Aboriginernas traditionella naturmedicin kan tas in i australiensisk sjukvård

4
848
Dr Alicia Veasey - Foto: GTPQ
Dr Alicia Veasey – Foto: GTPQ

Genom beprövad erfarenhet sedan 1000-tals år före den koloniala eran och senare även på sjukhus kan traditionella behandlingsformer få en plats inom konventionell sjukvård i Australien.

En Ngangkari är en traditionell healer inom den australiensiska ursprungskulturen. Man har låtit patienternas positiva berättelser få vara vägledande i besluten att testa samarbeten mellan uråldrig medicin och konventionell medicin.

År 2012 bildade en grupp av Ngangkari från Central Desert APY* organisationen Anangu Ngangkari Tjutaku Aboriginal Corporation (ANTAC) som är den första organisationen i Australien för traditionella healers. Ett mål är att inspirera healers runt om i Astralien att samarbeta och fortsätta med sitt arbete.

Ngangkari-healers använder naturmediciner och massageteknik. De arbetar även med att hela människans ”ande”. Vissa patienter upplever det som om en skicklig Ngangkari kan se rakt in i deras kroppar och att de kan hitta sjukdomstillstånd de inte borde kunna se, skriver tidningen Welcome To Country.

Läs hela artikel och se video på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Det var en riktigt rolig och uppmuntrande nyhet att man någonstans på jorden uppskattar, uppmuntrar och tar tillvara/använder sig av ”beprövad erfarenhet” 🙂

 2. Helena at 21:26
  Eller hur! Mycket roligt att läsa detta.

  Ari at 17:59
  VoF kan mycket väl tänka sig att ingripa. Det går upp i brygga när de läser denna typ av artiklar.

  De intervenerade när de fick nys om att forskaren Michael Persinger i Kanada använde en elektromagnetisk hjälm (God helmet) på sitt universitet (Laurentian University) för att visa att hjälmen kunde användas för att öka effekten på remote viewing. Persinger samarbetade med Ingo Swann som var den psychic som la grunden för Stargate-projektet, USA:s tidigare hemliga projekt för att utveckla psychics att använda mot Sovjet.

  Ref: CIA.gov: https://www.cia.gov/library/readingroom/collection/stargate

  VoF med Larhammar som en av bakgrundsaktörerna kontaktade Persinger och låtsades visa intresse för hjälmen. De tog den till Sverige med avsikten att sabotera ryktet för Persinger genom att diskvalificera hjälmen.
  Jag förstod att allt var riggat med syftet att sabotera Personers rykte. Jag kontaktade Persinger och berättade om VoFs modus operandi. Han blev glad eftersom han fick ytterligare feedback om vilket pack VoF är. Han berättade att han lagt ut en mail-konversation offentligt för att få visshet i varför VoF agerar som de gör. Detta måste ha hänt runt 1998-2005.

  Så förvånas inte om VoF nu börjar skicka mail till Australien för att påverka myndigheterna där. De kan nog tänka sig att åka dit också, till Australien.

  SvD: ”Gud finns bara i våra hjärnor”. ”Anledningen var en kanadensisk studie som tycktes påvisa att man kunde framkalla en känsla av gudsnärvaro genom att stimulera människors hjärnor med elektromagnetism. Nu har svenska forskare [VoFare] upprepat studien. Resultat: Inte ett spår av ”gud”. Att få gudsupplevelser har enbart med personligheten att göra.”
  https://www.svd.se/magnetism-framkallar-ingen-gud

  FoF: Gud på hjärnan (2008)
  ”–Vi blev intresserade av att upprepa hans experiment för att sedan gå vidare med hjärnavbildningsstudier, säger Dan Larhammar. Tillsammans med en kollega, läkaren och fysiologen Marcus Larsson, besökte han Michael Persingers laboratorium i Kanada. De fick låna den nödvändiga utrustningen och fick noggranna instruktioner om hur den skulle användas.”

  ”Michael Persinger har rapporterat att magnetfälten leder till att uppåt 80 procent av hans försökspersoner känner närvaron av något slags overkligt väsen. När Dan Larhammar och hans medarbetare upprepade försöket blev siffran betydligt lägre…”
  https://fof.se/tidning/2008/3/gud-pa-hjarnan

  VoF: Peter Olausson granskar en populärvetenskaplig artikel som aldrig borde ha tryckts
  Ref: http://www.vof.se/folkvett/ar-2013/nr-2/illustrerad-ovetenskap/

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här