MSM startar Faktiskt.se – Ska granska andra utom sig själva

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 7 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Sajten Faktiskt.se - NewsVoice Grafik
Sajten Faktiskt.se - NewsVoice Grafik
Sajten Faktiskt.se – NewsVoice Grafik

SANNING I MEDIA. Faktakontrollerandet ökar över hela världen. Massmedier granskar rykten i sociala medier och nyheter i alternativmedier och omvänt. Internationella nyhetskanaler granskar MSM. Experter på kroppsspråk och PR granskar politiker på TV respektive MSM:s policyskribenter. Läsare granskar MSM och meddelar sina fynd i sociala medier. NATO:s Stratcom analyserar Ryssland och ryska RT granskar NATO. Alla kollar alla och alla har åsikter om sanning och lögn.

Vad gör det förhärskande MSM-medierna då? Martin Jönsson på DN startar en faktagranskningssajt Faktiskt.se som ska faktakolla ännu mer med förhoppningen att gemensamma faktakollar utförda av MSM ska övertrumfa alla andras faktakollar.

Sajten Faktiskt.se, där bla DN, SVT, SR och SvD ingår kommer att länka till andra faktakollar, skriver Sverker Lenas på DN. Faktakollar ska tydligen länkas till faktakollar i ett nät av faktakontroller.

Varje redaktion ska på eget initiativ välja fritt vilka granskningar som ska göras. Dessa faktakollar ska följa en gemensam standard där de undersökta nyheterna ska rankas på en femgradig skala från helt falskt till helt sant, men det är knappast troligt att aktörerna inom Faktiskt.se faktiskt kommer att granska varandra.

Faktiskt ska följa riktlinjerna från The International Fact Checking Network (IFCN). Det handlar om att skapa transparens kring källor och arbetsmetoder.

Sverker Lenas uppger att ett av målen med det svenska branschsamarbetet är: “att höja kunskapsnivån på redaktionerna genom utbildningar i hur man verifierar uppgifter och upptäcker felaktigheter”. Tydligen ska Faktiskt.se hjälpa de initiativtagande medierna att kolla sig själva innan man publicerar något. Sedan är det för sent.

Sajten Faktiskt.se lanseras i mitten på april 2018, året då ribban i informationskriget höjdes till en ny nivå.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice, artikeln är uppdaterad 8 mars

Swisha Sassersson valfri summa

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Här kommer nästa desperata åtgärd från det kollektiva MSM i ivern att tillförskansa sig ett monopol på sanningen, försvarandet av det politiskt korrekta och de etiska förhållningsreglerna.

  https://www.expressen.se/debatt/medierna-infor-ett-nytt-etiskt-system/

  Det första de måste göra är att själva sätta sig i skolbänken och från grunden lära sig pressetik och betydelsen av ord som yttrandefrihet, opartiskhet, avsaknad av toppstyre m.m.

  Snacka om att vara desperata! Detta var ju inte särskilt svårt att genomskåda.

  Jag lovar att det kommer mera…

 • TT via SvD (3 april 2018): Oro då Indien tar krafttag mot “fejknyheter”

  “Indiska journalister som myndigheterna anser sprider “fejkade nyheter” kommer i fortsättningen inte att få ackreditering för att bevaka regeringen, enligt informationsdepartementet i New Delhi.”

  Hoppsan nu är det helt plötsligt självklart att:

  “Regeringen har inte definierat det omstridda begreppet “fejkade nyheter”, som inte sällan används av politiska ledare för att avfärda kritisk nyhetsrapportering.”

  Så när TT skriver om vad som händer i Indien, det som redan händer i Sverige, är problemet inte fake news från nya nätmedier och i sociala medier utan nu är problemet att: “begreppet “fejkade nyheter”, som inte sällan används av politiska ledare för att avfärda kritisk nyhetsrapportering”.

  …så nu har vi fått bekräftelse från TT att det är samma problem i Sverige, alltså att den sittande S-regeringen egentligen inte vill ha kritisk nyhetsrapportering och det är vad fake news-hysterin handlar om egentligen.

 • Flera stora likheter mellan “vargen kommer” och “Saddma kommer att förgöra oss med WMDs”
  Men MSM fick inte stryk som pojken i sagan utan blev betrodd, av oss! Men bara idioter försöker lura vanliga människor gång på gång. Och det är vad “Faktiskt.se” pekar på: En desperation där inte ens tanken tillåts vara med. Men med de mål dom har skall vi vara glada att det blir pannkaka av varje ny byggnation som försöks. Men vi, genom våra skatter och presstöd matar MSM med pengar! Det får bli slut på mycket!

 • Devisen, anfall är bästa försvar, stämmer inte alltid. Ytterligare ett tydligt tecken på hur otroligt verklighetsfrånvända MSM är. Lägger man an bössan mot axeln och släpper iväg ett skott mot sina konkurrenter och de egna läsarna så kommer ofelbart en rekyl som med kraft slår tillbaka. Det vet varenda jägare. Är den som håller i bössan dessutom intellektuellt flintskallig blir resultatet inte självmål utan självmord.

 • just nu ingår svenska viralgranskaren (Metro) i nätverket.
  Dom flesta “medlemmarna” hittar man i USA

  Ambitionen för nätverket kan läsas här
  https://www.poynter.org/international-fact-checking-network-fact-checkers-code-principles

  Just nu kunde man höra på SR nyheter om “Nazisterna som sprängde en flyktingförläggning” och blev friade.
  Man tillförde ingenting nytt annat än att något tekniskt bevismaterial som fanns inte använts.
  Det handlade om teknikaliteter som man inte kunde berätta om för då kunde kriminella använda denna kunskapen. Någon uttalade sig men SÄPO ville inte kommentera.
  Känslan efter det inslaget var att “om man bara hade använt detta material hade dom fällts”.

  Inslaget var kanske oklanderligt innehållsmässigt men presentationen känns utvald i syfte att via MSM dömma dom ändå.

  Sådana här nyheter är naturligtvis inte fake news men känns inte hederliga och sänker ytterligare
  förtroendet för MSM genom att syftet att misskreditera känns uppenbart.
  Syftet med urvalet av nyheter och program syns tydligt om man följer flödet och har öppna ögon och öron.

  LeifB

 • Man tar sig för pannan…..
  Har MSM/Ful-media/[ord raderat]-media/Fake-News-media/Lögn-media ingen verklighetsförankring alls?

  Denna lilla grupp har ljugit oavbrutet om precis ALLTING sedan Hedenhös och så inbillar de sig att medborgarna plötsligt ska låta udda vara jämnt och ge dem “en ny chans” och börja tro på all information de producerar!?
  De måste ha drabbats av ngn form av akut storhetsvansinne…. Eller kan det vara ngt genetiskt inom gruppen?

  Nej, ett under lång tid missbrukat förtroende kan ALDRIG återupprättas!!

 • Vågar man gissa att detta finansieras helt av regeringen via Vinnova?
  Man kan ju få psykbryt för mindre.

  Vore det inte bättre med sann jounalistik i stället och visa hur korrekt faktarapporrering ska gå till i stället för att jaga individer som inte gillar MSMs llgner längre?

 • Lite intressant att dessa sanningsivrare väljer att samarbeta i ett större nätverk av sanningssägare.
  Man kunde lika gärna säga som det är dvs ” Om vi är tillräckligt många aktörer som skriver om vår sanning så kommer vår sanning rankas högre upp i sökträffarna uatn att vi behöver krångla med beslutsvägar på Google eller FB. Avvikande uppfattningar försvinner ner i det svarta hålet onåbart för massorna.

  LeifB

 • @ Stenbj
  Precis min reflektion. https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2018/03/08/kritik-fulmedias-sanningskommission-startar-faktiskt-se-som-ska-granska-alternativa-medier/

  MEN man kan alltid hoppas att de välkända lögnmedierna i den här ”sanningskommissionen” i jakten på alternativa mediers fullt möjliga osanningar, FAKTISKT inser sin egen belägenhet vad gäller journalistisk brist på objektiva fakta, brist på kritisk analys, självkritik, brist på dementier och källhänvisningar. Faktiskt.se har ännu inte lagts upp men vi passar på att göra politisk satir med dem ändå.

 • Skrattretande. Varför döper dom inte om sig till Pravda direkt. På svenska blir det “Sanningen” eller “Lyssna på sanningen”. Det var tidningen som urartade i Sovjetunionen. Tills slut var det välkänt att man kunde bara lite på reportage om smärre olyckor, frånsett de tillförlitligare dödsannonserna. En rosig taggig väg som trots många varningar attraherar MSM-ägarna som är besatta av dogmer som att “tillräckligt med pengar kan köpa allt.” Dom glömmer att när dom har allt har vi inte längre något mer att förlora. Då är vi fria. Men långt innan det kan gå så långt begriper vi att de begriper mindre och mindre. Stackars Jönsson!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *