Ryske dubbelagenten Skripal – Förgiftad av Väst?

publicerad 27 mars 2018
- av NewsVoice
Sergej Skripal
Sergej Skripal
Sergej Skripal – Arkivfoto, ryska GRU (eller Soviet Airborne Troops)

DEBATT. Frågan är vilka fakta som finns när det gäller förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal och vem som är skyldig. Handlar det om att Ryssland gjort självmål eller är det ett politiskt falskspel i stil med det USA och England presterade för att starta kriget i Iraq?

En rysk ex-spion Sergej Skripal skadas med ett unikt nervgift, Novichok som betyder nybörjare på ryska, utvecklat i Sovjetunionen. Preliminärminister May anklagar Ryssland och utvisar 23 diplomater. Ryssland svarar med att de inte är ansvariga. De önskar, i enlighet med internationell rättspraxis, ta del av fakta och prover av giftet i syfte att kunna bestrida sitt ansvar. Hitintills har inget underlag delgetts så bevisen hålls hemliga för den ”dömda” partnern.

I Säkerhetsrådets samtyckte den svenska regeringen med USA, som pekade ut Ryssland att vara “ansvarigt” för förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) ställer sig bakom kraven som nu förs fram och vill ha ett ryskt svar. Att vår regering ”dömer” utan underlag gör att jag skäms. Till och med oppositionsledaren i England Jeremy Corbyn krävde konkreta bevis på ryskt engagemang i förgiftningen av Skripal innan han vidtog åtgärder mot Moskva, i stället krävde han samarbete och diplomati.


Att förvänta sig att MSM skall granska uttalanden, ibland lögner, från NATO-länder är inte troligt. De tar den enkla vägen och blåser upp nyheterna. Men det hade varit bra om utrikesdepartementet inte accepterade prat utan fakta.


Har det hänt?

Det finns ingen som idag förnekar att nervgift har orsakat skadorna, men eftersom inga fakta presenterats på ett objektivt sätt kanske det inte hänt. Det som talar för att denna hypotes är att det väldigt dödliga nervgiftet inte dödade någon. Om någon tar en så stor risk att bruka ett svårhanterligt nervgift borde dödlig utgång vara självklart. Om M15 eller annan bara vill misskreditera Ryssland finns ingen anledning att döda. Det räcker att visa upp en fakta fejkad fasad.

Tillgång till nervgiftet

Huvudargumentet från engelsk sida är att giftet utvecklades i Sovjetunionen och att Ryssland har tillgång till det.  Därmed är de ansvariga för dådet.

“Novichok” publicerades först för allmänheten av en rysk kemist som heter Vil Mirzayanov, som i en artikel 1992 för Moskovsky Komsomolets hävdade att Moskva utvecklade extremt kraftfulla fjärde generationens kemiska vapen. Mirzayanov bor sedan lång tid tillbaka i USA.


Att giftet är utvecklat i Sovjetunionen utesluter inte möjligheten att M15/CIA har till gång till giftet. Tvärtom verkar de senare haft goda möjligheter att studera giftet dels genom att Mirzayanov och dels genom flera militära källor.


Britterna besökte sovjetisk experimentbas

Exempelvis har Andrew C. Weber, en tidigare assisterande sekreterare för försvar för kärntekniska, kemiska och biologiska försvarsprogram, besökt en hemlig, övergiven sovjetisk forskningsanläggning i Nukus, Uzbekistan, som Förenta staterna blev ombedda att hjälpa till att förstöra i början av 2000-talet. Där träffade han på Novichokgiftet i form av ett pulver eller en pasta (källa NYT).

Några påpekar att giftet även finns i England bara några mil ifrån där förgiftningen ägde rum. Här finns en stor forskningsanläggning, som arbetar med nervgifter.

Ett mord skedde med nämnda gift i Moskva på 90-talet. Mördaren hade köpt giftet av en forskare. Detta indikerar att även en privatperson kan vara ansvarig.

Vem har motiv?

Här finns gott om gissningar i media. Från engelsk sida finns en rad motiv att ”spotta på” Putin, valet, energi, militärt, dölja Brexit osv. Från rysk sida kan olika motiv tänkas alltifrån självmål som att skapa splittring mellan de europeiska länderna.

Avslutningsvis hade det varit bra om den svenska regeringen hade avvaktat fakta och inte huvudlöst anammat USA:s retorik. Tyvärr är detta ett återkommande problem bland politiker som mer ser till sin dröm än fakta.

Text: anonym skribent