Ryske dubbelagenten Skripal – Förgiftad av Väst?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Sergej Skripal
Sergej Skripal
Sergej Skripal – Arkivfoto, ryska GRU (eller Soviet Airborne Troops)

DEBATT. Frågan är vilka fakta som finns när det gäller förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal och vem som är skyldig. Handlar det om att Ryssland gjort självmål eller är det ett politiskt falskspel i stil med det USA och England presterade för att starta kriget i Iraq?

En rysk ex-spion Sergej Skripal skadas med ett unikt nervgift, Novichok som betyder nybörjare på ryska, utvecklat i Sovjetunionen. Preliminärminister May anklagar Ryssland och utvisar 23 diplomater. Ryssland svarar med att de inte är ansvariga. De önskar, i enlighet med internationell rättspraxis, ta del av fakta och prover av giftet i syfte att kunna bestrida sitt ansvar. Hitintills har inget underlag delgetts så bevisen hålls hemliga för den ”dömda” partnern.

I Säkerhetsrådets samtyckte den svenska regeringen med USA, som pekade ut Ryssland att vara “ansvarigt” för förgiftningen av ex-spionen Sergej Skripal. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) ställer sig bakom kraven som nu förs fram och vill ha ett ryskt svar. Att vår regering ”dömer” utan underlag gör att jag skäms. Till och med oppositionsledaren i England Jeremy Corbyn krävde konkreta bevis på ryskt engagemang i förgiftningen av Skripal innan han vidtog åtgärder mot Moskva, i stället krävde han samarbete och diplomati.


Att förvänta sig att MSM skall granska uttalanden, ibland lögner, från NATO-länder är inte troligt. De tar den enkla vägen och blåser upp nyheterna. Men det hade varit bra om utrikesdepartementet inte accepterade prat utan fakta.


Har det hänt?

Det finns ingen som idag förnekar att nervgift har orsakat skadorna, men eftersom inga fakta presenterats på ett objektivt sätt kanske det inte hänt. Det som talar för att denna hypotes är att det väldigt dödliga nervgiftet inte dödade någon. Om någon tar en så stor risk att bruka ett svårhanterligt nervgift borde dödlig utgång vara självklart. Om M15 eller annan bara vill misskreditera Ryssland finns ingen anledning att döda. Det räcker att visa upp en fakta fejkad fasad.

Tillgång till nervgiftet

Huvudargumentet från engelsk sida är att giftet utvecklades i Sovjetunionen och att Ryssland har tillgång till det.  Därmed är de ansvariga för dådet.

“Novichok” publicerades först för allmänheten av en rysk kemist som heter Vil Mirzayanov, som i en artikel 1992 för Moskovsky Komsomolets hävdade att Moskva utvecklade extremt kraftfulla fjärde generationens kemiska vapen. Mirzayanov bor sedan lång tid tillbaka i USA.


Att giftet är utvecklat i Sovjetunionen utesluter inte möjligheten att M15/CIA har till gång till giftet. Tvärtom verkar de senare haft goda möjligheter att studera giftet dels genom att Mirzayanov och dels genom flera militära källor.


Britterna besökte sovjetisk experimentbas

Exempelvis har Andrew C. Weber, en tidigare assisterande sekreterare för försvar för kärntekniska, kemiska och biologiska försvarsprogram, besökt en hemlig, övergiven sovjetisk forskningsanläggning i Nukus, Uzbekistan, som Förenta staterna blev ombedda att hjälpa till att förstöra i början av 2000-talet. Där träffade han på Novichokgiftet i form av ett pulver eller en pasta (källa NYT).

Några påpekar att giftet även finns i England bara några mil ifrån där förgiftningen ägde rum. Här finns en stor forskningsanläggning, som arbetar med nervgifter.

Ett mord skedde med nämnda gift i Moskva på 90-talet. Mördaren hade köpt giftet av en forskare. Detta indikerar att även en privatperson kan vara ansvarig.

Vem har motiv?

Här finns gott om gissningar i media. Från engelsk sida finns en rad motiv att ”spotta på” Putin, valet, energi, militärt, dölja Brexit osv. Från rysk sida kan olika motiv tänkas alltifrån självmål som att skapa splittring mellan de europeiska länderna.

Avslutningsvis hade det varit bra om den svenska regeringen hade avvaktat fakta och inte huvudlöst anammat USA:s retorik. Tyvärr är detta ett återkommande problem bland politiker som mer ser till sin dröm än fakta.

Text: anonym skribent


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Leif Bengtsson! Du är helt korrekt något på spåret med din analys. Samma sak hände med Estonia. Samma natt som hon sjönk så satt statsminister Carl Bildt i telefon flera timmar men han vägrar att berätta för någon undersöknings- eller havarikommision med vem. Och tidig morgontimme sitter Bildt på en presskonferens på Åbo Sjukhus (dit de överlevande först) och slår fast entydigt att “bogvisiret föll av”.

  Är mannen synsk eller var det vad han och hans kumpaner som han konfererade länge med under natten kom överens om skulle vara narrativet?

 • När den stora skrapan brann med ett 70-tal offer åkte väl ingen politiker vad jag vet ut o kollade.
  Men denna händelsen föranledde Teresa May att lämna kontoret på direkten och väl på plats konstatera att det ser ut som om det var ett ryskt attentat. Innan man ens “visste” vad som hänt.

  Kommer ni ihåg honom dom intervjuade under pågående rivningsarbete av WTC 2001.
  https://youtu.be/olY0QNc12_0?t=64
  Det gäller att ta kommando över narrativet direkt.

  LeifB

 • @per 4 Apr, 2018 at 19:09

  Frågorna som ställdes av ryssarna var
  ****

  “1. Why has Russia been denied the right of consular access to the two Russian citizens, who came to harm on British territory?

  2 What specific antidotes and in what form were the victims injected with? How did such antidotes come into the possession of British doctors at the scene of the incident?
  3 On what grounds was France involved in technical cooperation in the investigation of the incident, in which Russian citizens were injured?
  4 Did the UK notify the OPCW (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) of France’s involvement in the investigation of the Salisbury incident?
  5 What does France have to do with the incident, involving two Russian citizens in the UK?
  6 What rules of UK procedural legislation allow for the involvement of a foreign state in an internal investigation?
  7 What evidence was handed over to France to be studied and for the investigation to be conducted?
  8 Were the French experts present during the sampling of biomaterial from Sergei and Yulia Skripal?
  9 Was the study of biomaterials from Sergei and Yulia Skripal conducted by the French experts and, if so, in which specific laboratories?
  10 Does the UK have the materials involved in the investigation carried out by France?
  11 Have the results of the French investigation been presented to the OPCW Technical Secretariat?
  12 Based on what attributes were the alleged “Russian origin” of the substance used in Salisbury established?
  13 Does the UK have control samples of the chemical warfare agent, which British representatives refer to as “Novichok”?
  14 Have the samples of a chemical warfare agent of the same type as “Novichok” (in accordance with British terminology) or its analogs been developed in the UK?”

  ***
  Sunda frågor tycker jag, men det var väl väntat.
  En liknande lista har tydligen också skickats till frankrikes utrikesminister.

  LeifB

 • Jag har under en tid följt siten “The Herland report”.
  Artikel med ämne som ovan diskuteras här:
  http://www.hannenabintuherland.com/news/the-sergei-skripal-circus-and-british-comedy-does-anybody-actually-believe-the-mainstream-story/
  Lite annan vinkling men samma konklusion. Läsvärd på lätt norska-
  Märkligt att bara fria medier och eventuellt Armin Laschet, partiledaren för North Rhine-Westphalia
  kritiserar den officiella storyn o följderna.
  https://www.rt.com/news/423184-laschet-russia-nato-skripal/?spot_im_reply_id=sp_6phY2k0C_423184_c_qrA1uK_r_6WAyEc/
  Tidningen The Herland report har många intressanta reportage i samma anda som NV. Kunde vara en bra samarbetspartner för NV.
  Jag tror att det kommer att vara extremt viktigt att ha lite olika partners runt om i världen när nu fria ordet stryps lite varstans under förespegling av “FakeNews” bekämpning.
  De stora sökmotorerna censurerar och eget aktivt gräv kommer att bli avgörande inom kort.

  LeifB

 • Var inne hos https://peterharold.wordpress.com/2018/03/28/storpolitik-efter-salisbury-theresa-mays-regering-kravde-manipulation-av-bevis/#comment-44837

  kunde inte låta bli att kommentera dumheterna –
  Ja jä..ar de måste skratta åt de idioter inom msm som sprider dessa dumheter vidare. Den sämsta deckare jag läst någonsin och jag har läst många. Inte en mördare här utan de måste ha varit flera för detta är ett stort projekt och livsfarligt att hantera. Men om jag läste i deckaren att giftet, kulan eller kniven var av en sådan typ som tillverkades i Amerika och att en helt land kunde vara presumtiva mördare, en mördare som måste vara Amerikan och inte vem som helst utan deras president så klart. Då skulle jag undra om inte författaren har problem med motivbild och hur han lägger upp sin text. Jag skulle inte bara kasta boken jag skulle riva sönder den i vansinne att jag lagt ut pengar på skiten. Men ett paralyserat och hypnotiserad läsekrets fattar inte detta bara jag, men snälla. En gång i tiden gjorde Britterna bra deckare men detta är slutet.

 • Nej Kenneth Thorberg jag menar inte att Google översätter MI5 till M15. Du föll i min fula fälla. Det är klart att det är ett nättroll som har provat sina vingar som översättare av en “ball” text som trollet hittat på nätets bakgård.
  Vad anser du om trovärdigheten hos en skribent som tror att bokstaven “I” är en etta? Huruvida Google översätter Prime till Preliminär undandrar sig min bedömning. Jag försökte med glimten i ögat utröna vem som publicerar en så undermålig översättning, och i vilket syfte. Nog fattar du att originaltexten är engelsk.
  Främst gällde min fråga “Russian air borne” och “Assisterande sekreterare “. Vilken seriös översättare formulerar sig så, vad tror du? Kan det ändå vara “magister Google” som har hjälpt till…
  Viktigast: vilka åtgärder som Corbyn skulle ha vidtagit syftar skribenten på? Det skulle du kanske kunna förklara eftersom du gärna vill att man ska veta vad man pratar om. “Stockholmaren i övre medelåldern”, har han försökt sig på en köksbords-översättning? Det kan man ha överseende med, huvudfrågan är: varifrån kommer ORIGINALTEXTEN? Borde inte Sassersson – om han är ett sådant föredöme i saklighet som han ger sken av – redogöra för originaltextens författare? Pessimist som jag är så tror jag att vi läsare får vänta förgäves på svaret.

 • Erik Olsson at 12:38

  Pratade just med skribenten, en stockholmare i övre medelåldern. Han säger att texten egentligen bara var ett första utkast och därav det bristande flödet i texten. Där gjorde jag en redaktionell miss i all hast.

  Hans repsons i övrigt var att han tycker hans text står i bra opposition till gårdagens ledare i DN skriven av en robot från en trollfabrik i Washington:

  Ledare (27 mars 2018): Därför måste väst hålla ihop
  https://www.dn.se/ledare/darfor-maste-vast-halla-ihop/

 • Erik Olsson at 12:38

  Komiskt. Jag ringer omedelbart skribenten i Kreml [skojade bara], vilken jag personligen känner [sedan min tid inom Spetsnaz], och frågar honom om han tagit en Google-översatt text [från en rysk trollfabrik].

 • @ E Olsson

  Så du hävdar att google översätter MI5 på eng. till M15 på sv. ? Och Prime Minister till Preliminärminister ??

  Ska man kalla nåt skrattretande får man se till att veta vad man pratar om.

 • Vad i Herrans namn är
  >>> “GRU — eller Soviet Airborne Troops”?
  >>> “Assisterande sekreterare för försvar”?
  >>> “M15”?
  >>> “Preliminärminister”?
  Vilka “åtgärder” har Jeremy Corbyn vidtagit?

  Får jag i all blygsamhet lansera en teori om upphovet till denna skrattretande text. Den är skriven av ett ryskt troll även kallat bot, i samarbete med – eller på direkt order av – Putins propaganda-organ RT / Russia Today. Den komiskt amatörmässiga översättningen har gjorts i Google-translate, och Herr Sassersson har inte orkat redigera. Enligt principen: Granska inte en häftig story, för då kan den spricka.

 • Varför tittar ingen på Kina?
  De är i egna ögon fortfarande Mittens Rike, höjt över alla andra. De ser ryssar, europeer och amerikaner som vita. Skulle det vara något annat land som uppträdde som Kina skulle vi kalla det rasistiskt. De är oerhört expansiva, utmanar västvärlden om global makt och har Ryssland med dess råvaror och stora landområden till granne.
  Självklart har Kina i alla lägen intresse av att så split var de kan mellan USA, EU Ryssland.
  Kina är fortfarande en kommunistisk diktatur. De har god kännedom om gifter.

 • Man bör i sammanhanget skilja på Sveriges intressen och Svenska intressen. Svenska intressen kan köpas upp av utländska företag, kvar blir bara intresset. Sedan smälter media, underrättelsetjänster och politiska partier samman. Till slut fusionerar Sveriges intressen och Svenska intressen med övriga NATO, EU- och FNstyrda agendor och säljs in till oss av det svenska psykologiska försvaret. Det är vad vi nu beskådar. Det är en farlig utveckling som för oss närmare och närmare en storkonflikt med Ryssland.

  Rysslands vapenbudget är knappt en tiondel av hela EU:s och endast aningens större än Frankrikes. Det finns dock många dolda fallgropar att se upp med. För det första är det inte enbart försvarsbudgeten allt handlar om, utan hur effektivt pengarna används. Rysslands är mer likt en fascistisk ekonomi, där staten beslutar vad som skall produceras för landets egna försvar emedan USAs vapenproduktion mer är inställd på att sälja. Vapenlobbyn i USA kan påverka den amerikanska administrationen att de generösa bidragen till fattig länder med motkravet att landet köper vapensystem av USA. Alltså den amerikanska statens tar pengar ur en ficka, för att sedan låta en mellanhand i ett annat land köpa vapen ur en annan ficka, ur samma byxa. Här gäller att vapenproduktionen säljas så dyrt som möjligt. Priset för ett amerikanskt stridsflyg blir då många, många gånger dyrare än ett ryskt. Möjligen att många lättlurade människor då tror att väst enkelt kan vinna en storkonflikt mot Ryssland beaktat att man endast mäter försvarsbudgetarna mot varandra.

 • @ Blueshift och VCrent,

  Ni för ett mycket spännande och bra resonemang tycker jag.
  Denna händelse bekräftar styrkan och allvaret i Globalisternas taktpinne. Själv undrar man lite över vad har Globalisterna för hållhake på regeringen som tvingar fram ett så korkat beslut som att även vi skall utvisa en rysk diplomat? Eller har Margot fått storhetsvansinne efter att ha haft “samtal” med Nordkorea? Alternativt står vi mycket nära ett oundvikligt tredje världskrig. I så fall är denna kollektiva utvisning en “Problem – Reaction – Solution”- process, by the book.

  Och precis som väntat är bl.a. DN (som ju som bekant inte har någon trovärdihet), megafonen för regeringen och bedragarna, där rubriken i dagens ledare är “Utvisningarna visar varför väst måste hålla ihop” Vad det egentligen borde stå är: “Utvisningarna är iscensatt för att ni ska luras tro på ett fiktivt hot”. Enligt devisen ovan återstår fas tre – Solution, ett världskrig! i så fall har Sverige just köpt en entrébiljet till ett deltagande. Landsförrädaren stavas då …… ja just det!

 • Denna händelse var en mycket uppenbar “false flag operation” -“gladio style”, som troligtvis utfördes av någon/några västerländska underrättelsetjänster, som ett led i den alltmer aggressiva och idiotiska anti-ryss agendan.

  Att den svenska regeringen hakade på drevet visar på total omdömeslöshet och avsaknad av integritet.
  Man kan fråga sig vad det finns för hållhake.

 • Bluesshift: ”Olika krigsskådeplatser tarvar olika vapensystem”.

  Förvisso sant. Men en storkonflikt måste i dagens upplysta värld, och i någon mening mer demokratisk än vid tiden runt WW1 och ww2, ha opinionen på sin sida innan ens kriget kan börja. Alltså, kriget måste först vinnas i medierna (opinionen) innan det kan vinns på ”marken”. Detta blir svårare och svårare ju fler som delar och upplyser varandra. Vill i det sammanhanget belysa att orsaken till att mediahusen i dag flyttar fram sina positioner som i förlängningen syftar till att tysta alla andras röster, i sig är ett tecken på att kriget kommer närmare och närmare – ytterst kanske enda orsaken. När sedan storkonflikten bryter ut, för medihusen en annan politik nämligen ta livet av krigets första offer: sanningen. Inte så att vi kan välja mellan två alternativ: sanning och lögn, utan en kakofoni av allsköns motstridig rapportering tills opinionen är helt splittrad och förvirrad (någon slags apokalyptisk psykos?). Det är väl det som är på gång, som du mycket insiktsfullt antyder.

  Däremot tror jag inte att Ryssland kommer att faller offer för en färgrevolution anstiftat från väst. Det hänger ihop med Rysslands historia. Finns det något land som lidit samt gjort upp med kommunismens subversiva omdaningar trix och avarter så är det Ryssland. Jag tror att Rysslands ledare och befolkning är kalla för kulturmarxismens kritiska teorier. Putin har tagit många steg i den riktningen med registrering av utländska humanitära organisationer – på och ont.

  Öystein Rönne: ”tror jag nog att USA har mer sofistikerade vapensystem i sitt baggage idag än vad som är allmänt kännt”.

  Absolut, så är det. Tror också att USA/NATOs vapenarsenal är betydligt mer raffinerad, förfinad och avancerad rent digitalt, tekniskt samt elektronisk – där i ligger deras svaghet också. Ryssland har en mer pragmatisk syn på funktionalitet, inte så sofistikerad, utan mer manuellt och funktionsdugligt. Ju mer hiteck ett vapensystem är, ju enklare att slå ut med en EMP (electromagnetic bomb). Anta att HARRP skulle leva upp till allas våra fasligaste fantasier, då skulle det räcka med några seriekopplade bussbatterier på 220 amp styck, för att kortsluta hela systemet, som är enormt känsligt.

  “vad man skulle vinna på att provocera fram något från Ryssland… vem vill skapa krigsstämning, och i så fall varför”?

  Den frågan är betydligt enklare att svara på. Vi får att damma av den gamle Orwell i det sammanhanget: Krig förs inte för att vinnas, utan för att skapa ett tillstånd i befolkningen. Detta tillstånd, rättfärdigar inskränkningar, ransoneringar och fiktiva anklagelser. Det blir lixom lite lättare att styra och ställa utan massa knorr.

 • M. Gullberg är som vanligt bland de få som kan se över dikotomiernas teater.

  Det ingår i agenters arbetsuppgifter att dö och döda. Alltid under mystiska omständigheter. 😉

 • Våra politiker är verkligen trögtänkta alternativt globalister.

  Två punkter:
  1: Varför skulle Ryssarna och Putin göra detta en vecka innan deras val, Njet. Håller inte. politiskt superdumt.
  2: Varför använda ett decennier gammalt gift när stormakterna idag har närmast sci/fi -vapen.

  Är inte ryssofob eller ryssofil, bara säger att detta är dumt. DUMT!! Tror folk fattar detta, globalisterna i regeringen måste tro att folket är hur dumma som helst.

  Att som Sverige, England, USA et.al utvisa ryssar baserat på nån sorts tro är korkat, diplomatisk isolation har konsekvenser. Kom med bevis så ska jag också fördöma dom. Min lojalitet är Sverige först. Vad jag tycker är korkat är att man ska inte isolera ett land som Ryssland (eller annat land) utan bevis om man vill ha fred. Man pratar man med dom, gör affärer etc.

  Tror det var Calle Bildt, “Rysshataren” som argumenterade för EU att: om vi gör affärer med varandra så stärker detta freden. Bra låt oss använda detta urgamla fredsredskap med Ryssarna, handla med dom.
  Prata med dom. Så skapar man sann fred.

  Tänk på att ryssarna är kristna idag, historien lär oss att kristna nationer i denna tid vi lever är fredliga till sin potential.
  Mir!

 • Har väntat på den här artikeln – och förstår att skribenten vill vara anonym. Idag verkar det vara farligare än någonsin att ha åsikter och funderingar.
  “Qui Bono ~ Who Benefits?”

 • @ vcrent 27 Mar, 2018 at 16:42,

  Ditt resonemang är intressant. Dock tror jag nog att USA har mer sofistikerade vapensystem i sitt baggage idag än vad som är allmänt kännt. Därför kvastår frågan vad man skulle vinna på att provocera fram något från Ryssland…. vem vill skapa krigsstämning, och i så fall varför?

 • VCRENT: Olika krigsskådeplatser tarvar olika vapensystem.

  För tillfället synes det amerikanska imperiet ligga risigt till om det kommer till militär direkt konfrontation med Ryssland.

  Styrkebalansen i informationsrymden är annorlunda. Det vet alla som försöker verka som oppositionella i Sverige och andra västländer.

  Ett krigssceanrie där de nya ryska strategiska vapensystemen skulle vara mindre meningslösa vore om det amerikanska imperiet lyckades göra i Ryssland vad man till stor del lyckades med i Ukraina – någon typ av färgrevolution bland befolkningen.

  Befängda anklagelser om ryska attacker med militära biovapen mot civila i västeuropa är upptakten på försök till någon form av färgrevolution i Europa och världen – något man hoppas skall fräta sönder Ryssland inifrån.

  Det går nog tyvärr inte heller att utesluta att det amerikanska imperiets ledarjunta utvecklar någon slags apokalyptisk psykos.

 • Porton Down är Storbritanniens forskningscenter för biologiska och kemiska stridsvapen. De har tidigare utfört både biologiska som kemiska masstester på en helt ovetande befolkning. Precis som de utfört experiment på sina egna anställda, varav många har dött. Porton Down ligger nog närmare sanningen än Ryssland.

  https://youtu.be/UAKgPdkkiCg

  “The past Porton Down can’t hide”

  https://www.theguardian.com/science/2004/may/06/science.research

 • Marcus Gullberg: Givet att det stämmer, som många olika aktörer har återrapporterat om, att Ryssland sitter på nya vapensystem som gör att västalliansen vapenarsenal tappat sin reala avskräckningspotential, vad talar då för logiken att NATO/USA skulle vilja starta en storkonflikt som väst inte kan vinna längre? Hur tänker du att dom tänker här?

  Det var länge sedan USA/NATO gick i krig mot en likvärdig motståndare. USAs arme är uppbyggd på att snabbt bomba sönder en relativ sätt försvarslös motståndare från tredje världen, där vapensystemen USA själva först sålt på dem, sedan förstör, föra att i slutändan sälja in ett nytt vapensystem till den nya marionettstaten, de nyss bombas sönder. Det är nämligen så USAs korrupta vapenförsäljning fungerar. USA har outsoursat all sin produktion, utan vapenproduktionen.

 • Blueshift, det kan nog vara avslöjandet av de nya ryska atomdrivna kryssningsrobotorna med obegränsad räckvidd som “sköt fram” de planer man haft och triggade false flag gasattacken.
  Klart blev man nervös och den delen av giriburkseliten som tyckte att “om vi inte gör något nu blir det alltid för sent” vann! Sedan var det bara att dra i trådarna på marionetterna via sina utplacerade.
  At döma av resultatet styr man nästan överallt i våra låtsasdemokratier-

  Resten av “spelplanen” slåss man nog om. Syriskt gasangrepp som skylls på Putin genom at man listigt, efter OPWCs analys. ser att samma “nervagent används där”. På det viset hoppas man kanske piska upp ett hat mot Putin personligen, genom pålitligt och ej längre undersökande MSM här.
  Och vi som tänker själva blir svartlistade som ryska troll! Suck.

 • Om ryssarna verkligen ville ha ihjäl någon, varför använda så spektakulära metoder som lämnar så tydliga spår efter sig när man kan göra det utan spår med högteknologi? Skall vi anta att ryssarna är helkorkade? Nej, detta är bara media-teater för att skapa krigsstämning och allt fler inser det.

 • Pressmeddelande idag från NATO Press Office:

  Statement by the NATO Secretary General on further decisions following the use of a nerve agent in Salisbury

  Good afternoon,
  The attack in Salisbury was the first use of a nerve agent on NATO territory.
  On March 14, NATO Allies made clear their deep concern, and condemnation of this reckless breach of international norms.

  Since then, intensive consultations have taken place among Allies, including here at NATO and in capitals.

  Those consultations have resulted so far in the expulsion of over 140 Russian officials by over 25 NATO Allies and partners.

  This is a broad, strong and coordinated international response.
  And as part of that response, NATO is unified in taking further steps.

  I have today withdrawn the accreditation of seven staff at the Russian Mission to NATO.

  I will also deny the pending accreditation request for three others.

  And the North Atlantic Council has reduced the maximum size of the Russian Mission to NATO by ten people, in line with my decision.
  This will bring the maximum size down to twenty.

  This sends a clear message to Russia that there are costs and consequences for its unacceptable and dangerous pattern of behaviour.
  And it follows Russia’s lack of constructive response to what happened in Salisbury.

  Our actions reflect the serious security concerns expressed by all Allies,
  and are part of the coordinated international effort to respond to Russia’s behaviour.

  They are proportionate,
  and in line with our legal obligations.

  Today’s decision does not change NATO’s policy towards Russia.
  NATO remains committed to our dual-track approach of strong defence and openness to dialogue, including by working to prepare the next meeting of the NATO-Russia Council.
  And with that I’m ready to take your questions.

 • Uppfinnaren av nervgiftet bor i USA och har, enl., för mig okänd källa, berättat att han har skrivit en bok om giftet och att det är möjligt att tillverka det hemma köket. Putin har sagt att Skrupil skulle vara död om han utsatts för Novichok.
  Att ens tänka tanken att ryssarna idag är intelligensbefriade och därför utför denna handling med det förestående presidentvalet och VM i fotboll!
  Internationella tvister löser man i domstol och inte i engelska underhuset. Jag skäms också över den svenska regeringen igen, det är inte första gången.

 • Sammanhanget påståenden om en nervgift attack som skylls på Ryssland måste ses är Putins tal till nationen – som inträffade sex dagar innan, den 1 mars 2018.

  I talet rullade Putin fram ett halvt dussin nya ryska vapensystem som – om vad som sades om dem stämmer – i ett slag reducerade värdet av det amerikanska imperiets strategiska vapenarsenal till så gott som 0 och just nu upphöjt Ryssland till världens just nu ledande nation, inom strategisk miilitärteknik.

  Att det amerikanska imperiet, vars HK inte är baserade i Washington D.C. utan i London, skulle svara, var helt väntat.

  Det enda som var oklart var när och hur.

  Dessa senare frågor har världen i dag ett svar på.

  Eftersom Ryssland f t är militärt överlägsna blev responsen assymetrisk.

  Fakenews om en fakeattack ingen har sett något enda bevis på.

 • Här kommer utvecklingen av dumheten:

  https://www.rt.com/news/422409-us-expels-russian-un-diplomats/

  detta är ett bevis igen att USA bryr sig inte vad världen säger, om de gör olagliheter, stödjer teroristgrupper som ISIS, stöttar regeringar som dansar inte efter deras pipsäck m.m.. Hur kommer det sig ? Jo, de gör det eftersom de betraktar alla oss andra som boskap som man ska inte bry sig. Den stora problemet är att för eller senare kommer de attackera Ryssland för neocons vill krig, krig och ennu mer krig och att uttplona mänsklighetens 90 %. Detta är mycket allvarligt eftersom de flesta människor är inte medvetna om hur nära vi är den 3:e världskriget och många är inte förbereda för det antingen fysiskt eller pshykist.

 • Peter Grafström, jag tror du ligger närmast sanningen med den kommentaren:

  “Piskan snärtar i manegen och ponnyhästarna håller takten”

  Gäller hela den västerländska “politiska eliten” där ingen knappast kommer till toppen utan ordentliga “kompromisser”. Vad kompromisserna består av kan vi lämmna till nästa “avhoppare” att berätta.

 • Det jag funderar över är motivet? En helt avgörande del i det västerländska rättssystemet. Beakta följande fakta:

  GRU-officeren Skripojl säljer hemligheter till brittiska MI6 men avslöjas och döms 2006 i Ryssland. 2010 så utväxlas han mot ryska spioner som britterna gripit/dömt. Om Skripojl hade haft fortsatt viktig information, hade ryssarna då släppt honom? Vart fall, sagda GRU-officer lever i 7-8 år i England utan problem. Vilket motiv skulle nu Ryssland i så fall ha haft i år att vilja döda honom?

  Jag får inte händelsekedjan att gå ihop med en motivbild helt enkelt.

 • Politikerna ser nog i detta fall inte till någon dröm utan lyder det tyranniska angloamerikanska imperiet för att deras länder skall undgå ekonomiska repressalier.
  Piskan snärtar i manegen och ponnyhästarna håller takten.

 • Hela denna charad av Fake-News-media — mot Ryssland — HAT-späckade rapportering är ingenting annat än ytterligare en i högen av “elitens” ständiga False-flag-operationer i avsikt att framkalla någon form av krigsliknande tillstånd.

  Hur man kan anklaga ochh skuldbelägga en hel nation för att två skadade individer hittats på en parkbänk i ett annat land ett 10-tal nationsgränser bort, är mig en gåta….
  Och hur någon normalbegåvad individ kan sätta minsta tilltro till liknande amsagor är fullkomligt obegripligt — eller är det enbart de lögnproducerande MSM-“journalisterna” som tror på sin egen ihopkokade soppa?

 • “Att vår regering ”dömer” utan underlag gör att jag skäms. ” Jag med och vi alla Svenskar borde skämmas för att “stå upp” ett annat land utan att ha en aning om detaljerna eller kräva bevis. OPCW HADE INTE ENS BÖRJAT MED UTREDNINGEN då May tvärsäkert avgjort vem som är skyldig! Det liknar, som påpekats, WMDs som ledde till det illegala kriget i Irak. Inga bevis behövs när hela MSM och några andra skriker ikapp om att dom “vet” vem som är skyldig.
  Det hela är faktiskt en ren moblynchning, fast på ett mycket oväntat högt politiskt plan. Både då och nu.
  Så gick det till med Irak: Uran från Afrika, Stöd till Alqeada och WMDs var säkra “skäl” till den mycket dödliga statsstödda (USA och UK) lynchningen av Iraks medbrgare. Man ljög även offentligt och sa att man hade bekräftande “information”. Vad kan vi förvänta oss härnäst om inte dessa trögtänkta och tydligen rädda kappvändare till politiker vi har inte ersätts mycket snart?

 • Om det nu skulle vara sant att det är Ryssland som har förgiftat denna ex-spionen Sergej Skripal – Varför talas det aldrig högt om alla de morden som amerikanska CIA under åren har utfört på personer som har varit obekväma för USA,s elit ? För detta skulle onekligen vara jätteintressant för allmänheten att få veta – om bara massmedia kunde ta upp några av dessa hundratals mord, om inte tusentals mord som USA har sluppit bli konfronterade med – om det nu finns nån rättvisa på jorden.

 • Helt klart att väst vill vinna poäng på att utföra dådet själva för att sedan skylla på ryssarna!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *