City Brain – Artificiell intelligens tar över infrastruktur i Kina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 april 2018
- NewsVoice redaktion
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se
Ansiktsigenkänning (facial recognition). Foto Anastasiya Gepp (Pexels-licens). Montage: NewsVoice.se

NewsVocie har tidigare berättat om att Kina ska starta ett socialt betygsystem (Social Credit System) som rankar medborgarnas värde och lydnad. Parallellt utvecklar Kina massövervakande statliga stadshjärnor som styr trafik och hjälper polisen hitta kriminella.

City Brain är utrustat med människohjärnans analyserande egenskaper. AI-maskinen samlar och bearbetar data från fler än 50 000 övervakningskameror i staden Hangzhou i Kina. Bilderna hanteras i realtid av programvara som kan urskilja mönster i trafikens “beteende” i staden, skriver Illustrerad Vetenskap.

Stadshjärnan City Brain som styrs av algoritmer tolkar data och kan reglera trafikljusen för att förbättra flytet i trafiken. Resultatet är att restiden förkortats med 10%. Bilarnas genomsnittshastighet blir mer optimal och AI-systemet har i halverat ambulansernas responstid, tack vare IT-jätten Alibaba, som skapade systemet.

City Brain kan även upptäcka hur en orolighet på gator och torg uppstår och den kan hitta kriminella i en folkmassa genom ansiktsigenkänning. Alibaba har redan hjälpt de kinesiska myndigheterna att hitta fler än 500 förrymda fångar med hjälp av stadshjärnans ansiktsigenkänning.

Systemet har redan sålts till Kuala Lumpur. I Kanada utvecklar Toronto en egen hjärna till en ny stadsdel, skriver Illustrerad Vetenskap.

Den första maj 2018 ska Kinas myndigheter starta ett socialt betygsystem som rankar medborgarnas värde och lydnad, ett system med inbyggt bestraffningssystem. År 2020 blir rankningen obligatoriskt för alla kineser som var och en ska få sina unika medborgarpoäng enligt ett statligt värderingssystem.

Utvecklingen av artificiell intelligens tar hela tiden stora kliv framåt. Google-företaget DeepMind (deepmind.com) utvecklar till exempel artificiell intelligens som med hjälp av sin egen fantasi kan föreställa sig framtiden.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq