Nya Dagbladet ville ställa frågor till DN – Möttes av närgången DN-fotograf Jonas Lindkvist

publicerad 23 mars 2018
- av Torbjörn Sassersson red.
DN-fotografen Jonas Lindkvist - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Vad händer när Nya Dagbladet försöker ställa frågor till ansvariga på DN och Expressen om varför tidningarna utövar påtryckningar på Google att ta ned alternativmediers YouTube-kanaler? Då dyker DN-fotografen Jonas Lindkvist upp och blir mycket närgången med sitt teleobjektiv. NewsVoice redaktör som filmade händelsen försökte gömma ansiktet men Lindkvist gav sig inte.

Sedan skriver Expressen i artikeln: “Högerextremister utanför Expressen" den 23 mars 2018, följande:

“Ungefär samtidigt som jag och en delegation från Tidningsutgivarna träffade justitieminister Morgan Johansson i Rosenbad om problemen med olagligt innehåll på nätjättarnas plattformar, så gjorde ett högerextremt nätverk ett besök i Expressen-huset i Marieberg, förklarar Thomas Mattsson i ett mejl till Medievärlden.”

“De personer som dök upp på Expressens redaktion i dag kom från den högerextrema Youtube-kanalen Granskning Sverige som Expressen tidigare granskat.”

Men det var bara Nya Dagbladet som ville ställa de där frågorna om varför Expressen och DN försöker få Google att stänga ned alternativa nyhetskanaler på YouTube.

Ingen av de som gjorde reportaget har varit med i Granskning Sverige dvs varken Nya Dagbladet eller NewsVoice. Ingen är eller vill kalla sig själv högerextrem. Endast en ickejournalist som var på plats är "kopplad" till personer på GS, som inte heller beskriver sig själva som högerextrema.

Expressen hittar alltså på och då det blir fake news.

Varför agerar DN och Expressen så ängsligt bara för att de utsätts för frågor som är helt relevanta att ställa?

Både Nya Dagbladet och NewsVoice publicerar de närmaste dagarna artiklar och videos som vi hoppas ska skapa en bra debatt om hur och varför tidningsdrakarna försöker klämma åt nya nätmedier. 

Text: NewsVoice | Foto: Alexander Almqvist-Paajanen (Nya Dagbladet), Torbjörn Sassersson (NewsVoice) | #SättDig