Socialt betygsystem i Kina rankar medborgare – Alla ska bestraffas eller belönas

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 21 mars 2018
- Torbjörn Sassersson
Kweilin Street i HongKong - Photo: Sham Shui Po, Commons, CC BY-NC-SA 2.0

VÄRLDEN. Det låter som hämtat från en dystopisk framtidsfilm, men det är sant. Den första maj 2018 kommer Kinas myndigheter att starta ett socialt betygsystem (Social Credit System) som ska ranka medborgarnas värde och lydnad. Den som inte gör rätt för sig bestraffas. År 2020 blir rankningen obligatoriskt för alla kineser som var och en ska få sina unika medborgarpoäng enligt ett statligt värderingssystem.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Felaktiga beteenden kommer att bestraffas och här är några exempel:

  • Slarv med sopsorteringen
  • Trafikförseelser
  • Spridning av falsk information
  • Rökning på ställen med rökförbud
  • Bråk på offentliga platser
  • Tjuvåkning utan biljett på tåg
  • Att inte betala socialförsäkringen
  • Vägran att betala böter eller skatt
  • För mycket dataspelande
  • Fuskande när det gäller akademiska meriter

Myndigheten som annonserat om införandet av ett socialt betygsystem för medborgare är “National Development and Reform Commission” och idén kommer från Kinas högsta ledare Xi Jinping och hans plan att upprätta ett socialt betygsystem som följer principen “en gång opålitlig alltid begränsad”, skriver Reuters. Principen är undertecknad av åtta ministerier, luftfartsmyndigheten och “Supreme People’s Court”.

“By 2020, everyone in China will be enrolled in a vast national database that compiles fiscal and government information, including minor traffic violations, and distils it into a single number ranking each citizen.” – BBC

BCC skriver att hur systemet som ska sköta “rejtandet” av Kinas miljardpopulation är funtat ännu är oklart för omvärlden, men ett längre planeringsdokument från “The State Council” visar att det sociala betygsystemet kommer att forma den offentliga opinionen till uppfattningen att bibehållandet av pålitlighet är något mycket ärorikt.


Alla medborgare ska rankas men vissa yrkesmänniskor kommer att granskas extra noga såsom: journalister, revisorer, turistguider, veterinärer, lärare och läkare.


Ett system med morötter

En känd kinesisk teknik- och finansbloggare vid namn Wen Quan säger att systemet har sina fördelar för det kommer att avslöja bedragare som kommer undan för att det nu inte finns ett system som ger framtida presumtiva offer en möjlighet att veta vem de har att göra med. Samhället kommer att bli mer rättvist, tror Quan.

“Without a system, a conman can commit a crime in one place and then do the same thing again in another place. But a credit system puts people’s past history on the record. It’ll build a better and fairer society”.

Alla de som sköter sig i Kina kommer att belönas på olika sätt så att livet blir mer smidigt. Olydiga personer kommer att bestraffas tex genom att förvägras publika transporter i upp till ett år.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat och fler källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq