Utvandrarna – Kent Bengtsson landade i Sydafrika

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 15 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Sydafrika, Cape Town - Foto: Damien du Toit, CC BY 2.0

UTVANDRARNA. Kent Bengtsson är nästa person att berätta mer om livet i utlandet i intervjuserien om utvandrarna. Kent som flyttade till Sydafrika säger att han har: “…en mycket bekvämare livsstil här än i Europa. Det kanske låter fel i Svenskars öron, men för vad du tjänar på en timme kan du anställa någon som jobbar hela dagen med att städa, tvätta, stryka kläder, se efter trädgården etc.”

Intervjufrågor: Torbjörn Sassersson | Foto ovan (syns ej på mobil): Sydafrika, Cape Town av Damien du Toit, CC BY 2.0

Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Kent Bengtsson med sin fru, Foto: eget verk
Kent Bengtsson med sin fru, Foto: eget verk

Kent Bengtsson: “Jag var scientolog ett antal år, och som ung jobbade jag inom rörelsen. Så först bar det av till Köpenhamn där Europahögkvarteret låg. Spenderade cirka 7 år där och två år i L.A. Under åttiotalet. Hade annars ingen önskan att lämna Sverige, men min första fru drog iväg mig.

Saknade Sverige en hel del först, även om jag kunde lyssna på svensk radio och läsa tidningar. Danmark är nära men ändå en annorlunda plats.

Träffade min nuvarande fru där och vi fick ett barn ihop. Hon var från Sydafrika, vilket jag besökt ”i tjänsten” och gillade. När vi fick ett barn så ändrades prioriteterna och vi behövde slå oss ner någonstans. Sydafrika lär mycket mer intressant än gamla Sverige, så det blev det.”

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Kent Bengtsson: “Som sagt så var det till stor del yttre omständigheter som tog mig bort från Sverige, och jag har bott i ett flertal länder under mitt liv. Men att jag stannat mest utomlands beror på min fru. Efter 6 år i Sydafrika och deltagit i valet där Mandela blev president, så flyttade vi till Sverige i två år. Dels pga ett dåligt husköp, med medföljande ekonomiska problem, ökad brottslighet och att det var dags för vår son att börja skolan, så det var en bra tidpunkt att hitta ett nytt hem.

När jag kom tillbaks till Sverige så var det som att komma till ett nytt land. Så mycket hade ändrats  på de tretton år jag varit borta. Staten var mycket mer aggressiv och påträngande i ens liv. Jag kände först mer gemensamhet med de svarta invandrarna än med svenskarna, och ville heja på dem i Zulu, men de var ju inte från Sydafrika.

Vi lämnade motvilligt Sverige, eftersom vår son trivdes bra och gjorde bra ifrån sig i skolan. Men min fru fick bara städjobb och blev till och med sparkad från ett. Hon har alltid arbetat med människor, men med hennes dåliga talade svenska fanns den ingen chans att hon skulle få sådana jobb.

Så det blev England i 18 år. Och nu sist tillbaks i Sydafrika. Så vi är vana vid att börja om på nytt utan större oro.

Vi hade alltid vänner i form av scientologer eller på senare tid ex-scientologer, samt familj och gamla vänner i Sydafrika, Sverige och i viss mån England. Så den sociala biten var inget större problem.

Vår son däremot var väldigt trött på att flytta och skaffa nya vänner hela tiden, och förblev i England när vi drog till Sydafrika igen.”

Tomt med trädgård - Foto: Kent Bengtsson
Tomt med trädgård – Foto: Kent Bengtsson

Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

Kent Bengtsson: “Nej. Varje plats jag bott på har lärt mig olika saker, givit mig nya synvinklar på hur livet kan vara och har tagit en plats i mitt hjärta. När jag ser på hur Svenskar klagar över hur saker och ting är i landet nu, så tycks många av dem tro att dessa saker beror på deras idiotiska regering eller EU, när i själva verket man kan se samma saker hända över hela världen i olika grad. Så det är inte ett nationellt fenomen och världen styrs inte av nationer, utan något/några som står över nationerna.”

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Kent Bengtsson: “Mest min frus karriär – vilken avancerat betydligt. Själv är jag möbel- och byggnadssnickare som kan göra det mesta i byggbranchen, så jag kan alltid finna arbete vart än jag går.

Men det är inte mycket som drar mot Sverige. Speciellt inte med de nuvarande problemen med invandring och åtföljande ökad brottslighet. Överförmynderi och maktfullkomlighet samt svågerpolitik inom den offentliga sektorn, lockar inte heller. Brottslighet har vi nog med där vi bor nu, så vi behöver inte flytta till Sverige för att uppleva det. 🙂

Vi närmar oss nu pensionsålder och funderar på var vi kan slå oss ner för sista sträckan mot graven. Sydafrika är inte särskilt tryggt och någon blåser hela tiden liv i raskonflikter, och sedan ANC regeringen inte tycks ha gjort något för att förbättra lotten för sina fattiga svarta bröder och systrar som inte lever nära städerna, så finns det en hel del kokande missnöje, vilka man försöker skylla på de vita och vad de har – utan tanke på att det skulle bli massvält om man gav alla vita gårdar till de svarta, som mest odlar för husbehov när de ges mark.

Kanske Malta eller Norra Cypern. Malta låter bättre eftersom de har Engelska som ett officiellt språk. Medelhavet är ju ganska centralt. Blir nog ett besök där för att få en känsla av hur stället är.

En annan sak jag märkte när jag jobbade 7 månader i England igen förra året. Så fort jag satte min fot där så kände jag mig mindre frisk och jag var tvungen att anta en striktare diet för att hålla mig arbetsför. Så tror inte det är en bra idè att flytta tillbaks dit heller.  Afrika är mindre förorenat, har lite chemical trails-besprutning och har något speciellt i luften – en slags energi jag inte kan sätta fingret på.”

Säkerhetsstängsel runt fastigheten - Foto: Kent Bengtsson
Säkerhetsstängsel runt fastigheten – Foto: Kent Bengtsson

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Kent Bengtsson: “Sist bodde vi i Tynnered  i Göteborg. Det var hyfsat tryggt för 20 år sedan (utom Nyårsafton när det förvandlades till en krigszon), men vet inte om det är så idag. Men nej, vi är inte i Johannesburg på grund av tryggheten, vilken är ganska låg.

Vi har murar med skarpa taggar ovanpå och staket av vinkeljärn som delats i tre taggar på toppen. Utöver det har vi elstängsel runt fastigheten som sätter igång alarmet om det kapas eller trådarna rör varann. I huset har vi alarm som är kopplat till ett väktarbolag som patrullerar gatorna. De bär skottsäkra västar och olika skjutvapen, från pistoler till pumphagelgevär och automatkarbiner. Har en gallerdörr till sovrumsavdelningen i huset. Hundarna sover med oss så de inte kan förgiftas, men kan varna. Har inga skjutvapen själv, men bodde vi ensligt, så skulle vi ha det med. Nu är det bara peppar spray, en Stun-gun (tazer) och en liten yxa till självförsvar.

Det föredragna boendet här är det trångare men tryggare ”inhägnade bostadsområdet”. Detta kan vara från några villor till stora lägenhetskomplex. Finns bara en väg in och ut, förbi vakter och kameror. Besökare får bestämma tid och släpps inte in utan klartecken från hushållet i fråga. En del kräver giltig legitimation.
Vissa är jättelyxiga med golfbana, restauranger, affärer, simbassäng, klubbhus, Gym, Skola, etc. Var i en där de hade gaseller, zebror och giraffer vandrande lösa på markerna mellan husklungorna.

Nya bilar låser dörrarna automatisk när man startar och öppnar sig först när man drar i handtaget eller lyfter låsknappen. De flesta försäkringsbolag kräver satellit-spårning av dyrare bilar.

Kanske blir vissa av dessa saker snart faktum i Sverige med, om ni inte fått rett ut era problem.”

Huset - Foto: Kent Bengtsson
Huset – Foto: Kent Bengtsson

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Kent Bengtsson: “Det beror på hur man ser på det. Regeringen fungerar inte särskilt bra (men vilken regering gör det?) och knappt någon tar den på allvar eller förväntar sig att den skall lösa något som helst. Detta är dåligt i det att förtroendet för landet som investeringsobjekt blir lågt, vilket drabbar ekonomin och allt det för med sig. Så alla lider i viss mån som resultat.

Men å andra sidan så lägger sig staten inte i varenda minsta detalj i våra liv och har mindre koll på vad folk har för sig, vilket kan kännas väldigt befriande när man kommer från Sverige eller England.

De som hamnar i förtroendepositioner tycks ha som högsta prioritet att sko sig och sin familj så mycket som möjligt under mandatperioden. Ämbetet som sådant och dess plikter kommer i andra hand.

Trafikpolisen gör värdefulla insatser vid olyckor och andra problem, men spenderar den mesta av sin tid med att sätta upp vägspärrar för att kolla körkort och att man betalt skatt på bilen eller med risiga bilar, hitta något fel och få en muta för att kunna åka vidare, eller så sätter de upp hastighetskameror där folk lätt kör lite fortare eller lurar i korsningar där folk gör fel ofta – igen mest för att få kontanter i handen. Kanske om en bil verkar direkt livsfarlig att de ger den körförbud.

Rutinärenden med Statliga instanser funkar oftast OK, men skall du ha något speciellt gjort så får du nästan själv ta reda på hur allt skall ske och leda dem genom processen, vilket får en att undra vad vitsen är med att ha dem alls. Ofta är datorer, kopieringsmaskiner, skrivare etc. sönder och man hänvisas någon annan stans där de förhoppningsvis funkar.

I Kapstaden håller de på att få slut på vattnet – fast de vetat och blivit varnade i snar 20 år om detta, så har inget gjorts för att förebygga detta.

Många bönder har mördats i gårdsattacker. Det tycks ske på ett sätt som får en att misstänka att det ligger någon annan agenda bakom än bara giriga kriminella. Kanske som man med regelverk, myndighetsmissbruk och ekonomiska medel försöker göra sig av med privata bönder i Sverige och Europa.

Som jag nämnde ovan så har vad jag kan se inget blivit bättre för de fattiga svarta som bor på landsbygden, snarare har det blivit värre då gårdar mekaniserar och gör sig av med arbetare och det mesta är dyrare idag än vad det var under apartheid. De i och runt städerna har tagit över många jobb som tidigare gjordes av vita och många har det bättre ställt. Men det finns också massor av arbetslösa och extremt fattiga. Många är helt hemlösa och sover i buskarna eller under broar och viadukter. Svarta och vita tigger vid trafikljusen i korsningar.  Detta är en potentiell krutdurk.”

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Kent Bengtsson: “Hoppas inte det. Har sett både bra och dåliga äldreboenden. Ser det som lika bra att göra slut på livet själv än att hamna i ett dåligt sådant. Men man kanske ändrar sig när man kommer dithän.”

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Kent Bengtsson: “Har mer varit Sydafrikaner jag känner som lämnat landet på grund av att de vill komma iväg från brottsligheten eller vad de upplever som dåliga ekonomiska framtidsutsikter, eller för att vara närmare familjemedlemmar som redan flyttat. Kan tänka mig att många Svenskar nu överväger liknande flytt.”

Hur ser du på åldern vid utvandring – ung eller gammal?

Kent Bengtsson: “Alltid lättare när man är ung eller innan man stadgat sig. Lättare att lära sig språk när man är ung och man har inte så stora krav på bekvämlighet eller levnadsarrangemang som de flesta har när de blir äldre. Men var inte rädd för att uppleva nya platser och folk. Det håller sinnet aktivt och ungt och vidgar ens vyer – om man har den läggningen.”

Varför flyttade ni tillbaks till Sydafrika om det är så otryggt?

Kent Bengtsson: “Min fru åkte först för att hon erbjudits ett bra jobb samt att hennes far var sjuk och troligen inte hade långt kvar. Hon kände sig senare ensam och ville åka tillbaks till England, men hennes chef ville behålla henne och erbjöd henne lite mer förmåner som gjorde att jag kunde sluta jobba i England och komma hit ner.

Sedan har vi en mycket bekvämare livsstil här än i Europa. Det kanske låter fel i Svenskars öron, men för vad du tjänar på en timme kan du anställa någon som jobbar hela dagen med att städa, tvätta, stryka kläder, se efter trädgården etc.

Så när man kommer hem kan man ha middagen väntande och kvällen att slappna av under, medan i England eller Sverige så kommer man hem och lagar mat, äter, diskar och städar upp och kanske får sig ett par timmar att göra vad man vill innan det är dags för sängen.

Vi har ett stort hus med pool och kan ta hand om två äldre släktingar på fastigheten. Vi har en fin trädgård och en fiskdamm med Koi i. Så, som med allt annat så finns det både bra och dåligt.”

Redaktionen: Tack för dina svar!

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • @Sune Nilsson, tack för ditt inlägg. Det är lite svårt att ta in hur stort SA eg är och hur komplext det verkar vara i SA.

  Men precis som på många andra ställen runt om i världen så finns ingen regel utan undantag, dvs det finns sannolikt också många bra ställen i SA.

  Som den nyfikne person jag är så följer jag en del olika kanaler, och i kölvattnen av den nya lagen om expropriation i SA så verkar det dock spridas en påtaglig oro för de vita minoriteterna i SA.

  Jag har själv inget att tillföra denna diskussion då jag aldrig varit i SA, men i denna podd (DGS) får vi en något alarmistisk bild förmedlad.

  https://detgodasamhallet.com/2018/03/19/rasismen-i-sydafrika-som-antirasisterna-inte-bryr-sig-om/#more-11591

  Det verkar som att de svenska pk-isterna inte vill att denna nyhet sprids då den skulle störa deras världsbild om vilken ras som står för den egentliga rasismen.

  Att ANC ställt sig bakom detta lagförslag sätter ju sossarnas aktiva stöd till ANC i en något annan belysning.

  Så här långt förefaller det i alla fall som att vi alla oavsett ras är lika goda kålsupare.

 • @ Sigge Johansson,

  Tack för länken. Vilken rysare! Jag har inte sett hela filmen än, men något sydafrika blir det inte för mig iaf. Troligtvis blir det så småningom Portugal.

 • Artikelförfattaren Kent Bengtsson och Sune Nilsson (18 Mar, 2018 at 08:15) må ha bosatt sig på förhållandevis lugna, säkra och trivsamma platser.
  Det finns dock en helt annan sida av nationen Sydafrika vilken den lögnproducerande MSM aldrig belyser. Alternativ-medias Nya Tider har i flera reportage berättat om VERKLIGHETENS Sydafrika och den är inte särskilt vacker — i synnerhet inte för individer med Europeisk genuppsättning.

  Så innan flera packar ett flyttlass till Afrikas sydspets kan följande film rekommenderas — den visar exempel på vardagen från olika platser och miljöer i dagens Sydafrika:
  https://www.youtube.com/watch?v=VEDU0xIILKA

  Själv funderar jag på att invänta min ålderdom i Portugal, Spanien eller på Kreta……

 • Hej Ale, jag fick denna länk av Jan med en önskan om min syn på Sydafrika.
  Jag bor här under större delen av vintern sedan ganska många år tillbaka. Det är ett stort land med många viljor och en fungerande demokrati, om än något korrupt. Sydafrika är lika stort som Spanien, Frankrike och Tyskland tillsammans och därmed också skillnader i språk (12 st) och kultur.
  Brottsligheten är även hög i dessa länder, på vissa ställen som Paris förorter och t.ex. Marseille. Väljer du Provinsen Western Cape med en storlek som 1,5 ggr Portugal och 6 milj innevånare, då får du en lokal regering som är liberal under ledning av Helen Zille och borgmästaren i Cape Town Patricia De Lille. Dessa 2 damer är inga man skojar med vilket tidigare President Zuma lärt sig. En klar liberal syn på ordning och reda och olikt ANC. Här är väldigt tryggt på gator och torg, men såklart inte i alla kvarter så också hemma i Sverige. Precis nu promenerar några damer förbi mig på morgonpromenad och de verkar inte så skrämda.
  Här är inte heller några religiösa strider utan de lever i harmoni oavsett tro, man går till olika kyrkor på söndagen och efteråt äter man lunch tillsammans.

  Jag tycker absolut att du ska komma ner till detta fantastiska land och klimat.

 • Jan Norberg, hur har du det med sociala kontakter? Har du en livskamrat, som Kent har? Vi har talat en del, jag och min fru om Portugal eller Spanien och har funderat en del runt detta. Vi förstår också att Sverige kan bli mycket värre än vad det är i dag, trots att vi bor mitt i en no go zone i en söderförort. Men jag har bott här så länge att jag är bekant med vilka tider och platser man bör undvika. Dessutom varit jag varit i en del konfliktstationer också, men dessa har gått hyfsat bra att ta sig ur trots allt. Här är det ingen som kommer på tanken ens att ringa polisen, om dem nu mot förmodan skulle behaga dyka upp. Ett tag hade vi en egen polisstation här, men den lades ner och ironiskt nog blev det lugnare då. Tur att vi har landställe i vart fall.

 • Låt mig först få tacka dig Kent Bengtsson för den hittills mest gripande beskrivningen över hur det kan kännas att bo någon annanstans än i Sverige, en mer ärlig och uppriktig berättelse än den du och din fru återger går inte att få. Tack !!

  Att bo i Portugal känns nästan lite futtigt jämfört med din berättelse, den sociala oro som du så naket beskriver borde ge många svenskar en tankeställare för vad som kan hända när motsättningarna i ett samhälle blir alltför stora.

  Vad än orsakerna är till att denna oro uppstått så visar dagens situation att människans inneboende ondska (oavsett hudfärg och ras) lätt tar över när motsättningarna blir för stora.

  Scenariot som beskrivs med elstängsel, beväpnade vakter och andra skyddsåtgärder är inom en inte alltför avlägsen framtid sannolikt också en realitet i Sverige.

  Den politiska och ekonomiska korruptionen förlamar samhällets alla funktioner och tvingar många att ständigt känna oro, hur kul kan det vara att bli rånad under vapenhot vid ett rödljus. Då räcker det inte med att ha dörrarna låst, öppnar du inte krävs skottsäkra rutor för att undgå att bli dödad.

  Allt skulle ju bli så bra när apartheid försvann och ANC fick överta makten, nu ser vi hur den omvända apartheid politiken ger samma effekt som tidigare då vita dominerade samhällets styrande funktioner.

  Jag skulle i alla fall inte vilja byta med Kent och hans fru, där jag nu befinner mig i ett fredligt Portugal.

  Men återigen tack för en verkligen ärlig beskrivning av hur det är att leva i Sydafrika.

 • Bra intervju, intressant att läsa. Själv hade jag definitivt kunnat tänka spendera ålderns höst där, i all fall om jag dömer efter bilderna. Icke desto mindre befarar jag att det på sikt är både säkrare och tryggare i Sydafrika. Sverige kan bli ett av de farligare länderna att leva i, om inget görs för att vända på olyckliga tendenser, och polariseringen som blir allt hårdare.
  Gillar det där om den speciella “energin” som du säger finns därnere.

 • Sydafrika är om jag förstått saken rätt ett land fullt med diamanter och egentligen rikt, men det låter som om denna rikedom inte tillfaller hela folket rättvist.

  Det låter som om ANC korrumperats. Det är väl som med Sveriges högersossar som går monopolkapitalisternas ärenden. De missnöjda borde nog skapa ett politiskt parti med större inslag av direktdemokrati som kan få ordning på landet och samma sak gäller nog i Sverige.

  Jag såg ex. nyligen hur Schweiz hade folkomröstning om huvudduk i sitt land eftersom det skapade problem där, även om huvudduk är ett minimalt problem i jämförelse med fattigdom och kriminalitet i Sydafrika.

  Vetenskapsmän har evidens för att mer jämlika samhällen har lägre mordfrekvens och det innebär progressiva skatter där de rika betalar mer procentuellt av sin inkomst än de fattiga, samt att de fattiga får bidrag så de slipper tigga eller bli kriminella.

  Var väl medveten om att era betjänter föraktar er och inte kommer vara på er sida om det blir revolution mot korruptionen som ni bidrar till!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *