Ny studie: Dr Andrew Wakefield hade rätt om koppling mellan autism och tarmproblem

6
2973
Andrew Wakefield - Foto: Francesca Alesse för NewsVoice
Andrew Wakefield – Foto: Francesca Alesse för NewsVoice

En ny studie från University of California Davis (UC Davis) visar att dr Andrew Wakefield hade rätt när han med några kollegor i en förstudie publicerad i The Lancet 1998 pekade ut ett samband mellan autism och tarmproblem.

Text: Pål Bergström

Studien drogs sedan felaktigt tillbaka och Wakefield blev utsatt för en häxjakt byggd på falsk information. Anklagelserna är sedan dess avfärdade. Påståendet om fusk faller på sin egen orimlighet då de 11 medförfattarna knappast skulle acceptera fusk.

Deras antagande har visat sig rätt i andra sammanhang och nu kommer ytterligare en studie som ger dem rätt. Denna gång från en tung vetenskapsinstans UC Davis publicerad i Brain, Behavior, and Immunity. Man visar att barn med autism har ett försvagat immunsystem samt en förändrad tarmflora vilket ger inflammationer och efterföljande tarmproblem. Precis det forskargruppen med Wakefield upptäckte.

Läs mer: Immune system and gastrointestinal deregulation linked with autism

Text: Pål Bergström, Palbergstrom.com

Relaterat

6 KOMMENTARER

  1. Wakefield upptäckte ett möjligt samband mellan autism, MPR-vaccin och tarmproblem. Han påstod aldrig att vaccinet orsakade autism, men att att en möjlig koppling mellan vaccinet och autism bör undersökas. Sedan har MSM gjort virala fake news i många år om att Wakefield påstått att vaccinet ORSAKAR autism.

  2. Jag flyttade till USA 1998 och följde under några år de pågående rättegångarna i detta ämne (MMR) som sändes på C-span. Barnläkare talade redan då om att de upptäckt förändringar i tarmarna vilket i slutändan ledde till att substanser/ämnen som normalt bara skulle ha passerat gick ut i blodet för att så småningom nå hjärnan. Av då okänd anledning kunde dessa passera blod- hjärnbarriären. De läkare som fanns med i rättssalen hade baserat sina studier och undersökningar på de barn de själva vaccinerat. Deras förtvivlan över att de kände sig ansvariga för dessa barn och deras familjers lidande var uppenbar. Lika uppenbar som vaccintillverkarnas agenda att inkompetensförklara alla som hade en annan åsikt om vaccinets fördelar och säkerhet. Det är inte bara tragiskt utan snudd på kriminellt att forskningen inte kommit längre år 2018. Eftersom jag själv sett hur dessa läkare försökt förklara i bild och ord vad som händer i kroppen med start i tarmarna, så kan jag förstå att många väljer att påstå att detta vaccin orsakar autism trots att de saknar adekvat utbildning. Vad jag förstod så handlade det i grund och botten om att göra vinst på satsade pengar. Kanske skulle en satsning på oberoende forskare vara en bättre lösning än att låta en tillverkare syna sig själv och sin produkt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here