City Brain – Artificiell intelligens tar över infrastruktur i Kina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 april 2018
- NewsVoice redaktion
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se

NewsVocie har tidigare berättat om att Kina ska starta ett socialt betygsystem (Social Credit System) som rankar medborgarnas värde och lydnad. Parallellt utvecklar Kina massövervakande statliga stadshjärnor som styr trafik och hjälper polisen hitta kriminella.

City Brain är utrustat med människohjärnans analyserande egenskaper. AI-maskinen samlar och bearbetar data från fler än 50 000 övervakningskameror i staden Hangzhou i Kina. Bilderna hanteras i realtid av programvara som kan urskilja mönster i trafikens “beteende” i staden, skriver Illustrerad Vetenskap.

Stadshjärnan City Brain som styrs av algoritmer tolkar data och kan reglera trafikljusen för att förbättra flytet i trafiken. Resultatet är att restiden förkortats med 10%. Bilarnas genomsnittshastighet blir mer optimal och AI-systemet har i halverat ambulansernas responstid, tack vare IT-jätten Alibaba, som skapade systemet.

City Brain kan även upptäcka hur en orolighet på gator och torg uppstår och den kan hitta kriminella i en folkmassa genom ansiktsigenkänning. Alibaba har redan hjälpt de kinesiska myndigheterna att hitta fler än 500 förrymda fångar med hjälp av stadshjärnans ansiktsigenkänning.

Systemet har redan sålts till Kuala Lumpur. I Kanada utvecklar Toronto en egen hjärna till en ny stadsdel, skriver Illustrerad Vetenskap.

Den första maj 2018 ska Kinas myndigheter starta ett socialt betygsystem som rankar medborgarnas värde och lydnad, ett system med inbyggt bestraffningssystem. År 2020 blir rankningen obligatoriskt för alla kineser som var och en ska få sina unika medborgarpoäng enligt ett statligt värderingssystem.

Utvecklingen av artificiell intelligens tar hela tiden stora kliv framåt. Google-företaget DeepMind (deepmind.com) utvecklar till exempel artificiell intelligens som med hjälp av sin egen fantasi kan föreställa sig framtiden.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vad tror ni skulle hända i Kina om dom lät väst få ett enklare jobb att bedriva omstörtande verksamhet?
  Betrakta fallet Hongkong där Britterna med pengar och andra belöningar värvar och indoktrinerar en trojansk häst av unga fiender lojala med västs värderingar som verkar för att störta Kinas system.
  Kina har lång erfarenhet av ondskefulla ränksmiderier från fientliga invasioner och opiumslaveri och har goda skäl att vara på sin makt.
  Jag applåderar deras målmedvetenhet.
  Det är ju vi som är styrda av fientliga krafter.

 • Det “digitala fängelset” tack för den!! Så sant så jag blir rädd för framtiden och Sveriges framtid? Dagens politiker och IT-företag ångar på utan ett smack till eftertanke. Inom en snar framtid har vi väl “digitala gränser” inom landet också, där “gränser” kan vara vad som helst.

 • @ Ivan Björn 22 Apr, 2018 at 22:24,

  Du har så rätt där! Vinnarna är politiker och andra makthavare som bara kan ånga på….

 • Kinesiska bloggkommentarer verkar ha stor frihet att uttrycka kritik. Myndigheterna lär samla information därifrån för att förbättra demokratin. Men dom är på sin vakt mot gatuoroligheter som dom vet att väst kan iscensätta. Landets oberoende kräver att dom och likadant Ryssland är uppmärksamma på västs omstörtningsförsök.
  Det som beskrivs i artikeln innebär inte att lagföringen hoppas över, med rätt till advokat och överklaganden.
  Vilka värderingar har dom som har makten i Kina och vilka värderingar har dom som har makten i väst? Det är det avgörande.
  Det ligger i vårt intresse att väst misslyckas med sina onda planer.

 • Riktigt liv är när man tittar i den andras ögon, kommunicerar och utbyter livserfarenheter. Riktigt liv är när man har en förmåga att leva i nuet och se omgivningen omkring sig.

  Mycket av ovanstående är utbytt mot människor som tittar i skärmen och när de är i naturen så är de ständigt distraherade av plingande i telefon och känner sig ständigt tvungna att reagera och besvara.

  Ett liv av inre tomhet långt bort från fåglarnas sång, storslagen natur och närvarande människor.

  Närvaro har blivit frånvaro.

  Att packa in människor i storstäder och fylla deras liv med teknik är en mycket bra draghjälp till förslavningen och kontroll.

 • Och vem motsätter sig utvecklingen? Var det Kissinger som kallade oss för useless eaters? Är vi värda annat än slaveri när vi inte bara godtar det digitala fängelset utan är med om att bygga det? Hur många verkligen tänker, ser upplever något på riktigt idag?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *