Ny studie: Dr Andrew Wakefield hade rätt om koppling mellan autism och tarmproblem

publicerad 30 april 2018
- Pål Bergström
Andrew Wakefield - Foto: Francesca Alesse för NewsVoice
Andrew Wakefield -

En ny studie från University of California Davis (UC Davis) visar att dr Andrew Wakefield hade rätt när han med några kollegor i en förstudie publicerad i The Lancet 1998 pekade ut ett samband mellan autism och tarmproblem.

Text: Pål Bergström

Studien drogs sedan felaktigt tillbaka och Wakefield blev utsatt för en häxjakt byggd på falsk information. Anklagelserna är sedan dess avfärdade. Påståendet om fusk faller på sin egen orimlighet då de 11 medförfattarna knappast skulle acceptera fusk.

Deras antagande har visat sig rätt i andra sammanhang och nu kommer ytterligare en studie som ger dem rätt. Denna gång från en tung vetenskapsinstans UC Davis publicerad i Brain, Behavior, and Immunity. Man visar att barn med autism har ett försvagat immunsystem samt en förändrad tarmflora vilket ger inflammationer och efterföljande tarmproblem. Precis det forskargruppen med Wakefield upptäckte.

Läs mer: Immune system and gastrointestinal deregulation linked with autism

ArcanumSkolan 2024

Text: Pål Bergström, Palbergstrom.com

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq