Sifo: 60% vill inte ha böneutropning i Sverige

  33
  Ingen böneutropning från Stockholms moské enligt undersökning - Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia, CC BY-SA 3.0
  Stockholms moské, Björns Trädgård – Foto: Holger Ellgaard, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

  En klar majoritet av svenskarna vill inte att det ska vara tillåtet med böneutropning från moskéer, visar en ny undersökning. Det skriver Nya Dagbladet som hänvisar till en färsk Sifo-undersökning som beställts av TV4.

  Debatten om böneutrop från moskéer har tagit fart igen efter att en moské i Växjö ansökt om att få via högtalare sprida muslimska böneutrop från moskén i samband med fredagsbönen. Det handlar om två böneutrop vid lunchtid på fredagen och kommer pågå i sammanlagt tre minuter.

  Statsminister Stefan Löfven (S) har inte tagit ställning i frågan om dessa böneutrop ska vara tillåtna utan tycker det är ett beslut som kommunerna ska fatta. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de två riksdagspartiet som är mest kritiska till böneutropen.

  En ny Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna låtit göra visar att det finns ett starkt motstånd mot böneutropen bland svenskarna. 60 procent av svenskarna vill förbjuda böneutropen. Endast 21 procent vill tillåta böneutropen och 19 procent av de tillfrågade är tveksamma.

  Flera religiösa församlingar, däribland judiska församlingen i Stockholm, är däremot positiva till böneutropen. Aron, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm, som i en artikel i DN Kultur kritiserar Kristdemokraternas negativa hållning mot de muslimska böneutropen.

  Det är givetvis helt riktigt att kyrkklockor ljudit i vårt land längre än muezzinens röst från moskéns minaret. Men denna argumentation för onekligen tankarna tillbaka till 1700-talets motstånd mot judisk invandring som även den ansågs utmana det svenska homogena samhället. Budskapet från Kristdemokraterna och dess allierade är tydligt: bli som vi eller ge er av. Ett sådant budskap främjar knappast integrationen. Ett mer konstruktivt budskap är i stället: utöva din religion med respekt för landets lag”, skriver Aron Verständig.

  Text: Nya Dagbladet


  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

  I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

  Prenumerera
  Notify of
  guest

  33 Kommentarer
  Nyast
  Äldst Mest röstad
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer
  Öystein Rönne
  Öystein Rönne
  Gäst
  22 mars 2018 kl 07:05

  Vill egentligen inte länka tiill MSM, men jag är ödmjuk idag och länkar till denna intressanta debattartikel i Aftonbladet av Mojtaba Ghotbi, vice ordförande för Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI):

  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/rLGw5A/muslimer-behover-inte-boneutropet-langre

  Erik
  Erik
  Gäst
  19 mars 2018 kl 18:25

  Jag lever med religoner försöker hitta svar i religioner, jag kan bara inte stirra mig blind på en. För mig är källan i alla religioner densamma, och religionen är en guide till källan.

  Klotter eller poesi Erik G.

  Öystein Rönne.
  Öystein Rönne.
  Gäst
  19 mars 2018 kl 07:23

  @ Birgitta,

  En bra fråga. Uppgiften att Sverige blivit ett U-land 2030 har sitt ursprung från HDRO (Human Development Report Office), från år 2010. Dock har man tagit bort rapporten, som pga brister i den akademiska och metodologiska standarden som används. Metro dömde ut uppgiften 2014 som Falsk (dock är Metro en MSM-blaska, så uppgiften deras Falsk-stämpel får man nog ta med en nypa salt).

  https://www.metro.se/artikel/nej-sverige-kommer-inte-vara-ett-u-land-%C3%A5r-2030-xr

  Själv tror jag att uppgiften är synnerligen rimlig, t.o.m. sannolik. Valet i år kommer nog att avgöra hur det blir.

  Torbjörn Sassersson red.
  Admin
  18 mars 2018 kl 22:28

  Jag bodde 1993 några veckor i norra Malaysia i den då mest islamska regionen i landet. Det var dödsstraff på innehav av droger. Stenhårda lagar. Kortbyxor var inte accepterat. Jag vaknade varje morgon till böneutropen. Tyckte det var fint att lyssna på efter ett tag. Jag upplevde aldrig något hotfullt, bara vänliga människor. Regionen hade multikulturalism, tex besökte jag det lokala buddhistiska templet. Det fanns många sådana.

  En fungerande multikulturalism är inte ett problem, men det är inte det debatten handlar om som inte får finnas i Sverige. Det handlar om de exempel på att kulturer krockar när det gäller värderingar, könens jämlikhet, respekt för allas olika världsåskådningar och tex att kriminella individer får frikort att göra som de vill med kvinnor och barn i Sverige [jag avser övegrepen]. Vad har det med en fredlig multikulturalism att göra? Ingenting.

  Karl
  Karl
  Gäst
  18 mars 2018 kl 21:56

  och tänk om det var så här välljudande i våra köpcenter (då skulle jag gå och shoppa oftare):

  https://www.youtube.com/watch?v=TGqhkJ9BJDU

  sådär, nu har jag forskat färdigt på youtube för ikväll (hittade en del andra intressanta saker på temat, bl.a hur hundar reagerar på böneutropet, och hur katterna beter sig i moskén, men det sparar jag till en annan gång av oro att Torbjörn tycker jag går för långt). god natt.

  Birgitta
  Birgitta
  Gäst
  18 mars 2018 kl 21:30

  [email protected] 13.11 Min utsaga gäller definitivt inte muslimer från Bosnien. Jag känner ett bosniskt och muslimskt par (äkta flyktingar) som är världens gulligaste människor. De är västligt orienterade, kan både läsa och skriva och har ett rationellt tänkande. Vi delar kulturella föreställningar och är eniga i mångt och mycket. Det bästa med dem är att de inte kör ner sin religion i halsen på andra människor. De skulle heller aldrig få för sig att kräva att det ska byggas en moské med minaret i min stad till skillnad från en massa andra “hard core” utomeuropeiska muslimer (välfärdsmigranter) som nu håller på att “äta värdfolket in på bara benet”.

  Har rest i flera muslimska länder och har stundom, av exotiserande skäl, njutit av böneutrop som en del av en turistisk upplevelse av det helt främmande och helt annorlunda. Som vardagsupplevelse “in my back yard” mister böneutropen HELT sin tjusning då utropen skulle uppfattas som förpesta/kränka den offentliga ljudmiljön.

  Öystein Rö[email protected] Du nämner att den Amerikanska tankesmedjan Pex Research Center uppskattar att andelen muslimer kommer 2050 att vara 30.6% av befolkningen i Sverige. Hur är detta möjligt? Världsbanken har ju beräknat att Sverige kommer att vara ett tredje världsland år 2030. Det kommer således inte att finnas något direkt för nya muslimska migranter att hämta. Vad ska de göra här, i ett mörkt och kallt land, i starkt förfall?

  Karl
  Karl
  Gäst
  18 mars 2018 kl 21:19

  här lite mer kulturell berikning:

  https://www.youtube.com/watch?v=W4jkDfoWU4M

  Öystein Rönne.
  Öystein Rönne.
  Gäst
  18 mars 2018 kl 21:01

  @ Torbjörn Sassersson,

  Ja rapporten är ganska intressant, det är ju iaf en ganska tung myndighet som beställt den och distribuerar den. Dock verkar det som en del är omöjliga att få upp ögonen på. En del VILL HELT ENKELT INTE INSE FAKTA. Det är hårt att tvingas inse att man levt i en illusion och självbedrägeri.

  Själv har jag minst 100 olika länkar som tunga fakta. Men en helt superhjärntvättad individ är i princip omöjlig att väcka. Där vill iaf inte jag lägga ner någon energi. Förhoppningsvis vaknar tillräckligt många för att iaf uppnå en kritisk massa. Vi är på väg dit nu. Sen ger sig det mesta i princip av sig själv, och då får alla landsförrädare stå där med skammen…..

  Karl
  Karl
  Gäst
  18 mars 2018 kl 18:17

  ja ja. hur böneutropet låter varierar naturligtvis beroende på vem som sjunger, men så här kan det låta (letade upp just nu):

  https://www.youtube.com/watch?v=VYCvtL_sCEQ

  att få höra något sådant en gång i veckan tycker jag faktiskt borde räknas som en kulturell berikning.

  Torbjörn Sassersson red.
  Admin
  18 mars 2018 kl 18:16

  Öystein Rönne at 12:06: “Är kanske Mydigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) i dina ögon också islamofob och högerpopulistisk? Om inte kanske denna rapport kan vara nyttig läsning…”

  Intressant länk Rönne, jag hittade detta från MSB:s rapport med diarienummer: DNR 2017-1287.

  “Och i sin moderna tappning har dessa tankegångar utvecklats till att hävda att islam är just under attack från en Västligomvärld, som – i konspiratoriskt samråd med judar och sionister (termerna används för att uttrycka samma hot) – har till syfte att utplåna islam.

  Islamisterna menar därför att de genom ta till vapen mot dessa globala hot, gör det möjligt att både nedkämpa denna diaboliska konspiration och även återskapa det idealtillstånd (både mänskligt och strukturellt) som rådde under profetens tid och den ”Gyllene Tid” som följde direkt efter hans död19.

  Islamismens militanta del (som ofta också benämns jihadism) blir därmed också ett verktyg att bedriva denna kamp för den muslimska gemenskapen – Ummah – som beskrivs vara under ständigt tryck från en fientlig omvärld. Och i den kampen blir alla medel tillåtna eftersom ”fienden” (det moderna) finns överallt och använder sig av alla medel för att bekämpa islam, enligt islamisternas världsbild.

  Den långa rad av terrorattacker som riktas mot Väst kan därför ta sig så många olika uttryck; från attacker riktade mot masskommunikationer (som t.ex. i Madrid och London 2004 och 2005 eller Bryssel i februari 2016) till attackerna i Paris och Köpenhamn i januari och februari 2015 där angreppen riktade sig mot två av de främsta måltavlorna för islamistiskt hat, nämligen Västs yttrande- och åsiktsfrihet och judiska mål.”

  Källa: Sid 4 i rapporten: Muslimska Brödraskapet i Sverige
  https://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Studier/Muslimska_Brodraskapet_i_Sverige_DNR_2107-1287.pdf

  Rapporten inleds med orden:

  “Allah är vårt mål; Profeten är vår ledare; Koranen är vår lag; jihad är vår väg; och döden
  för Allahs ära är vår högsta strävan (Hassan al-Banna, grundare av Muslimska Brödraskapet)”

  Torbjörn Sassersson red.
  Admin
  18 mars 2018 kl 17:52

  Janna at 14:46: “…att ”islam råder i staden”. Vad menas överhuvudtaget med det påståendet? – att det finns möjlighet för muslimer att utöva sin tro, eller att muslimerna skulle vara i majoritet för att de har böneutrop?”

  Fråga: Tomas Samuel fd imam: https://www.facebook.com/tomas.samuel.79230
  Fråga honom och återkom med hans svar.
  Ref: http://www.dagen.se/debatt/tomas-samuel-vad-innebar-boneutrop-1.1104635

  Karl at 15:28: “hur är böneutropet ”mycket politiskt”?”

  Jag förklarade jut det. Jag menar att böneutropets meddelande är tydligt politiskt. Inte partipolitiskt, men en klockren policyförklaring. En kyrklig klockringning har inte en sådan betydelsen förutom att den kallar till tex bön (det finns ju olika klockringningar) och det är en del av vår accepterade kultur. Nu kommer den in en annan religion som säger att den står över allt och alla. Ingen som blir lite kränkt kanske? Det är ju något i utvecklar rekordsnabbt i Sverige. (humor)

  Per Larsen
  Per Larsen
  Gäst
  18 mars 2018 kl 15:30

  …..till svenska förhållanden: Gud bevara konungen! Men det var för längesedan. Idag kanske Demokrati och talmannen skulle kvala in på det profana Sveriges kvasireligiösa scen för verklighetsflyende aktörer.
  60% vittnar om rädsla!

  Karl
  Karl
  Gäst
  18 mars 2018 kl 15:28

  Torbjörn: hur är böneutropet “mycket politiskt”?

  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Gäst
  18 mars 2018 kl 15:10

  Alla onödiga oljud som kan störa människor ska naturligtvis förbjudas även ylande hundar, galande tuppar och klockringningar, samt även den där glassbilen, som av någon outgrundlig anledning tydligen fått monopol på att väcka nattarbetande människor och sälja glass till fattiga barnfamiljers tjatande barn till överpriser. Idag finns det vibrerande smartphones och hörlurar till alla som inte kan leva utan oljud.

  stenbj
  stenbj
  Gäst
  18 mars 2018 kl 15:06

  Tack för den klara kommentaren Birgitta, 11.56.
  Religionsfrihet kan aldrig betyda att det är öppet för religioner att söka monopol, eftersom det är motsatsen till religionsfrihet. Sasserssons välkomna översättning av böneutropstexten bör få slut på alla böneutropskrav i Sverige!

  Janna
  Janna
  Gäst
  18 mars 2018 kl 14:46

  @Torbjörn: I så fall får du även kalla den månghundraåriga trosbekännelsen i svenska kyrkan problematisk och ”politisk”, även om den oftast yttras innanför väggarna (med undantag från exempelvis tv- och radiosända gudstjänster).

  Det är väl knappast nån svensk imam som menar att ett böneutrop från en svensk moske är att likställa att ”islam råder i staden”. Vad menas överhuvudtaget med det påståendet? – att det finns möjlighet för muslimer att utöva sin tro, eller att muslimerna skulle vara i majoritet för att de har böneutrop?

  Öystein Rönne.
  Öystein Rönne.
  Gäst
  18 mars 2018 kl 14:36

  @ Janna,

  Jag skulle aldrig ha gett mig in i en diskussion med dig. En människa som inte vill inse kommer heller aldrig att inse. Jag har redan förbrukat aldeles för mycket energi på ett “nättroll”. Anledningen till att jag ändå gjorde det är att du just bidragit till att “dra ut” viktiga fakta om Islam från mig. Detta kommer såklart andra läsare till gagn. Men jag har nu sagt vad jag vill, så jag stänger denna “diskussion” med dig nu.

  @ Torbjörn,

  Den med Stefan Lföven var riktigt rolig (asgarv)!

  Torbjörn Sassersson red.
  Admin
  18 mars 2018 kl 14:18

  Janna at 13:15

  Islamism enligt Wikipedia: “även känt som politisk islam, är en bred politisk rörelse som härstammar från Arabvärlden, med olika förgreningar, vilken huvudsakligen uppstått på 1900-talet, ursprungligen för att bemöta västerländsk kolonialism, men också västerländskt kulturellt och demokratiskt inflytande.”

  Hur många muslimer i Sverige stödjer detta? Finns det någon sådan undersökning kanske?

  Problemet med böneutropningen är att den är mycket politisk:

  ”Allah är störst. Allah är störst.
  Jag vittnar att det finns ingen gud utom Allah.
  Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud.
  Kom till bön. Kom till bön.
  Kom till framgång. Kom till framgång
  Allah är störst. Allah är störst.
  Det finns ingen gud utom Allah.”

  Böneutropet har två syften, förklarar Tomas Samuel fd imam. Dels ska människor påminnas om att det är dags att be. Dels ska böneutropet förkunna att Islam råder i en stad.

  Låt oss översätta det vanliga böneutropet till svenska förhållanden:

  ”Stefan Löfven är störst. Stefan Löfven är störst.
  Jag vittnar att det finns ingen gud utom Stefan Löfven.
  Jag vittnar att Socialdemokraterna är Stefan Löfvens sändebud.
  Kom till bön. Kom till bön.
  Kom till framgång. Kom till framgång
  Stefan Löfven är störst. Stefan Löfven är störst.
  Det finns ingen gud utom Stefan Löfven.”

  Janna
  Janna
  Gäst
  18 mars 2018 kl 13:15

  Öysten: Ett böneutrop är på inget sätt liktydigt med islamism. MSB varnar knappast för islam i allmänhet.

  Varifrån har du fått föreställningen att majoriteten av Svenska muslimer skulle förespråka islamism?

  Janna
  Janna
  Gäst
  18 mars 2018 kl 13:11

  ”Muslimer bor här för att ta del av alla rättigheter. De vill inte låta sig integreras i Svenska värderingar och livssyn. ” vilket fullkomligt trams! Gäller detta exempelvis även de muslimer som kom från Bosnien på 90-talet. Anser du dem helt utanför det svenska samhället? Att de skulle förespråka införandet av Sharia i Sverige?

  Öystein Rönne.
  Öystein Rönne.
  Gäst
  18 mars 2018 kl 12:06

  @ Janna,

  Tyvärr tror jag inte att särskilt många delar din uppfattning (förutom många muslimer förståts). Låter som om du redan har konverterat. Är kanske Mydigheten för Sammhällsskydd och Beredskap (MSB) i dina ögon också islamofob och högerpopulistisk? Om inte kanske denna rapport kan vara nyttig läsning för dig, om du nu överhuvudtaget läser någonting mer djupodlande än rubriker;

  https://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Studier/Muslimska_Brodraskapet_i_Sverige_DNR_2107-1287.pdf

  Om inte MSB´s rapport heller är trovärdig så kommer du att jubla över innehållet i denna länk (OBS, varning för starkt innehåll!):

  http://www.ikhwanweb.com/

  Lycka till själv i Islamiland!, för Sverige som namn på denna nation kommer såklart inte heller att finnas kvar länge till.

  Birgitta
  Birgitta
  Gäst
  18 mars 2018 kl 11:56

  Nästan alla har en mobil så ock muslimer. Imamer kan gå samman och fixa en böneapp som larmar när det är dags för ett digitalt böneutrop. Om de samkör böneappen med en kompass så vet vederbörande hur änden ska placeras. Bespara oss kackel från minareter.

  [email protected] Muslimer bor här för att ta del av alla rättigheter. De vill inte låta sig integreras i Svenska värderingar och livssyn. Om staten hade haft ett mindre frikostigt bidragssystem till välfärdsmigranter så hade vi sluppit ta denna diskussion om böneutrop eller inte. Tillåtelse av böneutrop är bara första steget mot ett Shariasamhälle. Sverige är det mest sekulära landet i hela världen varför ska vi bankas tillbaka till medeltiden?

  stenbj
  stenbj
  Gäst
  18 mars 2018 kl 11:46

  Om muslimerma uppnår riksmajoritet, med eller utan inbördeskrig, blir det naturligtvis böneutrop överallt.
  Tills dess bör varken detta, skolor eller Sahiralagar vara kommunala frågor.
  Men dagens fortsatta låt-gå segregationspolitik bäddar för enorma konflikter på kommunala nivåer så snart majoritet nås i kummun efter kommun. Utan en aktiv integrations politik, som Löfven inte vågar, bäddas det idag för gränslösa konflikter dom närmaste 50 åren framöver.
  Löfven började avvecklingen av Sverige genom brottet att bokstavligen fylla livbåtar avsedda för 20 personer med 50 och 100, i namn av att vara “en humanitär stormakt”. Priset är ofattbart och räkningen blir bara större för var dag. De tidigare immigranterna kom för det mesta för att arbeta i små mängder vilket gjorde integration och samexistens möjlig.

  Janna
  Janna
  Gäst
  18 mars 2018 kl 11:09

  Jag önskar dig lycka till i emigrerandet. Tyvärr bygger din, liksom de islamofoba/högerpopulistiska sidor du länkar till på en felaktig analys av verkligheten.

  Öystein Rönne
  Öystein Rönne
  Gäst
  18 mars 2018 kl 10:01

  @ Janna,

  Kanske dessa länkar kan bota din naivitet om islam:

  https://sv.gatestoneinstitute.org/11939/europa-islam-pa-framfart

  https://sv.gatestoneinstitute.org/9105/kristna-flickor-muslimska-man

  https://richardjomshof.wordpress.com/2012/04/13/muslimer-med-malet-att-ta-over-europa/

  Du har rätt Janna, det är många muslimer boendes i Sverige. Den Amerikanska tankesmedjan Pex Research Center uppskattade andelen 2016 till 8,1%. Samma tankesmedja uppskattar att antalet år 2050 kommer att vara 30,6% av befolkningen. Högst i hela Europa!

  Jag kan garantera dig att då kommer ljudet från din glassbil att fullständigt drunkna av alla böneutrop. Att då flytta ut i skogen kommer som du kanske förstår inte att hjälpa. Man får nog snarare emigrera, vilket jag själv då gjort för länge sedan.

  För att underlätta din situation i ett sådant läge, råder jag dig att konvertera till islam. För någon annan religion kommer då knappast att accepteras, ej heller att vara ateist eller agnostiker.

  Väkommen Janna till verkligheten!

  Janna
  Janna
  Gäst
  18 mars 2018 kl 08:34

  @Öysten: Det bor sedan länge en stor muslimsk befolkning som ÄR svensk i landet. Vill du inte bli påmind om detta så får du nog flytta ut i skogen.

  Torbjörn Sassersson red.
  Admin
  18 mars 2018 kl 07:08

  Joakim Von Anka at 00:56

  Möjligheten att få in sina kommentarer ökar väsentligt om man använder ett riktigt personnamn.

  Öystein Rönne
  Öystein Rönne
  Gäst
  18 mars 2018 kl 06:46

  @ Janna,

  Återigen en av dina naiva jämförelser. Det handlar inte om ljudvolym!! Det handlar om att Svenskar vill värna om sitt land och dess kultur. Då vill man inte ha en muslimsk invasion, och dessutom regelbundet bli påmind/påtvingad denna genom offentliga böneutrop!

  Jan Andersson
  Jan Andersson
  Gäst
  18 mars 2018 kl 05:58

  Fel!
  Minst 90% skall det nog vara-

  Hasse
  Hasse
  Gäst
  18 mars 2018 kl 01:25

  Janna om du upplever glassbilen som störande som ringer en gång i veckan har du det inte lätt. Intressant att du framhåller det ena medan du gnäller på det andra.
  Njut här https://www.youtube.com/watch?v=RRTs4VJJu7c

  Joakim Von Anka
  Joakim Von Anka
  Gäst
  18 mars 2018 kl 00:56

  Vad folket tycker har väl aldrig tidigare hindrat något, eller?

  Andersson
  Andersson
  Gäst
  17 mars 2018 kl 23:23

  Hur i helvete kan detta överhuvudtaget vara en fråga som diskuteras?
  Kom igen när kyrkklockorna ringer i Mecca!

  Janna
  Janna
  Gäst
  17 mars 2018 kl 23:09

  Förstår faktiskt inte vad folk blir så upprörda över. Glassbilen är emd störande.