Så här har Expressen satt i system att undvika läsarnas svåra frågor

74
8895

MEDIAKRITIK. En privatperson inte kopplad till något särskilt nätverk eller politisk organisation valde att försöka få besked från Expressen hur de definierar begreppet ”högerextremt nätverk”, men det gick inte. Det visar sig att Expressen satt i system att undvika läsare. Bemötandet påminner om hur företag som tex Google och Facebook relaterar till sina kunder. Ska detta även gälla svenska tidningar?

Text: Torbjörn Sassersson, red NewsVoice, uppd. kl 12:44 | #SättDig

En anledning till frågan är att Expressen verkar ha satt i system att peka ut vissa journalister i nya nätmedier såsom ”högerextremister” tillhörande ”högerextrema nätverk” eller motsvarande epitet trots att sådana kopplingar inte finns.

Vissa personer och oberoende journalister anser att de är uthängda på helt felaktig grund och att Expressen satt i system att försöka sabla ner all extern kritik, mediakonkurrens och samtidigt utöva härskarteknik och näthat mot vissa individer, journalister och nya medier som Expressen verkar betrakta som tidningens fiender.

Många anser till och med att Expressen blivit ett problem för hur Sverige utvecklas som demokrati med fri press och yttrandefrihet eftersom Expressen utövar påtryckningar mot Google att stänga ned oberoende YouTube-kanaler som har laglig rätt att publicera nyheter och granska makten. Det medborgarjournalistiska nätverket Granskning Sverige är ett av dessa exempel som privatpersonen Öystein Rönne tar som exempel i sin förfrågan till Expressen.

För att kunna granska Expressens policy bör Expressen börja med att definiera vad de menar med en ”högerextrem” person och vad de menar med ”högerextremt nätverk”, anser Rönne som både mailade och ringde Expressen. Samtalen med Expressens redaktion genomfördes den 24 mars 2018.

Rönne tillhör inte nätverket Granskning Sverige. Inte heller NewsVoice tillhör nätverket Granskning Sverige. Rönne ringde helt på eget initiativ och kontaktade sedan NewsVoice som valde att publicera samtalet med Expressen.

Så här gick Rönnes undersökning till

Öystein Rönne - Pressfoto
Öystein Rönne – Pressfoto

Öystein Rönne förklarar att hans undersökning började med att han den 13 mars mailade frågan om hur Expressen definierar begreppet ”högerextremt nätverk”. Rönne frågar i mailet:

”Ni har nu en period gett Granskning Sverige (GS) ett enormt reklamutrymme i er tidning. Bra, eller fel, vet ej….
Ni har också hävdat att GS är ett högerextremt nätverk. Kan ni vänligen återkomma till mig med hur ni definierar ett nätverk som högerextremt, det känns angeläget att veta det så jag förstår vad ni menar.”

Rönne får då ett autosvar som innehåller texten [komplett text]:

Hej!

Vi bekräftar härmed att vi tagit emot ditt mejl.
Vi kan tyvärr inte ge personliga svar till alla mejl som kommer till denna epostadress.

Har du en fråga som inte får svar inom tre dagar är du välkommen att ringa oss på 08-738 30 00. Har du erbjudit oss en artikel eller annat material hör vi av oss inom tre dagar vid intresse.

Nyhetstips och läsarbilder mejlas till  eller sms:as till 71717.

Har du frågor till vår allmänna kundservice eller frågor av teknisk karaktär kan du vända dig till .

Gäller det prenumeration på våra Magasin finns information och kontaktuppgifter på www.expressen.prenservice.se eller 0770-45 71 95. Redaktionen kan tyvärr inte åtgärda prenumerationsfrågor.

Vår annonswebb finns på http://annonswebb.expressen.se.

Tack för att du hörde av dig till oss.

Vänligen, Redaktionen

Rönne fick alltså inget svar. Han skickade därför efter 8 dagar samma mail till Expressens redaktionsadress. Han fick inget svar inom 3 dagar på detta mail heller. Därför ringde Rönne den 24:e mars Expressens redaktion på det nummer tidningen angett i sitt automatiska svars-mail. Detta är alltså det nummer läsare ska ringa vid frågor, konstaterar Rönne, men istället leds den som ringer automatiskt till Expressens tipsavdelning som sedan har ”legitima” skäl att avfärda personen med argumentet att denne ringt fel nummer.

Personen på Expressen uppmanar Rönne att ta kontakt med ansvarig utgivare och chefredaktör Thomas Matsson på Expressen. Problemet är många vitnar om att Matsson är i princip omöjlig att nå per mail eller telefon för en extern person som inte har kännedom om Matssons mobilnummer eller personliga mailadress. Alla som söker honom uppmanas att maila redaktionen, men inget får då svar förutom autosvaret ovan.

Text: Torbjörn Sassersson, red NewsVoice | Foton i videon: NewsVoice, skärmdump från Expressens hemsida och Frankie Fouganthin (Wikimedia, Creative Commons)


 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

74 KOMMENTARER

 1. @ leif bengtsson,

  Som vanligt skriver du klockrent, och vid behov avväpnande. Det är alltid med stor glädje man läser det du skriver! Så också i detta ditt inlägg.

  @ Janna,

  Jag tycker att det är ynkligt, men samtidigt typiskt för mainstreamindivider, att alltid hänvisa till någon annans definition eller förklaring. Du är dock i gott sällskap. De flesta människor cdz agerar så. De är fostrade/hjärntvättade att bara hänvisa till någon organisations definition. Bekvämt, javisst, men samtidigt ett sätt att aldrig behöva ifrågasätta och själv analysera vad som kan tänkas vara korrekt och rimligt.

  Det är detta förhållningssätt som maktetablisemanget rider på och utnyttjar för att i lugn och ro manövrera Sverige ut över stupet. Jag, som säkert många andra, hade tyckt att det vore klädsamt, att du med egna ord beskriver vad du menar med exempelvis ”högerextremism”. Kan du inte det på ett trovärdigt sätt (=inte kopiera in Expos definition), är din trovärdighet lika med noll…. eh, rimmar lite på nättroll…

 2. @Öysten: Det är inget fel att hänvisa till en gemensam/ någon annans definition i ett samtal. Så fungerar det även i den akademiska världen.

  Om jag minns det rätt så klarar du själv överhuvudtaget inte av att definiera högerextremism, då du helt plötsligt anser att höger och vänster skalor är förlegade. Förutom när vänsterextremister skall definieras då förståss. Så kan man ju göra det lätt för sig.

 3. @Öystein Rönne 26 Mar, 2018 at 16:08
  Tack.
  Det är först då vi närmar oss barnets sätt att tänka som ögonen kan öppnas och språket
  lyftas ur den kontext det tvingats in i.
  För MSM och PK finns bara runda hål dock med olika diametrar.
  Så länge människor går att peta ner i något av dom där hålen är det ok.
  Fredrik Virtanen hade uppenbarligen valt ett för stort hål att bo i men det funkar att skvalpa runt i.
  Vi andra som valt en annan religion än PK passar inte i dom runda hålen.

  SD fick uppleva hela resan från
  Nazistiskt parti
  Rasistiskt
  Främlingsfientligt
  invandringskritiskt.

  Till slut hade dom anpassats i sin politik i MSM:s ögon från något rektangulärt opassande till ett ovalt tvärsnitt som går att få in i ett runt hål.
  Så nu kallas dom rätt o slätt SD utan särskilt epitet (oftast)

  Människan vill gärna ha något igenkännande i texterna. Dvs man behöver inte analysera, man vet vad det o kan gå vidare i texten. Därför är det extremt framgångsrikt att klistra på folk etiketter som delvis redan finns i våra medvetanden.
  Ex förintelseförnekare nästan det värsta man kan va och sitter i ryggmärgen på folk.
  ändelsen förnekare finns nu i varianter
  klimatförnekare
  vaccinförnekare
  miljöförnekare
  till och med ”människorättsförnekare” har dykt upp.
  Språk är svårt det vet MSM mfl. Därför bygger man gärna språkliga halmgubbar åt oliktänkare som folk tror sig känna igen. Sedan är det bara att bränna dom.
  Men för oss galningar som läser vad det står inte fattat att det är möjligt att förneka klimatet drar vi tanken med oss i dom andra förnekelserna också och därmed tvingas vi att tänka själva.
  Därför låter vi oss inte luras av extremhöger eller dito vänsteretikett. Dom möts under varvet.
  Lägg märke till att NMR ofta väljer att kalla ”vänstern” för rödingar kanske för att vi inte skall märka att dom är grannar.
  Därför tycker jag att
  @Pål Bergström 26 Mar, 2018 at 15:29 och hans tankemodell om höger o vänster är bättre.
  Jag använder den gärna själv då den inte leder in till ovidkommande tankar o värdeladdade ord.

  LeifB

 4. @Janna

  ”Så fungerar det även i den akademiska världen” Så är den ofta ganska själlös och opersonlig. Expos förklaring var inte lätt att förstå. Berätta DIN syn.

  Öystein har rätt i att skalan är förlegad. En trend vi ser i flera länder där människor plockar det man gillar över hela skalan.

  Alt-right i USA var en term för de som kände samhörighet med den politiska högern men inte nödvändigtvis med republikanska partiet. Samma sak kan väl sägas med alt-left även om det inte är en lika etablerad term.
  Nu är begreppet kidnappat och förstört och vänt till ”högerextremt” av MSM, Expo, m fl. Samma sak med ok-tecknet, galet nog. Man är inte riktigt kloka och struntar i vad det får för konsekvenser för människor. Expo saknar samvete.

  Förvirringen kring vad som är högerextremt är total eftersom den allmängiltiga förklaringen som råder i MSM är missvisande och motsägelsefull. Man försöker tvinga in en fyrkant i ett cirkelhål. Nazism hör hemma till vänster. Expos avsaknad av logik är talande: ”Högerextremister vägrar dock ofta placera in sig på höger-vänsterskalan”. Häpp.

  Vad som är vänster är enklare att definiera och där tycks råda mer samsyn, förutom kring nazismen, även om man väljer att tala tyst om dess mörka sidor, användandet av hot och våld bland vänsterextrema, eftersom de i olika grad själva sympatiserar med vänster. Här ligger den stora faran för demokratin.

  Det är inget fel på skalan som så utan var man placerar saker och ting. Om Expos logik skulle överföras till trafikregler skulle det bli totalt kaos. Förstår du bättre nu?

 5. Pål: Jag ser stt du och andra vägrar ettikettera Nordisk Ungdom och andra inom vit-makt-rörelsen som högerextrema, och jag tror inte vi kommer längre i att gräva i min och andras definition än vi gjort i denna och andra trådar.

  Min fråga till dig: vilken samlande ettikett tycker DU är lämplig för att beskriva dessa grupperingar?

 6. @Janna 27 Mar, 2018 at 05:32

  Ursäkta att jag lägger mej i
  Du säger ”Pål: Jag ser stt du och andra vägrar ettikettera Nordisk Ungdom och andra inom vit-makt-rörelsen som högerextrema”

  Du har ju ännu inte med egna ord definierat det du beskriver som högerextremt.
  Hur skall Pål då kunna ettikettera då han inte vet vad du menar?

  Har lyssnat o läst en del om NU och förstår inte riktigt hur du tänker.
  Varför är dom högerextrema?

  LeifB

 7. Det uteblivna svaret, på ett e-brev till Expressen är bevis för att Expressen satt i system att undvika läsare. Är det ”sina läsare” som avses eller läsare i allmänhet, som bokläsare till exempel?
  ”En privatperson inte kopplad till något särskilt nätverk eller politisk organisation” hur kom redaktören fram till att det var så?
  Hur definierar redaktören ”oberoende journalister”, även om det är tendentiöst så ber jag redaktören att förklara skillnaden mellan ”oberoende journalist” och en aktivist i samma fråga?
  Hur definierar redaktören ”medborgarjournalistik”?
  Som redaktören skriver: ”Ska detta även gälla svenska tidningar?” så undrar jag skall detta gälla även NewsVoice att svaret uteblir, att kommentaren stryks och att kommentatorn får en kränkande anmärkning?

 8. leif bengtsson: Varför är dom högerextrema?
  Därför att: De som försöker leda folket, genom att följa pöbeln.

  Citat Oscar Wilde.

 9. Troligen är det så att så länge de får sälja sin tidning finns det ingen anledning att lägga ner jobb på att serva läsarna.

 10. @Janna

  ”ettikett tycker DU är lämplig för att beskriva dessa grupperingar”

  Först av allt måste du förstå min syn på de som söker sig till nazismen, vit-makt och andra grupper. De är förvirrade och auktoritära på samma gång. Många gör det nog som protest, kanske i avsaknad av kärlek och fadersfigurer som små.

  Jag vet inget om NU. Bryr mig inte. När jag läser på NUs hemsida så vet jag inte vad jag ska tro. Känns lite hårda, känslolösa, som nazister i nya kläder måste jag säga. De tar avstånd från det men så länge de inte bemöter synen på judar, förintelsen, antisemitism, m m, mer ingående och säger någon om Ryssland litar jag inte på dem. Ser att de haft/har kontakt med Svoboda i Ukraina vilket är en varningssignal för mig. Jag får en dålig känsla.

  Jag vill ha stopp på den cyniska huvudlösa massinvandringen som är andra sidan av krig och elände i andra länder vilket vänstern tycks strunta i bara de får ha sina öppna gränser. Vi måste få en hel värld, inte en ny totalitär värld ur kaos och lidande. NU stör mer än gör nytta. En ”fixad” organisation?

  Alla partier har en poäng. I övrigt är jag opolitisk. Är för frihet och full demokrati enligt grundläggande rättigheter, vilket vi inte har idag. Det är lösningen. Viktigast av allt är att vi måste lyfta blicken och se en andlig dimension.

 11. Det bästa är att försöka informera mottagliga om det olämpliga att stödja MSM i alla dess former, dvs sluta läsa tidningar, titta på TV samt gå in på deras hemsidor. Det gäller även alla sociala medier inkl. Youtube. Ignorera dem helt enkelt och bygg egna siter med egna spelare. Se det som en ”bypass-operation”!

 12. Per Larsen at 09:19

  1. Irrelevant fråga. Det går helt inte att få fatt på ansvariga eller journalister på DN Expressen om man har ”svåra” frågor och/eller vill intervjua dessa.

  2. Jag frågade honom och andra.

  3. En oberoende journalist är inte styrd av partipolitik, en ideologisk agenda eller bias. Den oberoende journalisten är därför vision, men det går att ligga nära oberoendet genom att sträva dit. Aktivisten är motsatsen. Inget fel på aktivism, men det är inte något som gör en person oberoende.

  3. En medborgarjournalist agerar som en yrkesjournalist, men är inte betald av någon särskild tidning och arbetar ofta på sin fritid. En medborgarjournalist arbetar ofta mer professionellt än en professionell yrkesjournalist som eftersom den senare ofta är politiskt bunden, styrd av ägargruppens intressen bakom tidningen och/eller är styrd av annonsörernas särintressen.

  4. Du fick en anmärkning för att du kränkte redaktören.

 13. Ring Bris och Expressen skiljer sig på så vis att det senare är en kommersiell verksamhet som inte har gratis frågelåda, jag bortser från Fråga Åsa eller liknande. Om du har ”svåra” frågor är Google en bra kanal, behöver du samtala kan en terapeut eller släkting säkert hjälpa dig.
  ”Jag frågade honom (Öystein Rönne) och andra”, skriver redaktören. Öystein Rönne använder frekvent dessa uttryck i kommentarsfältet här på NewsVoice, infantilt, sällsynt korkad, naiv och dravel i sina omdömen han delar ut. Han har betet sig som ett troll när han kallar andra för ovanstående tillmälen. Han har medgett att han röstar på Sverige Demokraterna i kommentarsfältet. Redaktören behöver några andra källor för att stödja sina påståenden om ”…. inte kopplad till något särskilt nätverk eller politisk organisation”.
  ” En oberoende journalist” med vision, jag antar att detta oberoende kräver att skribenten inte har någon formel bildning som journalist. Om en person kontaktar Expressen i ett journalistiskt ärende borde väl denna utge för att vara journalist?
  Den sista frågan kan kännas kränkande för redaktören men jag skall ändå ställa den, vilken är visionen men denna text ovan som trotts allt baserar sig på en icke-händelse att ett e-brev förblev obesvarad? E-brevets avsändare är att betrakta som ett nättroll utifrån en yttre bedömare, det synes alltså vara ett nättroll och inte en journalist som ställer en fråga utan kontext fast med en klar politisk underton till Expressens redaktion. Alltså ett nättroll ställer in irrelevant fråga till en ospecificerad mottagare på Expressen som betraktar det som spam, det var svårt att skåda visionen vad den än var, jag tror att NewsVoice också hade kastat ett sådant E-brev?

 14. Du måste förstå att berörda politiker vill inte bli fattigare efter valet därför måste de redan nu agera enligt blivande belöningsutbetalare önskemål Ex Zorro (kan ej stavningen).

 15. Stackars Per Larsen, hela världen runt om kring honom är vilseledda och saknar förmåga att analysera och dra egna slutsatser. Den enda som kan frälsa och omvända dessa indiviter är Per Larsen…. eller?…

 16. @ Pål

  Tack för dessa fina ord. Håller fullständigt med…

  ”Jag vill ha stopp på den cyniska huvudlösa massinvandringen som är andra sidan av krig och elände i andra länder vilket vänstern tycks strunta i bara de får ha sina öppna gränser. Vi måste få en hel värld, inte en ny totalitär värld ur kaos och lidande. NU stör mer än gör nytta. En ”fixad” organisation?

  Alla partier har en poäng. I övrigt är jag opolitisk. Är för frihet och full demokrati enligt grundläggande rättigheter, vilket vi inte har idag. Det är lösningen. Viktigast av allt är att vi måste lyfta blicken och se en andlig dimension.”

 17. @VC-rent 27 Mar, 2018 at 09:20
  Därför att: De som försöker leda folket, genom att följa pöbeln.
  Solklart kanske men just jag förstår inte, sorry.

  Jag har läst det mesta som NU skrivit och tycker att deras agenda inte pekar åt något särskilt håll.
  NU har inte ambitionen att bilda parti.

  Svenska staten värnar om olika minoritetsgruppers rätt till sin mark/land på olika håll i världen.
  Till och med så att man ”lånade ut” 800 miljoner till Ukraina för att befrias från ryssen.
  Man skänkte bort 80 miljoner till IS för att bygga ett kalifat dvs eget land för sin grupp.
  Staten har lobbat för att ursprungsbefolkningen i sydamerika nordamerika samer mfl skall få eget landområde för sin etniska grupp. När svenskar och nordbor gör det i egen sak så är det Extremt o då alltid åt höger.

  Dags att var och en diskar sin egen potta innan man bjuder in någon.

  LeifB

 18. @ leif bengtsson 26 Mar, 2018 at 21:27,

  Detta ditt inlägg med liknelserna vid ”olika hål” var bara sååå underbar. Jag höll på att fullständigt garva ihjäl mig!! En visualiserande fullträff!

 19. ”Det går helt enkelt inte att få fatt på ansvariga eller journalister på DN Expressen om man har ’svåra’ frågor och/eller vill intervjua dessa”

  Så är det nog. Det faktum att Newsvoicegänget bearbetades lite lagom av en kallhamrad DN-fotograf tyder på att de hade ganska klart för sig vad det var frågan om och vad ni var ute efter. Att skrämmas istället för att argumentera kan man väl säga är lite typiskt för MSM i dessa tider, om vi bortser från att statuera exempel och skjuta budbärare…

 20. Högerextrem är definitionen av människor med åsikter som vänstern inte gillar. Punkt slut.

  Eftersom jag då är högerextrem definierar jag nationalsocialister som Nordiska Motståndsrörelsen som vänster. Alla så kallade anti-rasister definierar jag som fascister – de springer bara runt och uttrycker just fascistiska åsikter. Nordisk ungdom definierar jag som Nationalister vilket både höger och vänster kan vara.

 21. Bengt Andersson at 12:28

  Du skrev: ”Högerextrem är definitionen av människor med åsikter som vänstern inte gillar. Punkt slut.”

  Det där är förmodligen mitt i prick. Och kanske omvänt också.

 22. Det verkar som om Newsvoice RSS-feed fungerar dåligt på Vetenskaliga partiets WordPress.com-blogg (som är Google-finansierad). Feedburner är ett Google-system, så kanske det fungerar dåligt i allmänhet för Newsvoice?

  Jag kommer därför lägga upp de bästa från Newsvoice som manuell HTML-kod i Widgets istället. Jag rekommenderar Torbjörn och alla andra med bloggar att kolla upp saken och ev. skriva om detta under beteckningen ”censur”!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här