TV Helse: Magsyrahämmande medicin kan ge cancer, benbrott och leverskador

7
Överläkare Lars Engstrand, KI - Foto: TV4 Play
Överläkare Lars Engstrand, KI – Foto: TV4 Play

Studier i flera länder visar på en stark koppling mellan intag av magsyrahämmande medicin av typen Losec och Omeprazol med bla magsäckscancer. Malou von Sivers på TV4 tog upp ämnet den 19 februari tre veckor efter att TV Helse skrev om det i en artikel som fått nästan 100,000 visningar.

I TV4-studion finns Lars Engstrand som är professor och överläkare på KI. Hans specialitet är att forska på tarmfloran på Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi. Han säger att magsäckscancern ökar i hela världen och man vet inte riktigt varför, men tillägger att problemet främst gäller de som tagit protonpumpshämmare (PPI, proton-pump inhibitor) under minst 6 månader. Då ökar risken väsentligt för att få magsäckscancer och det gäller särskilt för yngre människor.

En hypotes är att om magsyran reduceras kan skadliga mikroorganismer och bakterier tillväxa i magen och ge tumörer, säger Engstrand. Han fortsätter med att varna för en slentrianmässig överanvändning av denna typ av magmediciner.

Läkaren Viveca Gyberg säger i studion att det finns andra metoder för att komma tillrätta med sura uppstötningar och sur mage.

Inslaget kan ses på TV4 Play.

Se inslaget och läs mer om vad du själv kan göra på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
Prenumerera
Notify of
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Sussie Olofsson
Gäst
10 mars 2018 kl 21:28

Allt för många barn och unga med psykisk ohälsa får pga att de inte tål gluten och kasein “sur mage” och via BUP får de Omeprazol (tillhör en grupp av läkemedel som kallas ”protonpumpshämmare”. Dessa verkar genom att reducera mängden syra som produceras i magen) utan någon som helst eftertanke på varför de har en ökad mängd syra, sina onda magar, sura magar, sura uppstötningar;

Låt barn och unga som utvecklar de symptom som vi i dag tolkar som neuropsykiatriska och/eller psykiatriska diagnoser prova på att under minst tre, helst sex, månader avhålla sig till 100% från de vita gifterna (mjöl-, mjölk-, sojaprodukter samt minska ned radikalt på sockerprodukter) samtidigt som de får höga doser av tarmbakterier, omega-3, vitaminer och mineraler – i inledningsskedet kan barn/unga dämpa den värsta smärtan i magen med hjälp av kalk. Det positiva resultat som oftast uppstår – alla symptom minskar – är ett kliniskt resultat som man bör ta fasta på både av hälsoskäl men även av samhällsekonomiska skäl!

stenbj
stenbj
Gäst
5 mars 2018 kl 23:12

Hej Mayne!
Provade med juice från halv citron efter maten. Visst sved det till ett litet tag, ungefär som en sur uppstötning, fast lite starkare. Men seden kunde jag nästsn känna hur den övre ventilen till magsöcken knep till, och noll problem i timtal efteråt! Fantastiskt knep! Alltså har jag för lite magsyra, som man “normalt” får på ålderns höst.
Så om jag inte jobbar fysiskt lite både före och efter maten så får det nog bli citronvätska!
Alternativt finns också ACV-kapsyler och några andra tabletter som löser upp sig i magen, så att man slipper svälja det sura.
Undrar om man kunde få ett “krokodilingrepp” senare vid tillräckligt(?) hög ålder, så att det går bättre att smälta maten , även på sofflocket. Jag menar alltså en shunt så att magsyran får tillgång till mer blod från venerna, rikt på CO2!
Det systement lägger varken till eller drar ifrån och hindrar samtidigt blodet att bli något mindre försurat än vad som annars vanligen sker vid högre ålder.

stenbj
stenbj
Gäst
4 mars 2018 kl 16:13

Tack för visad uppskattning, Torbjörn och Hasse!
Och ciitronknepet ska vi avgjort testa! Det blir betydligt billigare än att svälja en kapsyl som under magfärden mäter och per radio skickar pH till ett instrument som talar om precis om det är bra , för högt eller för lågt. Kostnaden ligger dock på 3000SEK för en mätning. Att resultaten vanligen visar för lågt pH kan vara en anledning till att den sällan används i Sverige. Ingen läkemedelsförsäljare med något som helst avansansvar skulle rekommendera pillret under en vanlig fortbildningskurs för läkare.
Så citronen kanske är sur, men det enda vi har att ta till!

Mayne Sundewall Hopkins
Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
4 mars 2018 kl 02:33

@ Hasse

Det är vanligare att ha för lite magsyra än för mycket – speciellt för oss som är ‘över 40’. Symptomen är desamma dvs sura uppstötningar. Att ta en enzymtablett (HCL) strax före måltid hjälper.
För att testa om man har för mycket eller för lite magsyra kan man göra citron-testet – genom att inta saften från en nypressad halv citron strax efter måltid. Mår man bättre har man haft för lite magsyra och om det orsakar sura uppstötningar har man haft för mycket magsyra.
“Simples” 🙂

Hasse
Hasse
Gäst
3 mars 2018 kl 15:15

Stenbj
Mycket bra kommentar.
Vill också lägga till att då man upplever uppstötningar av magsyra betyder inte detta att man har ett överflöd av magsyra. Därför om man har dessa problemen kan man undvika att dricka något 30 min före och 30 min efter man ätit. För sköljer man bort magsyra minskar naturligtvis magsyremängden i magen och med minskad syra i magen minskar också funktionen att bryta ner mat.
Mer om mage och tarm här. https://www.youtube.com/watch?v=iq4mvgFIUb8

Torbjörn C
Gäst
3 mars 2018 kl 12:17

Tack stenbj for mycket intressant information i din kommentar!

Nar jag laste artikeln kom jag att tanka pa Dr. Bruce Lipton och hans forskning kring stamceller och deras inneboende intelligens. Vi, som medvetna individer bor ju vara kapten over vart eget skepp(dvs: kroppen) i symbios med kroppens egen intelligens.

Alla dessa “mediciner” folk pumpar i sig borde kanske bytas ut till sjalvkannedom och kunskap om det egna psyket(men, det kanske ar for jobbigt…)
Jag hade mycket magproblem da jag hade ett stressigt jobb som kock, med sena kvallar, slarv med kosten och Jaegermeister pa fastande mage etc…

Till slut hamnar man i ett vagskal och maste bestamma sig om man verkligen vill leva sa ohalsosamt. Att trycka i sig “mediciner” som tillfalligt lindrar haller inte i langden, kroppen sager ifran.

Det finns bara en losning: sjalvkannedom!

☆Truth ☆Integrity ☆Primal Power

stenbj
stenbj
Gäst
3 mars 2018 kl 10:45

Viktig artikel! Magsyran utgör inte bara ett bakterieskydd utan behövs för att bryta ned maten i sina bestånsdelar så att dessa byggstenar kan absorberas istället för att bli dyrbar avföring! Djur som äter hela byten har ofta mycket starkare magsyra än oss blandmatsätare. Krokodiler t.ex smälter ju t.o.m bytets ben in magen! För att åstadkomma en sådan stark syra har krokodilen en shunt så att koldioxidrikt blod kan tas från venerna, då CO2 är en av de syratillverknings begränsande faktorer. Vi har ingen sådan shunt, utan tryckkokare får lösa upp ben för oss istället. Den kemiska reakionen för det vi kallar “protonpumpen” är: NaCl + H2O +CO2 -> HCl + NaHCO3, alltså saltsyra och bikarbonat bildas samtidigt. Genom en fiffig mekanism går syran in a magen samtidigt som bikarbonatet alkaliserar den betydligt större blodvolymen en aning. Att störa det här systemet kan säkert vara livsfarligt. Redan när vi som friska blir äldre sjunker pH aningen i blodet samtidigt som både bikarbonat och PCO2 minskar, över 10% i snitt vid 80. Sämre magsyra, matupptag, och neutralisation av blod sker då? Gissar dessutom att ett lågt saltintag vid högre ålder ytterligare bidrar benskörhet, då även salt ingår i neutralisationsekvationen. En annan förmodligen minst lika viktig effekt av “protonpumpshämmare” är om de dessutom påverkar autofagin, alltså nedbrytning av defekta proteiner som måste föregå hälsosam nyproduktion. Försämrad autofagi verkar kunna vara en primär faktor i förtidigt åldrande, av uppenbara skäl. När det kommer till symptomen, sura uppstötningar, är det väl känt att den övre ventilen stängs vid hög magsyra, medans den lägre öppnas vid hög magsyra. Alltså ju surare desto effektivare ventiler. Låg magsyra gör att det tar längre tid för magen att processa maten. Om vi äter mycket och sent och går och lägger oss straxt efter är det uppenbart att sura uppstötningar kan bli ganska vanligt. Krokodilen fortsätter att producera stark magsyra med hjälp av CO2 från sina vener när den vilar. Men när vi lägger oss på sofflocket efter middan minskar istället vår kapacitet att bryta ned maten pga vi behöver röra på oss eller ha en hög vilometabolism för att höga halter av CO2 i blodet. Vår moderna “bot” dämpar som valigt symptomen medans det endast förvärrar tillståndet lånskitigt. Att istället äta huvudmålet tidigare på dagen, anstränga sig något före och efter maten så att mer koldioxid kan bildas, ej hyperventilera och se till att saltintaget ej är för lågt… Read more »