Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Google klarar inte av att möta medier – Stängda dörrar, motfotning och vakter

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 mars 2018
- Torbjörn Sassersson
Google HK Stockholm 23 mars 2018 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Google HK Stockholm 23 mars 2018 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Okontaktbar anställd på Google HK i Stockholm “motfotar” vårt team 23 mars 2018 – Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

DEBATT. Nya Dagbladet (NyD) och NewsVoice besökte Googles huvudkontor efter att Markus Andersson på Nya Dagbladet inte lyckats få tag på någon ansvarig via telefon och mail. Vi ville ställa frågor om varför Google stänger ner nya nätmediers kanaler på Youtube. Reportage-teamet möttes av ett sociopatiskt beteende, stängda dörrar, vakter och en anställd som “motfotade” oss innan han kvickt stängde dörren.

Text: Torbjörn Sassersson | #SättDig

Reportaget skildrar hur Google bemöter oberoende medier i Sverige 2018, skriver Markus Andersson och Alexander Almqvist-Paajanen i en längre artikel på Nya Dagbladet.

“Googles och YouTubes oerhörda makt i dagens samhälle har hamnat allt mer på tapeten. Google når tillsammans med sin videoplattform YouTube miljoner människor i Sverige som använder företagets tjänster, eftersöker information och tar del av det enorma utbud som skapas av privatpersoner och organisationer världen över. Google är ett av världens största och mäktigaste företag med enorma ekonomiska resurser.” – Nya Dagbladet.

Under besöket på Google den 23 mars 2018 följde Googles inhyrda väktare alla steg vi tog. En anställd sa att han inte fick svara på frågor på grund av sitt kontrakt med Google. En annan anställd blev stoppad av en vakt när hon började svara på frågor. Övriga anställda på Google var socialt okontaktbara.


Är Google redo redan nu för att byta ut sina anställda mot robotar? Dessa skulle kunna vara förprogrammerade med rätt typer av svar som de kan ge till oss journalister. Då hade vi i alla fall haft “dialog”.


Ett viktigt mål med besöket på Googgle var att försöka få svar från Googles Sverigechef Anna Wikland som sett till att Granskning Sverige och andra medborgarjournalistiska kanaler på YouTube stängts av.

Se även vårt reportage från Facebooks huvudkontor: NewsVoice fick titta in i Facebooks kameraöga och prata med väktare

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq