Faktagranskning: Hanif ville bli terrorist enligt Corren

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Corren: "Hanif ville bli terrorist", privat foto
Corren: "Hanif ville bli terrorist", privat foto
Corren: “Hanif ville bli terrorist”, privat foto

En artikel i Corren uppger att Hanif Azizi ville bli terrorist enligt rubriken ”Hanif ville blir terrorist”. Artikel handlar om Hanif Azizi och hans liv och arbete. Dessförinnan hade NT publicerat artikeln: “Han skulle bli terrorist – men blev polis”.

Publicering

  • Corren, pappersupplagan: “Hanif ville bli terrorist”, 20 mars 2018, Journalist: oklart
    Ansvarig utgivare: Maria Kustvik

Ursprunget till ryktet skapades av NT med artikeln: “Han skulle bli terrorist – men blev polis” som senare av redaktionen ändrades till rubriken: “Den svåra uppväxten gjorde honom till polis”. Journalist: Dick Kjedemar. Ansvarig utgivare: Nils Olauson

Flera tidningar har “ekat” denna artikel som tex SVT: “Polisen Hanif Azizi skulle gå med i terrorgrupp – nu föreläser han om extremism”

Bedömning och referenser

Faktiskt.eu bedömer att artikelns rubriksättning gör artikelns budskap till en falsk nyhet. Vi bedömer detta utifrån vad Hanif Azizi uppger bla i en artikel i Nyheter

Idag: “Hanif ville INTE bli terrorist – berättar om rubriken som han nu har anmält”.

Även Resumé publicerade en dementi: “PO-anmäler Corren efter dubbelfelet”

Jag ville inte vara en terrorist, jag ville inte söka mig till en terrororganisation, utan det fanns en drivkraft till att kunna känna gemenskap, att tillhöra någonting där man känner sig hemma”, säger Hanif Azizi.

Resumé förklarar varför NT gjorde fel: “Nils Olauson är ansvarig utgivare för corren.se och var med och ändrade den digitala rubriken strax efter att artikeln hade publicerats. Han hade även meddelat att rubriken skulle ändras i papperstidningen.” (vilket aldrig skedde)


Så här kan du stötta Newsvoice