslimska böneutropen.

Det är givetvis helt riktigt att kyrkklockor ljudit i vårt land längre än muezzinens röst från moskéns minaret. Men denna argumentation för onekligen tankarna tillbaka till 1700-talets motstånd mot judisk invandring som även den ansågs utmana det svenska homogena samhället. Budskapet från Kristdemokraterna och dess allierade är tydligt: bli som vi eller ge er av. Ett sådant budskap främjar knappast integrationen. Ett mer konstruktivt budskap är i stället: utöva din religion med respekt för landets lag”, skriver Aron Verständig.

Text: Nya Dagbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq