Så här har Expressen satt i system att undvika läsarnas svåra frågor

74
9557

MEDIAKRITIK. En privatperson inte kopplad till något särskilt nätverk eller politisk organisation valde att försöka få besked från Expressen hur de definierar begreppet “högerextremt nätverk”, men det gick inte. Det visar sig att Expressen satt i system att undvika läsare. Bemötandet påminner om hur företag som tex Google och Facebook relaterar till sina kunder. Ska detta även gälla svenska tidningar?

Text: Torbjörn Sassersson, red NewsVoice, uppd. kl 12:44 | #SättDig

En anledning till frågan är att Expressen verkar ha satt i system att peka ut vissa journalister i nya nätmedier såsom “högerextremister” tillhörande “högerextrema nätverk” eller motsvarande epitet trots att sådana kopplingar inte finns.

Vissa personer och oberoende journalister anser att de är uthängda på helt felaktig grund och att Expressen satt i system att försöka sabla ner all extern kritik, mediakonkurrens och samtidigt utöva härskarteknik och näthat mot vissa individer, journalister och nya medier som Expressen verkar betrakta som tidningens fiender.

Många anser till och med att Expressen blivit ett problem för hur Sverige utvecklas som demokrati med fri press och yttrandefrihet eftersom Expressen utövar påtryckningar mot Google att stänga ned oberoende YouTube-kanaler som har laglig rätt att publicera nyheter och granska makten. Det medborgarjournalistiska nätverket Granskning Sverige är ett av dessa exempel som privatpersonen Öystein Rönne tar som exempel i sin förfrågan till Expressen.

För att kunna granska Expressens policy bör Expressen börja med att definiera vad de menar med en “högerextrem” person och vad de menar med “högerextremt nätverk”, anser Rönne som både mailade och ringde Expressen. Samtalen med Expressens redaktion genomfördes den 24 mars 2018.

Rönne tillhör inte nätverket Granskning Sverige. Inte heller NewsVoice tillhör nätverket Granskning Sverige. Rönne ringde helt på eget initiativ och kontaktade sedan NewsVoice som valde att publicera samtalet med Expressen.

Så här gick Rönnes undersökning till

Öystein Rönne - Pressfoto
Öystein Rönne – Pressfoto

Öystein Rönne förklarar att hans undersökning började med att han den 13 mars mailade frågan om hur Expressen definierar begreppet “högerextremt nätverk”. Rönne frågar i mailet:

“Ni har nu en period gett Granskning Sverige (GS) ett enormt reklamutrymme i er tidning. Bra, eller fel, vet ej….
Ni har också hävdat att GS är ett högerextremt nätverk. Kan ni vänligen återkomma till mig med hur ni definierar ett nätverk som högerextremt, det känns angeläget att veta det så jag förstår vad ni menar.”

Rönne får då ett autosvar som innehåller texten [komplett text]:

Hej!

Vi bekräftar härmed att vi tagit emot ditt mejl.
Vi kan tyvärr inte ge personliga svar till alla mejl som kommer till denna epostadress.

Har du en fråga som inte får svar inom tre dagar är du välkommen att ringa oss på 08-738 30 00. Har du erbjudit oss en artikel eller annat material hör vi av oss inom tre dagar vid intresse.

Nyhetstips och läsarbilder mejlas till  eller sms:as till 71717.

Har du frågor till vår allmänna kundservice eller frågor av teknisk karaktär kan du vända dig till .

Gäller det prenumeration på våra Magasin finns information och kontaktuppgifter på www.expressen.prenservice.se eller 0770-45 71 95. Redaktionen kan tyvärr inte åtgärda prenumerationsfrågor.

Vår annonswebb finns på http://annonswebb.expressen.se.

Tack för att du hörde av dig till oss.

Vänligen, Redaktionen

Rönne fick alltså inget svar. Han skickade därför efter 8 dagar samma mail till Expressens redaktionsadress. Han fick inget svar inom 3 dagar på detta mail heller. Därför ringde Rönne den 24:e mars Expressens redaktion på det nummer tidningen angett i sitt automatiska svars-mail. Detta är alltså det nummer läsare ska ringa vid frågor, konstaterar Rönne, men istället leds den som ringer automatiskt till Expressens tipsavdelning som sedan har “legitima” skäl att avfärda personen med argumentet att denne ringt fel nummer.

Personen på Expressen uppmanar Rönne att ta kontakt med ansvarig utgivare och chefredaktör Thomas Mattsson på Expressen. Problemet är många vitnar om att Matsson är i princip omöjlig att nå per mail eller telefon för en extern person som inte har kännedom om Matssons mobilnummer eller personliga mailadress. Alla som söker honom uppmanas att maila redaktionen, men inget får då svar förutom autosvaret ovan.

Text: Torbjörn Sassersson, red NewsVoice | Foton i videon: NewsVoice, skärmdump från Expressens hemsida och Frankie Fouganthin (Wikimedia, Creative Commons)


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
74 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Lennart Palm
Lennart Palm
Gäst
25 mars 2018 kl 09:07

Kontakt med Expressen.
Kanske dom samarbetar med Nordkorea eller och Turkiet med andra ord dom strävar efter att Sverige skall bli en diktaturstat. Glöm inte bort att för många år sedan nödgades journalisthögskolan stänga når p.g.a att övervägande delen av eleverna var extremt vänstervridna.

Emil
Gäst
25 mars 2018 kl 09:26

Fantastiskt bra gjort Öystein! GULD!

Ivan Björn
Gäst
25 mars 2018 kl 10:39

Detta är klockrent Rönne.
Själv köper jag inga tidningar för att jag anser det vara meningslöst att läsa en massa negativt propaganda och påhittade nyheter. Ja det är lite andra tider nu.

Jag kommer ihåg när Expressen engagerade sig för Solzenicyn på sin tid då uppfattade jag denna tidning positiv och läste den. Det är möjligt att de manipulerade på den tiden också och jag inte såg detta. Idag är det helt uppenbart vad Expressen går för. Kanske passar denna tidning vid toalettbesök som toalettpapper.

Pål BergströmD
25 mars 2018 kl 11:01

Strålande! Uppskattar hövligheten Öystein. Så här är det när man ringer mainstream media. De intar en försvarsposition och markerar att dialog är uteslutet. Uppträder mer som en myndighet med en agenda än ett företag som är intresserade av sina kunder. Förresten, klagar inte Expressen och DN på Google och Facebook för deras oåtkomlighet? Hmmm. Tror säkert de träffas i det dolda och genom andra kanaler.

Ulrik TD
Ulrik T(@ulrik)
25 mars 2018 kl 11:20

Bra jobbat Öystein 😀

Conny Lundberg
Gäst
25 mars 2018 kl 11:22

Kapitalstarka ägare till större dagstidningar och SVT/SR är blivit en del av det etablissemang som det är deras journalistiska plikta att granska. Alltså kan läsaren aldrig räkna med att de kommer att svara på obehagliga frågor som den Öystein Rönne ställer eftersom svaret effektivt skulle avslöja deras korruption i förhållande till det journalistiska uppdrag de påstår sig ha.
Sanningen är att de själva blivit ett propagandaorgan för de korrupta krafter de påstår sig bekämpa.
Klargörande av deras syften har aldrig varit viktigare att avslöja när alla tecken tyder på ett raskt närmande till totalt åsiktsförtryck och därmed totalitärt samhälle.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg(@kenneth-thorberg)
25 mars 2018 kl 11:41

Expressen är inte ensamma om detta hukande för medborgarna. Det är en allmän epidemi som spridit sig i det offentliga allt sedan e-postens uppkomst. Alla som har nån form av offentligt ansvar tycker det är väldigt bekvämt att slippa svara på spontana frågor. Och har man en gång börjat skapa en klyfta mellan sig själv och medborgarna så är det mycket lätt att fortsätta , så nu kan man sluta svara på mail åxå.

Har själv mailat Lisa Bjurwald på aftonbladet i veckan för att få en förklaring på hennes uttalande på “källkritikens dag” om det s.k. Lilla Saltsjöbadsavtalet där inbjudna journalister vart tillsagda att dölja negativ nyhetsrapportering gällande invandrare/invandring. Hon hävdar att detta skulle vara en konspirationsteori så jag skickade följande mail till henne :

https://outlook.live.com/owa/?path=/mail/sentitems/rp

Detta var i tisdags och jag följde upp med en påminnelse nu på morgonen eftersom hon inte svarar.
Återkommer om detta.

Janna
Janna
Gäst
25 mars 2018 kl 12:26

”Många anser till och med att Expressen blivit ett problem för hur Sverige utvecklas som demokrati med fri press och yttrandefrihet” – det var ett tungt ansvar att lägga på Expressen. Vilka är ”många” här? De högerextrema?

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
25 mars 2018 kl 13:03

@ Torbjörn Sassersson,

Klockren sutsats! Allt kan bara bli bättre,…. iaf för folket. Kanske däremot lite olustigt för en del MSM-blaskor, då det visar sig att de ofta ogillar att själva bli granskade. Det hela blir lätt lite komiskt, då dessa medier själva låtsas vurma för att agera källkritiskt.

Jag hoppas att jag med mina enkla samtal med Expressens redaktion har visat att det bara kan vara positivt att inte minst granska även medierna. För det är väl dit de vill komma???

Ett stort tack också för alla positiva gensvar!

Sigge Johansson
Sigge Johansson
Gäst
25 mars 2018 kl 13:03

Med beröm Godkänt, Öystein!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
25 mars 2018 kl 13:19

Jodå, Torbjörn. Det ser ut som om det kommer bli bättre och bättre. Den nya eliten noterar redan att det sker. https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2018/03/25/malcom-kyeyune-om-den-sista-striden-for-den-s-k-eliten/

Jan Norberg
Jan Norberg
Gäst
25 mars 2018 kl 15:36

@ Öystein Rönne, den här veckan behöver du inte fundera mycket över vem du skall utse som veckans skitstövel!!!!!

Imponerande kyla Öystein uppvisar i umgänget med dessa low lifes, det är en fascinerande attityd som de uppringda visar upp, att Öystein nu visat upp med vilken inställning dessa media företrädare föraktar sina kunder/läsare gör kampen om det fria ordet och den fria åsiktsbildningen än viktigare.

Nu får Öystein också instifta priset för veckans hjälte, det blir dött lopp mellan Torbjörn & Co vid sitt besök hos Expressen och Öystein Rönne själv.

Min röst ligger på Rönne!!

Janna
Janna
Gäst
25 mars 2018 kl 15:52

Fabian Fjälling som sympatiserar med nazistiska motståndsrörelsen tycker jag gott man kan räkna som högerextrem.

Carina Agrell
Gäst
25 mars 2018 kl 15:58

Bra jobbat! Att röka ut dem är enda möjligheten, och här ser vi helt klart en gnista! 🙂

Pål BergströmD
25 mars 2018 kl 16:59

@Janna

Tror inte du finner många högerextrema här på NewsVoice förutom i kommentarsfälten som tillsammans med vänsterextrema vill sprida misstro och hat.

Björn Lindqvist
Gäst
25 mars 2018 kl 17:10

Det är väl inte felaktigt att påstå att hela Sverige är högerextremistiskt. Alla kör på höger sida utom jag och några till som kör på vänster :-))

Pål BergströmD
25 mars 2018 kl 18:40

@Janna

“sympatiserar med nazistiska motståndsrörelsen” Kan du bevisa detta?

Ingemar Ljungqvist
Gäst
25 mars 2018 kl 18:59

Kan bidra med ett utdrag ur en artikel “Journalisten och hans ansvar” ur 2000-Talets Vetenskap nr 1- 1999;

… Expressen, Metro: Liza Marklund
Liza Marklund är journalist som arbetat på flera redaktioner. Under Expressentiden förberedde hon en fyrasidig artikel för helgbilagan om Aids ursprung som till delar byggde på innehållet i boken Aids-Tabu. En dag upptäckte hon att hela artikeln hade försvunnit från datorn… Under sin tid som redaktör på Metro Weekend var hon ansvarig för att en fyrasidig specialutgåva om Aids ursprung kom ut hösten 1996, som mötte positiva reaktioner från läsarna.
Liza Marklund – En journalist måste känna ansvar i sitt yrke. Det är att vara kritiskt granskande………

Janna
Janna
Gäst
25 mars 2018 kl 19:14

@Pål Bergström: Har har uttryckt sig att han tycker de ”gör ett bra jobb”, även om han själv inte är medlem. Vidare är förintelsen en lögn.

Läs mer här:
http://expo.se/2017/granskning-sverige-profil-forintelsen-ar-en-logn_7270.html

Stockholmare
Stockholmare
Gäst
25 mars 2018 kl 19:47

Fast det är ju lite taskigt att ringa på en lördag…
Eller urtäknat för att “få de svar som önskas”…
Då blir det ju till sensationsjournalistik, bara åt andra hållet…

Kim Lundgren
Kim Lundgren
Gäst
25 mars 2018 kl 20:03

@ Öystein

Bra gjort!

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
25 mars 2018 kl 20:13

Man få ju nästan tacka Jonas Lindkvist och Nina Svanberg för att de med eftertryck blottade DN och Expressens rätta ansikte! De fasar så att säga ut sig själva.

Ivan Björn
Gäst
25 mars 2018 kl 20:20

@Janna

De senaste veckorna har Eskilstunakuriren och därefter Expo och Expressen försökt att hänga ut Granskning Sverige som en högerpopulistisk aktivitet. Alias ”Erik Johansson” visade sig vara Fabian Fjälling, som sedan har stigmatiserats med de så typiska nyckelorden: högerpopulism, Hitler, förintelseförnekande, nazism enligt vänsterns skolbok för att totalt förstöra ett rykte, men orden som klistrats på Fjälling har inte varit rättvisa.

NewsVoice som inte sympatiserar med vare sig vänstern, högern eller någon form av extremism kontaktade Fjälling för att ställa några svåra frågor med avsikten att klargöra vad han sagt, hur hans tankar är funtade och om hans arbete för Granskning Sverige samt hur han anser att han bemötts av Expressen.
Intervjufrågor skickades per mail till Fjälling och andra frågor skickades till reportern Diamant Salihu på Expressen som oannonserat knackat på Fjällings dörr…

Hela Intervju som NewsVoice gjorde finns på följande länk:

https://newsvoice.se/2017/03/07/fabian-fjalling-intervjuas/

Därmed borde Jannas funderingar vara besvarade!

leif bengtsson
leif bengtsson(@leifb)
25 mars 2018 kl 20:35

Härligt Öystein!!!

Har själv via mail haft någon kontakt men det är ett par år sedan.
Kontakt är dock inte samma som vettigt svar.
Tror att det är viktigt att vi alla ligger på.

LeifB

leif bengtsson
leif bengtsson(@leifb)
25 mars 2018 kl 20:43

@Janna 25 Mar, 2018 at 15:52
Är definitionen på högerextrem att inte tro på förintelsen?
Eller hur vill du definiera “begreppet”?
Att sätta etiketter på folk är en härskarteknik som används flitigt.

Antisemit var tidigare sådana som ogillade judar nu verkar det vara tvärtom och är ett totalt utsliten etikett. Etiketten har numera bytts ut mot Främlingsfientlig, islamofob och rasist.
Även dessa etiketter börjar bli slitna.

Leifb

Janna
Janna
Gäst
25 mars 2018 kl 21:10

Men herregud! Om det var en person med er från Nordisk Ungdom så väcker det ju en hel del frågor. Vem på NyD ansåg det lämpligt att ha med en individ från vit-makt-rörelsen i besöket hos tidningen? Och varför?

Eller är den allmänna uppfattningen här inne att inte ens Nordisk Ungdom är att beteckna som högerextrmister? Vad är då högerextremt? (svar att man tycker höger-vänster är förlegat, förutom när det gäller att pekar på vänsterextremism undanbedes)

Ivan Björn
Gäst
25 mars 2018 kl 21:16

OK Torbjörn.

En sak är i den intervju jag hänvisar till gemensamt med Östeins erfarenhet.
Att Expressen inte svarade på dina frågor. Jag citerar återigen från ovan nämna intervju:

”Intervjufrågor skickades per mail till Fjälling och andra frågor skickades till reportern Diamant Salihu på Expressen som oannonserat knackat på Fjällings dörr. Salihu valde att inte besvara frågorna utan hänvisade till Expressens redaktion som i sin tur hänvisade till krönikan:”

SALIHU VALDE ATT INTE BESVARA FRÅGORNA!!! Känns det igen?

Min slutsats är att människor som är ärliga besvarar frågorna och människor som har något att dölja, ja rentav följer en dold agenda, en dold policy BESVARAR INTE FRÅGORNA.

Vad beträffar sanningar som etablissemanget vill att vi ska okritiskt svälja så är förintelsen bara en del i en rad av andra händelser som är förbjudna att diskutera som t.ex. 9/11, Estonia, Läkemedel, Vaccinationer, Palme mordet m.m.

Ovanstående frågor och många fler får bara diskuteras på etablissemangets villkor.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
25 mars 2018 kl 21:44

@ Janna,

Jag förstår inte vad det är du vill säga, och vart du vill komma? Är det månne jag som är vilseledd? Eller…?

Du har ju vid det här laget läst en hel del av vad jag skrivit här på NV. Anser du t.ex. att jag är högerextrem? Det är ok att du pekar ut mig som högerextrem om det känns bättre för dig då. Det skulle också, iaf lite bidra till att bättre förstå dig.

Pål BergströmD
26 mars 2018 kl 00:45

@Janna

Du kan ha rätt men skjuter ändå långt utanför målet. Som Öystein frågar dig, vart vill du komma? Är yttrandefrihet viktigt för dig? Är du intresserad av full demokrati? Har inte NV och Nya Dagbladet gjort något bra som kräver svar på viktiga frågor?

Tycker inte det hör hit men för att möta dig halvvägs kan jag erkänna att jag är irriterad över personer som Fabian Fjälling som mörkar sin syn eller svävar på målet om F. Hans förklaring är kantig och okänslig vilket för mig är en varningssignal. Det förstör så mycket.

Visst ska man kunna tala om allt, men inte just sådant eftersom det lägger ett gigantiskt metertjockt cementlock över alla andra frågor. Inte så smart, för att uttrycka det milt. Precis det Expo och MSM vill uppnå. Tror tyvärr många högerextrema röster och organisationer är “fixade” för just detta ändamål.

Tog bort en video av och med GS från min blogg på grund av detta, som annars var bra. Synd. Hade glömt NVs intervju. Kanske för att jag snabbt lägger sådant åt sidan och undviker den typen av åsikter. Har inte följt GS sedan dess. Inte förrän de är ärliga med var de verkligen står.

Men detta handlar inte om GS utan om NV som jag vet var jag har och kan garantera dig inte är högerextremt. Att NV till skillnad mot mig väljer att visa GS eller en intervju med Fjälling är typiskt för NV. En modig strävan efter fri oberoende journalistik där alla kan få komma till tals. Bara att beklaga om det fanns med någon som helst inte borde varit där. Kanske en fixare, vad vet jag? Gjorde det att Expressen kunde tala om “högerextrema” vid entrén? Hmmm. Kan dock inte lastas Torbjörn / NV som har ett ärligt uppsåt.

Det här är med högerextremt eller ej är irrelevant för denna artikel här på NewsVoice. Tror det är en marginell företeelse om man tar bort allt “fixande”. Mer oroad över vänsterkrafter som är mycket mer utbrett och det stora hotet mot demokratin. Expo och Expressen har garanterat inte rent mjöl i påsen utan arbetar aktivt för att strypa demokratin.

Om du inte är här för att “fixa lite” du med bör du vara upprörd över hur MSM beter sig och oroad över att yttrandefriheten hänger i en skör tråd. Var ärlig med var du står om vi ska ta dig på allvar.

Janna
Janna
Gäst
26 mars 2018 kl 05:43

@Torbjörn: Man bör se upp så att man inte aggerar nyttig idiot. ”Aktionen” slogs upp stort i nynazistiska Radio Nordfront (finns bland annat på Soundcloud”. Det är svårt stt i efterhand hävda att man inte visste vilka man hade att göra med.

Ett uppföljande repotage från din opolitisk sida skulle kunna vara att fråga NyD vem och varför som bjudit med en nazist.

@Öysten: Nej, jag ser inte dig som högerextrem, men känner dig å andra sidan inte tillräckligt väl. Jag har dock noterat dina återkommande kommentarer om ett svensk inbördeskrig (ras-krig/etablissemang) men vet inte hur ärlig du är i denna önskan.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
26 mars 2018 kl 09:43

@ Janna,

Du gör dina tappra försök att misskreditera. Nu lyckades du få en antydan till att jag skulle önska ett inbördeskrig. Fantastiskt vilka fula knep du har. Jag har aldrig skrivit att jag önskar ett inbördeskrig, däremot att vi riskerar att få ett sådant om inte maktelitens bedrägeri/förräderi av svenska folket stoppas.

Kanske en nyansskillnad för dig, men en stor skillnad för mig.

Pål BergströmD
26 mars 2018 kl 09:51

@Janna

Vad är din definition av högerextrem? Det råder en viss förvirring kring det. Jag menar nazismen låg/ligger till vänster så hur kommer det sig att de benämns högerextrema?

Kjell Holmsten
Gäst
26 mars 2018 kl 10:34

@Torbjörn – Du har ju visat fler gånger att du inte är oberoende! Varför försöker du dölja detta! Du Censurerar ju exakt det MSM gör och för samma anledning. Förklara det för mig om du kan.

Janna
Janna
Gäst
26 mars 2018 kl 11:11

@Pål Bergström: Jag har vid flera tillfällen hänvisat till Expos definition av högerextrmism, men fått skit för det och för att jag inte hittat på en egen (tänkt själv)

Ivan Björn
Gäst
26 mars 2018 kl 12:06

Jag skulle vilja tillägga att ur mitt perspektiv är det inte en tillfällighet att personer från Nordisk Ungdom befann sig på platsen. Från min blogg tog jag en definition på hur media fungerar:

”…Dessinformatörer (etablissemangets media) sprider sanningsinnehållande information men med olika tillägg så att samma dessinformatörer kan sedan påpeka på låg sannolikhet i dessa tillägg och på så vis och på ett effektivt sätt misskreditera även den sanna informationen i sådana artiklar i sin helhet.
På detta sätt kommer de flesta av populationen förkasta sanningen trotts att sanningen var tidigare presenterad till allmänheten. Så fungerar nämligen människors uppfattningsförmåga av saker och händelser i sammanhang…
Ovanstående definition säger att vissa krafter visste i förväg om det planerade besöket besöket och på något sätt var dessa representanter från Nordiska Fronten lockade dit vid samma tidpunkt som NyD och NewsVoice. Detta för att man ska kunna skriva om och misskreditera både NyD och NewsVoice precis enligt beskrivning ovan.

Till Torbjörn vill jag säga att vad du än företar dig så är det bevakat och alltid kommer att användas med sådana ingredienser och händelser att misskreditering av din aktivitet blir möjligt. Det spelar absolut ingen roll om du avstod ifrån detta besök på Expressen. Nästa gång kommer du att se en annan möjlighet till ett reportage som kommer att sluta exakt likadant. Denna händelse ger mig också bevis för att Nordiska Fronten utnyttjas som en definition på den yttersta högerkanten i avskräckande syfte och det att besöket på Expressen finns på deras internet forum spelar väl i händerna på krafter som vill avskräcka andra. Jag tittade på deras artikel och den är saklig…

Jag tycker att ditt initiativ med NewsVoice är mycket bra men du borde kanske släppa taget om vad andra tycker om dig…

leif bengtsson
leif bengtsson(@leifb)
26 mars 2018 kl 12:39

guilt by association….
Förstår inte vad problemet är. Oberoende av budbäraren måste väl ändå arbetet värderas för vad det är. Tråkigt dock om det producerade materialet används på ett ohederligt eller på ett icke överenskommet sätt.

Jag har i mitt yrkesliv jobbat med både vänster o höger. Någon var riktigt galet vänster (KPMLr) som senare ville ha min hjälp att importera en stridsvagn (på 80-talet). Tillsammans gjorde vi bra saker.
Kunderna fanns över hela världen.

Finns massor av kloka inom varje läger att bara rata sådana möjligheter tycker jag är småaktigt.
I de punkter man kan vara överens är det väl bara bra om man samarbetar.
Bara genom öppet samarbete/utbyte kan man ta udden av alla epitet som kan klistras på oss.

För några dar sedan köpte jag en historisk bok som anses högerextrem. En judiskägd bank förmedlade betalningen och jag fick boken. Alla var nöjda och jag garanterar att ingen av oss inblandade kommer att se snett på övriga delaktiga i affären.

@Janna
Jag har fortfarande inte fått något svar på hur en “högerextrem” definieras.

Eftersom NMR är på tapeten tycker jag att ett par punkter i deras program är riktigt vänster.

LeifB

Kjell Holmsten
Gäst
26 mars 2018 kl 12:41

@Torbjörn – Att du censurerar åsikter nämner du inte med ett ord? Varför då? Förlåt mig men jag litar inte på din “opartiskhet”.

Öystein Rönne
Öystein Rönne
Gäst
26 mars 2018 kl 13:21

@ Kjell Holmsten 26 Mar, 2018 at 12:41,

Att censurera “vissa” åsikter är väl bara att inte riskera att pekas ut att vara vare sig “högerextremist” eller “vänsterextremist”, som en del gärna vill dela in befolkningen i. Torbjörn har länge gjort det tydligt att NV inte har denna slagsida åt något håll. Dessutom så finns “kommentarsregler” som Torbjörn har att bevaka, att de inte “körs över”. Att kalla det för censur är bara oförskämt.

Se vidare:

https://newsvoice.se/kommentarsregler/

https://newsvoice.se/om-newsvoice/

https://newsvoice.se/newsvoice-avstand-extremism/

Frågor???

Pål BergströmD
26 mars 2018 kl 13:46

@Janna

“Expos definition av högerextrmism” Vilken är?

@Torbjörn

Den där närgångna fotografen uppträdde som en polis. Även den lite bortkomna tjejen i er video. Påminner mig om när en som påstod sig vara polis ringde mig för flera år sedan då jag sökte kontakt med chefredaktören för DN. När jag krävde honom på namn fegade han ur och la han på. Det avslöjar att det Expressen och DN inte riktigt är vad de utgör sig för att vara.

Janna
Janna
Gäst
26 mars 2018 kl 13:52

@Leif Erlingsson: Här har du en definition som jag tidigare hänvisat till http://skola.expo.se/hogerextremism_130.html

Per Larsen
Per Larsen(@per-larsen)
26 mars 2018 kl 14:26

[Raderat. Sluta larva dig Larsen/ red]

leif bengtsson
leif bengtsson(@leifb)
26 mars 2018 kl 14:47

@Janna 26 Mar, 2018 at 13:52
Expo saknar all relevans what so ever. Dom blir säkert jätteglada över din länk o ev “click”.
Varför tror du att EXPO inte har någon definition av demokrati.
Verkar att du precis som EXPO utesluter möjlighet till demokrati utanför partisystemet.
I flera punkter pekar EXPO på det system som nu råder men förpackar det i högerextremt papper. Styra och Styrda.
I ett företag/skola/kommun kallas det för ledningsgrupp eller styrgrupp är det odemokratiskt?
Är regeringen en sådan konstellation?
EXPO kallar det för elit när det gäller “högerextrema”.
Nationalism är för mej en tanke på att i första hand värna om dom som bor just på den plätten som avses.
Därför anser jag att Riksdagsval är en nationalsocialistisk handling. Tvärtom verkar konstigt.

Det märkliga är att dom flesta som pratar om rasism samtidigt säger att det inte finns några raser.
Dvs en ickefråga som blir kärnfråga när det handlar om politik. Dom som jobbar med avel inom tamboskap, hundar eller katter mfl.arter är av annan uppfattning. dvs i motsats till EXPO att raser finns och har olika egenskaper. Det finns dock en grupp människor som påstår sig tillhöra egen ras. En grupp där man till och med i offentliga kampanjer påbjuder att inte blanda säd eller bilda familj utanför rasen (rashygien?).

Så Janna hur vill du definiera högerextremism med egna ord.

LeifB

Pål BergströmD
26 mars 2018 kl 15:29

@Janna Frågan om vad som är högerextremism är intressant och viktig att bena ut. Gott initiativ av Öystein att ringa Expressen med den frågeställningen. Man måste vara medveten om att det finns en dold maktstruktur i Sverige där personer och delar inom statsmakten har ett tätt förhållande till personer inom mainstream media och organisationer som Expo. De har som uppgift att tysta ner viktiga känsliga frågor som t ex 11 september genom att använda mentala “triggers” vilket gör att medborgare inte vågar granska frågan. Strukturen är underställd den i USA (mest CIA). Förklarar varför nyheter är så likformiga i USA och här. Min välgrundade slutsats. Expos definition av “högerextremism” är medvetet vag, oklar och motsägelsefull. Lättare att hålla människor indoktrinerade med lögner då. Som ett magiskt mantra man kan använda för att trigga människors avståndstagande, på samma sätt som andra “triggers” t ex ordet “konspirationsteori”. Fråga dig varför MSM och Expo aldrig går in i detalj kring fakta om 11 september trots goda skäl? Fråga dig varför Expo vill klassa frågan som antisemitisk när det inte är en fråga för alla tusentals experter som söker svar på frågan om varför de 3 husen i New York föll? Att det sedan finns riktiga förvirrade högerextremister, för att använda deras egen definition, underlättar deras häxjakt. En ren händelse eller “fixat” så? Både och? Vem vet. Expo behöver berättiga sin existens. Alla extrema rörelser är odemokratiska. Som jag sa tidigare är det min bild att nazistiska organisationer är ganska obetydliga men görs större, medialt men också genom infiltration, för att klassa sanningssökare som mig själv eller NV som antisemitiska eller högerextrema. Ett olustigt och fegt grepp. Nazismen är socialistisk och står nära vänstern. Bara olika former. Men att de precis som MSM och rådande samhällsordning, krasst sett, är odemokratiska råder ingen tvekan. Grundläggande rättigheter är bara fina ord på papper som inte avspeglas i verkligheten. Min skala är mer amerikansk. Vänster innebär en stark statsmakt och en kollektivistisk syn. Individen är underordnad. Tillsammans med en stark och inflytelserik företagssfär får man en fascistisk ordning. Påminner lite om den vi lever med nu. Höger innebär maximal individuell frihet och en liten begränsad statsmakt om någon alls. Den har alltså få likheter med Expos definition, som troligen vill dölja att nazister och andra “högerextrema” står nära deras egna kollektivistiska ideal, förutom galna idéer som förnekelse av förintelsen. Båda tar lätt till våld även om det… Read more »