Pete Souza tog 1,9 miljoner foton under Obamas administration

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Barack och Michelle Obama - Foto: Pete Souza
Pete Souza - Foto: Karen Nutini, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0
Bild: Pete Souza – Foto: Karen Nutini, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

KULTUR. NewsVoice har använt flera foton tagna av Pete Souza. Han har varit generös med att bjuda på sina foton så att allmänheten får ta del av hans yrkesliv. Souza var officiell fotograf både för Obamas och Reagans administrationer.

Text: NewsVoice, läs mer om fotot från frakthissen (syns eventuellt inte på mobiltelefon) | Bild: Barack och Michelle Obama den 20 januari 2009 – Foto: Pete Souza, Wikimedia Commons, Public Domain

Pete Souza tog 1,9 miljoner foton under sina åtta år för Obama enligt France24. Dessa kommer i framtiden att finnas tillgängliga för alla på US National Archive. Arbetet var extremt krävande. Souza säger att han var tillgänglig i princip 24 timmar om dygnet och att det var en befrielse att få sluta. Han saknar inte att gå till sin arbetsplats Vita Huset varje dag, men han saknar verkligen människorna säger han. Han saknar Obama-familjen, säkerhetsfolket, betjänterna, vaktmästarna och kocken.

France24: Photographer Pete Souza shares his ‘portrait’ of Obama

Pete Souza var bekant med Obama långt innan han blev president och under tiden i Vita Huset blev han mer av en vän och förtrogen. Han beskriver Obama som en hygglig, disciplinerad man med bra humor. När det fanns fri tid hängde de tillsammans med kollegor och diskuterade då aldrig politik, säger Souza.

Det uppstod en djupare ordlös förbindelse mellan Souza och Obama. Eftersom Souza upplevde allt som Obama upplevde uppstod denna koppling mellan dem, förklarar Souza.

Pete Souza säger diplomatiskt att han inte skulle vilja vara fotograf för Trump, men inte heller för Hillary Clinton, inte beroende på deras politik, men på grund av det övermäktiga arbetet att vara fotograf.

Text: NewsVoice

Barack Obama 18 oktober 2013 - Foto: Pete Souza, US Government Works
Barack Obama 18 oktober 2013 – Foto: Pete Souza, US Government Works, Vita Husets Flickr-konto

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq