Assad uppger att koalitionen låg bakom fabricerad kemattack för att urskulda egna angrepp

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 april 2018
- NewsVoice redaktion
Bashar al-Assad, 2018 - Foto: Sky News
Bashar al-Assad, 2018.

Medan en majoritet av västmedier unisont och polariserat fortsätter att urskulda den senaste västliga militärattacken mot syriska anläggningar publicerar NewsVoice en färsk Sky News-intervju där Assad får ge sin syn på händelseutvecklingen. Han säger att den påstådda kemattacken i Douma är fabricerad för att ge anledning till angrepp mot Syrien.

Bashar al-Assad ger i första hand skulden till USA när han bedömer missilattacken den 14 april mot anläggningar i Damaskus utkanter.

När Sky News reporter frågar om Assad låg bakom beslutet om en attack med kemiska stridsmedel i Douma svarar han att de som hade kontroll i det området var al Nusra, mot vilka Syrien angrep militärt samma dag som den påstådda kemiska attacken ska ha skett.

Assad säger att regeringen aldrig skulle attackera med kemvapen om de hade några och att Syrien inte haft kemvapen på många år eftersom landet valt att förstöra sina lager av kemiska stridsmedel för många år sedan.

Kemiska stridsmedel inom koalitionen

Enligt Library of Congress Web Archives Collection och en arkiverad sida från 2001 hade inte vid den tidpunkten Frankrike eller Storbritannien kemiska vapen utom USA. Frankrike uppges enligt Wikipedia inte ha kemiska stridsmedel idag. Om dessa uppgifter stämmer och gäller idag är USA det enda land i koalitionen som har kemiska stridsmedel.

År 1985 hade Frankrike uppskattningsvis 435 ton kemiska stridsmedel vilket var den nästa största ansamlingen av kemvapen efter USA. 1989 hade Frankrike fortfarande faciliteter för att starta tillverkning vid behov, uppges på Wikipedia.

Storbritannien använde kemiska stridsmedel under andra världskriget, men säger sig ha upphört med produktion därefter, enligt Wikipedia.

Dessa uppgifter ovan baseras på historiska data om känd forskning och tillverkning, men inbegriper inte sekretessbelagda anläggningar.

Syrien

En rysk expert på kemiska vapen Anton Utkin säger till RT att bevisen att det inte fanns några kemiska stridsmedel i de anläggningar som koalitionen förstörde är uppenbara. Det uppstod inga emissioner av kemiska gifter efter bombningen. Ett exempel är en anläggning i distriktet Barzeh som totalförstördes, enligt artikeln i RT.

“This scientific research center has been inspected for several times by experts from the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons [OPCW], moreover, a decision was taken to carry out such inspections twice a year.”

Anton Utkin säger till RT att enda anledningen till att koalitionen förstörde anläggningen var för att OPCW tidigare funnit spår av aminer, vilka kan användas som stabilisatorer i kemiska stridsmedel. Aminer har dock flera andra användningsområden inom kemi tex i läkemedel, vid färgning och som stabilisator i livsmedel mm.

Text: NewsVoice

Källa


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • MatsB, se vad man tycker i Syrien här:
  https://www.facebook.com/CarlaOrtizOfficial/videos/2132748790076439/UzpfSTE1NjU2MzkzOTcwMzg1NDU6MjAxODI3ODEwMTc3NDY3MA/

  Man skriver ung. att anledningen till att han utförde gasattacken var att “framgångarna tvingade honom att göra en kemisk attack på sina medborgare för att provocera internationell ilska och en attack för att hindra fortsatta framgångar.” Finns dessutom detaljer om dom “vita hjälmarna där”.
  Dessa “hjälmar”tror jag redan haft en otrolig negativ effekt på hela Hollywood eftersom de fick ett pris där för propagandafilmer, och sedan framstått i tveksam dager alltid vinklande till förmån för ISIS m.fl.
  Det öppnande bl.a. mina ögon så jag läste boken “National Security Ci
  nema”, vilket visar upp hur Hollywood sedan WW2 används som ren propagandaplattform med permanenta “säten” för DOD, FBI och CIA som stöder, vinklar eller svartlistar. Stratcomm kommer inte nära, trots att syftena sammanfaller. Hollywood är verkligen “SvartVitt i bländande färger”, även innan jag kände till systematiken i vinklingarna.

 • Utan ett väldresserat MSM, uppstyrt av de större nyhetsbyråerna vilka är styrda av sina ägare som tydligen är “deep state” , skulle dom här dåligt genomförda gasattackerna och ditto påstådda aldrig ha klarat sig med mer än några notiser, innan teorierna dött. Så farligt är “vårt” MSM, och i Sverige spelar man med, ibland tvunget och ibland för att man tror att man måste vara PK. Vilka styr egentligen SVT? Varfär visar dom inte den intervjun ovan? “Fake News” är faktiskt att bara visa en sidas bild av en konflikt. Sluta med det!

 • Martin: Man kan ju fråga sig hur dum Assad är om han attackerar den egna befolkningen kort efter framgångarna i östra Ghouta, därtill med kemiska vapen. Kanske han är en masochist och hoppas på samma öde som Iraks och Libyenss makthavare när det begav sig… (Obs, ironi;-) Qui bono….

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *