Aboriginernas traditionella naturmedicin kan tas in i australiensisk sjukvård

4
Dr Alicia Veasey - Foto: GTPQ
Dr Alicia Veasey – Foto: GTPQ

Genom beprövad erfarenhet sedan 1000-tals år före den koloniala eran och senare även på sjukhus kan traditionella behandlingsformer få en plats inom konventionell sjukvård i Australien.

En Ngangkari är en traditionell healer inom den australiensiska ursprungskulturen. Man har låtit patienternas positiva berättelser få vara vägledande i besluten att testa samarbeten mellan uråldrig medicin och konventionell medicin.

År 2012 bildade en grupp av Ngangkari från Central Desert APY* organisationen Anangu Ngangkari Tjutaku Aboriginal Corporation (ANTAC) som är den första organisationen i Australien för traditionella healers. Ett mål är att inspirera healers runt om i Astralien att samarbeta och fortsätta med sitt arbete.

Ngangkari-healers använder naturmediciner och massageteknik. De arbetar även med att hela människans ”ande”. Vissa patienter upplever det som om en skicklig Ngangkari kan se rakt in i deras kroppar och att de kan hitta sjukdomstillstånd de inte borde kunna se, skriver tidningen Welcome To Country.

Läs hela artikel och se video på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Helena
Helena
Gäst
14 mars 2018 kl 21:26

Det var en riktigt rolig och uppmuntrande nyhet att man någonstans på jorden uppskattar, uppmuntrar och tar tillvara/använder sig av “beprövad erfarenhet” 🙂

Ari
Ari
Gäst
14 mars 2018 kl 17:59

Har Australiska regeringen frågat voffarna om lov.

Ale
Ale
14 mars 2018 kl 13:45

Det finns även en rysk flicka som kand det också.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/article10428895.ab