Aboriginernas traditionella naturmedicin kan tas in i australiensisk sjukvård

publicerad 14 mars 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
Dr Alicia Veasey - Foto: GTPQ
Dr Alicia Veasey - Foto: GTPQ
Dr Alicia Veasey - Foto: GTPQ

Genom beprövad erfarenhet sedan 1000-tals år före den koloniala eran och senare även på sjukhus kan traditionella behandlingsformer få en plats inom konventionell sjukvård i Australien.

En Ngangkari är en traditionell healer inom den australiensiska ursprungskulturen. Man har låtit patienternas positiva berättelser få vara vägledande i besluten att testa samarbeten mellan uråldrig medicin och konventionell medicin.

År 2012 bildade en grupp av Ngangkari från Central Desert APY* organisationen Anangu Ngangkari Tjutaku Aboriginal Corporation (ANTAC) som är den första organisationen i Australien för traditionella healers. Ett mål är att inspirera healers runt om i Astralien att samarbeta och fortsätta med sitt arbete.

Ngangkari-healers använder naturmediciner och massageteknik. De arbetar även med att hela människans ”ande”. Vissa patienter upplever det som om en skicklig Ngangkari kan se rakt in i deras kroppar och att de kan hitta sjukdomstillstånd de inte borde kunna se, skriver tidningen Welcome To Country.

Läs hela artikel och se video på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson