Assad uppger att koalitionen låg bakom fabricerad kemattack för att urskulda egna angrepp

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 april 2018
- NewsVoice redaktion
Bashar al-Assad, 2018 - Foto: Sky News
Bashar al-Assad, 2018.

Medan en majoritet av västmedier unisont och polariserat fortsätter att urskulda den senaste västliga militärattacken mot syriska anläggningar publicerar NewsVoice en färsk Sky News-intervju där Assad får ge sin syn på händelseutvecklingen. Han säger att den påstådda kemattacken i Douma är fabricerad för att ge anledning till angrepp mot Syrien.

Bashar al-Assad ger i första hand skulden till USA när han bedömer missilattacken den 14 april mot anläggningar i Damaskus utkanter.

När Sky News reporter frågar om Assad låg bakom beslutet om en attack med kemiska stridsmedel i Douma svarar han att de som hade kontroll i det området var al Nusra, mot vilka Syrien angrep militärt samma dag som den påstådda kemiska attacken ska ha skett.

Assad säger att regeringen aldrig skulle attackera med kemvapen om de hade några och att Syrien inte haft kemvapen på många år eftersom landet valt att förstöra sina lager av kemiska stridsmedel för många år sedan.

Kemiska stridsmedel inom koalitionen

Enligt Library of Congress Web Archives Collection och en arkiverad sida från 2001 hade inte vid den tidpunkten Frankrike eller Storbritannien kemiska vapen utom USA. Frankrike uppges enligt Wikipedia inte ha kemiska stridsmedel idag. Om dessa uppgifter stämmer och gäller idag är USA det enda land i koalitionen som har kemiska stridsmedel.

År 1985 hade Frankrike uppskattningsvis 435 ton kemiska stridsmedel vilket var den nästa största ansamlingen av kemvapen efter USA. 1989 hade Frankrike fortfarande faciliteter för att starta tillverkning vid behov, uppges på Wikipedia.

Storbritannien använde kemiska stridsmedel under andra världskriget, men säger sig ha upphört med produktion därefter, enligt Wikipedia.

Dessa uppgifter ovan baseras på historiska data om känd forskning och tillverkning, men inbegriper inte sekretessbelagda anläggningar.

Syrien

En rysk expert på kemiska vapen Anton Utkin säger till RT att bevisen att det inte fanns några kemiska stridsmedel i de anläggningar som koalitionen förstörde är uppenbara. Det uppstod inga emissioner av kemiska gifter efter bombningen. Ett exempel är en anläggning i distriktet Barzeh som totalförstördes, enligt artikeln i RT.

“This scientific research center has been inspected for several times by experts from the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons [OPCW], moreover, a decision was taken to carry out such inspections twice a year.”

Anton Utkin säger till RT att enda anledningen till att koalitionen förstörde anläggningen var för att OPCW tidigare funnit spår av aminer, vilka kan användas som stabilisatorer i kemiska stridsmedel. Aminer har dock flera andra användningsområden inom kemi tex i läkemedel, vid färgning och som stabilisator i livsmedel mm.

Text: NewsVoice

Källa

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq