Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Är DN:s och Expressens “beskyddarverksamhet” lämplig för svenska tidningar?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 april 2018
- Torbjörn Sassersson
Vakterna som beskyddar Thomas Mattsson och Peter Wolodarski. Foton: Torbjörn Sassersson, NewsVoice och Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet 23 mars 2018
Vakterna som beskyddar Thomas Mattsson och Peter Wolodarski. Foton: Torbjörn Sassersson, NewsVoice och Alexander Almqvist-Paajanen, Nya Dagbladet 23 mars 2018
Några av vakterna som beskyddar Thomas Mattsson och Peter Wolodarski. Foton: Torbjörn Sassersson (NewsVoice) och Alexander Almqvist-Paajanen (Nya Dagbladet) 23 mars 2018

DEBATT & ANALYS. Trots att Nya Dagbladets och NewsVoice besök på DN:s och Expressens huvudkontor var ett normalt uppsökande reportage på tidningarnas huvudkontor förföljdes och ifrågasattes vårt reportage-team av bevakningspersonal medan de vi sökte höll sig undan. Vakter följde oss ända ut i garaget och till allmän plats efter vårt besök. En privatperson som observerade vårt reportage attackerades av AFA-män.

Text: Torbjörn Sassersson

Nya Dagbladets syfte med besöket på DN:s och Expressens huvudkontor var för att ställa frågor om varför dessa tidningar utövar påtryckningar mot Google att stänga ner nya nätmediers kanaler på YouTube. Är inte det ett angrepp mot pressfriheten? Vi försökte även ställa frågor om varför ansvariga och journalister på DN och Expressen är så svåra att nå. Kontaktförsök genomfördes innan vårt besök både med mail och telefonsamtal utan resultat. Därför valde Nya Dagbladet och NewsVoice att åka till DN/Expressenhuset på Gjörwellsgatan 30 i Stockholm.

Vi hade inte förväntat oss att på allmän plats bli konfronterade av en vaktstyrka redan innan vi ens gått in i DN/Expressenhuset. Vi trodde inte heller att en “bystander” skulle drabbas. Det tycks finnas en koppling mellan Nya Dagbladets och NewsVoice reportage och en sprayattack två dagar senare.

En privatperson (Dennis) som observerade Nya Dagbladets och NewsVoice besök den 23 mars i DN/Expressenhuset attackerades av AFA-män den 25 mars utanför dennes bostad i Farsta. NewsVoice som talat med den drabbade mannen berättar att den ena av de två männen som attackerade honom och hans väninna är en känd AFA-aktivist. Nya Dagbladet skrev kort om händelsen den 27 mars.

DN-fotografen Jonas Lindkvist - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
DN-fotografen Jonas Lindkvist – Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

Dennis deltog inte i vårt arbete. Han var där endast för att titta på efter att han fått kännedom om att Nya Dagbladet och NewsVoice skulle göra reportaget. Han är inte kopplad till Granskning Sverige (GS) som Expressen pekat ut som ett högerextremt nätverk, ett påstående som för övrigt är en kraftig överdrift.

En intressant omständighet är den blixtinkallade DN-fotografen Jonas Lindkvist som rusade in från gatan för att med teleobjektiv fotografera teamet från Nya Dagbladet och NewsVoice. Han fotade även Dennis. De som var på plats bedömer att Lindkvists “teleobjektivattack” hade två syften: dels för att demonstrera “makt” och dels för att identifiera alla personer som var på plats.

Se video: DN-fotograf ofredade oberoende journalister vid DN:s huvudkontor

Ingen från Granskning Sverige var på plats – Expressen och MedieVärlden hittar på

Med denna artikel vill vi belysa ett samband mellan Dennis närvaro och attacken mot honom, särskilt då tidigare händelser visar att Researchgruppen, Expressen och AFA gör “hembesök” hos de personer de pekat ut som sina fiender, tex Expressens “hembesök” hos Fabian Fjälling från GS.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson som i Medievärlden kommenterade vårt besök i DN/Expressenhuset fantiserar om en koppling till Granskning Sverige och målar upp bilden av att Expressen utsattes för en “påverkansattack” från extremhögern, men inte ens GS var där.

Medievärlden skriver:

Expressens "president" Thomas Mattsson verkade tro att tidningen var under terrorattack - Faksimil MedieVärlden 23 mars 2018
Expressens Thomas Mattsson alias “Don Corleone” verkade tro att tidningen var under någon form av “attack” – Faksimil MedieVärlden 23 mars 2018

“Ungefär samtidigt som jag och en delegation från Tidningsutgivarna träffade justitieminister Morgan Johansson i Rosenbad om problemen med olagligt innehåll på nätjättarnas plattformar, så gjorde ett högerextremt nätverk ett besök i Expressen-huset i Marieberg, förklarar Thomas Mattsson i ett mejl till Medievärlden.”

MedieVärlden. “Hur hanterades situationen?”

“Rutinmässigt. Vi har skalskydd och bevakning och vi gjorde en journalistisk dokumentation och vi berättade om det i nyhetsförmedlingen. Helt normalt, alltså, och egentligen en påminnelse om att sådana här nätverk ju inte kan påverka vad som rapporteras trots att de så gärna vill tro det.” – MedieVärlden (publicerad kl 15:54, 23 mars)

Medievärlden skrev i samma artikel:

“De personer som dök upp på Expressens redaktion i dag kom från den högerextrema Youtube-kanalen Granskning Sverige som Expressen tidigare granskat.”

Expressen la samma dag ut följande text några timmar innan MedieVärlden:

“Bara minuter efter TU:s möte med Morgan Johansson kom delar av ett högerextremt nätverk till entréplan vid Expressens, Dagens Nyheters och Dagens industris redaktioner på Kungsholmen i Stockholm.
Där söker de bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och tar bilder på sig själva.” – Expressen (kl 12:41, 23 mars)

NewsVoice misstänker att DN-fotografens närbilder (det Mattsson kallade “journalistisk dokumentation”) användes för att identifiera Dennis. DN-fotografen fotade oss c:a kl 15:25. Mellan DN:s fotning och MedieVärldens publicering kl 15:54 fanns precis tillräckligt med tid för Researchgruppen att hypotetiskt informera Medievärlden och skapa Mattssons påhittade koppling mellan Granskning Sverige med Nya Dagbladets och NewsVoice besök.

Vänsterextremisternas spray-attack i Farsta

Den ena AFA-mannen
Den ena AFA-mannen

Det var när Dennis och hans vännina lämnade lägenheten i Farsta som de observerade två män på andra sidan gatan. De var svartklädda och hade huvor. Männen rusade över gatan direkt mot paret med var sin sprayburk framtagna. De var primärt ute efter Dennis, som togs upp sin skyddsspray som är helt laglig, enligt honom själv. Han la upp en ridå med sprayen vilket gjorde att de två männen bromsade sin attack. Männens spray var gul och det tyder på att de använde olaglig pepparspray.

Eftersom Dennis kunde skydda sig själv valde männen istället att angripa Dennis vännina som inte hade något att försvara sig med. Hon sprayades i ansiktet. Dennis lyckades ta ett foto av de båda männen när de gav sig i väg. Han säger sig vara 99% säker på identiteten på den ena mannen, en känd aktivist från AFA. NewsVoice väljer att publicera ett pixelerat foto på den misstänkte, en ung man mellan 25 och 30 år.

Läs mer: Niklas Svensson: ”Expressen har kopplingar till våldsvänstern”

Att Expressen ska ha använt sig av Researchgruppens ökända databas och sedan kontaktat AFA saknar vi bevis för, men kopplingen är inte osannolik. De misstänkta AFA-männen kan ha agerat på eget initiativ och av andra skäl. Det är NewsVoice reservation.

Vi gör däremot ingen som helst koppling mellan attacken i Farsta och DN/Expressenhusets vaktstyrka.

AFA-männen i Farsta
AFA-männen i Farsta kastar långa skuggor strax efter att de attackerat Dennis som besökte DN-Expressenhuset den 23 mars – Foto: Dennis

Behöver verkligen Thomas Mattsson och Peter Wolodarski en privat vaktstyrka?

Som redaktör för NewsVoice var min uppgift att dokumentera när Nya Dagbladet gjorde reportaget. Vi möttes redan utanför DN/Expressenhuset av en vaktstyrka som utgör en del av det som Thomas Mattsson kallar “skalskydd och bevakning”.

Bevakningen i och runt Expressens och Dagens Nyheters lokaler består av minst 7-8 patrullerande civilklädda vakter varav 1-2 kommer från fastighetsägaren Fabege. De hade en god ton mot oss och verkade inte betrakta oss som ett hot. Vi var ju trots allt helt harmlösa journalister som endast ville ställa frågor. Vi väljer att pixelera deras ansikten eftersom två av dem uttryckligen sa att de inte ville bli fotograferade.

Vi undrar idag om DN:s och Expressens “beskyddarverksamhet” överhuvudtaget är relevant för tidningarna och ska vi räkna in AFA-männen som en del av detta beskydd?

Känslan man får av mediafenomenen DN/Expressen är att de utvecklats till något annat än två enkla tidningar som skriver vanliga artiklar. De åker på krismöten med Regeringen och omger sig av en vaktstyrka. Ansvariga är oanträffbara och de sprider rykten och anklagar alla som vågar ifrågasätta deras motiv när de försöker stänga ned nya medier på nätet.

Varken Nya Dagbladet eller NewsVoice har drabbats av några efterslängar från Expressen, DN, tidningarnas beskyddare eller AFA. Vårt uppsåt var rent journalistiskt och inte på något sätt en politisk manifestation som Expressen och MedieVärlden gjort gällande. Vi tror att Expressen och Medievärlden vet det, men att tidningarna ändå valt att dra politiska växlar på vårt besök.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice en politiskt oberoende nättidning som kan rapportera från händelser som betraktas som både höger eller vänster, eftersom vi är oberoende.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq