Nya Dagbladet ville ställa frågor till DN – Möttes av närgången DN-fotograf Jonas Lindkvist

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 mars 2018
- Torbjörn Sassersson
DN-fotografen Jonas Lindkvist - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Vad händer när Nya Dagbladet försöker ställa frågor till ansvariga på DN och Expressen om varför tidningarna utövar påtryckningar på Google att ta ned alternativmediers YouTube-kanaler? Då dyker DN-fotografen Jonas Lindkvist upp och blir mycket närgången med sitt teleobjektiv. NewsVoice redaktör som filmade händelsen försökte gömma ansiktet men Lindkvist gav sig inte.

Sedan skriver Expressen i artikeln: “Högerextremister utanför Expressen” den 23 mars 2018, följande:

“Ungefär samtidigt som jag och en delegation från Tidningsutgivarna träffade justitieminister Morgan Johansson i Rosenbad om problemen med olagligt innehåll på nätjättarnas plattformar, så gjorde ett högerextremt nätverk ett besök i Expressen-huset i Marieberg, förklarar Thomas Mattsson i ett mejl till Medievärlden.”

“De personer som dök upp på Expressens redaktion i dag kom från den högerextrema Youtube-kanalen Granskning Sverige som Expressen tidigare granskat.”

Men det var bara Nya Dagbladet som ville ställa de där frågorna om varför Expressen och DN försöker få Google att stänga ned alternativa nyhetskanaler på YouTube.

Ingen av de som gjorde reportaget har varit med i Granskning Sverige dvs varken Nya Dagbladet eller NewsVoice. Ingen är eller vill kalla sig själv högerextrem. Endast en ickejournalist som var på plats är “kopplad” till personer på GS, som inte heller beskriver sig själva som högerextrema.

Expressen hittar alltså på och då det blir fake news.

Varför agerar DN och Expressen så ängsligt bara för att de utsätts för frågor som är helt relevanta att ställa?

Både Nya Dagbladet och NewsVoice publicerar de närmaste dagarna artiklar och videos som vi hoppas ska skapa en bra debatt om hur och varför tidningsdrakarna försöker klämma åt nya nätmedier. 

Text: NewsVoice | Foto: Alexander Almqvist-Paajanen (Nya Dagbladet), Torbjörn Sassersson (NewsVoice) | #SättDig

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Ett förslag till er, nästa gång de sticker en kamera i ansiktet kan ni ha en stark ficklampa med strobe funktion som gör att kameran kan ej ställa en rätt bländare eller slutare 🙂

 • Kan Jonas Lindkvist verkligen ha kvar sin anställning på DN?

  I nedanstående länk beskriver DN hur man jobbar med kvalitetsjournalistik:

  https://www.dn.se/nyheter/nyheter-hem/sa-jobbar-dn-med-kvalitetsjournalistik/

  Bl.a. kan man läsa följande:
  ”Är någon utsatt för en granskning ska vederbörande få generöst med utrymme för sina bästa argument.”

  Mot bakgrund av fotograf Jonas Lindkvist buffliga framfart som framgår i filminslaget ovan, kan man till att börja med konstatera att Nya Dagbladet och Newsvoice blev utsatta för en synnerligen närgående och aggressiv granskning.

  Hur var det då med att erhålla “generöst med utrymme för sina bästa argument”?

  Peter Wolodarski, du kanske ska se över era riklinjer avseende “kvalitetsjournalistik”, så att de stämmer bättre överens med era reella arbetsmetoder. Det skulle eventuellt kunna förbättra er trovärdighet.

 • @ Martin Gustavsson,

  Jag håller på och förbereder en polisanmälan av en känd kvällstidning. Det är bara kvar ett par juridiska frågetecken. Du har rätt, det är absolut ärekränkning.

 • Man har vuxit upp i ett MATRIX….skam går på torra land och död mans kista flyter opp till ytan. Dags att återtaga vår svenska frihet och det fria ordet…

 • Mycket bra gjort. De (Expressen och DN) avslöjar sig själva som de anti-demokrater de är genom att inte följa demokratins spelregler. De vägrar kategoriskt att låta alternativa medier eller vanligt folk att ställa kritiska frågor till dem genom härskartekniker. Samtidigt som deras reportrars, fotografers och journalisters beteenden mer liknar beteenden man kan vänta sig från SÄPO agenter eller andra vaktstyrkor än just journalister. Bra jobbat Nya Dagbladet och Newsvoice! Ytterligare en eloge från mig!

 • @ Rune

  Det är förstås väldigt lätt att uppmana andra till att göra det man inte själv riskerar utsättas för.

 • Kameran har kommit att bli det civila samhällets högexplosiva vapen. När kommer fascisterna att föreslå kameralicens för att reducera även den möjligheten till transparens.

  Hittade följande skrattretande “nyhet”.
  https://www.medievarlden.se/2018/03/dn-utokar-samarbetet-med-nyt/

  Som om det fanns EN enda människa som inbillade sig att detta “samarbete” såg ut på nåt annat sätt än följande ; nyt producerar “nyheter” och dn kopierar dem.

  F.ö. så måste jag be alla härinne om att följa @Öystein Rönnes ex. att maila idioterna och ifrågasätta deras beteende mycket mera. Motstånd på alla vis är det enda dom fattar.

 • Men varför försöka dölja ansiktet? Håll fram det i stället och fråga fotografen om han fick med alla pormaskar!
  Att försöka gömma sig inger ingen respekt.

 • Jag måste säga att det verkligen är bra att fler “Fria medier” samarbetar som ved detta tillfälle. Tillsammans blir vi starkare, och vi börjar nu bli så många att det har stor betydelse. Denna stratiegi måste öka och utvecklas.

  Säskilt angeläget är det att driva på nu, innan den korrupta makteliten lyckats genomdriva ändring av grundlagen i syfte att kunna stämma de egna medborgarna för “Spioneri” för att de uttrycker sina åsikter. Se länk nedan:

  https://samnytt.se/lagforslag-obekvama-journalister-ska-kunna-domas-for-spioneri/

  Jo, det är verkligen så illa! Välkommen till “Nya Sverige”!

 • Jag måste säga att det verkligen är bra att fler “Fria medier” samarbetar som ved detta tillfälle. Tillsammans blir vi starkare, och vi börjar nu bli så många att det har stor betydelse. Denna stratiegi måste öka och utvecklas.

  Säskilt angeläget är det att driva på nu, innan den korrupta makteliten lyckats genomdriva ändring av grundlagen i syfte att kunna stämma de egna medborgarna för “Spioneri” för att de uttrycker sina åsikter. Se länk nedan:

  https://samnytt.se/lagforslag-obekvama-journalister-ska-kunna-domas-for-spioneri/

  Jo, det är verkligen så illa! Välkommen till “Nya Sverige”!

 • Alla som inte tycker som de gör har extrema åsikter. Personligen tror jag inte många av dem ens lyssnat GS utan de baserar sin uppfattning på hörsägen.
  Nä fy fasen vilka fruktansvärt dåliga journalister vi har i Sverige nu för tiden! En journalists jobb är ju att ta reda på sanningen och presentera den men det har dagens mediafolk glömt. De tror att deras jobb är att påverka folket i en viss riktning.

 • “varför tidningsdrakarna försöker klämma åt nya nätmedier”

  Är inte det uppenbart? De försöker behålla makten så att de kan fortsätta att driva sina agendor utan att bli ifrågasatta. De är djupt odemokratiska skurkar som hatar det fria ordet. De ska straffas hårt androm till varnagel tillsammans med ansvariga politiker och oligarker när vi äntligen besegrat dem.

 • Detta är det bemötande som ifrågasättande av nyhetsrapporteringar bemöts med idag! Från ansvarig försvarsminister framförs hot om att nya lagar skall införas – att journalister som ifrågasätter myndigheter skall kunna hamna i fängelse om t ex rapportering sker i våra medier som regeringen uppfattar som kritik! Att samme minister framfört att NATO-bolmbflyg skulle få träna uppe i Norrland – visar rätt påtagligt hur saker och ting i Sverige håller på att förändras! Att f d generaldirektören Dan Eliasson i sin dåvarande roll bröt mot EU-domstolens domar gällande att få ersättning för utredningar och vård inom EU – något som EU-domstolen fastställt att även svenska medborgare skulle ha rätt till! Vid kontroll med SANCO EU-kommissionen erhölls det klara beskedet att Sverige hade full skyldighet att ersätta för sådana kostnader – samtidigt som Sverige hade lovat detta till EUkommissionen och EU-domstolen! Att denne trots sitt detta agerande ändå blev utnämnd till Rikspolischef visar klart att Sverige bryter mot sitt skriftliga löfte till EU-kommission och EU-domstol ! Att Dan Eliasson totalt misslyckas i sin roll som rikspolischef, men istället åter blir utnämnd till generaldirektör för en tredje gång måste tyda på att han måste ha någon form av hållhake på ansvarig minister! – Att man i vår nuvarande regering tycks förbereda en förändring av gällande grundlag och konstitution – utan att ha låtit det svenska folket få framföra sina synpunkter i ett val – torde klart påvisa vilken korruption som tycks råda i nuvarande regering! Att det under senare tid framkommit ett antal brott mot gällande regelverk uppe hos våra myndigheter – tycks inte föranleda någon kritik i våra medier! Men det sammanhänger väl med att man inte klarar av att överleva på prenumerationer utan sedvanligt press-stöd! – Till vilken nytta har medborgarna då SVT och våra dagstidningar? – Korruptionsfritt Sverige? HMM – man kan verkligen undra hur det förhåller sig med den s k demokratin i landet ….

 • Skitbra gjort! Jag tycker även att ni skall polisanmäla Expressens chefredaktör Thonas Mattsson för dennes uttalande om högerextremister.

  Jag har själv mailat Expressens redaktion två gånger de senaste veckorna för att få svar på hur de definierar “högerextrem”, utan att ännu fått något svar.

  Btv polisanmälde jag idag även “Näthatsgranskaren” och MUCF för brott mot Sveriges grundlag. Se länk till annan kommentar:
  https://newsvoice.se/2018/03/22/kvinna-friades-misshandlats-ensamkommande/#comment-282404

  (Kommer väl in när kommentaren är modererad).

  Nu växlar vi upp lite!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *