MSM startar Faktiskt.se – Ska granska andra utom sig själva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Sajten Faktiskt.se - NewsVoice Grafik
Sajten Faktiskt.se - NewsVoice Grafik
Sajten Faktiskt.se – NewsVoice Grafik

SANNING I MEDIA. Faktakontrollerandet ökar över hela världen. Massmedier granskar rykten i sociala medier och nyheter i alternativmedier och omvänt. Internationella nyhetskanaler granskar MSM. Experter på kroppsspråk och PR granskar politiker på TV respektive MSM:s policyskribenter. Läsare granskar MSM och meddelar sina fynd i sociala medier. NATO:s Stratcom analyserar Ryssland och ryska RT granskar NATO. Alla kollar alla och alla har åsikter om sanning och lögn.

Vad gör det förhärskande MSM-medierna då? Martin Jönsson på DN startar en faktagranskningssajt Faktiskt.se som ska faktakolla ännu mer med förhoppningen att gemensamma faktakollar utförda av MSM ska övertrumfa alla andras faktakollar.

Sajten Faktiskt.se, där bla DN, SVT, SR och SvD ingår kommer att länka till andra faktakollar, skriver Sverker Lenas på DN. Faktakollar ska tydligen länkas till faktakollar i ett nät av faktakontroller.

Varje redaktion ska på eget initiativ välja fritt vilka granskningar som ska göras. Dessa faktakollar ska följa en gemensam standard där de undersökta nyheterna ska rankas på en femgradig skala från helt falskt till helt sant, men det är knappast troligt att aktörerna inom Faktiskt.se faktiskt kommer att granska varandra.

Faktiskt ska följa riktlinjerna från The International Fact Checking Network (IFCN). Det handlar om att skapa transparens kring källor och arbetsmetoder.

Sverker Lenas uppger att ett av målen med det svenska branschsamarbetet är: “att höja kunskapsnivån på redaktionerna genom utbildningar i hur man verifierar uppgifter och upptäcker felaktigheter”. Tydligen ska Faktiskt.se hjälpa de initiativtagande medierna att kolla sig själva innan man publicerar något. Sedan är det för sent.

Sajten Faktiskt.se lanseras i mitten på april 2018, året då ribban i informationskriget höjdes till en ny nivå.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, artikeln är uppdaterad 8 mars

Swisha Sassersson valfri summa

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq