Brahmi anses ha mycket god effekt på kognitiva förmågor

publicerad 23 april 2018
- av NewsVoice
Litet tjockblad, Bacopa monnieri (Brahmi) Foto: Forest och Kim Starr, Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Litet tjockblad, Bacopa monnieri (Brahmi) Foto: Forest och Kim Starr, Wikimedia Commons, CC BY 3.0
Litet tjockblad, Bacopa monnieri (Brahmi) Foto: Forest och Kim Starr, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Brahmi (Bacopa monnieri) på svenska Litet tjockblad är en krypande grobladsart som först beskrevs av Carl von Linné. Den används inom ayurvedisk medicin som en ”hjärntonika” och den sägs ha en mycket gynnsam effekt på kognitiva egenskaper, tarmarnas mikrobiologi och vid neurologiska problem.

Litet tjockblad växer vilt i sydasien som i Vietnam, Pakistan, Indien, Sri Lanka och Kina. Örten kan enkelt odlas i fuktig miljö, kanske intill en damm. Förutom att örten har medicinsk effekt kan den användas i sallader och soppor. Arten förekommer tillfälligt i Sverige, men reproducerar sig inte sexuellt.

Bakgrunden till namnet Brahmi är i det närmaste esoteriskt. Begreppet Brahmi kommer från den högsta nivån av medvetenhet, Brahman även kallat Gudsmedvetande. Anledningen är att örten anses stimulera högre kognitiva funktioner och hjärnans allmänna funktionalitet. Enligt ayurvedisk medicin är Bacopa Monnieri en av de mest kraftfulla ”hjärntonikas” som finns.

Läs mer på TV Helse