Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Anledningarna till att västmedier inte vill intervjua Bashar Al-Assad

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 april 2018
- NewsVoice redaktion
Bashar Al-Assad (Syrien) och Bill Neely (NBC) - Foto: NBCnews.com
Bashar Al-Assad (Syrien) och Bill Neely (NBC).

Anledningen till att västmedier inte vill intervjua Bashar Al-Assad blir övertydlig i detta möte mellan Bill Neely från NBC och Bashar Al-Assad i juli 2017. Det blir svårt att hålla bilden vid liv av Assad som en hänsynslös diktator. Intervjun är en av de få som överhuvudtaget gjorts av ett västmedia de senaste åren.

Bashar Al-Assad säger att det ryska stödet i kampen mot terroristerna handlar om att  den ryska ledningen har högt satta värderingar medan USA agerar utifrån ett affärstänkande och en helt annan värdegrund som kan vara svår att genomlysa.

Assad säger att terroristerna kan besegras och kriget i Syrien kan avslutas inom loppet av månader om Turkiet, USA och Saudi slutar att finansiera och stödja terroristerna. Han säger att Ryssland, Iran och Kina stödjer Assad på olika sätt.

Enligt Assad har inte Putin bett om gentjänster för Rysslands militära stöd till Syrien. Assad beskriver relationen med Putin som mycket rak, ärlig och respektfull. Hans motivation handlar om att bekämpa terrorismen och att det även gagnar det ryska folket. Putin ska inte heller ha ställt några som helst krav på Syriens ledning, om vem som ska leda landet.

De amerikanska militära anfallen mot terrorister i Syrien har varit kontraproduktiva och amerikanarnas intentioner är inte tydliga. Assad menar att de säger en sak och sedan gör något annat eftersom USA har sina egna intressen i landet.

Intervjun spelades in av presidentens presskontor och NBC uppger att videon inte är redigerad i efterhand.

NewsVoice kommentar

Om denna intervju fick stor spridning och bli föremål för debatt, soffprogram och politiska spalter skulle förmodligen det västliga narrativet kollapsa snabbt, ett berättande som målar upp Assad som en galen diktator som mördar sitt eget folk – särskilt barn – med giftgas.

Se även: Bashar al-Assad förklarar situationen i Syrien ofiltrerat av västmedia

Denna text täcker inte in hela intervjun på nästan en timme. Använd kommentarsfältet nedan för att lägga till dina egna reflektioner.

Text: NewsVoice

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq